Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Kdo je Bourne?

The Bourne Identity
akcijski triler
Bil je popolno orožje... dokler ni postal tarča.
Podnapisi
Na sporedu od: 10.10.2002, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2002
Država: ZDA, Nemčija, Češka
Jezik: angleščina
Scenarij: Robert Ludlum, Tony Gilroy, W. Blake Herron
Režija: Doug Liman

Zgodba se začne, ko mornarji z italijanske ribiške ladje iz morja rešijo moškega, ki je očitno izgubil spomin. Njegovo življenje visi na nitki, pri sebi pa nima ničesar, razen v nogo vsajene številke bančnega računa v Švici.

Čeprav se ne spomni ničesar in nima nikakršnih osnov, da bi sploh ugotovil, kdo je, je takoj očitno, da obvlada samoobrambo, jezike in borilne tehnike. Vse to pa kaže, da je dotlej živel nevarno življenje.

Zmeden in negotov se loti iskanja svoje preteklosti, pot pa ga pripelje v Zürich, kjer v bančnem sefu najde kopico potnih listov, izdanih na različna imena, a z njegovo sliko, velike vsote denarja v različnih valutah, orožje in pravo ime ... Jason Bourne. Ob imenu je tudi naslov v Parizu. Čeprav še vedno ne ve, kaj vse to pomeni, pa mu hitro postane jasno, da ga mnogi poznajo - to pa ne pomeni nič dobrega.

Ko sreča nevsakdanjo Marie Kreutz, nemško dekle, ki se potepa po Evropi in nikjer ne najde praveg mesta, da bi se ustalila, ji v obupanem poskusu, da bi pobegnil pred zasledovalci, ponudi 10.000 $, če ga odpelje v Pariz.

Preteklost Jasona Bourna se vse bolj razkriva in gledalca pripelje vse do Langleya, kjer ima svoj sedež CIA in kjer so zasnovali projekt "Stopnica", kontroverzno podtalno operacijo, ki je zdaj osredotočena na en sam cilj - odstraniti Jasona Bourna.

O produkciji

Lik Jasona Bourna je bil znan širom še pred premiero filma. Pisatelj Robert Ludlum, ki je umrl kmalu po koncu snemanja filma, ga je proslavil v treh knjižnih uspešnicah. Roman Kdo je Bourne je napisal, ko je bila hladna vojna na vrhuncu in ko je po Evropi sejal smrt mednarodno znani in iskani terorist Carlos - pomemben lik v izvirnem romanu.

Liman je želel posneti vohunski film za svojo generacijo. "Večina vohunskih filmov, ki sem jih videl, nimajo nikakršne zveze z nikomer, ki ga poznam," pravi. "Ker je moj oče sodeloval v projektih, povezanih z Iranom, sem videl prave vohune v akciji."

Ker so v filmu glavno osebo pomladili za dobrih 10 let, so potrebovali izvrstnega igralca, ki je telesno zmožen odigrati naporno vlogo. Matt Damon je bil njihova prva izbira in igralec je ponudbo navdušeno sprejel. Všeč mu je bilo predvsem to, da Liman ne snema klasičnega hollywoodskega akcijskega filma, pa tudi to, da je v filmu odnos med Bournom in vihravo Marie potisnjen v osredje dogajanja. Vlogo Marie sta Liman oblikovala po značaju Franke Potente, ki je oba navdušila z nastopom v filmu Run Lola Run.

Oba igralca sta se v pripravah na vlogo morala tri mesece držati strogega režima vadbe trenerjev Nicholasa Powella in Michaela Torchie. Damon je za snemanje moral okrepiti mišice, poleg tega pa je treniral filipinsko borilno tehniko kali. V filmu jo sicer zelo redko vidimo, a ker je Bourne treniran stroj za ubijanje, je režiser želel, da Damon obvlada borilno tehniko, ki je drugačna od ostalih, ki jih občinstvo pogosto lahko vidi v podobnih filmih.

Film je bil v celoti posnet izven ZDA. Sedež produkcije je bil v Parizu, ki velja za eno najbolj fotogeničnih mest na svetu. Ekipa se je trudila, da bi ga prikazala iz drugih zornih kotov, kot so ga doslej prikazovali v filmih.

Začetni kadri filma so bili posneti v Italiji. Ekipa je načrtovala snemanje slaba dva kilometra od obale, vendar jim je močan veter to preprečil. Posnetki so zato narejeni v pristanišču, širno morje, ki ga vidimo na platnu, pa je računalniško dodano.

