Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Klepetalnica

Chatroom
triler
Nadzoruj. Spremeni. Zbriši.
Podnapisi
Na sporedu od: 21.10.2010, Kolosej Ljubljana
18.11.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 37min / 97min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Enda Walsh
Režija: Hideo Nakata
Režiser izvirne grozljivke Krog predstavlja srhljivo plat svetovnega spleta, kjer skupina nič hudega slutečih najstnikov spozna karizmatičnega Williama. Ta s spretnimi psihološkimi prijemi določi najšibkejšo žrtev in v svetu navidezne resničnosti ustvari srhljivo spletko, ki depresivnega Jima pelje na pot samouničenja. Ko ostali udeleženci ugotovijo, da ne gre zgolj za zabavo, temveč smrtno nevarno past, skušajo Jimu pomagati, toda igre mačke z mišjo ni več mogoče ustaviti.

Ko se pet najstnikov spozna na spletu, se med njimi porodi nedolžno prijateljstvo. Toda kmalu eden od njih, ki ga privlači mračna plat interneta, odkrije, kateri iz skupine je najranljivejši, in zgrabi priložnost, da ga popelje na pot brez povratka. Psihološki triler je postavljen tako v resnični kot virtualni svet in razkriva srhljivo podobo, kaj se zgodi, ko se meje med resničnim svetom in spletom zabrišejo.

O zgodbi

William na spletu odpre sobo, v katero kmalu zaidejo Jim, Eva, Emily in Mo, ljudje, ki se prej niso poznali. Zgovorni in karizmatični William jih takoj očara. Vsi štirje najstniki se hočejo umakniti iz resničnega sveta in Williamovi animirani filmčki in zbadljiv humor so dobrodošla sprememba. V svetu, kjer se počutijo odtujene in nemočne, je spletno druženje z Williamom prijetno, v njegovi družbi zaživijo.

Toda William ni tak, kot se zdi na prvi pogled. Je nevaren samotar, disfunkcionalen najstnik, ki vso svojo energijo usmerja v virtualni svet. Na spletu je kralj, v resničnem življenju pa se zapira pred družino. Postal je preračunljiv manipulator, ki v resničnem življenju skoraj ne zna več normalno navezovati stikov.

Tudi Jim je samotarski, a čeprav se po eni strani zdi podoben Williamu, je popolnoma drugačen. Zaradi duševne bolezni v družini je občutljiv, idealna tarča za brezvestnega spletnega plenilca. Vendar se mu sploh ne sanja, kako nevarno je njegovo novo prijateljstvo z Williamom.

William počasi vodi skupino proti mračnejši strani interneta, kjer je nevarno in vznemirljivo. Svetovni splet je kot orjaški hotel z nešteto hodniki in vrati, vsaka pa se odpirajo v drugačen prostor ter razkrivajo neskončen svet različnih ljudi, mnenj, skupnosti in obsedenosti.

Skupina vse več časa preživlja skupaj na spletu in William jih pregovori, da se mu odprejo, mu razkrijejo svoje skrivnosti in sprejmejo njegovo pomoč. Ko Jim končno prizna, da jemlje antidepresive, William ve, da je našel žrtev. Priseže, da bo Jimu pomagal pri odvajanju, drugi iz skupine pa ga pri tem podprejo. Toda nihče se ne zaveda, kaj William v resnici naklepa.

To, kar se na začetku zdi kot prijateljski nasvet, se hitro izpridi. William se namerava igrati z Jimom in njegovo usodo, da bi tako ozdravil svoje travme in pregnal svoje demone. Pri tem izkorišča nič hudega sluteče druge tri iz skupine. Eva, ki jo William privlači, je prepričana, da se bodo z njim samo nedolžno poigrali, Emily in Mo pa mislita, da mu bodo zares pomagali. Toda William kmalu pokaže svoj pravi okrutni značaj in začne se dirka s časom, igra mačke z mišjo, ki se iz virtualnega preseli v resnični svet. Ura teče in nekomu se čas izteka...

