Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Kick-Ass 2

akcijska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 22.8.2013, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Jeff Wadlow po stripu Marka Millarja in Johna Romita Jr.
Režija: Jeff Wadlow
Najstnika Dave in Mindy znova združita moči v boju s kriminalci in se pod preobleko superjunakov Kick-Assa in Hit-Girl podata očistiti ulice New Yorka. Mindy prijatelja uči pretepaških spretnosti, toda na željo zaskrbljenega skrbnika naposled opusti dvojno življenje zakrinkane bojevnice. Dave se pridruži skupini maskiranih pravičnikov pod vodstvom neustrašnega Polkovnika, toda njihov mladi neuravnovešeni nasprotnik Chris najame najbolj neusmiljene kriminalce na svetu, kar vodi v superherojski spopad epskih razsežnosti.

Kick-Ass, Hit Girl in Red Mist se vračajo v nadaljevanju presenetljive uspešnice iz leta 2010. Ko Kick-Assov pogum navdihne nov val samooklicanih zamaskiranih junakov, ki jih vodi prekaljeni polkovnik Stars and Stripes, se jim pridruži tudi naš junak. Ko pa se jih loti nekdanji Red Mist, zdaj prerojen kot superzlikovec Motherfucker, jih lahko reši samo Hit Girl.

Ko smo Hit Girl in Kick-Assa zadnjič videli, sta skušala živeti kot normalna najstnika Mindy in Dave. Ampak v poplavi vsakodnevnih superjunakov Dave sklene, da bo spet privlekel na dan svoj zaprašeni kostum, zato Mindy ponudi, da bi bila ekipa. Ko pa Mindyjin skrbnik odkrije, da punca šprica šolo in se še naprej junači, mora takoj nehati. Namesto z zlikovci se začne spoprijemati z grozljivim svetom gimnazijskih zlobnic. Kick-Ass, ki tako ostane sam, združi moči z ekipo Pravica za vedno, ki jo vodi nekdanji mafijec, zdaj pa prerojeni kristjan polkovnik Stars and Stripes.

Ravno ko začnejo na ulice vnašati red in mir, superzlikovec Motherfucker zbere svojo zlobno ekipo in skuje načrt, kako bo Kick-Ass plačal za to, kar je naredil njegovemu očetu.

O produkciji

“Kick-Ass”, revolucionarni neodvisni strip, je nastal leta 2008 kot samostojna enota, nevezana na velike hiše. Z njim sta avtorja hotela odgovoriti na vprašanje, zakaj nihče noče postati superjunak. Ker sta bila avtorja lastnika vseh pravic, sta imela veliko bolj proste roke pri izbiri partnerjev za prenos zgodbe iz stripa v film. Ravno takrat je režiser Matthew Vaughn iskal nov projekt zase in Kick-Ass mu je bil všeč. Ker so projekt zavrnili vsi veliki hollywoodski studii, je film nazadnje financiral sam.

Snemanje takega filma je bilo strašno tvegano, toda ustvarjalci so bili na to pripravljeni. Ko je končno prišel v kina, je doživel presenetljiv uspeh in požel celo bleščeče kritike, čeprav so se nekateri kritiki nad filmom zgražali. Občinstvu pa je bil všeč in zaslužil je skoraj sto milijonov dolarjev. Izredno uspešen je bil tudi na prenosnih medijih in okoli njega se je zbrala skupina zvestih oboževalcev.

Medtem sta Millar in Romita pisala naprej in razpletala zgodbo, ki se nam ponuja v naslednjem filmu. Strip je bil razprodan 24 ur po izdaji. Trenutno sta v prodaji prvi dve poglavji Kick-Ass 3, ki zaokroža trilogijo in bo konec leta zaključil Davovo zgodbo.

Za nadaljevanje je režisersko štafeto prevzel Jeff Wadlow, ki je sklenil zakopati še malo globlje v čustveno plat glavnih junakov in jih predstaviti intimneje. Zato se v filmu loteva temeljnih vprašanj odraščanja. Kdo sem? Kakšno je moje mesto v svetu? Kaj naj počnem v življenju? Vsi junaki so si ustvarili alter-ego, nihče pa sam pri sebi ni razrešil, kdo je v resnici. Zato je ta film kljub energičnim akcijskim prizorom pravzaprav film o odraščanju.

Del odraščanja je tudi spolno dozorevanje, ki ima nešteto plati. Od spoznavanja prvih globokih občutkov, do iskanja svojega mesta med konkurenco drugih najstnikov in raziskovanja odnosa do svojega in nasprotnega spola. Če dodamo še zapletene odnose med starši in otroki, imamo zbrane vse teme, ki se jih dotika tokratni film in ki jih bodo razumeli najstniki po vsem svetu.

Film prikazuje pozitivce in negativce vseh vrst, večplastno se dotika vprašanja dobrega in zla. Zato ni črno-bel, kot so številni tovrstni filmi, temveč napleta ogromno odtenkov sivine, ki odražajo dejansko stanje sveta. Barabe niso samo preprodajalci, zvodniki, tatovi in morilci. Nič boljše od njih niso zahrbtne smrklje, ki so za svojo priljubljenost pripravljene iti prek trupel. Samo drugačno orožje uporabljajo, mogoče še hujše, ker je skrito. In junaki niso samo zamaskirani borci, ki so se pripravljeni na ulicah pretepati z barabami. Nič manjši junak ni oče, ki je za sinovo varnost pripravljen oditi v zapor.

