Kolosej
Film distribucije Continental Film

Ko pokliče tujec

triler
Na sporedu od: 13.4.2006, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Jake Wade Wall, po zgodbi Steva Feke in Freda Waltona
Režija: Simon West
Najstnica Jill namerava preživeti miren večer v razkošni hiši, kjer pazi na otroka bogatega para. Toda večer se kmalu spremeni v nočno moro, ko jo začne po telefonu nadlegovati neznanec, v hiši in okolici pa se pričnejo pojavljati skrivnostni zvoki. Ko spozna, da to ni zgolj potegavščina prijateljev, pokliče policijo, ti pa ji povejo, da klici prihajajo od nekod znotraj hiše.

O nastajanju filma

Izkopavanje klasike...
Leta 1978 so posneli za takratni čas enega najbolj grozljivih filmov, zaradi katerega je varuške po vsem svetu pograbila brezglava panika. Film so pogosto posnemali (Krik), vendar nikoli duplicirali.

V When a Stranger Calls so nastopili mlada, prestrašena varuška .... neprestano zvoneči telefon.... In šepetajoče grožnje. To je bila zasnova za eno najbolj napetih srhljivk vseh časov. Carol Kane je zaigrala vlogo varuške, ki jo v nedogled trpinčijo telefonski klici moža brez obraza: "Si pogledala, kako je z otrokom?" Ta film, ki ima od takrat kultni status, je dvignil nivo psiholoških trilerjev in nakazal smernice za vse bodoče filme tega žanra.

Več kot četrt stoletja kasneje se je Ken Lemberger, nekdanji sopredsednik Sony Pictures Entertainment, začel zanimati za remake. "Ko sem zapuščal Sony, sem vprašal Amy Pascal, če mi dovoli pobrskati po filmski knjižnici kot tudi po opuščenih lastniških dosjejih. Hotel sem najti materiale za nove priredbe," se spominja Lemberger. "Iskal sem filme, ki komercialno niso bili strašansko uspešni in dejansko prvi, ki je pritegnil mojo pozornost, je bil When A Stranger Calls. Spomnil sem se, da verjetno nisem še videl bolj srhljivih prvih dvajset minut filma, kot jih je imel When A Stranger Calls."

Lemberger je zamisel predstavil Clintu Culpepperju, predsedniku Screen Gems. Dvojica je prišla do zaključka, da so v prvem filmu dejansko v enega združeni trije filmi in da se bo njuna priredba osredotočila na zelo srhljiv začetek, ki se ga spomni večina ljudi. To je bil načrt, po katerem se bo ponovno napisala zgodba.

Nato sta Lemberger in Culpepper preko agenta poklicala scenarista Jaka Wada Walla. Ta je bil ravno na poti v Nevado, kjer naj bi teden dni pazil na hišo. Napisal naj bi osnutek za When A Stranger Calls. "Od izvirnika sem se spomnil samo varuške, telefonskih klicev in tega, da mi je bil všeč," pravi scenarist. "Ko sem prišel do sestrine zelo velike hiše, sem šel v v videoteko in si ga izposodil. Ko sem ga gledal, sem spoznal, da sem si zapomnil samo prvi del oziroma kako srhljiv je bil. Prvo noč, ki sem jo prebil v sestrini hiši, me je vznemiril vsak zvok - prižiganje in ugašanje hladilnika, veter, vse. Poskočil sem ob vsakem zvoku in počutil sem se trapasto, ker sem spal v zgornjih prostorih, a se nisem upal iti dol po kozarec vode, ker me je bilo tako strah."

Jake je preživel varovanje hiše, ne da bi se mu skrivil en sam las. Ko se je vrnil v Los Angeles, je šel na sestanek na Screen Gems. Njegov predlog je bil razrezati celoten film in na podlagi sijajne zamisli - dekle, ki je samo v nenavadni hiši - posneti celovečerec. Takoj je dobil delo.

