Kolosej
Film distribucije Fivia

Kinsey

drama
Pogovarjajmo se o seksu!
Na sporedu od: 3.3.2005, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Bill Condon
Režija: Bill Condon
Naslovni junak v podobi Liama Neesona je resnični Alfred Kinsey, znanstvenik, ki je sredi prejšnjega stoletja raziskoval človekovo spolnost in njeno povezanost z ljubeznijo. Potem ko je s svojo revolucionarno študijo dosegel svetovno slavo in čast, pa ga je nadaljnje delo pahnilo v nemilost in osebno stisko.

Kinsey - njegovo ime je bilo sinonim za vprašanja, ki so šokirala svet.

Kratka vsebina

5. januarja 1948 je dr. Alfred Kinsey pretresel Ameriko in za vedno spremenil naš pogled na spolnost. Tega dne je namreč izšla obsežna študija Spolno vedenje moških (Sexual Behaviour in the Human Male). Za nekatere šokantna raziskava je odkrila, da kar 92 odstotkov ameriških moških masturbira, polovica jih skače čez plot, 37 odstotkov pa jih je imelo vsaj eno homoseksualno izkušnjo. Študiji, katere prva izdaja v številki 25 tisoč izvodov je pošla takoj po izidu, v nekaj mesecih pa so jo prodali v kar 200 tisoč primerkih, je pet let pozneje sledila Spolno vedenje žensk (Sexual Behaviour in the Human Female). Študija je pokazala, da ženske v spolnosti prav nič ne zaostajajo za moškimi. 62 odstotkov jih je redno masturbiralo, skoraj polovica je imela svojo prvo spolno izkušnjo že pred poroko, 26 odstotkov žensk pa je priznalo, da skače čez plot. In če je prva študija naletela na odobravanje, je druga na ogorčene kritike. Kinseyja so napadali z vseh strani, izgubil je podporo javnosti in mecenov, ki so velikodušno podpirali njegove raziskave. Obtožili so ga celo spodkopavanja temeljnih ameriških vrednot in simpatiziranja s komunizmom. Na koncu ga je zapustilo tudi zdravje in leta 1956 je umrl za posledicami srčne kapi.

Film nam v slabih dveh urah predstavi njegovo življenje, delo in težave, ki so spremljale delo njegove ekipe. Film je režiral – in zanj napisal tudi scenarij – Bill Condon (Bogovi in pošasti, Mož, ki ni hotel umreti), ki je med drugim prispeval scenarij za odlični muzikal Chicago. Lik kontroverznega raziskovalca človeške spolnosti in biologa je odigral Liam Neeson (Ljubezen pravzaprav, Tolpe New Yorka, Velika zmešnjava, Nell, Schindlerjev seznam), njegovo ženo je odigrala Laura Linney (Ljubezen pravzaprav, Skrivnostna reka, Mothmanova prerokba), izpraševalce pa so odigrali Chris O'Donnell (Vertikala smrti, Dragulj z Misisipija, Batman in Robin), Peter Sarsgaard (Stanje zamaknjenosti, Središče sveta, Celica) in Timothy Hutton (Skrivno okno, Generalova hči). Ob njih igrajo še John Lithgow, Tim Curry, Oliver Platt, Dylan Baker in mnogi drugi.

Igralci

Liam Neeson (Alfred Kinsey) je svoj filmski prvenec doživel v filmu Excalibur Johna Boormana. Sledile so številne vloge, med drugim v The Bounty Rogerja Donaldsona in odlično ocenjenem Lamb. Za vlogo v slednjem je prejel nominacijo za nagrado Evening Standard Drama. Tu so še Duet for One Andreija Konchalovskega, Molitev za smrt in The Mission Rolanda Joffea.

Navdušil je v drami Petra Yatesa Suspect, v filmu The Good Mother in trilerju Sama Raimija Darkman. Sledila je vloga v drami Davida Lelanda Crossing the Line.

