Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Koča v gozdu

grozljivka
Na sporedu od: 3.5.2012, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2011
Država: ZDA
Scenarij: Joss Whedon in Drew Goddard
Režija: Drew Goddard
Pet srednješolcev se odpravi na sproščene počitnice v osamljeno kočo v oddaljenem gozdu, toda nevede postanejo žrtve srhljivega znanstvenega poskusa. Pod vplivom drog in spreminjajočih okolij vsak prične podoživljati drugačno nočno moro. Med tem, ko grozljivi stvori lovijo in morijo enega za drugim, skušajo redki preživeli najti izhod iz nerazložljivega labirinta miselnih ugank in psiholoških pasti.

Pet prijateljev se odpravi v osamljeno gozdno kočo. Njihov izlet se spremeni v nočno moro.

Če ste že mislili, da to zgodbo poznate, ste se zmotili. Joss Whedon in Drew Goddard, priljubljena scenarista, sta si tokrat zamislila grozljivko Koča v gozdu, s katero sta tovrstni žanr popeljala na povsem novo raven.

Produkcija

Celovečerec Koča v gozdu, plod izjemne domišljije kultnih ustvarjalcev filmov, Jossa Whedona in Drewa Goddarda, se prične povsem v slogu grozljivke: pet razposajenih študentov se za konec tedna odpravi v odmaknjeno kočo na podeželju, kjer jih v grozoviti krvavi noči napadejo strašanska nadnaravna bitja. Za tovrstni žanr nič nenavadnega. Toda medtem ko najstniki v strahu za svoja življenja pričnejo z običajnimi paničnimi reakcijami, tehniki v nadzorni sobi opazujejo in tudi narekujejo dogajanje v koči. Njihova vpletenost predstavlja vrh ledene gore v tej neverjetni zgodbi, ki z neizmernim kaosom, divjo domišljijo in humorjem odstopa od običajnih elementov grozljivk.

“Po eni strani je film klasična grozljivka, med gledanjem katere se zatečete k pokovki in grabite partnerja,” pravi Goddard. “Toda gre za našo, drugačno različico tovrstnih filmov, kjer so dogodki še veliko bolj divji in nepričakovani. ”

Tudi Chris Hemsworth, ki je v filmu upodobil lik Thora, ob branju scenarija sprva ni opazil nikakršne posebnosti. “Najprej se mi je film zdel povsem običajna grozljivka. Nato pa so se dogodki vrstili in z vsako stranjo je bilo navdušenje večje. Vse bolj noro je bilo. Dokler ... Pravzaprav se sploh ne konča. Popelje nas po poti, ki se nam zdi prepoznavna, potem pa se dogajanje počasi obrača v smer, ki je povsem v nasprotju z našimi pričakovanji.”

Po besedah Goddarda je zgodba zgolj odskočna deska za vprašanja o človeštvu. “Zakaj človek čuti potrebo po zapostavljanju, zaničevanju in uničevanju mladine? In to ni lastno samo temu žanru, filmom na splošno ali današnji kulturi. Tak odnos do mladine je prisoten že od samega začetka človeštva. In to vprašanje -- vprašanje zakaj -- je vodilo celovečerca Koča v gozdu.”

Večplastna zgodba se odvija na dveh povsem različnih prizoriščih, v koči in nadzorni sobi. “Prostora sta si tako različna, da bi ju celo lahko uvrstili v dva različna filma,” pravi scenograf Martin Whist. “Razpon, ki smo ga ustvarili, je neverjeten, in predstavlja odličen faktor presenečenja. Koča nas s svojo podobo popelje v obdobje zlate mrzlice v Kaliforniji/obdobje po ameriški državljanski vojni, nadzorna soba pa daje vtis prostorov NASE v Houstonu v 70-ih letih prejšnjega stoletja”.

Igralska zasedba

Kristen Connolly (Dana) se je uveljavila z vlogami v televizijskih serijah New Amsterdam, Law & Order: Criminal Intent, Life on Mars, Nurse Jackie, Mercy, Guiding Light in As the World Turns. Z uspešnimi televizijskimi vlogami si je prislužila vloge v celovečercih Revolutionary Road, The Happening in Confessions of a Shopaholic. Sprejela je tudi že sodelovanje v prihajajoči seriji Davida Fincherja, House of Cards. Navdušila je obiskovalce gledališč, in sicer z vlogami v igrah Measure for Measure, All’s Well that Ends Well in King Lear.

