Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Khumba

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 24.10.2013, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2013
Država: Južna Afrika
Jezik: angleščina
Scenarij: Raffaella Delle Donne, Anthony Silverston, Jonathan Roberts, Camilla Bubna-Kasteliz in Richelle Wilder
V poučni in zabavni animaciji spoznamo mlado zebro Khumba, ki se rodi brez črt na zadnjem delu hrbta. Vraževerna čreda zavrača njegovo drugačnost in ga naposled obtoži, da je povzročil uničujočo sušo. Khumba se pogumno odpravi iskat pravi vzrok za pomanjkanje vode, ob tem pa naleti na nove prijatelje in spoznava čudovito afriško pokrajino. Na težavni poti se mora soočiti z divjimi lovci in požrešnimi zvermi, vendar kljub številnim prigodam nadaljuje svoje zabavno popotovanje.

Pol zebra – dogodivščina in pol!

V osamljeno in vraževerno čredo zeber se rodi mladiček z zgolj polovico prog. Khumbo (Jake T. Austin; v slovenski sinhronizaciji mu glas posoja Mirko Medved) vse zebre takoj izobčijo in se mu izogibajo – razen njegova starša in fantovsko ugnana Tombi (AnnaSophia Robb; v slovenski sinhronizaciji Tina Ogrin). Sredi hude suše se Khumbi prikaže bogomolka, ki mu nariše pot do legendarnega napajališča, v katerem so se okopale prve zebre in tako dobile svoje proge. Ko ga okrivijo za sušo in zaradi le-te smrti njegove mame, se izgnanec iz zavetja svojega doma odpravi iskat napajališče.

A onkraj ograde je lahek plen tiranskemu leopardu Fangu (Liam Neeson; v slovenski sinhronizaciji Aleksander Golja), ki ustrahuje vse živali v Velikem Karuju. Fango se je rodil slep na eno oko in družina ga je še kot mladička zavrgla; hudo je vraževeren in je že vse življenje čakal na zebro s polovico prog – Khumba o tem seveda ne ve nič – zaradi katere naj bi po starodavni legendi postal najbolj vpliven lovec, kar jih je kdaj bilo.

Potem ko komaj uide oportunističnemu divjemu psu Skalku (Steve Buscemi; v slovenski sinhronizaciji Emir Jušič), se Khumba spajdaši z nenavadno dvojico: zajetna in pretirano zaščitniška divja zver Mama Gnu (Loretta Devine; v slovenski sinhronizaciji Karin Komljanec) in negotovi noj Beno (Richard E. Grant; v slovenski sinhronizaciji Aleksander Golja), se Khumbi pridružita v iskanju napajališča, pri tem pa naletijo na pisano in odštekano druščino likov.

Režiser Anthony Silverston pravi, da gre za zgodbo o odraščanju in sprejemanju drugačnosti, predvsem o sprejemanju samega sebe. »V osrčju Khumbinega podviga je vprašanje, Koliko prog potrebuješ, da si zares zebra? Če se Khumba ne neha osredotočati na svojo drugačnost, kdaj po potem zadovoljen s tem, kar je?«

Za Silverstona se je projekt začel kot zelo osebna zgodba, a je kmalu spoznal, da so teme, ki jih ta zgodba prinaša, nadvse univerzalne in splošne. »Ko sem komu govoril o projektu, sem omenil samo, da gre za zebro s polovico prog, pa so takoj sočustvovali z likom. Vedeti so morali le to, da je drugačen; da ni prilagojen.«

Ime »Khumba« prihaja iz isiZulu in isiXhosa jezikov in pomeni »koža«; in naš glavni junak se opredeljuje prav na podlagi znakov na svoji koži. »Mnogi od nas se ne počutimo dobro v lastni koži,« nadaljuje režiser. »Mogoče nam nekaj na sebi – na zunaj ali znotraj – ni všeč; odraščali smo v prepričanju, da bi nam šlo, če tistega nečesa ne bi bilo, precej bolje. Da bi bili srečni. A potem začnemo dojemati – celo sprejemati – da nekatere stvari na sebi lahko spremenimo, drugih pa ne, in takrat tudi dojamemo, da nas je prav to pomagalo oblikovati – v pozitivnem smislu. A vse te filozofske razprave ne stran: naš glavni cilj je bil,da ustvarimo zabavno risanko, ki bo otroke spodbudila ne le k strpnosti, temveč tudi k slavljenju razlik, pa naj bodo te rasne, verske, razredne ali zaradi spolne usmerjenosti.«

O igralcih

JAKE T. AUSTIN (Khumba) je igral v seriji Wizards of Waverly Place in TV filmu The Wizards Return: Alex vs Alex, gostoval v serijah Law & Order: SVU in Drop Dead Diva ter se na velikih platnih pojavil v New Years Eve, Hotel For Dogs ob Emmi Roberts in The Perfect Game. Glas je posodil likom v risanih serijah in filmih, kot so Go, Diego, Go!, Rio, Everyone’s Hero in The Ant Bully. Trenutno snema celovečerec Tom Sawyer and Huckleberry Finn, risanko Rio 2 in serijo The Fosters, ki jo izvršno producira Jennifer Lopez.

