Kolosej
Film distribucije Fivia

Ubila bom Billa 1

akcijski, kriminalka, triler
Na sporedu od: 20.11.2003, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Scenarij: Quentin Tarantino

Kratka vsebina

Nevesta je pripadala skupini vrhunskih ubijalk, dokler se njihov vodja Bill in druge morilke nisto obrnili proti njej. Nosečo jo napadejo na poročni dan in jo s svati pustijo ležati v krvi, misleč, da je mrtva. Pet let kasneje se Nevesta zbudi iz kome in se odloči za krvavo maščevanje. Loti se nekdanjih sodelavk, Billa pa prihrani za konec.
Za razliko od drugih filmov je film razdeljen na poglavja, zato naracija bolj kot na film spominja na knjigo.

Zanimivosti s snemanja

Quentin Tarantino je prestavil začetek snemanja filma zaradi nosečnosti Ume Thurman. Scenarij oziroma vlogo Neveste je Tarantino Umi ponudil na njen trideseti rojstni dan. Vlogo Billa so ponujali Kevinu Costnerju in Warrenu Beattyju. Umin rumeni kombinezon je poklon kombinezonu, ki ga je Bruce Lee nosil v Game of Death.

Da bi čim bolj dosegel videz kitajskih "wuxia" (borilne veščine) filmov iz sedemdesetih, je Tarantino kamermanu Robertu Richardsonu dal dolg seznam žanrskih filmov kot hitri tečaj iz vizualnega sloga, ki so ga uporabljali. Na seznamu so bili med drugim pionirji žanra Cheh Chang in brata Shaw. Tarantino mu je tudi prepovedal uporabo digitalnih učinkov. in drugih profesionalnih "pripomočkov". Med drugim je vztrajal, naj bodo madeži krvi narejeni tako, kot jih je delal Chang Cheh: Kitajski kondomi, polni umetne krvi, so ob udarcu počili. Del filma so posneli v legendarnih studiih bratov Shaw v Hong Kongu. Tarantino je videl ogromno filmov, ki so jih tam posneli, zato se mu je zdelo pomembno, da dela tam.

Maketa Tokia je ostanek najnovejšega filma o Godzilli (Gojira, Mosura, Kingu Gidora: Daikaijű soukougeki (2001)).
Film je bil zasnovan med snemanjem Šunda, ko je Tarantino kar naprej govoril igralki stavek, ki je postal slogan filma: Uma Thurman bo ubila Billa. Christopher Allen Nelson' iz oddelka posebnih učinkov, je razkril, da so v obeh filmih Kill Bill porabili skoraj tisoč litrov umetne krvi.

Igralke in režiser

Uma Thurman je hčerka psihologinje in univerzitetnega profesorja. Odraščala je v Amherstu v Massachusettsu in v Woodstocku v New Yorku. Pri petnajstih sta jo odkrila dva newyorška agenta. Pri šestnajstih se je vpisala na Professional Children's School v New Yorku in se posvetila igralstvu.

Posnela je filme Johnny Be Good, The Adventures of Baron Munchausen, Nevarna razmerja, Henry & June, Mad Dog and Glory, Even Cowgirls Get the Blues, Šund, A Month by the Lake, The Truth About Cats And Dogs Batman & Robin, Gattacca, Les Miserables, The Avengers (Maščevalci), Sweet And Lowdown, Vatel, The Golden Bowl, Tape. Bila je producentka in glavna igralka televizijskega filma Hysterical Blindness v režiji Mire Nair. Vloga ji je leta 2000 prinesla zlati globus.

Daryl Hannah se je rodila in odraščala v Chicagu. Ko je bila še v šoli, so jo izbrali za žrtev smrtonosne telekineze v The Fury Briana De Palme. Sledili so filmi Iztrebljevalec, Summer Lovers, Reckless, Splash (Morska deklica v New Yorku), The Clan of the Cave Bear, Wall Street, Roxanne, Steel Magnolias (Jeklene magnolije), At Play In The Fields of the Lord, Grumpy Old Men (Stare sablje), Dancing At The Blue Iguana, Casa De Los Babys. Režirala in posnela je dokumentarec Strip Notes. Na Berlinskem festivalu je prejela nagrado režije za najboljši kratki film The Last Supper, za katerega je napisala scenarij, ga producirala in režirala.

Lucy Liu je na univerzi v Michiganu diplomirala iz azijskih jezikov in kultur. V zadnjem letniku se je prijavila na avdicijo za igro Alice v čudežni deželi. Upala je, da bo dobila kakšno stransko vlogo, a je dobila glavno, in tako se je začela njena igralska kariera.

Med njenimi filmi so Polnočni obračun, Payback , Play it to the Bone, Chicago and Ballistic: Ecks vs. Sever, Hotel and Cypher, Charliejevi angelčki 1 in 2.

Na televiziji je nastopila v Raztreseni Ally, Seksu v mestu, Simpsonovih, Futurami, King of the Hill ter prihajajoči Mulan 2.

Vivica A. Fox prihaja iz Indianapolisa. V Kalifornijo je prišla uresničit sanje o igralski karieri. V klasičnem hollywoodskem slogu jo je producent odkril med kosilom v restavraciji na Sunset Boulevardu. Najprej je opozorila nase v nadaljevanki Out All Night. Med številnimi drugimi televizijskimi nastopi velja omeniti še tista v Arseniu in Getting Personal.
Posnela je filme Dan neodvisnosti, Why Do Fools Fall In Love, Two Can Play That Game, Juwanna Man, Ride Or Die in Ella Enchanted.