"Ves čas sem se spominjal tedna, ki sem ga preživel v sestrini hiši, vsake malenkosti, ki me je prestrašila, in spoznal sem, da ne potrebujemo moškega z nožem, ki bi po hiši preganjal dekle, ali ljudi s prerezanimi vratovi. Ljudje najbolj prestraši pričakovanje strahu in njihova lastna domišljija. Tisto, kar si predstavljate v svoji glavi, je verjetno srhljivejše od sekire ali moškega, ki v rokah drži okrvavljeno glavo. Pri tem me je resnično navdihnil Hitchcock. Če se spomnite prizora pod prho iz Psiha, se boste spomnili nekaj kapljic krvi v odtoku in to je bilo grozljivejše, kot če bi videli, kaj se je zgodilo. Tujec je moral biti podoben temu."

Konec koncev Ko pokliče tujec ostaja zvest bistvu namere izvirnika - na smrt prestrašiti občinstvo. "Posneli smo srhljivko, ki vas bo zares prestrašila," pravi John Davis. "In če smo delo korektno opravili, boste po ogledu po mojem mnenju bolj težko zatisnili oči."

O igralcih

Camilla Belle (Jill Johnson) je posnela filme The Ballad Of Jack And Rose, The Chumscrubber , The Quiet , A Little Princess. Back To The Secret Garden, The Secret Garden, The Invisible Circus, Secret Of The Andes, The Patriot (Patriot), The Lost World: Jurassic Park (Izgubljeni Svet: Jurski Park), Poison Ivy Ii, Marshal Law, The Empty Cradle, Deconstructing Sarah, Annie: A Royal Adventure, Practical Magic (Čarovnije Za Vsak Dan), Replacing Dad, Trapped Beneath The Earth And Rip Girls.

Brian Geraghty (Bobby) je posnel filme Jarhead (Marinec), Conversations With Other Women, The Optimist, Art School Confidential, Stateside, Cruel World, Berlin, Midnight Moonlight, Snipers ter Romeo and Juliet.

Gostoval je v nadaljevankah Sopranovi, Red in zakonitost ter ED.

Katie Cassidy (Tiffany) je hčerka Davida Cassidyja. Na pot slave je stopila leta 2004, ko je nastopila v oglasih Abercrombie & Fitch. Kmalu bo prišel v kino njen film Click z Adamom Sandlerjem in Kate Beckinsale.

Na televiziji je nastopila v več delih Sedmih nebes in Zoe.

O režiserju

Simon West je režiral filme Lara Croft: Tomb Raider, The General’s Daughter (Generalova hči), Con Air (Letalo prekletih.. Bil je izvršni producent Black Hawk Down (Sestreljeni črni jastreb) in nadaljevanke Keen Eddie, pri kateri je režiral tudi uvodno epizodo. Je tudi izvršni producent nadaljevanke Jerryja Bruckheimerja Close To Home.

Kariero je začel kot režiser reklam in videospotov.

Komentarji

10.4. 2006 ob 6:52

ubistvu še ne vem kakšn bo film sam se mi pa zdi, da bo ful dobr pa ful grozljiv.

— anja
11.4. 2006 ob 21:44 zvezdica

film je fuul dobr. Se splača it gledat. Ljubitelji grozljivk morte to it gledat, sam ne ljubitelji klanja ampak je blo tko da se prepustiš domišljiji in si sam domišljaš kaj se bo zgodilo. Vmes je zelo srhljivo

— edn
12.4. 2006 ob 15:33

film je ful srhljiv.za ljubitelje srhljiv.film je v redu ,sama sem si ga že ogledala v zda oglejte si ga tudi vi.ne bo vam žal

— eka
15.4. 2006 ob 15:11

no ze spet tu jaz nekaj strasim ampak tokrat bi rada povedala da je to col film za tiste ko jih ni prevec strah pa se svetovni igralci so ite lejat pa ote vidli film je zelo hud,. MADE BY łł@§ł[]{@!?*