Poleg že znanih obrazov iz prvega filma je tokrat treba posebej omeniti vodjo borcev Pravice za vedno, polkovnika Stars and Stripes, ki ga igra Jim Carrey. Polkovnik je od začetka do konca uganka, zanimiv, trdoživ in nepredvidljiv. Za vlogo so si od začetka želeli Jima Carreyja, vendar niso gojili veliko upanja, saj je sam film dokaj nepomemben, Carrey pa velika zvezda. Izkazalo se je, da je igralec nad zgodbo navdušen že od začetka, zato je vlogo sprejel in oblikoval lik, kakršnega ne bi pričakovali ne ljubitelji stripov ne oboževalci Jima Carreyja.

Morda najbolj zanimiva zgodba "z druge plati" spremlja iskanje igralke za vlogo nekdanje agentke KGB in neusmiljene morilke z vzdevkom Mother Russia. Ustvarjalci so na spletu objavili, da iščejo bodibilderko, ki mora biti telesno izredno izstopajoča in mišičasta, vendar vseeno ženstvena, in visoka najmanj 180 cm. Na veliko presenečenje vseh sodelujočih so jih kandidatke zasule s prijavami, nazadnje pa so izbrali rusko bodibilderko in manekenko Olgo Kurkulino, ki se ponaša s 189 cm in 90 kg izklesanih mišic. Za avdicijo je izvedela na Facebooku in si prisegla, da bo dobila vlogo. Res jo je, čeprav še nikoli ni igrala in ni znala ene angleške besede.

Komentarji

6.8. 2013 ob 19:54

1. del je bil dober

— tl1998
8.8. 2013 ob 10:10

Dober bo bil komaj cakam.

— Swag
9.8. 2013 ob 18:34

Kaj a je bil tudi prvi del KICK ASS? Nikjer nism videla prvega dela tega filma. Ali je bil tudi prvi del tega fila v koloseju .

— Tinka
10.8. 2013 ob 14:51

Prvi del je bil vrhunsko dober in ponorčevanje iz superjunakov. Da ne pozabim, da je bil prvi del močno spregledan pri slovenskih gledalcih in ga niso predvajali pri nas v kinu. Brutalen, smešen, zabaven film, kjer je svoje pridodal še Nicholas Cage. Da ne pozabim. Film je imel tudi odličen soundtrack.

Če bo dvojka vsaj pol tako dobra kot enica bom potešen.

— filmozaver
12.8. 2013 ob 1:35

Prvi del je bil SUPER, upam da bo ta enak dober al pa boljši

— Klemen
13.8. 2013 ob 11:38

Tinka

Veliko odličnih filmov gre mimo slovenskih kin. Kickass ni edini, ki si ga niste mogli ogledati v kinu. Žal.

— Filmozaver
14.8. 2013 ob 11:02

kul film

— lea
18.8. 2013 ob 22:11

Ne bo boljši, na žalost. Bi bilo zelo težko prekositi prvi del, tukaj je pa itak še drugi režiser, budget je pa tudi dosti nižji. Že trailer me ne prepriča. Ne vem no, bomo videli.

— flok
19.8. 2013 ob 1:33

a zakaj pa ni bilo prvega dela pri nam v kinu

— uroš
19.8. 2013 ob 16:45 zvezdica

Yeah... Ker sem priden, sem si film že ogledal in moji strahovi , da bi bil film slab se niso uresničili. Sicer enice ne doseže , ki je mičkeno bolj adrenalinska, medtem ko je dvojka malce slow line ampak ne preveč. Tisti, ki ste si ogledali prvi del veste o čem govorim.

Kot celota film še vedno solidno zaobkroži norčevanje iz akcijskih superjunakov kot je to počela enica. Čustva se razživijo, filma ni za mlajše otroke, ker je kar konkretno krvav in surov. Tako, da bi položil staršem na oči, da to ni matinejski in lahkoten film, vsaj v drugem delu filma kar konkretno šprica kri in to nazorno. Kosenje policajev z kosilnico in odrezana roka, zabadenje z mačeto kjer tam nalašč ostane lep čas, da si lahko ogradujemo ta prelesten izdelek hladnega kosa orožja pač ni za najmlajše. Če odmislim še par prestreljenih trupel.

Sicer sem mešanih občutkov, ker mi je enica vseeno še vedno ljubša in bo tako tudi ostalo. Enica je pač enica. Vendar vsi, ki niste videli prvega dela ne boste z ničemer dejansko prikrajšani.

Če potegnem pod črto. Film, ki je dokaj smešen, surov, krvav, brutalen in se tega ne boji dejansko prikazat na platnu, da udarec z bejzbolko konkretno boli , se lomijo kosti in da mačeta resnično odseka roko.

Z hudobnim nasmeškom film močno priporočam , ker verjamem, da bo film šla pogledat tudi kakšna mamica z 10 letnim frocom in bo vsa zgrožena, kako kruti in krvi željni so najstniki v kostumih akcijskih super junakov.

Dejansko zelo redko vidiš tako surov in nazoren film, poln nasilja, ki ga tudi prikaže in si to lahko ogledaš. Po drugi strani pa se ima za komedijo :).

8 od 10 :).

— filmozaver
2.9. 2013 ob 22:39

ful domer upam da nardijo kickass 3

— legend
13.9. 2013 ob 13:26

Najslabsi film doslej...za mene seveda...

— Bojan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.