Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Kateri je pravi?

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 6.10.2011, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Gabrielle Allan in Jennifer Crittenden
Režija: Mark Mylod
Ko razposajena Ally izgubi službo, jo članek v reviji prepriča, da lahko končno srečo v ljubezni pričakuje le, če je imela manj kot 20 partnerjev. Ker je Ally točno pri tej številki, se odloči pobrskati med bivšimi ljubimci, a se eden za drugim izkažejo za neprimerne. Ally kljub vsemu ne obupa, pri iskanju pa ji pomaga zapeljivi sosed Colin. Nepričakovano med njima preskočijo iskre ljubezni, toda njuno razmerje nasede na čereh nesporazumov in predsodkov.

Ally Darling seje odločila odkriti, kateri je najboljši "bivši" njenega življenja -  in to za vsako ceno. V reviji je prebrala članek, ki opozarja, da imajo ženske, ki so imele več kot 20 ljubimcev, manj možnosti, da najdejo pravo ljubezen.

Ally je izvirna sodobna junakinja. Pametna, privlačna, zabavna, romantična mlada ženska, ki poskuša odkriti lastno identiteto ter s kom naj bi preživela življenje. Medtem ko išče najboljšega "bivšega", pa jo pritegne članek, ki jo hkrati tudi bega: Ally v tem trenutku nima ne soproga, ne službe niti življenja, kot si ga je predstavljala. Znašla se je na prelomnici in se sprašuje, če je v zadnjih desetih letih zamudila kaj - ali koga - pomembnega.

Filmu Kateri je pravi? je dal pečat osupljiv komični talent Anne Faris, ki igra Ally. Režiser Mark Mylod pravi: "Anna se je povsem osredotočila na svojo vlogo, njena zmožnost, da odigra lik z enako prepričljivostjo, kot lomi srca, je skupaj s telesno privlačnostjo in izjemnim komičnim smislom osupljiva."

Ally Darling je privlačna in zabavna, še zdaleč pa ni popolna. Farisova jo opisuje: "Poskuša odkriti sestavino, ki ji manjka v življenju, in pot do nje - naj bo to skozi ljubezen do umetnosti, službo ali s posebnim parom čevljev. Ally je malce izgubljena, trenutno brezposelna in ima denarne težave."

Razen da je glavna zvezda filma Kateri je pravi?, je Farisova tudi izvršna producentka. Režiral je Mark Mylod, producenta sta Beau Flynn in Tripp Vinson, scenaristki Gabrielle Allan & Jennifer Crittenden (po knjigi 20 Times a Lady pisateljice Karyn Bosnak) ter Chris Evans (ki je pravkar posnel uspešnico Captain America: The First Avenger), ki igra Colina, Allyjinega soseda. Njeni bivši pa so Chris Pratt, Mike Vogel, Martin Freeman, Andy Samberg, Thomas Lennon, Zachary Quinto, Anthony Mackie, Dave Annable ter Aziz Ansari. V filmu igrata še Ari Graynor kot Allyjina mlajša (in kmalu poročena) sestra ter Blythe Danner kot Allyjina mama.

Tistega jutra, ko prvič srečamo Ally, se konča še ena njena slaba zveza, pa še iz službe so jo odpustili. Na poti domov prebere članek, ki ji spremeni življenje:

"Kateri je pravi?"
ŽENSKE IMAJO V ŽIVLJENJU POVPREČNO 10,5 LJUBIMCEV
V Ameriki 96 % žensk, ki so imele 20 ljubimcev ali več, ne more najti soproga.*

*rezultat raziskave dr. Helen Fig s Harvardske univerze

Ally je prepričana, da je že dosegla mejno število intimnih partnerjev, ki jih lahko ima ženska, preden jo usoda uvrsti med tiste, ki se ne morejo poročiti (razen, kot je opazila dr. Fig, če živi na Novi Zelandiji). Ker celibat ne pride v poštev, se Ally spusti v iskanje partnerja, ne da bi povečala njihovo število - namesto tega raje prebrska raznoliko in nenavadno zbirko nekdanjih ljubimcev. Sprašuje se, če so poročeni, samski, homoseksualci ... mogoče celo mrtvi?