Leta 1992 je odigral vlogi v V senci sanj in Osumljen, nato pa v vrsti uspešnic, med drugim v kontroverznem Možje in žene Woodyja Allena.

Leta 1993 si je z vlogo Oskarja Schindlerja v filmu Stevena Spielberga Schindlerjev seznam priigral nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado BAFTA za najboljšega igralca. Pohvali se lahko še z Leap of Faith, Nell, Before and After in Rob Roy.

Leta 1996 je odigral glavno vlogo v Michaelu Collinsu Neila Jordana, ki mu je prinesla nagrado za najboljšega igralca na beneškem filmskem festivalu, nominacijo za zlati globus in prestižno nagrado Evening Standard. Film je prejel zlatega leva in bil izbran za najboljšega na beneškem filmskem festivalu. Sledili so Nesrečniki, Vojna zvezd: Grozeča prikazen in Hiša strahov Jana de Bonta.

Leta 2000 je ob Sandri Bullock odigral vlogo v črni komediji Velika zmešnjava, nato smo ga videli ob Leonardu DiCapriu v filmu Martina Scorseseja Tolpe New Yorka, ob Harrisonu Fordu pa je zaigral v K-19: Črna vdova režiserke Kathryn Bigelow.

Nazadnje smo ga videli v romantični komediji Ljubezen pravzaprav.

Laura Linney (Clara McMillen) se je dokazala v odlično ocenjenem filmu Trumanov show Petra Weira ob Jimu Carreyju. Svojo prvo glavno vlogo je odigrala že v svojem filmskem prvencu Kongo. Nato smo jo videli v Popolni oblasti režiserja in soigralca Clinta Eastwooda in ob Richardu Gereu v trilerju Izvirni strah Gregoryja Hoblita.

Leta 2001 je prejela nominacijo za oskarja za najboljšo žensko vlogo Sammy Prescott v filmu Kennetha Lonergana You Can Count On Me. Hkrati je bila nominirana za zlati globus in nagradi Screen Actors Guild ter Independent Spirit Award, kot najboljša igralka pa si je priigrala nagradi New York Film Critics Circle in National Society of Film Critics.

Ob Richardu Gereu je zaigrala v Mothmanovi prerokbi ter ob Kevinu Spaceyju v The Life of David Gale Alana Parkerja. Odigrala je še stranske vloge v filmih The House of Mirth, Lorenzo's Oil, Dave, Searching for Bobby Fischer in Muhasta usoda. Nazadnje smo jo videli v Skrivnostni reki in Ljubezen pravzaprav.

Za vlogo v filmu KINSEY je nominirana za oskarja za žensko stransko vlogo.

Režiser

Bill Condon je režiser, scenarist, igralec in producent. Med drugim je napisal scenarij za večkrat nagrajeni muzikal Chicago. Morda njegov najbolj znani je Bogovi in pošasti, film o prijateljstvu med Jamesom Whaleom, upokojenim režiserjem grozljivk (Frankenstein, Frankensteinova nevesta), ki je leta 1957 v sumljivih okoliščinah utonil v svojem bazenu, in njegovim čednim vrtnarjem. Film se osredotoči na zadnje dneve njegovega življenja, in je bil leta 1999 nominiran za tri oskarje (za glavno moško vlogo, za stransko žensko vlogo in za scenarij), prejel pa enega (za scenarij).

Condon je režiral filme Mož, ki ni hotel umreti, Candyman: Farewell to the Flash, Deadly Relations, Dead in the Water, White Lie, Murder 101 in Sister, Sister.