Quentin Tarantino se je rodil leta 1963 v Knoxvillu v Tennesseeju. Ime je dobil po liku v televizjski nadaljevanki Gunsmoke, ki ga je igral Burt Reynolds, mešancu, kovaču Quinta. Pri dveh letih sta se z mamo samohranilko preselila v področje South Bay v Los Angelesu, ki je bil naslednji dve desetletji njegov dom.

Njegova soseska v mestu Torrance je bila mešanica belcev in temnopoltih, nanj je vplivala zanimiva mešanica filmov in pop kulture. Filme z borilnimi veščinami na primer so v temnopoltih soseskah predvajali še več let po tistem, ko je kung fu prišel iz mode. Tarantino je "prečkal tire" in jih gledal še skoraj vsa sedemdeseta.

Tarantino je šolo pustil pri sedemnajstih, hodil na igralske tečaje in delal vse mogoče. Pri 22-tih je našel drugi dom pri Video Archives na Manhattan Beach, ko mu je njegovo izjemno poznavanje starih filmov končno prišlo prav. S sodelavcema Rogerjem Averyjem in Jerryjem Martinezom je Video Archives spremenil v filmsko šolo. Začel se je ukvarjati s pisanjem, da je tako priskrbel material za vaje za igralske tečaje.

Potem ko je nekaj časa z Averyjem in drugimi prijatelji skušal spraviti skupaj film My Best Friends Wedding, film o prijateljstvu, podoben Clerks Kevina Smitha, a mu ni uspelo, je Tarantino več lep pisal in skušal po dveh scenarijih posneti svoj prvi film. Deloma zaradi frustracij ob spoznanju, kako težko je "spraviti skupaj" pravi film neznanega scenarista, je leta 1991 napisal Reservoir Dogs. Sprva naj bi bil to strahovito poceni film, k sreči pa je bil scenarij všeč producentu Lawrencu Benderju in je Tarantina prosil, naj mu da mesec dni, da bo priskrbel vse potrebno za "pravi film." Bender je scenarij poslal Harveyju Keitelu in njegovo navdušenje je k sodelovanju pritegnilo še druge igralce in nazadnje spodoben proračun.

Posneli so ga v manj kot mesecu dni v Los Angelesu z izjemno igralsko zasedbo: Michael Madsen, Steve Buscemi, Tim Roth, Laurence Tierney, Chris Penn, Tarantino in Keitel. Film je postal pravi fenomen.

Nenadoma je Tarantino postal vroč in je lahko prodal oba scenarija, ki jih je napisal pred Reservoir True Romance (1992, Prava stvar v režiji Tonyja Scotta) in Natural Born Killers (1993, Rojena morilca, ki ju je pošteno predelal in režiral Oliver Stone).
Leta 1994 je posnel Šund, ki je v zvezdniško orbito ponovno lansiral Johna Travolto, zacementiral zvezdniški status Samuela L. Jacksona, predstavlja pa tudi začetek sodelovanja z Umo Thurman, ki ji Tarantino pravi "moja igralka".

Čez tri leta je sledila Jackie Brown, ki jo je Tarantino napisal po romanu Elmorja Leonarda Rum Punch.

Tarantino je sprva nameraval postati igralec, zato nastopa tako v svojih filmih kot v filmih drugih režiserjev. Med drugim se je pojavil v Štirih sobah, v Od mraka do zore, Destiny Turns on the Radio ter Girl 6. S svojim produkcijskim partnerjem Lawrencom Benderjem je bil v okviru njune produkcijske hiše A Band Apart Productions izvršni producent Killing Zoe, Curdled in God said, 'HA!'.

V štirih letih od premiere Jackie Brown in začetka snemanja Kill Bill je Tarantino garal na vojnem filmu Inglorious Bastards, ki naj bi ga snemali prihodnje

Komentarji

18.12. 2004 ob 11:36

film mi je bil ful všeč pa tud tko je posnet da razumeš zakaj black-mamba ubit billa pa konca se tko da te na koncu zafrkne in se cela zgodba spreobrne.mislm da je film ful nor in da se ga splača gledat.

— M4RY
19.12. 2004 ob 19:15

halo!???! a obstaja še bol bedn film!? odsekane roke, glave, kitajščina,... pa še dost druga sranja! sicr pa č človeku odsekaš lobanjo možgani ne ostanejo celi! brezveze! zguba časa in keša (no sej ni več u kinu hvalabogu!)!

— honey
11.10. 2006 ob 18:18

ta filmi je citi uzitek. tolko krvi pa tega da postene smesno.

— helGić <3
22.1. 2007 ob 18:35

Nikakor vreden ogleda!

— TeA :)
3.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ta film je eden izmed boljših. Krvava akcija, kriminalka in triler (kar je značilno za Tarantina) so se pomešali v to umetnijo, epsko popotovanje ženske, ki maščuje tisto, kar so ji odvzeli. Prečudovina mojstrovina, polna živobarvnih kadrov, krvavih bojev in s koncem, ki te takoj prisili, da si ogledaš še drugi del.
Vsekakor vreden ogleda!
Ocena: 5
P.S.: (navezuje se na ostale komentarje) Za nekatere je film preveč zrel, da bi doumeli njegovo sporočilo, zato se jim najbrž zdi film brezvezen in zato najbrž ne vidijo drugega kot samo 'odsekane roke in glave'. Raje se vprašajte 'ZAKAJ odsekane roke in glave?' ;)

— fAjŁi
22.3. 2011 ob 16:31

Film je zelo dober. Gledal sem ga že večkrat in še vedno se ga ne moram nagledati. Tarantino je car! Nekateri prizori so kot risani drugi pa kot stripi.Še posebej sem ponosen na Umo Thurman in Lucy Liu, ki sta svoji vlogi odlično odigrali. Drugače film je vsekakor vreden ogleda in se strinjam z vsemi tistimi, ki jim je film všeč. OCENA: 5.

— leloo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.