Chris Hemsworth (Curt) je prepričal tako kritike kot občinstvo v glavni vlogi Thora v akcijski pustolovščini Thor, v isti vlogi pa ga bomo kmalu lahko videli v nadaljevanju The Avengers. Avstralec je sicer v zadnjem obdobju izjemno dejaven, saj je tudi že zaključil snemanje akcije Red Dawn in akcijske drame Snow White and the Huntsman. Glavno vlogo bo prevzel še v biografski drami Rush. Svoj filmski prvenec je odigral pred tremi leti v znanstvenofantastični akciji Star Trek, istega leta pa se je preizkusil v pustolovski akciji A Perfect Getaway.

Anna Hutchinson (Jules) je ena najbolj iskanih mladih igralk na Novi Zelandiji, vse bolj pa je priljubljena tudi v Avstraliji in ZDA. Gledalci pred malimi zasloni so jo spremljali v avstralski televizijski seriji Underbelly. Vidnejše vloge je odigrala še v drugih novozelandskih, avstralskih in ameriških projektih, med drugim v serijah Sea Patrol, Wild Boys, Go Girls, Legend of the Seeker, Power Rangers, Ride With The Devil, Orange Roughies in Shortland Street ter televizijskih filmih Panic at Rock Island in Wendy Wu: Homecoming Warrior. Nastopila je v gledaliških igrah The Woman, Sex with Strangers in To Russia with Love.

Fran Kranz (Marty) je z Jossom Whedonom sodeloval že pri znanstvenofantastični seriji Dollhouse, še v letošnjem letu pa se bo pričela predvajati Whedonova romantična komedija Much Ado about Nothing, kjer je Kranz prevzel vlogo lika Claudia. Igralsko zasedbo bo dopolnjeval v še enem svežem projektu, romantični komediji Lust for Love. V njegovo filmografijo prav tako sodijo celovečerci The TV Set, The Village, Matchstick Men, Orange County, Training Day, Donnie Darko, The Night of the White Pants, Wieners, Don’t Fade Away, Diary of a Wimpy Kid 2, Whirlygirl, Shades of Ray, Careless, Admissions, Bickford Schmeckler’s Cool Ideas in Rise: Blood Hunter. Med njegovimi televizijskimi vlogami gre izpostaviti tiste v serijah Welcome to the Captain, It’s Always Sunny in Philadelphia, Private Practice in Frasier, med gledališkimi pa tiste v igrah Bachelorette, Twelfth Night, Miss Saigon, Sideman, Morning after Optimism, A Chorus Line, Antony & Cleopatra, The Dining Room, Angels in America, A Bright Room Called Day, Henry IV Part I, Hedda Gabler in The Taming of the Shrew.

Jesse Williams (Holden) si je prislužil veliko naklonjenost z vlogo Dr. Jacksona Averyja v uspešni seriji Grey’s Anatomy, ki se trenutno predvaja že osmo sezono. Nekoliko manj opazne so bile njegove vloge v serijah Seattle Grace: Message of Hope, Beyond the Break, Washingtonienne, Greek in Law & Order. Zaigral je v kriminalni drami Brooklyn’s Finest in romantični komediji The Sisterhood of the Traveling Pants 2.

Richard Jenkins (Sitterson) se lahko pohvali z izjemno bogato igralsko kariero, saj ima za seboj že več kot 60 vlog v celovečercih. Leta 2009 je bil nominiran za oskarja za glavno vlogo v kriminalni glasbeni drami The Visitor, ki mu je hkrati prinesla nominaciji za nagradi Independent Spirit in Screen Actors Guild. V naslednjih mesecih bo obiskovalce kinematografov zabaval v več drugih projektih. Kmalu se bo premierno zavrtela drama Darling Companion, še za to leto pa so predvideni celovečerci Killing Them Softly, The Company You Keep, Liberal Arts in One Shot. Leta 1986 je zabeležil svojo prvo filmsko vlogo, v drami On Valentine’s Day. Sledile so mnoge kakovostne vloge, med drugim v celovečercih The Witches of Eastwick, Little Nikita, Sea of Love, Wolf, North Country, Fun with Dick & Jane, The Kingdom, Flirting with Disaster, Let Me In, Eat, Pray, Love, Friends with Benefits, Dear John, Burn After Reading, Step Brothers, Absolute Power, There’s something about Mary, Me, Myself, & Irene, Hall Pass, Random Hearts, The Man Who Wasn’t There in Intolerable Cruelty.