Farisova pravi: "Ally počasi dojema, da se je izgubila. Brezposelna je in ima neke vrste krizo identitete, potem pa ugotovi, da morda sploh ne bo našla moža, saj je že spala z dvajsetimi moškimi. Pri tem ji dejstvo, da se bo mlajša sestra, ki se bo kot skoraj popolna ženska, kmalu poročila, niti najmanj ne pomaga."

Farisova je vesela, da je zgodba prikazana z Allyjinega vidika, kot mešanica seksa, ljubezni, zabave in čustev: "Všeč mi je, ko se ženske igrajo v svetu, ki je na videz moški. Sodobna ženska se lahko do prijateljev vede enako pogumno kot moški."

Gabrielle Allan je ena od avtoric scenarija in opisuje film Kateri je pravi?: "To je zgodba o ženski, ki zelo dolgo živi po pravilih vseh drugih, namesto po svojih. Končno sreča nekoga, ki jo izzove, naj bo iskrena in naj bo preprosto takšna, kot je. Ally začenja spoznavati, da ni takšna kot drugi in da je poskušala vse življenje izpolniti pričakovanja drugih ljudi. To je zgodba o ženski, ki prihaja k sebi."

Nekaj elementov in tem te zgodbe najdemo tudi v knjigi 20 Times a Lady, ki jo je napisala Karyn Bosnak in po kateri je prirejen scenarij. Bosnakova pravi: "Nekje sem prebrala, da ima povprečna Američanka 10,5 spolnih partnerjev, precejšnji pa je tudi odstotek takšnih, ki pravijo, da je ta številka višja. Zato sem se odločila, da bo Ally imela dvakrat večjo številko od povprečne, zaradi česar bo še bolj razburjena."

Ally dojame, da je mogoče dosegla ne-čarobno število in neželeno resnico v številki, ki jo ženske rade znižajo, moški pa napihnejo ter se hvalijo, da je število njihovih spolnih osvojitev večje od resničnega, medtem ko ženske nikoli ne priznajo prave številke. Bosnakova dodaja: "Tako ženske kot moški lažemo o svojem številu osvojitev - vsak po svoje."

Gabrielle Allan prizna: "Počela sem točno to, kar počne Ally v filmu - štela sem nazaj, da moja številka ne bi bila prevelika. Lahko se poistovetim z njo in njeno zmešano ter skoraj nevrotično namero. Njej to pomeni vse, tako kot je nekoč meni. Ideja, da žensko skrbi njena številka ter razlogi za njeno skrb, se mi zdi resnično zabavna."

Ne glede, kakšno "številko" ima kdo, Bosnakova trdi, da je najpomembnejše sporočilo zgodbe to, da moramo biti iskreni in zvesti sami sebi: "Če razmišljate o svoji preteklosti, enostavno ne smete obžalovati razlogov, zaradi katerih ste kaj počeli, saj ne morete ničesar več spremenit, vsaka vaša izbira pa vas je pripeljala do tega, kakršni ste danes."

Scenaristka Jennifer Crittenden pravi: "Ob knjigi sem se res nasmejala. Zdela se mi je odlična osnova za romantično komedijo - proučiti, s kom vse ste bili. Velik izziv je bilo posneti film, ki ne bo niz epizod, v katerih Ally teka od enega moškega k drugemu in tretjemu ... Zato smo ji dali bazo, iz katere se odpravi v pustolovščine in ki ji omogoča, da je več časa s Colinom."

Producent Tripp Vinson dodaja: "Ne moremo pozabiti, da je naša glavna junakinja spala z devetnajstimi moškimi - že to je mejna točka za zgodbo romantične komedije. Namesto da bi bežali od tega, se nam je zdelo pametno to sprejeti in se od tod usmeriti dalje."

Režiser Mark Mylod, najbolj znan po nadaljevanki "Entourage", pravi: "Želel sem posneti romantično komedijo, ampak takšno, ki bi hodila po robu s pomembno življenjsko tematiko in svežino." Presenetilo me je, kako je scenarij pronicljiv in poln humorja ter kako močna je Ally."

Mylod nadaljuje: "Ally vidim kot žensko, ki se trudi imeti resno zvezo z moškim, vendar je povsem na napačni poti, saj jih skuša spremeniti, namesto da bi jim dovolila, da se ji približajo. Zato želim, da bi bil film zanimiva mešanica z iskreno in življenjsko seksualno vsebino z resnično romantično željo. Držimo se zvrsti, hkrati pa ji spodmaknemo preprogo izpod nog z novim preobratom, svežino in vitalnostjo."

