Kolosej
Film distribucije Continental Film

Kje sta Morganova?

romantična komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 4.2.2010, Kolosej Ljubljana
18.2.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 43min / 103min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Marc Lawrence
Režija: Marc Lawrence
Režiser zabavnih romanc Glasba in besedilo ter Dva tedna za ljubezen se poda na iskanje izgubljene ljubezni zakoncev Morgan. Razmerje nevrotične Meryl in neodločnega Paula je nasedlo na številnih čereh sodobnega življenja, toda ker sta po naključju priča mafijskemu obračunu, morata v okviru programa zaščite prič zapustiti New York. Odpeljejo ju na zaspano ameriško podeželje, kjer se morata spopasti s številnimi neprijetnimi in bolečimi presenečenji, kar počasi znova zaneti strast njune ljubezni.
Komedija Kje sta Morganova? pripoveduje o zelo uspešnem paru z Manhattna, Paulu in Meryl Morgan (Hugh Grant in Sarah Jessica Parker). Njuno skoraj popolno življenje ima samo eno vidno napako: njun zakon propada. Vendar razburkanost njunega romantičnega življenja ni nič v primerjavi s tistim, kar ju čaka: priča sta umoru in zato postaneta tarča poklicnega morilca. Zvezni agentje, ki varujejo svoji priči, Morgana nemudoma odpeljejo iz njunega ljubljenega New Yorka v mestece v na ameriškem podeželju. In njunemu majavemu zakonu se obeta, da bo v pogorju učakal žalosten konec… razen če ne bosta v svojih novih življenjih brez BlackBerryjev upočasnila ritem in ponovno odkrila strast.

O zgodbi

Marcu Lawrencu pisanje in režiranje romantični komedij ni tuje. Najbolj sta bili odmevni Glasba in besedilo ter Dva tedna za ljubezen. Prav med snemanjem teh dveh filmov se mu je porodila zamisel za Kje sta Morganova?. Zamislil si je zgodbo, s katero bo razširil meje znotraj svojega žanra in zaoral v novo ledino: zakon.

"Ideja se mi je porodila že pred 10 ali 11 leti," pravi Lawrence.  "Šlo je za projekt, ki sem se ga lotil in ga opustil in h kateremu se vedno znova vračam. Pravijo, da piši o tistem, kar poznaš, vendar je moj problem ta, da ne vem ničesar. Nikoli ne grem iz stanovanja. Edina stvar, ki jo poznam, je zakon: svojo ženo sem spoznal na kolidžu in poročena sva že zelo, zelo dolgo."

Vendar Morganova ne pripovedujeta o kateremkoli zakonu: "Gre za zakon, ki je v težavah," dodaja Lawrence. "Ta dva človeka sta izgubila vez iz določenega razloga, zaradi nezvestobe, vendar je pravi vzrok za težave ta, da sta se odtujila."

Lawrence uporabi scenarij "kot riba na suhem" znotraj Programa za zaščito prič kot odskočno desko za nov in vznemirljiv način, s katerim par prisili, da se sooči s težavami sredi divjine v Rayju v Wyomingi. "Par iz New Yorka, ki je živel na veliki nogi," razloži Grant, "pošljejo v okviru Programa za zaščito prič v mestece v  Wyominga, kar ima zelo zanimive posledice za njun zakon."

Sarah Jessica Parker, ki igra Meryl Morgan, pravi, da se vsebinsko ta romantična komedija razlikuje od njenih prejšnjih projektov. "Všeč mi je nepredvidljivost. Nikoli še nisem igrala lik, kakršen je Meryl. Nisem še igrala lika, ki bi bil v zakonu, kakršen je njen."

Njuna gostitelja in zaščitnika v Wyomingu sta zvezni šerif  Clay Wheeler, ki ga igra Sam Elliott, in njegova žena Emma, ki jo igra Mary Steenburgen. Clay in Emma Paulu in Meryl pokažeta, kako se v malem mestecu preživi brez asistentov in karier, spotoma pa ju naučita še, kako preživeti v zakonu. "Sta povsem izven svojega območja ugodja. Ne razumeta naju in midva ne razumeva njiju,"  pravi Steenburgenova. "Vendar sčasoma ponovno najdeta stik, hkrati pa se med opazovanjem Claya in Emme naučita marsikakšne zakonske lekcije."

