Kolosej
Film distribucije Fivia

Kate in Leopold

komedija, domišljijski, romantični
Če bi živela v istem stoletju, bi bila popoln par...
Na sporedu od: 23.5.2002, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Scenarij: Steven Rogers, James Mangold
Režija: James Mangold

Vsebina

Meg Ryan in Hugh Jackman igrata v romantični komediji Kate in Leopold, zgodbi o dveh neznancih v New Yorku, ki ju ločuje več kot stoletje. Kate McKay (Meg Ryan) je moderna poslovna ženska, ki jo žene želja po uspehu. Leopold (Hugh Jackman), tretji vojvoda Albanyja, je očarljiv in prijazen samski moški iz druge polovice 19. stoletja. Zaradi kariere in družbenih pričakovanj imata do zaljubljenosti precej ciničen odnos. Toda ko Leopold pomotoma zaide v sodobni New York, se med njim in Kate razvije moderna romanca z veliko klasike.

Live Schreiber (trilogija Krik, A Walk on the Moon) igra Katinega bivšega fanta Stuarta, Breckin Meyer (Kaj dogaja, Road Trip) brata Charlieja, Natasha Lyonne (Ameriška pita, Slums of Beverly Hills) zvesto pomočnico Darci in Bradley Whitford (Zahodno krilo) J.J.-ja, Katinega šefa.

Kate in Leopold je režiral James Mangold (režiser in soscenarist Nore in svobodne in režiser/scenarist Policaji). Pri pisanju scenarija mu je pomagal Steven Rogers (Upanje ostaja in Prave stvari). Cathy Konrad (producentka trilogije Krika, Nore in svobodne in prihajajočega The Sweetest Thing s Cameron Diaz v glavni vlogi) je producentka filma, izvršni producenti pa so Harvey Weinstein, Bob Weinstein in Meryl Poster.

Pri snemanju so sodelovali še producent Kerry Orent (V imenu pravice, Kvartopirci), direktor fotografije Stuart Dryburgh (Klavir, Dnevnik Bridget Jones), scenograf Mark Friedberg (Pollock, Ledena nevihta) in kostumografinja Donna Zakowska (Izvirni greh, Naravne sile).

Pomen cvetja

Ko želite danes podariti rože, odhitite do najbližjega cvetličarja in izberete najlepši šopek. V viktorijanskem času pa so snubci cvetje izbirali previdno in preudarno, saj so z njim predali tudi skrivno sporočilo. Z izbrano rožo so izrazili ljubezen ali dvom, ne da bi uporabili besede.

Ta navada je bila znana kot jezik cvetja in je postala zelo priljubljena v 19. stoletju. Takrat so začeli tudi izdajati priročnike s pomenom rož. Ustvarjanje šopka je postalo pesniško sredstvo, ki je izražalo skrita sporočila in občudovanje. Svoj pomen so imele celo trave. Obdarovanka je po šopku točno vedela, kaj ji želi povedati snubec.

Naštetih je nekaj rož in njihovi pomeni v 19. stoletju.

Amarilis: Osupljiva lepota.
Ripeča zlatica: Celibat.
Rdeč nagelj: Moje trpeče srce.
Stolistna vrtnica: Prihajam kot odposlanec ljubezni.
Srobot: Duševno bogastvo.
Bela krizantema: Resnica.
Marjetica: Nedolžnost.
Praprot: Občudovanje.
Slezenovec: Velike želje.
Hijacinta: Rad se igram.
Potonika: Sramežljivost. ali Sramežljiv sem.
Bela vrtnica: Ujemava se.
Rumena vrtnica: Ljubosumen sem. ali Še bolj te ljubim.
Modra vijolica: Zvest ti bom.
Vodna lilija: Nepokvarjeno srce.

Igralci

Meg Ryan je igrala v številnih dramah in romantičnih komedijah. Po študiju novinarstva na newyorški univerzi se je podala v igralske vode. Debitirala je z vlogo filmske hčerke Candice Bergen v Bogati in slavni, pozornost gledalcev in kritikov pa je pritegnila z vlogo pilotove žene v uspešnici Top Gun.

Nazadnje smo jo lahko videli v trilerju Dokaz življenja, v katerem je bil njen soigralec avstralska zvezda in oskarjevec Russell Crowe. Pred tem je igrala v vrsti odličnih filmov, ki so večinoma vsi postali uspešnice: Odložena slušalka, Čaka te pošta (nominacija za zlati globus), Hurlyburly, Ko je Harry srečal Sally (nominacija za zlati globus), Romanca v Seattlu (nominacija za zlati globus), Pravi pogum, Ko moški ljubi žensko, Obljubljena dežela, Mesto angelov, Sužnja ljubezni, Francoski poljub, IQ, Anastasia, Innerspace, D.O.A., Presidio, Joe proti vulkanu, The Doors, Preludij poljubu, Flesh and Bone in Prenova.

Hugh Jackman je zaslovel z vlogo v znanstveno-fantastičnem Možje X. Po njem je posnel uspešnico Operacija mečarica in Pravi moški. Preden je postal iskan igralec, je igral predvsem v gledališču. Ker se je rodil v Sidneyju, kjer je tudi odraščal, je veliko igral v avstralskih neodvisnih filmih (Papirnati heroj, Kralji iz Erskinevilla) in televizijskih nanizankah (Corelli in Halifax). Za svoje vloge je bil že večkrat nagrajen (Igralec leta 1999, dve gledališki nagradi).

Ustvarjalci filma

James Mangold (režiser/soscenarist)

Kate in Leopold je četrti Mangoldov film. Gledalci so si najbrž najbolj zapomnili njegov tretji film Nore in svobodne (1999), ki se je lahko pohvalil z odlično igralsko zasedbo (Winona Ryder, Angelina Jolie, Brittany Murphy, Whoopi Goldberg in Vanessa Redgrave). Nad filmom so bili navdušeni tako kritiki in gledalci, Angeline Jolie pa je prinesel oskarja za najboljšo stransko igralko.

Heavy (1996) je posnel pod taktirko Miloša Formana, v njem pa so zaigrali Pruitt Taylor Vince, Liv Tyler, Deborah Harry in dvakratna oskarjevka Shelley Winters. Heavy so premierno prikazali na filmskem festivalu v Sundanceu, kjer so ga nagradili za najboljšo režijo, izbrali pa so ga tudi za ameriškega predstavnika v Cannesu.

Policaji (1997) je drugi film, ki ga je posnel Mangold, in je zanj tudi napisal scenarij. V filmu so nastopili sami znani in odlični igralci (Sylvester Stallone, Robert DeNiro, Harvey Keitel in Ray Liotta), kritiki pa so bili nad njim navdušeni.

Steven Rogers (soscenarist)

Scenarist Steven Rogers je tisti, ki je za Kate in Leopold prispeval osnovno zamisel. Pred tem je napisal scenarija za Upanje ostaja, s Sandro Bullock; Prave stvari, s Susan Sarandon; in bil soscenarist pri Z roko v roki, v katerem so igrali Julia Roberts, Susan Sarandon in Ed

Komentarji

9.8. 2005 ob 13:45

velikokrat sem ga že gledala,vendar nikoli od začetka.zelo zanimiv scenarij in dobra igralska zasedba.po dolgem času en dober film!

— katarina
10.5. 2006 ob 17:15 zvezdica

Čisto simpatičen, gledljiv film, s sicer že v naprej znanim koncem, pa vendar z odličnimi igralci in humornimi dialogi. Meg Ryan-ski film z enkratnim glavnim moškim soigralcem Jackmanom, ki v film vnaša privlačen moški šarm...

— majica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.