Ključni element je dinamika med Ally in njenim novim sosedom Colinom, ki ga igra Chris Evans. Colin reši Ally, ko se slednja skuša rešiti iz alkoholne napake prejšnje noči. Med njima preskoči iskra, čeprav se Ally osredotoča na retrospektivo, in v Colinu najde novega prijatelja in zaveznika. Čeprav ne živita drug za drugega, si med seboj pomagata. Pomagata si, da postaneta boljša, čeprav lahko živita drug brez drugega.

Farisova pravi kaže: "Ko se spoznata, je med njima napetost. Colin se ji na nek način gabi, saj vidi celo četo žensk, ki prihajajo in odhajajo iz njegovega stanovanja. Ima ga za moško cipo. Ona pa si želi od moškega mnogo več. Mogoče mu celo zavida. No, na koncu le počasi razumeta drug drugega."

Evans dodaja: "Colin je iz družine, kjer so sami policisti in detektivi, tako da mu gre odlično brskanje za umazanim perilom drugih. Ženskar je in pravi alfa samec. Očarljiv, ampak ne ravno material za moža. Toda sčasoma dojame, da je zanj prava Ally in se nenadoma znajde v povsem drugem svetu."

Ko ga Ally spozna, bodo gledali pomislili: "Nikar!" Tako kot bi ji najboljša prijateljica rekla, naj ne gre z njim na zmenek, ker ... Ja, sicer je res seksi, ampak jo bo izkoristil. Vendar Colin živi ravno tako - iskreno. In to je lekcija, ki se je mora naučiti Ally. Sprejeti se mora, da bi lahko naredila naslednji korak v življenju.

Mylod pravi: "Ally in Colin sta si dejansko povsem različna, vendar ju druži humor, tako kot se dogaja v mnogih razmerjih, in mislim, da imata podobne vrednote."

Ari Graynor igra Daisy Darling, Allyjino skoraj popolno mlajšo sestro. Ari pravi: "Daisy ne stopi s prave poti, vse je naredila, kot je prav. V njenem življenju ni napačnih potez. Ally pa je bolj ekscentrična in živi v svojem ritmu, ampak kljub razlikam se odlično razumeta in sta na nek način sorodni duši."

Njuno mamo Avo igra večkrat nagrajena igralka Blythe Danner, ki pravi: "Ava je težak človek, o vsem ima svoje mnenje in sploh ni razumevajoča do Ally. Vendar pa izvemo, da ima večje srce, kot se nam zazdi sprva. Nekaterim rečem pripisuje preveliko pomembnost, ampak verjamem, da jo bodo vsi starši še kako dobro razumeli."

Allyjini bivši

Igralci v vlogah Allyjinih bivših fantov prinašajo širok razpon igralskih slogov in izkušenj. S tem zaznamujejo njen svet in njeno pot. In kdo so?

RICK (Zachary Quinto) samovoljen, agresiven do okolice, kolesar, ki jasno pokaže, da z Ally ne želi globljega odnosa.

ROGER (Joel McHale) Allyjin šef, ki jo poskuša zavesti celo po tem, ko jo je odpustil. Čez dan je v obleki, zvečer pa se preobleče za randi. Tak pač je.

OGABNI DONALD (Chris Pratt) je tisti bivši, ki ga je Ally nepričakovano srečala in se potem odločila poiskati bivše fante. Ko sta hodila, je imel 200 kil (od tod tudi vzdevek), zdaj pa je v odlični formi ... in zaročen.

DAVE HANSEN (Mike Vogel) je bil natakar in čarovnik, ki je vlekel kovance iz ženskih najintimnejših delov.

SIMON (Martin Freeman) je "pravi" Britanec, pred katerim se je Ally na prvem zmenku pretvarjala, da je Angležinja. Ko je naslednjič uporabila svoj naglas, je bil rezultat porazen.

GERRY PERRY (Andy Samberg) je lutkar, s katerim je izgubila nedolžnost. Na naslednjem zmenku ni uspela ugotoviti, kdo je bolj lesen - in zmešan - Gerry ali njegova lutka.