Komentarji

8.1. 2005 ob 18:56 zvezdica

Odlična igralska zasedba in zelo zanimiv in provokativen film ki bo predramil lokalne puritance ;) Toplo priporočam! :)

— Liberalc
4.3. 2005 ob 19:35 zvezdica

O možaku, ki nas je prepričal, da zaradi masturbacije ne bomo prišli v pekel. Doktor Alfred Kinsey (igra ga enkratni Liam Neeson), pionir svetovne seksologije, Larry Flynt z globino, Sigmund Freud brez filozofije in Janez Rugelj brez alkohola. Originalni, domiselni, pogumni in direktni znanstvenik, ki nam je leta 1948 serviral knjigo Sexual Behavior in the Human Male, prvi bestseller na področju seksologije, in se spremenil v zvezdo. V največjega strokovnjaka za seks vseh časov, v človeka, ki je o seksu vedel tudi tisto, kar niso vedeli niti stari Rimljani, ki so vedeli vse. Tudi tisto, kar nista nikdar izvedela niti William Howell Masters in Virginia Eshelman Johnson, ki sta vedela več kot vse. In če je hotel vedeti vse, se je moral pogovarjati z vsemi. Si vzeti čas, opraviti okoli 20 tisoč intervjujev in na lastni koži preizkusiti tudi homoseksualni seks (v posteljo ga zvabi njegov študent Peter Sarsgaard) . Drzno za človeka, ki je bil pred tem znan kot dolgočasni profesor biologije in strokovnjak za ose, ki je nedolžnost izgubil šele na poročno noč. Na noč, ko jo je izgubila tudi njegova žena Clara (izvrstna Laura Linney). Edina ženska v njegovem življenju, ženska, na kateri se je naučil vsega. Tudi reči, ki jih je leta 1953 objavil v knjigi Sexual Behavior in Human Female. Knjige, zaradi katere so ga križali, ga obsodili nemorale in mu vzeli zalet, voljo ter ugled. 'Nihče nam ne bo govoril, da se naše babice in naše hčerke samozadovoljujejo,' so se glasile njihove ogorčene obsodbe. Petdeseta so bila pač čas 'lova na čarovnice', čas srednjega veka, obdobje, kjer so hoteli seks prepovedati. Nič čudnega, da je gospoda Kinseyja že leta 1956 pokopal srčni infarkt. In to tik preden je začel pripravljati tretjo knjigo z naslovom Študija perverzij. Potem so hvala bogu prišla šestdeseta in sedemdeseta, ki pa jih Kinsey na žalost ni dočakal. In sedaj je končno dobil film. Enkratno, poučno, zabavno, ravno prav vročo, brez napak režirano (delo Billa Condona, avtorja mojstrovine Gods and Monsters) in odlično odigrano biografijo, kjer boste ujeli tudi moškega, ki mu pride v desetih sekundah (William Sadler), moškega, ki prizna, da je seksal s ponijem, žensko, ki se boji, da ji bo oralni seks onemogočil nosečnost, žensko, ki ji prvič pride šele po štiridesetem in seveda žensko (Lynn Redgrave), ki prizna, da bi bilo njeno življenje brez doktorjevih knjig še vedno le pekel. In da se razumemo, od masturbacije ne boste dobili kosmatih rok in tumorja na možganih, od oralnega seksa pa ne boste zanosile. Zato le pogumno. Do konca, naprej in še enkrat do konca.

— iztok gartner
13.3. 2005 ob 10:36

tA FILM JE ŠE KR DOBR.Ocena 4 od 10

— Hudec
12.9. 2005 ob 13:47

Iztok Gartner res dobro si to napisal.

— Margareta
1.5. 2008 ob 20:51 zvezdica

KINSEYEV POGLED NA SPOLNOST TI DA MISLITI. NE DA SE Z VSO VSEBINO GLOBOKO STRINJAM, MOGOČE IMAM NEKAJ MANJŠIH POMISLEKOV,VENDAR PA RESNICA NI DALEČ STRAN. NI NUJNO .DA ČLOVEK VSE TO OKUSI IN SPRAKTICIRA, MORDA JE ŽE OTKRIT POGOVOR O TEH STVAREH DOVOLJ, DA RAZČISTIŠ DOLOČENE STRAHOVE,PREPRIČANJA,DVOME...VSEKAKOR DOBER FILM, VREDEN OGLEDA IN RAZMISLEKA.

— TANJA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.