Po Maryjinem mnenju je prav primerjava med obema paroma pripomogla k duhovitosti scenarija, "To je zabavna primerjava, gledati, kako ti ljudje skušajo razumeti drug drugega."

Morganova se trudita rešiti zakon, a to, da se morata prebijati brez sodobnih pripomočkov je za Paula in Meryl še najmanjša težava. Tesno za petama jima je poklicni morilec Vincent, ki ga igra Michael Kelly. Poslali so ga, da bi dokončal nalogo in se znebil vseh prič.

To se morda sliši kot nevsakdanja zasnova, a Lawrence pravi: "Na ta način procesiram svet. Ne usedem se, da bi pisal, misleč; Oh, napisal bom komedijo. Preprosto imam zamisel: Hočem napisati zgodbo o zakonu – in tole pride ven."

Lawrence je glavno moško vlogo napisal s Hughom Grantom v mislih, saj sta skupaj posnela že Dva tedna za ljubezen ter Glasba in besedilo. Grant je z veseljem ponovno privolil v sodelovanje, saj pri projektu, pri katerem je scenarist hkrati tudi režiser, rad sodeluje: "Mislim, da so takšni filmi boljši. Manj avtorskih glasov, kot jih ima film, bolje je.  Bojte se tistih, ki jih snema ekipa scenaristov, potem je tu najeti režiser, najeti producent, potem bo svoje rekel studio… in potem ste v peklu."

Enako kot pomembno kot to, da bo Grant igral Paula, se je Lawrencu zdelo pomembno najti izjemno glavno igralko, ki bi igrala Meryl. Grant Meryljin lik opisuje kot "sila narave. Je še ena v vrsti ženskih likov, ki jih je napisal Marc. Vse so večinoma iz New Yorka, ambiciozne, nevrotične, pametne, zabavne. Mislim, da so to Marcove sanjske ženske. Vanje se ni težko zaljubiti, še najmanj Paulu."

"Meryl je v srcu neozdravljiv romantik," pravi Lawrence. "Glede ljubezni je zelo idealistična. Je odkrita, očarljiva in zgovorna, vendar jo je izkušnja, ko jo je mož prevaral, oropala za del nedolžnosti."

Kdo, če ne Sarah Jessica Parker, uteleša arhetip šik ženske iz Manhattna. "Tako zelo jo identificirajo z New Yorkom, obiljem energije in zgovornostjo, da se v Wyomingu res zdi povsem izgubljena," pravi Lawrence.  "Vse bolj jasno je postajalo, da bo S.J., kot ji pravim, absolutno popolna oseba."

S.J. je bila enako navdušena nad priložnostjo za sodelovanje z Lawrencom. "Tak brezhiben sloves ima in vsi, ki se jih lahko našla, da bi se pogovorila o njem, ga imajo radi. Vedela sem, da hočem delati z njim in zgodba mi je bila res všeč."

O medvedu in kravi

Najbolj grozljiva stvar kavbojske pustolovščine Paula in Meryl – poleg morilca, ki jima streže po življenju – je bil medved, ki nadleguje Paula pred Emmino in Paulovo kočo.  Seveda je to pomenilo, da morajo filmarji najti medveda in našli so najboljšega – medveda Barta, ki je nastopil med drugim v filmih Dr. Dolittle 2, Without a Paddle, and Into the Wild.      

"Prizor z medvedom se je začel kot grozljiva izkušnja," se spominja Grant. "Naj vam še toliko dopovedujejo, da je ta medved odraščal kot človek… ko je stopil iz prikolice, je bil  zares velikanski in za povrh vam povedo, da mu ne glejte v oči. Strah te je."

"Stal sem za Hughom," pravi Lawrence. "Pomislil sem, če bo šlo vse po zlu, naj se medved najprej spravi na Hugha. Vsi smo bili napeti. Imeli smo veliko varnostno srečanje. Nekdo iz ekipe je rekel: No, fantje, saj imate puške z uspavalom? Odvrnili so: Ne, nimamo, saj bo v redu."