Češka prestolnica, ki je zadnje čase odigrala vlogo že skoraj vseh evropskih mest, je tokrat nadomestila predvsem Zürich, v nekaterih prizorih pa tudi Pariz.

O igralcih

Matt Damon (Jason Bourne)

Pred nastopom v vlogi Jasona Bourna je Matt Damon zaslovel z vlogo Willa Huntinga, sirote iz južnega Bostona, ki se sprijazni s svojim življenjem in talentom, potem ko se spoprijatelji s psihologom. Damon je bil nominiran za oskarja in zlati globus za najboljšo moško vlogo, skupaj z Benom Affleckom pa prejel oskarja in zlati globus za scenarij.V filmu Francisa Forda Coppole The Rainmaker, ki je posnet po uspešnici Johna Grishama, je igral odvetnika. Videli smo ga tudi s Tomom Hanksom v filmu Saving Private Ryan, v sagi iz druge svetovne vojne, katero je režiral Steven Spielberg. Odlično vlogo je odigral v filmu Courage Under Fire iz leta 1996, v katerem je igral vojaka iz Perzijskega zaliva, katerega preganja nesreča, ki se je zgodila na vrhuncu boja. Vsestranski mladi igralec je debitiral leta 1988 z majhno vlogo v filmu Mystic Pizza. Igral je tudi ob Brianu Dennehyju v televizijskem filmu Rising Son, za vlogo v The Talented Mr. Ripley je prejel nominacijo za zlati globus, videli pa smo ga tudi v filmih The Legend of Bagger Vance, Dogma in Chasing Amy.

Franka Potente (Marie)

Gledalce je osvojila leta 1999 z vlogo v filmu Run Lola Run, ki je dobil izjemne kritike. Leta 2000 se je s Penelope Cruz in Johnnyjem Deppom pojavila v filmu Blow, sledili pa sta še vlogi v The Princess and the Warrior in Try Seventeen. Pred nastopi v angleškem jezikovnem okolju se je izkazala v nemških filmih Nach funf im Urwald, Coming In, Rennlauf, Opernbail, Ich bin schon, Schlaraffenland in Anatomy.

Chris Cooper (Ted Conklin)

Leta 1999 je bil nominiran za Screen Actors Guild Award za stransko vlogo v z oskarjem nagrajenem filmu American Beauty. Nedavno smo ga lahko videli z Melom Gibsonom v The Patriot in z Jimom Carreyem v komediji Me, Myself and Irene. Pred tem je nastopil še v drami October Sky, Adaptation in Lone Star. Skoraj desetletje pred tem je na platnu debitiral v filmu Matewan. Nastopa tudi na televiziji in v gledališču.

O ustvarjalcih

Doug Liman (režija)

S filmoma Swingers in Go je prejel izvrstne kritike in pridobil sloves enega najbolj izvirnih mladih filmskih ustvarjalcev ameriškega filma. Že pri sedmih letih je začel snemati kratke filme, na univerzi pa je posnel svoj prvi celovečerni film Getting In, v katerem je nastopil tudi Matthew Perry. Snema tudi televizijske oglase.

Tony Gilroy (scenarij)

Kot scenarist ali koscenarist je ustvaril vrsto uspešnih filmov, med njimi Dolores Claiborne, The Devil's Advocate, The Cutting Edge, For Better or For Worse, Extreme Measures, Bait, Armageddon in Proof of Life.

William Blake Herron (scenarij)

Napisal in režiral je neodvisna filma Skin art in A Texas Funeral z Martinom Sheenom v glavni vlogi. Napisal je tudi scenarij za film Hard Country, v katerem je nastopil Clint Eastwood, ter za filme Fake, Liar, Cheat, Fast Forward, Aerospace Thriller, Timber in Mayhem.

Oliver Wood (direktor fotografije)

Kot direktor fotografije je ustvaril vrsto raznolokih filmov, od akcijskih do komedij in dram. Kariero je začel s črno-belim kultnim klasikom The Honeymoon Killers, nadaljeval z nizkoproračunskimi filmi Don't Go in the House in Alphabet City, nato za nekaj časa prešel na televizijo in snemal Miami Vice, potem pa se je z Die Hard 2 vrnil v filmske vode. Odtlej je posnel vrsto uspešnic, kot so Bill and Ted's Bogus Journey, Rudy, Sister Act 2: Back in the Habit, Terminal Velocity, Mr. Holland's Opus, Celtic Pride, 2 Days in the Valley, Face/Off, Switchback, Mighty Joe Young, U-571 in Pluto Nash.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.