Filmska ekipa

Drew Goddard (soscenarist in režiser) je svojo kariero pričel kot avtor televizijske serije Buffy the Vampire Slayer. Kot scenarist in producent se je nato izkazal pri televizijskih serijah Angel, Alias in Lost. Napisal je scenarij za znanstvenofantastično grozljivko Cloverfield.

Joss Whedon (soscenarist in producent), oskarjev nominiranec za scenarij za animirano komedijo Toy Story, je ustvaril več filmskih uspešnic in eno izmed najbolje ocenjenih televizijskih serij, Buffy the Vampire Slayer. Joss nadaljuje tradicijo pisanja scenarijev za uspešne televizijske projekte. Njegov oče in tudi dedek sta bila namreč uspešna scenarista. Družinski priimek tako lahko najdemo pod izjemno priljubljenimi televizijskimi serijami, kot so The Donna Reed Show, Leave It to Beaver in The Golden Girls.

Komentarji

12.4. 2012 ob 18:38

komaj čakam ta film v koloseju

— mikec
13.4. 2012 ob 16:39

omg , so cool ... ni klasična grozljivka... tto mi je všeč

— dren
15.4. 2012 ob 15:37

Ufff me prov zanima kakšen je. Ko sm gledala tale trilr, pojma nism mela kaj se dogaja! Me prou firbec matra! :D

— Nika
18.4. 2012 ob 12:58

Film ima na imdb neverjetno visoko oceno za eno grozljivko (8.2/10) in na sploh odlične kritike. Pa res mora biti nekaj posebnega, komaj čakam!

— Filip
18.4. 2012 ob 15:21

men zgleda prou kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuullllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

— Lara
20.4. 2012 ob 15:11

hvala ga bom zdej gledu doma!!!!!

— Anes
22.4. 2012 ob 18:55

Oooooo res kulska grozoiuka k ni taka k use neki posebnga komi cakam da vidm!!!!!!

— Vanilija
22.4. 2012 ob 22:47

drgac je trailer ne trilr
trilr je grozliuka nikaa!

— ???
2.5. 2012 ob 20:00

film za najstnike 12-19 let starosti.

— Miki
5.5. 2012 ob 9:43

Film sem si ogledal, in mi je bilo škoda denarja! Sprijatelji smo se vec nasmejali kot da bi se tresli. Grozliuka nima niti dobre zgodbe tako da zame je film podn od podna.
LP.

— Ghost
5.5. 2012 ob 10:10

FILM SEM SI ŠLA OGLEDAT PA JE RES SCARY AMPAK JE KUL!!!!!! s svijim fantom sem si ga šla ogledat d-best

— Jaane
5.5. 2012 ob 11:49

Pol pa povej kakšne grozliuke za starejšo generacijo si pametn :P

— Evelyn
5.5. 2012 ob 15:30

Totalno bedasta zgodba in še na koncu taka znanstvena fantastika, da adijo. Ocena
-1 !

— pikica
5.5. 2012 ob 21:53

TA FILM JE ZA EN DREEEEEEEEEEK .. NIKOMUR GA NE PRIPOROCAM. PO MOJEM MNENJU JE TO BOLJ KOMEDIJA KOT PA GROZLJIVKA HA HA

— Ajla
6.5. 2012 ob 11:55

Men je bil pa kr en film..

— decman99
7.5. 2012 ob 8:21

Tako trapastega filma pa že dolgo ne. Se pridružujem komentarju nekega sogledalca, ki je po filmu rekel, da bi najraje zahteval od koloseja, naj mu vrnejo 5. eur za vstopnico. To ni nobena grozljivka. Začelo se je sicer dokaj obetavno, proti koncu pa samo brezvezno klanje, ki v bistvu nima nobenega smisla. Že spet neko v zadnjem času stokrat prežvečeno "darovanje bogovom", v glavnem brez prave vsebine. Razočaranje na celi črti.

