Kolosej
Film distribucije 2i Film

Knjigarna

The Bookshop
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 7.6.2018, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2017
Jezik: angleščina
Scenarij: Isabel Coixet, Penelope Fitzgerald
Režija: Isabel Coixet
Anglija, leto 1959. V malem kraju vzhodne Anglije se pogumna Florence Green odloči da bo, kljub neusmiljenim lokalcem, ki ji nasprotujejo, odprla knjigarno.

Film Knjigarna je nastal po istoimenskem romanu (originalno Bookshop) avtorice Penelope Fitzgerald, pod režijo in scenarij pa se je podpisala španska režiserka Isabel Coixet. V zgodbi spremljamo čudovito zgodbo neizmerno pogumne ženske Florence Green, vdove svobodnega duha, ki svojo žalost nadomešča z drzno idejo, imeti prvo prodajalno knjig v zaspanem obmorskem mestu leta 1959, ko se film dogaja. Kljub prekrasni naravi, kjer stoji vasica, je le-ta polna neusmiljenih, hladnih in apatičnih ljudi, ki ne želijo sprememb in zato tudi ideja knjigarne ni dobrodošla. A Florence se ne preda in njena odločitev povzroči politično zaostritev.

V glavni vlogi je uporno in vztrajno Florence odlično upodobila Emily Mortimer, njeno največjo nočno moro, Violet Gamart odigra Patricia Clarkson, Bill Nighy pa je samotar, Edmund Brundish.

Da bi v filmu čimbolj približali pridihu staro angleške vasice, so ga v večini posneli v mestu Portaferry na Severnem Irskem, nekaj izsekov pa celo v Barceloni.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.