LORETTA DEVINE (Mama V) je z nagradami okinčana gledališka, filmska in TV igralka, ki je nase opozorila v izvirni broadwayski postavitvi muzikala Dreamgirls in se po vrsti odrskih uspešnic preselila na velika platna: Waiting to Exhale, The Preacher’s Wife, Women Thou Art Loosed, Crash, filmska verzija Dreamgirls, I Am Sam, Sticky Fingers, Little Nikita, This Christmas, First Sunday, Beverly Hills Chihuahua (glas je posodila rjavi pudlici), Death At A Funeral, Lottery Ticket, For Colored Girls, Broom Madea’s Big Happy Family…Na TV je nazadnje igrala v seriji Eli Stone in gostovala v Grey’s Anatomy, sicer pa smo jo videli še v Boston Public, A Different World, Wild Card…

RICHARD E.GRANT (Bradley) je zaslovel v kultnem filmu Withnail and I. in nato igral v prek 40 celovečercih, med katerimi velja omeniti Henry And June, How To Get Ahead In Advertising, Age of Innocence, Dracula, Jack And Sara, Twelfth Night, Portrait of a Lady, The Player, L.A. Story, Bright Young Things, Gosford Park, The Corpse Bride, Colour Me Kubrick in The Nutcracker. Nazadnje smo ga videli v filmih Cosi, Zambezia in The Iron Lady, po lastnem scenariju pa je režiral Wah Wah. Za BBC je kot špiker sodeloval pri dokumentarcih Dear Diaries, History of Safari in History of the Arabian Nights, pred kratkim pa je posnel popotniško serije za mrežo Sky Atlantic.

ANNASOPHIA ROBB (Tombi) se je izkazala v filmih, kot soSoul Surfer, Bridge to Terabithia, Charlie and the Chocolate Factory in Sleepwalking in je igrala pod režijsko taktirko mojstrov, kot so Tim Burton, Doug Liman, Stephen Hopkins in Wayne Wang. Trenutno v seriji The Carrie Diaries po romanu Candace Vushnell igra mlado – pred Seksom v mestu - Carrie Bradshaw, na velika platna pa prihaja v The Way, Way Back s Stevom Carellom in Toni Collette. Igrala je še v filmih The Space Between, Race To Witch Mountain, Jumper, The Reaping, A West Texas Children’s Story, Because of Winn Dixie, Spy School… O ustvarjalcih

ANTHONY SILVERSTON (režija, scenarij) je za scenarij Khumbe leta 2006 zmagal na pomembnem tekmovanju scenarijev v Veliki Britaniji. Sodeloval je pri scenariju za risanko Zambezia in posnel tri neodvisne kratkometražne filme – eden od njih, The Slipper Cycle, je prejel nagrado na festivalu na Floridi. Je tudi eden od soustanoviteljev društva Animation SA, ki se zavzema za razvoj industrije risanega filma v Južni Afriki.

Komentarji

22.9. 2013 ob 12:37

Dober film

— Ana
6.10. 2013 ob 17:52

ful dobr film najboljsi primern za 14 letnike naprej hahahaha

— nina binter
10.10. 2013 ob 14:21

am zlo dobr pa je tud za maljše uredu ne sm za večje od 14 letnike tko da tiho lahk greste tud tamali gledat itk <33 :**

— zalikaxxl
24.10. 2013 ob 23:41

Risanka v originalu dobra, sinhronizacija pa razen parih vlog slaba

— Simon
17.11. 2013 ob 17:08

Risanka na nivoju, tako kot Kolosej.

— fotr
18.11. 2013 ob 7:37

Sem malo več pričakoval od risanke. Me je pa razočaral sam kolosej. Je ena bleda senca, kar je bil včasih. Res da me ni bilo že precej časa. Na tleh in sedežih niso označene številke. V dvorani 5 je na sredini platna velik flek. Škoda.

— TineBoss
23.11. 2013 ob 10:58

ja ta z flekom na sredini platna je pa zabavna, kapitalisti pač.

— fotr
24.11. 2013 ob 18:30

Sinhronizacija ProPlusa je slaba. Kot njihov preostali otroški program kar se sinhronizacije tiče (in deloma vsebine)

— Mag
8.3. 2014 ob 8:47

mene pa zelo zanima kateri so od nasih jim posodili glasove?? res ne razumem zakaj ni nikjer tega podatka

— adis1706

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.