— irena
8.5. 2012 ob 13:10

Mislim da tako slabega filma še nikol nisem gledal.

— 222
8.5. 2012 ob 20:29

"...priljubljena scenarista, sta si tokrat zamislila grozljivko Koča v gozdu, s katero sta tovrstni žanr popeljala na povsem novo raven..."

Ja, bravo, verjetno sta se zaprla v malo kočo sredi gozda in se ga nakadila, ko sta pisala scenarij. Torej edina rešitev uspeha tega filma je, da dajo še gledalcem takšno priložnost ogleda filma...skozi dim ;)

Novi žanr pa je grozljiva komedija :)

— InteligentenIdiot
8.5. 2012 ob 22:59

po pričakovanjih je večina obiskovalcev koloseja že davno izgubila občutek za humor in simbolizem, če so ga sploh kdaj imeli, če ne dojamete iz česa se ta film tako perfidno dela norca in koga predstavljajo ti bogovi...

— johnny
9.5. 2012 ob 9:18

FILM JE TAKO NEUMEN, DA GA RESNIČNO NE PRIPOROČAM NIKOMUR!!!!!!!!!!!!!!

— lucija
11.5. 2012 ob 15:19

Nikoli ne reci nikoli! Malce nad običajno grozljivko. Nič več in nič manj. Končno nekaj kar se dvigne malce dlje do cilja.

— Princeska
19.5. 2012 ob 14:24

a je scarry:33 ?

— LinnxSixx:3
22.5. 2012 ob 15:22

Totalno obupna "grozljivka".... Edino kaj je blo ok je naslov -.- grooooza, res, boljd bednega filma pa še ne.

— Sweety
26.5. 2012 ob 16:41

jst sm ga ze doma gledu jaciii film zakon

— davor
31.5. 2012 ob 21:19

enak k napačni odcep. ah.

— gog
4.6. 2012 ob 18:43

Ne priporočam! Trailer vara!

— Ariana
4.6. 2012 ob 22:09

eh za posrat to ni grozlivo!

— neli šalja
9.6. 2012 ob 22:55

S tem filmom in še kakim ste pokazali da res ne znate izbirati dobrih filmov. -1 za kolosej

— bib
12.6. 2012 ob 18:47

ta je pa najboljši film

— lolek
17.6. 2012 ob 20:52

Stvar si grem ogledat z svojo punco tak, da upam da bo obetavno :) Če ne bo slučajno dosegala mojih standardov pridem nazaj komentirat :P

Lp.

— Albert
19.6. 2012 ob 18:42

Glede na te odlomke, ki jih kažejo tukaj je film cool ampak nisem še ga gledala tako da ne morem reči da je zdaj res nekaj posebnega... res se začne kot navadna grozljivka... pač tako kot se grozljivke začnejo ampak morda pa je sredina bolj zanimiva. Moja prijateljica ga je gledala in rekla je da skoraj boljše grozljivke še ni gledala če prav je pogledala že skoraj vse in ona ima res dober občutek za-to kdaj je kaj grozno. Vse grozljivke ki mi jih priporoči so zelo grozljive tako da ji zaupam... ampak res se mi zdi da bo grozljivka zelo dobra in da se bom ob njej res morala stiskati mojemu fantu in s zraven basati s kokicami. Kljub tem komentarjem kaj ste jih napisali bom šla gledat... če ne bo v redu se bom vsaj lahko pretvarjala da mi je grozno in se stiskala k mojemu fantu ;)... pa saj je bilo tudi nekaj dobrih komentarjev. Obljubim vam da pridem nazaj in komentiram po ogledu...

— Alex
20.6. 2012 ob 15:28

Meni pa je ta grozljivka bila zelo v redu! Mogoče pa vam pač ni... no vsak ima svoj okus. Vam pa priporočam da jo gledate!

Lp.

— Alex
23.6. 2012 ob 14:47

Po ogledu filma zelo razočarana nad vsebino. Ne priporočam!

— k911
25.6. 2012 ob 14:02

hi hi

— anis
26.6. 2012 ob 4:33

"Zakaj človek čuti potrebo po zapostavljanju, zaničevanju in uničevanju mladine? In to ni lastno samo temu žanru, filmom na splošno ali današnji kulturi."
V tem in podobnih filmih ne gre toliko za zaničevanje in uničevanje mladine, gre za ciljno skupino. V glavnem v kina hodijo ljudje med 15 in 35 (po mojih izkušnjah), torej v filmih uporabljajo igralce in like v teh letih. Noben 20 letnik nebi šel v kino, če be v filmu igrali samo 50 in 60 letniki.