— łł@§ł|[]{@
15.4. 2006 ob 19:15

Jah, dons sm gledala ta film pa mi je biv res hud. Naihuiša je bajta. Res velika pa LEPA. Pa tam ko gre v hišico za goste je res srhljivo. Ma, pa ko naide svojo frendico pa gospodinjo mrtve!:S! Tko da je film ful vredi, sam konec bi lahko biv boljši! Pa po mojem je mal preveč umetn, da tm na kresovanju kr ni signala, nihče ni dosegljiv.tko da.no sej.VREDEN OGLEDA! by: *PiKiCa...18*

— *pika*
15.4. 2006 ob 19:19

Jah.če gledaš film spoznaš de sploh ni tko grozn kokr je kle napisan. Js sm ga gledala! Mislm sej je dost strašn.sam ne pa tok ful ane=D no sj js sm nora na gruzlivke pa srhlivke pa trilerje tko da sm vidla že ful filmov teh zvrsti, pa bi ta film uvrstila med mal mnj grozne.pjte ga gledat pa si ustvarte svoi mnene. _ŠoNčK_15 *lada vs mam*

— _ŠoNčK_
16.4. 2006 ob 11:02

misnla sm d bo ful dobr je blo p took bednno,...ceu film en klice to je to,..zadnih 10 minut pred koncm je p dugajanje-kr neki!

— BaNaNa
16.4. 2006 ob 21:56

j bom šla jutr s frendico ga gleat in tko da upam da je ql. obožujeve grozljivke tak da... rabmo priporočilo

— maya
17.4. 2006 ob 9:33

kr neki

— kr ena
17.4. 2006 ob 16:56

film je tok bedn vidla sm ga u ameriki ei res ne it gleat k neznajo igrt

— tralala
17.4. 2006 ob 19:40

SWETOWNI FILM!!! RRES SE GA SPLAČA POGLEDAT!JAZ SEM GA GLEDALA ŽE 3 x ,PA ŠE GA GREM..RES QL!!!

— kaja
18.4. 2006 ob 0:14

a si se pol pod dekco pokriv če blo srhlivo ?

— primy
18.4. 2006 ob 14:53

Film sem si ogledal in se mi ne zdi čisto nič posebnega. V njem ni nič, kar ne bi že nekje videli. Morda je koristen le za tiste, ki imajo dolgočasno življenje in hodijo v kinematograf, da bi sami sebe strašili. Aja, tudi igra ni bog si ga vedi kako dobra.

— Anon
19.4. 2006 ob 18:04

čaw.jz sm šla ta viknd gledat ta film.ne vem..men je film ful ok tko sej ni uno fuul strašn k npr.krog al pa te ampak je tko dost zanimiv in kino k kino-tema,dajo tok naglas pol to use še poudar tko da..se splača it gledat k je dobr.pa dost zanimivih prizorov ma.ja pa men je najbolš blo na koncu k je ta punca vidla faco tega psihota pol je mela more o njem pa te take..ah ja se ovde razpričala..mah sam povem da pejte si ga pogledt k je vznemirljiv. ajde narode..uživaje i dalje.. voli vas **alyssa**

— alysa
21.4. 2006 ob 19:41

ma ke si vidu da bo scary movie strašen.to so komedije

— kr neki
22.4. 2006 ob 8:54

film sem si ogledala več kot 3-krat in moram povedat ,da me je vedno bolj in bolj strašil.res je super

— q
23.4. 2006 ob 17:15 zvezdica

Film je prinesel veliko pričakovanj. dobrih pričakovanj, ki so stavila na živčni, psihopatski triler brez klišejev. Vendar je film postal prav nasprotno. Zmedena zgodba, ki se preveč naslanja na original, nam prinese le panično varuško, ki je imela (očitno) v šoli same cveke in ni mogla postati tajnica. Poleg tega, imamo tu še čisto normalnega psihopata, ki je pravkar tekel na 13 km in zato zelo uživa, ko kliče, da diha v telefon. In tako dobimo Michaela Myersa, ki je doma pozabil kuhinjski nož, Latherfaceja, ki se mu je polvarila motorka in Samaro, ki ji je na glavo padel pokrov vodnjakak in je padla v nezabest. Predvidljivo-