"Medveda sem se zelo, zelo bala," dodaja Parker. "Hugh je imel veliko izjav. Bojim se medveda. Nočem biti v bližini medveda. Kje je medved? Kako daleč bom od medveda? A medvedu je dovolil, da se mu je povsem približal, šele nato je zbežal. Njegova strahopetnost je bilo samo v besedah."

Grant priznava, da se je ob koncu delovnega dne z medvedom sprostil. "Z veseljem bi se usedel z njim k večerji. Hočem reči, ob koncu dneva je bil mucek."

Je pa bil po Grantovih besedah medo malce diva. "Ni prišel iz prikolice, dokler ni bil umit in skrtačen. Potem so mu dali osem pločevink ledenega čaja vsakič, ko je uspel odigrati prizor. Dobil je tudi sladko smetano! Če mu je vse uspelo narediti, kot je treba, so mu vsi tudi ploskali. Bravo, medo! so vzklikali. In aplavz mu je bil všeč."

Sarah Jessica Parker pa je imela bolečo izkušnjo s kravo v prizoru, ko Clay nauči Meryl molsti kravo. "Brcnila me je, a je ne krivim," priznava S.J. "Če bi krava lahko govorila, sem prepričana, da bi rekla: Veste kaj, nihče si ne želi, da bi ga molzli šest ur skupaj. Bilo je precej zabavno. Sam Elliott se je samo umaknil. Jaz pa sem stekla in kričala."

O igralcih

Hugh Grant (Paul Morgan) je posnel filme Razsodnost in rahločutnost, Štiri poroke in pogreb, Devet mesecev, Pravzaprav ljubezen, Dva tedna za ljubezen, Glasba in besedilo, Dnevnik Bridget Jones 1 in 2, Notting Hill, Anglež, ki je šel na hrib, a prišel z gore, Vse o fantu, Ostanki dneva, Privileged, Maurice, The Dawning, The Lair of the White Worm, Bitter Moon, Night Train to Venice, An Awfully Big Adventure, Small Time Crooks, Extreme Measures, American Dreamz.

Sarah Jessica Parker (Meryl Morgan) je najbolj znana po vlogi v seriji in filmu Seks v mestu.

Posnela je filme Nova v družini, Čez 30 in še pri ta starih, Romanca v Miamiju, Klub vražjih babnic, Mars napada!, Med Državno in Glavno, Smart People, Dudley Do-Right, Til There Was You, If Lucy Fell, Ed Wood, Hocus Pocus; Honeymoon in Vegas, LA Story, Flight of the Navigator, Girls Just Want to Have Fun, Footloose First Born, Somewhere Tomorrow, Rich Kids.

Sam Elliott (Clay Wheeler) je posnel filme Zlati kompas, Ghost Rider Hvala, ker kadite, Barnyard, Off the Map, Lifeguard,  The Hulk, We Were Soldiers, The Contender, The Hi-Lo Country, The Big Lebowski, Tombstone, Gettysburg, Rush, Prancer, Fatal Beauty, Road House and Mask.

Na televiziji je posnel Buffalo Girls, Conagher, You Know My Name, Fail Safe, The Yellow Rose, Once an Eagle, Murder in Texas.

Mary Steenburgen (Emma Wheeler) je dobila oskarja za nastop v filmu Melvin and Howard. Posnela je filme Snubitev, Nazaj v prihodnost 3, Kaj žre Gilberta Grapa?, The Open Road, Božič na kvadrat, Neustrašna, Step Brothers, Nobel Son, Škrat, Sunshine State, Casa De Los Babys, Life as a House, Philadelphia, Parenthood,  Pontiac Moon, Noah’s Ark, The Grass Harp, Time After Time, A Midsummer Night’s Sex Comedy, Cross Creek, One Magic Christmas, Dead of Winter, End of the Line.

Na televiziji je posnela Joan of Arcadia, It Must Be Love, Talking to Heaven,  Gulliver’s Travels, About Sarah.