DR. BARRETT INGOLD (Thomas Lennon) je ginekolog, ki se je ne spomni in še manj prepozna ... dokler je ne pregleda.

TOM PIPER (Anthony Mackie) je ambiciozni politik, s katerim je Ally z veseljem spet navezala stike, dokler ni odkrila političnih razlogov za njegovo zanimanje zanjo.

JAKE ADAMS (Dave Annable) je bogat, čeden, in kar je najlepše - še vedno je priden fant. Je Jake pravi za Ally?

O produkciji

Film Kateri je pravi? so posneli konec spomladi leta 2010 v romantičen Bostonu in v pomorskem mestecu Gloucester na Cape Ann v Massachusettsu.

Allyjino stanovanje je odraz njene osebnosti. Scenograf Jon Billington pravi: "To je zgodba o ženski, ki ni prepričana, kdo je. Skuša se znebiti materinega nadzora, kar moramo videti v detajlih njenega stanovanja, ki je mešanica spominov iz otroštva z vsem iz bližnje preteklosti. Nujno smo morali pokazati njeno zvezo z Bostonom. Skozi njeno okno se lahko dotaknete drugih delov mesta."

Morales poudarja: "Kljub temu začutimo, da je mesto zunaj njenega dosega, kar v prenesenem pomenu veliko pove o tem, kdo je Ally. Ne vklopi se v družbo. Vsaj ne za zdaj."

O igralcih

Anna Faris (Ally Darling in izvršna producentka) trenutno snema filma The Dictator, v katerem igra tudi Sacha Baron Cohen.

Farisova je bila producentka in zvezda uspešnice The House Bunny. Igrala je v filmu Lost in Translation, ki je bil nominiran za oskarja in v katerem sta imela glavni vlogi Bill Murray in Scarlett Johansson, režirala pa ga je Sofia Coppola. Drugi njeni najvidnejši filmi so še Observe & Report, Brokeback Mountain, Smiley Face, Yogi Bear, Cloudy With A Chance Of Meatballs, Alvin & The Chipmunks: The Squeakquel, Take Me Home Tonight, Mama’s Boy, Just Friends, Waiting, Frequently Asked Questions About Time Travel te Scary Movie, Scary Movie 2, Scary Movie 3 ter Scary Movie 4.

Igrala je tudi v televizijski nadaljevanki "Entourage" ter v zadnji sezoni "Prijateljev".

Farisova je iz Seattla, njena kariera pa se je začela že v otroštvu z nastopi v gledaliških predstavah. Danes živi v Los Angelesu.

Chris Evans (Colin Shea) je ravno zaključil snemanje akcijske pustolovščine Captain America: The First Avenger, prav tako pa je zvezdnik filma Puncture.

Odrasel je v Massachusettsu, igrati pa je začel v gledališčih. Po selitvi v New York je obiskoval Lee Strasberg Institute. Igral je v Fantastic Four ter njegovem nadaljevanju Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, obakrat ob strani Jessice Alba, Michaela Chiklisa in Ioana Gruffudda.

Drugi njegovi najvidnejši filmski projekti so Scott Pilgrim vs. the World; The Losers; Push v katerem igra tudi Dakota Fanning; Street Kings (Keanu Reeves in Forest Whitaker); Sunshine; The Loss of a Teardrop Diamond; Cellular; The Perfect Score; Fierce People ter romantična drama London.

Prvo vlogo je dobil leta 2001 v komični uspešnici Not Another Teen Movie.

O ustvarjalcih

Mark Mylod (režija) je režiral pilota nadaljevanke "Shameless" z Williamom H. Macyjem in Emmy Rossum. Od prihoda v ZDA leta 2007 je bil ta britanski filmar režiser in izvršni koproducent tudi pri nas dobro sprejete nadaljevanke "Entourage". Režiral je tudi britanske produkcije, kot sta tudi pri nas predvajana in pohvaljena "Shameless" ter "The Royle Family", ki sta med drugim dobili nagrado BAFTA, ter "Cold Feet", ki je dobila nagrado za najboljšo britansko komedijo.

Njegov prvi film je bil Ali G Indahouse, katere zvezda je Sacha Baron Cohen.