— Dejan
25.4. 2006 ob 10:27 zvezdica

Hiša na samem, mlado naivno dekle nedolžnega videza, telefon in psihopat, ki rad svoje žrtve pred kruto smrtjo še dodatno psihično maltretira - vse kar potrebujemo za film Ko pokliče tujec, ki še enkrat več potrdi dejstvo, da filmske bejbe očitno ne gledajo grozljivk, saj bi drugače že na daleč opazile, kje se kuha nekaj zelo sumljivega. Filmu Ko pokliče tujec pravzaprav ne moremo očitati, da ne vsebuje vseh bistvenih elementov grozljivke. Nasprotno, zelo hitro vzpostavi zelo srhljivo atmosfero, tako kar se tiče samega kraja, časa, oseb, kot tudi dogodkov. Na žalost pa ta uvodna zasnova zgodbe kar traja in traja in se zavleče v neskončnost, oziroma tja do konca filma. Film preprosto nima nekega pravega zapleta, kaj šele vrhunca, oziroma se stopnjuje tako počasi, da si gledalec lahko že sam ustvari ducat razpletov in ni vrag, da en od teh ne bi sovpadal z dejanskim potekom filma. Pravzaprav je naravnost žalostno opazovati, kako se žanrsko in atmosfersko izredno dovršeni kadri preprosto zgolj zlivajo v bledo celoto, ki za povrhu sploh nima pravega smisla. Lik skrivnostnega psihopata, ki po telefonu nadleguje nedolžne žrtve in jih nato umori, je namreč tako banalen, da se na koncu zdi, kot da je njegov načrt vseskozi bil, da ga ujamejo. Glede na to, da že na začetku filma vidimo, da ima tip očitno že kar nekaj "kilometrine" na področjih mučenja in ubijanja, je naravnost smešno, kako kar naenkrat pozabi na čas in svoje "sposobnosti" in naravnost prosi, da bi mu spodletelo in bi ga (na videz) naivno in nemočno dekle spravilo v kozji rog. Film tako neskončno dolgo obljublja gledalcu, da se bo vendarle vsak čas zgodil vrhunec, a na koncu sam sebe oropa bistva. Kljub vsemu, poleg že omenjenih atmosfersko zelo dobro zastavljenih posamičnih kadrov, lahko pohvalimo tudi mlado Camillo Belle, ki kljub enostavnosti svojega lika pokaže določeno mero kreativnosti in prepričljivosti, čeprav je za to morda krivo tudi dejstvo, da so vsi ostali igralci v tem filmu zgolj statisti, ki niti ne morejo pokazati česa pametnega. Srhljivi triler Ko pokliče tujec še najbolj spominja na kakšno urbano legendo, podobno tisti, o krokodilih v kanalizacijskem sistemu. Kdor temu lahko verjame, bo zagotovo prestrašen, kdor pa takim strašilom-motovilom ne nasede, bo film verjetno dojel zgolj kot neskončno pecanje brez končnega koitusa - skratka kot popolno razočaranje prav na koncu, kar (ne)upravičeno vrže negativno luč tudi na dobre - poprej videne elemente filma. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
28.4. 2006 ob 11:36

sej film je pune dobri pa ful grozni..pa igralci so dobri res meni je blo ful všeč in bi si ga šla še enkrat ogledat..če mi bi mama pusla in mi ni žal denarja ker je film carski in grozni in moji sošolki Janji je bil tudi ful všeč!Ona pa ma pune dobri okus za filme tak da IDITE V KINOOO!!(po možnosti v torek)lep pozdravček..

— laurica
28.4. 2006 ob 11:43

Za ta filem piše,da je triler pa je v resnici grozlivka.MISLIM HALO vglavnem bila sem prvič v mariborskem koloseju in je zakon efekti pa to vglavnem filem je bil oprizoren zelo grozno.lep pozdrav

— yanika
28.4. 2006 ob 15:54

Zelo amaterska grozljivka z amatersko glavno igralko.

