Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Klic v sili

triler
Podnapisi
Na sporedu od: 9.5.2013, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard D'Ovidio, Nicole D'Ovidio in Jon Bokenkamp
Režija: Brad Anderson
Zaradi tragičnega klica v sili policijska telefonistka Jordan začne dvomiti v smiselnost svojega poslanstva. Po nekaj mesecih strahu in dvomov se vendarle odloči svoje znanje posredovati mlajšim kolegicam. Toda ko neizkušena operaterka prejme klic ugrabljene najstnice, Jordan znova prevzame odgovornost in skuša s praktičnimi napotki preko telefona pomagati dekletu. Reševanje se znova izjalovi, toda Jordan je prepričana, da za zločini stoji ista oseba, zato se na lastno pest loti raziskovanja umorov in kmalu se tudi sama znajde v smrtni nevarnosti.

V izjemno razburljivem, napetem trilerju Klic v sili je preživetje najstnice odvisno zgolj od sočutnega, mirnega glasu osebe na drugi strani telefonske linije, ki skuša storiti vse, da bi uspela razvozlati lokacijo ugrabljenke.

Jordan (Halle Berry), operaterka na centru za klic v sili, opravlja službo, ki ni za ljudi šibkega srca. Skuša reševati življenja oseb, ki se znajdejo v nevarnosti. Toda po tragičnem izidu primera najstniške žrtve je Jordan povsem izgubljena. Prevevajo jo dvomi in razmišlja o prenehanju sprejemanja klicev, polnih strahu in obupa. Morda je čas, da se umakne in uživa življenje z razumevajočim partnerjem, policistom Paulom (Morris Chestnut). Morda lahko s svojimi izkušnjami pomaga drugim pri opravljanju tega stresnega poklica.

Nudenje pomoči neznancem pa zanjo še ni končano. Med vodenjem skupine novincev se oglasi ameriški najstnici Casey (Abigail Breslin), ki ji uspe iz avtomobilskega prtljažnika serijskega morilca priklicati klicni center. Jordan se zdi Caseyjin primer grozovito podoben primerom iz preteklosti. Lahko stori le eno: prevzame vajeti v svoje roke in ukrepa zavzeto kot še ni nikoli poprej. Če želi izslediti morilca, morata s Casey postati partnerki. Nedvomno gre za najpomembnejši primer v Jordanini karieri.

O ustvarjanju filma

Scenarista Richarda D’Ovidia je navdihnil radijski prispevek o centrih za klic v sili, na katerega ga je opozorila njegova žena. “Zgodba me je prevzela in hotel sem izvedeti več. Spoznal sem, da si še nikoli nisem ogledal filma ali oddaje o klicnih centrih. Zelo malo vemo o tem poklicu in o primerih, do katerih dejansko prihaja vsakodnevno. Včasih o klicu izvemo v novicah, skorajda nikoli pa nam ne zaupajo, kdo je klic sprejel, kako je ukrepal in kako se je počutil.”

D’Ovidio je precej časa preživel v klicnem centru v središču Los Angelesa, kjer je sedel ob operaterjih in poslušal njihove pogovore. “Ob vsakem klicu me je stisnilo v želodcu, oni pa so bili povsem mirni. Nisem mogel predvideti, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju pogovora, oni pa so se odzvali povsem profesionalno. Ugotovil sem, da so vodilo mesta. Usmerjali so policiste, gasilce, reševalce – nihče v mestu ni ukrepal brez njih.”

Na podlagi različnih resničnih zgodb se je D’Ovidio odločil izpostaviti strah, s katerim se spopada tudi sam – klavstrofobijo. “Želel sem ustvariti triler, v katerem napetost ne popušča. S snemanjem v prtljažniku nam je to uspelo.”

Šele pozneje je D’Ovidio izvedel, da je njegov scenarij pravzaprav resničen. “To se je dejansko zgodilo nekemu dekletu. Ko je bil scenarij dokončan, so nam na klicnem centru zaupali zgodbo o punci, ki je bila zaprta v prtljažniku limuzine. Iskali so jo po vsem mestu.”

Komentarji

16.4. 2013 ob 21:50

coooooooooooooooool

— mnkefd
6.5. 2013 ob 19:41

O my gad

— Mimi
11.5. 2013 ob 15:25

tole zgleda zelo obetavno!
bravo Kolosej dobre filme izbirate.

— leone
16.5. 2013 ob 11:24

tole zgleda zelo obetavno!
bravo Kolosej dobre filme izbirate.

— Kolosej Kinematografi
25.5. 2013 ob 15:10

fak ker najbolši film!!!!!!!

— lolipop
3.6. 2013 ob 17:17

zanič!!!

— jože
15.7. 2013 ob 21:40 zvezdica

Film je res pozitivno presenečenje. Glavna igralka blesti v svoji vlogi in zgodba se zanimivo prepleta in razpleta do konca. Zgodba te posrka vate, da je še tebe strah, upaš, da dekle preživi.. Res, dober film, dobro igralsko ozadje in neverjeten prikaz delavcev, ki vsak dan rešujejo življenja.

— Waauu

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.