O  scenaristu in režiserju

Marc Lawrence je debitiral kot režiser z romantično komedijo Dva tedna za ljubezen, pri katerem je tretjič sodeloval s Sandro Bullock in prvič s Hughom Grantom. Bil je koscenarist in producent Sandrine komedije Lepotica pod krinko. Napisal je scenarij za Naravne sile, v katerih sta nastopila Sandra in Ben Affleck. Z Grantom je posnel tudi uspešnico Glasba in besedilo.

Napisal je scenarije za filma Life With Mikey in The Out-of-Towners.

Kariero je začel kot scenarist pri seriji Družinske vezi. Bil je scenarist in koproducent serije Pride and Joy.

Komentarji

20.11. 2009 ob 17:02

to more bit dobr film :D ..igrata pa sarah jessica parker in hugh grant :P

— lalalala
26.12. 2009 ob 22:08

nema morganovih

— jaz
10.1. 2010 ob 12:00

ja sam gledala ta fim i brezvezan je

— melita
26.1. 2010 ob 11:58

PA TA FILM MORA BIT FUL DOBR KUMI ČAKAM

— patry
6.2. 2010 ob 16:48

Za lase privlečeni film, škoda časa, ki sem ga zapravil za ogled.
Zgodba znana, mestni ljudje- pari zaradi dela nesrečni ločeni, splet dogodkov jih na deželi zbliža, srečen konec bla bla, že ničkolikokrat videna filmska zgodba. Gledaš zaradi imen igralcev.
Res zanič film, za malino....

— peter
8.2. 2010 ob 9:13

Skoda cajta in trplenja film je brezvezen!!

— Pety
8.2. 2010 ob 11:04

film je čuten in poln humorja ter resnic o današnjih sodobnih zakoih.

— mirči
13.2. 2010 ob 9:22

ma dobr film .............LoL

— Anč*
14.2. 2010 ob 9:57

gledal sem ggggggggggggggggggggggggggaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

— mihhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
15.2. 2010 ob 16:41

Tale film je bil pa res fajn vam ga priporočam za ogled!

— zvonči
15.2. 2010 ob 16:45

Meni je bil film čist dobr. Všeč so mi bile kavbojske pokrajne in medvedi.

— lila
17.2. 2010 ob 9:24

Učjri sm ga šla gledat. Res je brezvezen, razn par smešnih komentarjev in prizorov.

— Monika
19.2. 2010 ob 15:50

This film is realy good! I told you, you must saw this film in the cinema.....ž
I like it.....mwa <3

— I am
19.2. 2010 ob 22:09

ful vreji film :D

— -_-
21.2. 2010 ob 18:26

Ma FULLLLLLLLLLLL brezveze film KAR NEJKI !!!!!!!!!!!"
škwda ogleda...no vsaj meni j KAR NEJKIIIIIII
ne priporočam ogleda kr j škwda cajta.

— Andy
23.2. 2010 ob 15:43

ko sem gledala ta filem sem takoj vedela da je ta filem najlepši filem ki sem si ga ogledala vmes sem se veliko smejala ker zelo rada gledam romantične komedje in bi si ga še enkrat z veseljem ogledala. ta filem sem si hotela ogledaz zato ker v njem igra moja najljubša igralka Sarah Jessica Parker gledala sem vse njene filme seks v mestu,čez 30 in še pritastarih in seveda kje sta morganova zato tistemo ki je napisal scenarij (Marc Lawrence) dajem velik poklon najbolši filem na svetu

— špela
5.3. 2010 ob 10:43

Film je super, vreden ogleda..

— abc
10.3. 2010 ob 13:38

ko sem gledala ta filem sem takoj vedela da je ta filem najlepši filem ki sem si ga ogledala vmes sem se veliko smejala ker zelo rada gledam romantične komedje in bi si ga še enkrat z veseljem ogledala. ta filem sem si hotela ogledaz zato ker v njem igra moja najljubša igralka Sarah Jessica Parker gledala sem vse njene filme seks v mestu,čez 30 in še pritastarih in seveda kje sta morganova zato tistemo ki je napisal scenarij (Marc Lawrence) dajem velik poklon najbolši filem na svetu
— špela

FILM FILM FILM FILM ne pa filem
jao

— jkhbfka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.