— Maya
29.4. 2006 ob 10:29

Oj! Film je ful dober. Splača se ga ogledati , saj je zanimiv... Tako , da tisti , ki ste ljubitelji grozljivk ali pa trilerjev , potem si ga le pojdite hitro ogledati. ne bo vam žal tisti , ki ga še niste gledali!!! No zdaj pa še na kratko... Najstnica Jill je varuška , ki pač namerava biti varuška otroku, bogatega para. Večer se kmalu spremeni v nočno moro , ko jo začne po telefonu klivati neznanec , v hiši in zunaj pa se pojavljajo skrivnostni zvoki. Ko spozna, da to ni potegavščina prijateljev, se obrne na policijo in jo pokliče. Ti pa ji povejo, da klici prihajajo iz hiše , in da bojo klic poskušali izslediti. Film se res splača iti gledat!!! Ne bo vam žal!!! To je vse kar sem hotela povedati. Uživajte čaw!

— Łubika
30.4. 2006 ob 11:28

Film se mi ni zdel nič posebnega, saj se dogaja samo zadnje 20min prej pa ni nič takega.

— someone
30.4. 2006 ob 15:58

Film je hudo dober, ker dosti stvari ne pričakuješ. Splača se ga it pogledat!

— SVETOVNO
1.5. 2006 ob 22:24

Film je nazanimiv, niti najmanj grozljiv, sploh ni podoben trilerju, kaj šele srhljivki kot so ta film imenovali tisti, ki so si ga že ogledali in očitno ne vedo kaj je dobra in grozna rozljivka oz. srhljivka. Ob filmu sem se celo smejala! Ko si pogledaš predfilme in oglasne filme se zdi, da bo film zeloo grozljiv, tudi na spletni strani Koloseja je tako opisan, kot bi to bila srhljiva, zato pričakuješ, da bo film zelo grozljiv in napet, temu pa niti najmanj ni tako. V filmu je največ 5 minut napetosti in še to takšne kot v kakšni drami. Film si iz moje strani ne zasluži niti ocene 1, temveč - nešteto. Potem pa naj še komu verjameš???

— Amy77
20.5. 2006 ob 13:02

Film se mi je zdel popolnoma nezanimiv. Od začetka do zadnjih 10 minut se ni dogajalo nič drugega kot da je telefon zvonil in je nek psihopat pihal v slušalo, varuška pa je cela panična hodila naokoli po hiši... Zadnjih 10 minut je bilo malo akcije. Filma nikakor ne bi označila za grozljivko. Meni se je zdela popolna izguba časa in denarja.

— sarah
20.5. 2006 ob 13:06

tisti ki mislijo da je to grozljivka pa da so dobri efekti . niti približno ni tako...dobri igralci? grozljivi prizori? vse skupaj zgleda kot lepa zgodbica... pejte si raje ogledat Žago 1, 2...da vidite kaj je vsaj približno dobra grozljivka...pa pazite da vas ne bo kap...ker če vam je "ko pokliče tujec" grozljivo, kaj bbo šele z žago in podobnimi filmi. peace

— sarah
28.6. 2006 ob 10:41

To je najboljši triler kar sem jih gledu. Igralka je pa ful lepa !! Js mislim de sem zaljubljen... :) :) :)

— Hitman
18.7. 2006 ob 13:12

dobra grozljivka. Spolh primerna za tiste, ki radi gledate grozljivke:)

— ql filmček:p
20.1. 2007 ob 13:48

ful the best film ej res tok je fajn tisti ki ga še niste gledal takoj u kino gledat ko pokliče tujec

— tinka
17.3. 2007 ob 10:03

Do konca te zeza v glavo z kao napetimi trenutki. Na koncu je šele res grozno. Glasba v filmu naredi pravo vzdušje.

— Samy
4.10. 2008 ob 15:34

jooj filem mi je naj bolši naj bolša grozliuka do zdaj naj bol resnično igleda..!! to morate pogledat!! padeš čist u film in se ti zdi kot da se tam.. nevem kuk bi to upisala ampak zlo dobro je posnet kuk ta bi se to prou dogajal

— ...

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.