O produkciji

Klepetalnica je nastala kot odrska igra, ki raziskuje odnose v skupini najstnikov, ki se spoznajo na spletu. Provokativna in sodobna igra je požela odlične kritike. Ker so producenti spoznali, da je igra tudi obetavno filmsko gradivo, so avtorja prosili, naj napiše scenarij. K sodelovanju so nato pritegnili japonskega režiserja Hidea Nakato, znanega po novem pristopu k žanru grozljivk. In s tem filmom nadaljuje, kar je začel s Krogom. Ko je posnel ta film, so najstniki začenjali množično gledati filme na videokasetah, tokrat pa v koraku s časom posega v novo tehnologijo, ki korenito prežema vsakdan mladih ljudi, jih zaznamuje in tudi spreminja.

A čeprav je zgodba postavljena v sodobni svet, je tema stara kot človeštvo. Je zgodba o manipulaciji. Zgodba o ljudeh, ki drugje iščejo tisto, česar ne najdejo doma, nato pa se ujamejo v past, ko mislijo, da jim to lahko nudi nekdo tretji.

Tudi svetovni splet je po svoje lik v zgodbi. Sicer ni vzrok za izprijeno vedenje, je pa katalizator za negativna čustva ljudi, ki ga uporabljajo. To izjemno orodje komunikacije dopušča svoboščine, ki si jih v resničnem življenju nihče ne bi jemal. Poudarja in prenapihuje čustva, na spletu nihče nima moralnih zadržkov, prijateljstva in sovraštva se rojevajo v trenutku, splet nudi navidezno anonimnost, pod njenim plaščem pa si mnogi privoščijo marsikaj nespodobnega in v resničnem življenju nesprejemljivega.

Kako pa posnameš dogajanje na internetu, ki v resnici prostorsko ne obstaja? V studiu so vse spletne kadre posneli v enem prostoru, kjer so morali ustvariti 16 različnih klepetalnic. Zaradi tesnega urnika so opremo zasnovali v plasteh. Zadnja klepetalnica je bila najnižja plast, prva pa najvišja. Ko so z eno opremo opravili, so samo sneli eno plast in soba je popolnoma spremenila videz.

Hideo Nakata je znan po mojstrski uporabi zvoka v svojih filmih. Zato se je kot avtor glasbe ekipi pridružil Kenji Kawai, ki je z njim sodeloval pri vseh njegovih japonskih filmih.

Mogoče bo koga presenetila vizualna podoba interneta. Toda že na začetku so postavili izhodišče, da splet ni več nekaj golo tehnološkega. Postal je poosebljen, vsak si ga spreminja po svoje, je izjemno prometen, na trenutke umazan, ponekod načet in poka. Zato dogajanje na spletu predstavlja na videz neskončen, a zdelan hotel z nešteto sobami. In čeprav je v njem vedno živahno, se spreminja glede na razpoloženje uporabnikov. Vidimo ga skozi oči junakov in njegova podoba nam daje vedeti, kako lik, ki je trenutno v igri, razmišlja.

O likih

William je karizmatičen in kameleonski lik, ki se uspešno prilagaja tujim značajem in jim govori, kar hočejo slišati. Uspešno skriva svoj pravi jaz, ki je v resnici temačen, izprijen, maščevalen in brez zadržkov. Značajsko ni dovolj močan, da bi se v resničnem življenju vzel v roke, zato se zateka na splet, kjer lahko usmerja dogodke in ljudi. Čeprav morda tega na samem začetku ne počne s točno določenim ciljem prizadeti druge, ne razmišlja o posledicah in si privošči preveč, ko pa dogodki zavijejo v temačno smer, to še podžge njegove naravne nagnjenosti.

Eva je drugi najbolj izstopajoč lik v klepetalnici, kjer se sreča pet mladih ljudi. William jo po eni strani privlači, po drugi pa se z njim bori za prevlado v sobi. Eva je razvajena, vajena dobiti vse, kar hoče, in na spletu si dovoli marsikaj, čeprav v resničnem življenju nima pravih težav, ki bi morda opravičevale njeno vedenje. Težave, ki jih vidi, so v resnici plehke, nesmiselne, nebistvene. Čeprav je nagnjena k temnejši plati, ima vseeno toliko zdravega razuma in poštenja, da v ključnem trenutku izbere pravo pot.