— anna
26.6. 2012 ob 16:42

bi prosil nekoga, ki je starejsi od 15, da napise kaj je ta film v resnici? videl sem trailer in ze iz njega se mi zdi razvidno, da se film norcuje iz brainless grozlivk (naprimer del, kjer se hocejo vsi lociti). ali se motim? ce se, ne grem gledat tega

— miha
1.7. 2012 ob 14:01

Po branju komentarjev se moram nasmejati, ker spet vidim da je tukaj vse polno retardov. Film ni bil grozen, ker to dejansko NI grozljivka. Ne vem kdo je to promoviral kot grozljivko, ampak očitno nima pojma. Je bolj črna komedija, s primesmi grozljivke. Dela se norca iz novega vala grozljivk, kjer je bolj pomembno da špricajo hektolitri krvi, kot pa da se dejansko vspostavi grozljivo vzdušje. Je lepa parodija na to in kot tak je film zelo uspešen v tem kar kani prikazati. Starodavni bogovi v kleti? To smo MI! Gledalci, ki vedno hočejo gledati eno in isto sranje, ne glede na to kolikokrat je bilo že videno, storjeno in prežvečeno. Če tega ne vidimo, popizdimo, kolnemo in na spletnih forumih kurcamo kok je bil beden film. Sounds familiar? Bi moglo, že samo če bereš komentarje tukajle :)

Film je bil odličen in definitvno vreden tistih petih evrov in pol ki sem jih dal za vstopnico. Ogled priporočam vsakomur ki je sposoben videti dlje kot do konca svoje lastne iztegnjene roke, saj bo tak gledalec nagrajen z bogastvom družbene kritike in kritike žanra ki je, bodimo pošteni, zataval precej daleč od nekdanjih smernic. Za več pojasnil si bo pametno prebrati kaj več na tvtropes. Samo prej obvezno pogledat film, ker je tam ogromno kvarnikov. Če pa hočete videti samo še en Hostel, Petek 13 ali katerega od premnogih klonov grozljivk, potem pa le daleč stran, ker potem to ni film za vas. Kot rečeno, največja napaka ki so jo oglaševalci storili je bila da so film oglaševali kot grozljivko. Naj ponovim. To NI grozljivka. Zelo verjetno se bo marsikdo nasmejal ob njem. Vem da je bilo včeraj v dvorani ogromno smeha. Ampak to ne pomeni da je film zaradi tega slab. Ravno obratno. Whedon in Goddard sta opravila odlično delo in čeprav ni možnosti za sequele, pa vsekakor upam na kak prequel. Če bo kvaliteta taka kot je bila v Koči v Gozdu, potem si ga bom vsekakor ogledal.

— Jure
7.7. 2012 ob 23:39

Moram rect da je to bedarija, -1.

— Nika
14.7. 2012 ob 1:32

bedn film..to naj bi bla grozljivka..prej bi rekla da je parodija na grozljivke...zacne se vredu..pol pa je kr nekaa...dobre grozljivke majo neko zgodbo..ta je nima..ne priporocam

— barb*
20.7. 2012 ob 15:18

pod od podna ta film..zehalo s emi je v dvorani

— blaz
27.8. 2012 ob 14:28

Film je zakon, prav tako kot Tucker & Dale VS Evil. To sta res dve pravi komediji-grozljivki. Pričakujem še vsaj dve Koči v gozdu.

— DONCIRIL
19.9. 2012 ob 16:02

haha, folk pa kaj je z vami, to je metagrozljivka, ki na izjemno zabaven način kritizira neumne sodobne grozljivke z vsemi njihovimi stereotipiziranji in glede na komentarje ima večina folka tolko sprane možgane, da jim ravno te grozljivke, ki so tarča posmeha še vedno najbolj dogajajo- dejte malo razmišljat

— whedon
12.5. 2013 ob 15:15

ta film je dober saj je nekaj novega ampak očitno ste vi navajeni nekateri na glupe stare grozlivke kot žaga

— dkd

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.