Gabrielle Allan (scenaristka) se je pisanju scenarijev posvetila s 24-imi leti, po tem, ko je njen dedek Ted Allan (Lies My Father Told Me) prebral njen prvi scenarij in rekel, da mu je odleglo, ker je dober, saj je Gabrielle zanič igralka (Allanova je obiskovala The American Academy of Dramatic Arts NYC).

Allanova je bila članica komične skupine It’s Funny Until Someone Loses An Eye, v kateri sta bila tudi Nicole Sullivan in David Strickland. Potem je dve leti pisala scenarij za televizijsko nadaljevanko "Ask Harriet" in nato še štiri leta za že skoraj kultno "Scrubs", za katero je bila nominirana celo za emmyja.

Sodelovala je tudi pri nadaljevankah "Welcome to the Jungle Gym" in "Miss Guided", po rojstvu svojih dveh otrok pa je začela pisati scenarije za celovečerne filme, pri čemer je njena soscenaristka Jennifer Crittenden ("Seinfeld", "Everybody Loves Raymond"). Sodelovali sta tudi pri Shrek: The Final Chapter.

Jennifer Crittenden (scenaristka) je kariero začela s pisanjem šal za Davida Lettermana. Pisala je za nadaljevanke "The Simpsons", "Seinfeld", "Everybody Loves Raymond" ter "Arrested Development". Dobila je dve nagradi humanitas ter je bila večkrat nominirana za emmyja. Je soproga izjemnega pisatelja Billa Wrubela, s katerim imata dve hčerki.

Beau Flynn in Tripp Vinson (producenta) sta ustanovila Contrafilm in zaslužila več kot 720 milijonov dolarjev.

Njuni filmi so After the Sunset (Pierce Brosnan in Salma Hayek, režija Brett Ratner), The Exorcism of Emily Rose, ki je bil leta 2005 najuspešnejši in najbolj donosen film (režija Scott Derrickson), CG-animirani film The Wild; The Guardian (z Ashtonom Kutcherjem in Kevinom Costnerjem), The Number 23 (režija Joel Schumacher), The Rite (režija Michael Petroni, igrata sir Anthony Hopkins in Colin O’Donoghue), Journey to the Center of the Earth, ki je prvi igrani film, posnet v tehniki Digital 3D, prav tako kot tudi najnovejša Journey 2: The Mysterious Island in Red Dawn (režija Dan Bradley).

Flynn je kariero začel kot prvi asistent Scotta Rudina. Nato je postal partner v The Firm in produciral Tigerland, Requiem for a Dream, The House of Yes, The Alarmist, Guinevere in Johns.

Vinson je po diplomi na USC kariero začel v Hollywoodu v Jerry Bruckheimer Films.

Komentarji

24.9. 2011 ob 18:00

Mislim da bo to zelo dober film...igralska zasedba se mi zdi vredu kot tudi vsebina filma...res vredu film

— *Nixy*
6.10. 2011 ob 10:04

jest sm slep.. tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

— pazim
6.10. 2011 ob 10:53

ful kul film.. d best igralska zasedba !! :P

— s`ti
7.10. 2011 ob 20:30

Pomoje ful jači film!

— Jenny
9.10. 2011 ob 11:55

zgleda v redu.

— anjak
14.10. 2011 ob 11:35

lahek ;D

— jur
15.10. 2011 ob 10:44

po tanovem je to moj naaaajljubsi fileeem :D

— kristina
16.10. 2011 ob 13:21

Temu filmu dam 3 in pol točke! :)

— Metuljka
24.10. 2011 ob 20:26

o čem se gre tot film

— loli
29.10. 2011 ob 20:00

loli gre se o tistem kar še ti neveš

— gemina
1.11. 2011 ob 10:35

Kake pišete res.prvo poglejte film pa pol komentirajteeeeeee

— seka
3.11. 2011 ob 18:00

Tipična ameriška komedija :)
ps: ne mislim s tem nič slabega :)

— njoh
7.11. 2011 ob 15:45

Film zna bit dobr ja :))

— Culi28
29.1. 2012 ob 18:48

simpatična komedija, fajna za sprostitev :) pa tut za učke spočit ;)

— lovely
19.6. 2012 ob 11:00

film zgleda supr, komej čakam da ga pogledam (:

— čebel'ca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.