Jim je najmanj samostojen in najbolj ranljiv od vseh. Odvisen je od spletnih prijateljstev, ker družbe v resničnem svetu nima. Je nesamozavesten in preplašen fant, poln samoobtoževanja, v resničnem življenju ima sicer ljubečo mamo, ki pa ga ne zna pravilno podpirati, zato se Jim zateka na splet, kjer lahko za trenutek pozabi na težave vsakdana.

Klepetalnica je film za najstnike, toda univerzalna tema, ki jo opisuje, bo pritegnila tudi odrasle.

Komentarji

11.10. 2010 ob 14:17

Prwaaa.! :Đ

— Nežkoo.*
13.10. 2010 ob 23:05

upam da bo sinhroniziran v slovenščino!

— jože
15.10. 2010 ob 16:50

kumi čakam!!!<3

— just me<<
15.10. 2010 ob 18:41

kako lajhko upaš da bo sinhronizirano. Nauči se brati podnapiuse! film je 3x slabši če je sinhronizijran.

— Lunica
15.10. 2010 ob 19:29

13.10. 2010
ob 23:05

upam da bo sinhroniziran v slovenščino!
— jože

kaj pa ti pišeš, kdaj pa so še film pri nas sinhronizirali

— a
17.10. 2010 ob 19:19

Jože? kaj teb ni jasno:)

sicer pa komi čakam film!

— loona
19.10. 2010 ob 18:14

kaj vam ni jasno? clovek se je pohecal, čee bo film sinhroniziran ker ocitno gre se za eno "pravljico" in morem se strinjat z njim..ah ja :)

— luby
19.10. 2010 ob 21:57

Me prav zanima kak bo film jutri na premieri

— Helena
20.10. 2010 ob 15:03

ma eo film je pomoje zakon sej ga grem v petk gledat pol vm pa napišm svoj mnenje kako in kaj.....sm dul more bit dobr;)
čawko bavko;)

— _LeIcHh_
21.10. 2010 ob 16:10

res dolgočasen film. Ne priporočam!

— ajda
23.10. 2010 ob 12:20

film je najbolši-in ful dobr prkaže realnost na najbol zanimiv način. in sploh morm rečt da mi je biu glaun igralc sladk. čeprou mogoče je biu film mal preveč krut.tko da gledala bi ga mogoče še enkat zarad igralca.

— chelle
24.10. 2010 ob 14:44

kr en film

— lolly
24.10. 2010 ob 20:26

TOK BEDNGA FILMA PA ŠE NE ! ŠE RISANKE SO BL STRAŠNE !

— Julija
25.10. 2010 ob 23:13

mislm da bo film poduk usem k prevec zaupajo spletu....zna bit zlo zanimiv

— angie
25.10. 2010 ob 23:22

film je katastrofa od katastrofe.. cel film v bistvu čakaš da se bo nekaj zgodilo, da bo mogoče postalo zanimivo, in potem je konec.
škoda denarja !

— špela
26.10. 2010 ob 21:39

ful dober film,res me je presenetil :)

— mjrls-
28.10. 2010 ob 14:15

-jože legenda!!!!!!!!!!!

— lol
28.10. 2010 ob 15:56

najbol zamorjen film na svetu!!

— pika
30.10. 2010 ob 9:42

Upam da bo dober sam ne pa sinhroniziran.
Ker bi blo slabš.

— rofl
4.11. 2010 ob 23:04

film je bedn

— grsgd
14.11. 2010 ob 23:01

Zakaj ga v Ljubljani ni več... glede na to, da so učasih kkšni filmi fuuuuuuul dolg časa v Ljubljanskem Koloseju.
a je biu reeees toooooooooook slab da so ga "odstavili".??

— aleX
26.11. 2010 ob 20:40

britanski antidepsiv kot kopija facebooka, morda bi bilo to nekaj novega z scenariom kot slovenski -kopija, 2x!

— bozidar
21.12. 2016 ob 19:19

Film je kulski sm lahko bi bil malo bolj dolg kar se mene tiče....LP za usee

— Ajda

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.