Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Katastrofa na Horizontu

akcijski triler
2 nominaciji za oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 27.10.2016, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Matthew Michael Carnahan, Matthew Sand po članku Davida Rohdea in Stephanie Saul
Režija: Peter Berg
Režiser spektaklov Hancock, Bojna ladja in Edini preživeli predstavlja resnično zgodbo o katastrofalnem požaru na vrtalni ploščadi v Mehiškem zalivu, ki je povzročil največje razlitje nafte v zgodovini ZDA. Običajni družinski človek Mike je eden najbolj marljivih delavcev na ploščadi, kjer pod vodstvom izkušenega delovodje Jimmyja v iskanju nafte poskušajo vrtati vedno globlje v morsko dno. Kljub opozorilom o možnih nevarnostih, brezkompromisni nadzornik Vidrine zahteva, naj čim hitreje nadaljujejo z delom, toda nepričakovana eksplozija spremeni ploščad v goreči pekel. Mike skuša po najboljših močeh pomagati sodelavcem, vendar ognjeni zublji ves čas tudi njemu strežejo po življenju.

20. aprila 2010 se je v Mehiškem zalivu zgodila ena največjih katastrof, kar jih je povzročil človek. Film sledi odločilnemu dogajanju, ki ga mnogi morda niso zaznali: zgodbi 126 članov moštva na naftni ploščadi Deepwater Horizon, ki so tisti dan opravljali delo in tam ostali ujeti v najgrozovitejših okoliščinah. Izkušeni in izurjeni delavci in delavke, ki so prišli na naporno delo v upanju, da se po koncu vrnejo v svoje družine in življenja na obali, so se v trenutku morali soočiti z najbolj viharno uro v svojem življenju, ob kateri so morali zbrati ves pogum in se spopasti z neustavljivim ognjenim peklom sredi oceana ter – ko se je zdelo že prav vse izgubljeno – reševati eden drugega.

Deepwater Horizon, globinska vrtalna ploščad ob obali ameriške zvezne države Louisiana, je ob uničujočem udarcu, ognju in domala neustavljivem puščanju nafte iz razpoke na oceanskem dnu pritegnila pozornost celotnega sveta. Kar 87 dni so milijoni s srci v grlu spremljali, kako na površje Mehiškega zaliva vre za prek 50 tisoč sodov nafte. Na koncu se je izkazalo, da je šlo za najhujše razlitje v zgodovini človeštva. Že tako občutljivi morski ekosistem je visel na nitki, v nevarnosti je bilo delo in preživetje mnogih in začela so se pojavljati vse glasnejša vprašanja o resnični ceni in nevarnostih črpanja nafte v velikih globinah.

Film to zgodbo prinaša na velika platna s pretresljivim vpogledom v nevideni svet te katastrofe svetovnih razsežnosti, ki je zahteval življenja enajstih delavcev. Filmski ustvarjalec Peter Berg je spet sodeloval z za oskarja imenovanim Markom Wahlbergom in ustvaril pripoved o moških in ženskah, resničnih junakih, ki so se z neizmernim pogumom spopadli z izjemnimi razmerami. Skupaj sta raziskala že delovanje moštva mornariških Tjulnjev v za oskarja imenovani drami Lone Survivor, v kinematografe pa prihaja tudi njun Patriot’s Day, v katerem razkrivata dramatične dogodke, ki so pripeljali do bombnega napada na bostonskem maratonu.

Ob Wahlbergu v Katastrofi na Horizontu igrajo Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez, Dylan O'Brien and in Hudson. Berg je režiral po scenariju Matthewa Michaela Carnahana in Matthewa Sanda, ki sta zgodbo razvila na podlagi članka Davida Barstowa, Davida Rohdea in Stephanie Saul v časopisu The New York Times.

Producentje so bili Lorenzo di Bonaventura, Mark Vahradian, Mark Wahlberg, Stephen Levinson in David Womark. Izza kamer so sodelovali direktor fotografije Enrique Chediak, scenograf Chris Wood in kostumografinja Kasia Walicka-Maimone. Glasbo je zložil Steve Jablonsky.

NEKAJ DEJSTEV O VRTALNI PLOŠČADI DEEPWATER HORIZON

  • Ploščad je dosegala obseg mestne soseske.
  • Celotna konstrukcija je tehtala okoli 33 tisoč ton.
  • Na krovu je bilo prek pet tisoč posameznih kosov tehnične opreme.
  • Njeno stabilnost so ohranjali motorji z močjo 10 tisoč konj in satelitsko komunikacijo.

O igralcih

Mark Wahlberg (Mike Williams) se je z vlogama v The Fighter in Scorsesejevem The Departed potegoval za oskarja in zlati globus. Kariero je začel v Renaissance Man Penny Marshall in nadaljeval ob Leonardu DiCapriu v The Basketball Diaries, v Fear, Three Kings, The Perfect Storm, The Italian Job, Invincible, Shooter, We Own the Night, 2 Guns, Lone Survivor, The Lovely Bones, Pain & Gain, Contraband, Ted, Transformers: Age of Extinction, Ted 2, The Gambler, Daddy's Home… Kmalu na velika platna pride v drami Patriot’s Day. Kot producent je sodeloval pri celovečercih Patriot's Day, Deepwater Horizon, The Gambler, Lone Survivor, Broken City, Contraband, The Fighter in We Own the Night ter pri TV serijah Ballers in Wahlburgers. Izvršno je produciral serije Entourage, Boardwalk Empire, How To Make It In America in In Treatment.

Kurt Russell (Jimmy Harrell), ki smo ga nazadnje videli v Furious 7 in The Hateful 8 (s Tarantinom je sodeloval že pri Death Proof), je bržkone najbolj znan po sodelovanju z Johnom Carpenterjem, s katerim je posnel filme Escape from New York, Escape from L.A., The Thing in Big Trouble in Little China ter TV film Elvis – z vlogo legendarnega pevca se je potegoval za emmyja, za zlati globus pa z vlogo v Nicholsovem Silkwood, v katerem je igral ob Meryl Streep in Cher. Videli smo ga v Used Cars, Swing Shift, Vanilla Sky, Overboard, Breakdown, Tequila Sunrise, Tango & Cash, Backdraft, Tombstone, Stargate, Executive Decision, Soldier, The Mean Season, The Best of Times, Winter People, Captain Ron, Unlawful Entry, Dreamer, Poseidon, The Art of the Steal… Kariero je začel pri desetih letih na TV v serijah, kot sta Gilligan's Island inThe Man from U.N.C.L.E.

John Malkovich (Vidrine), režiser, producent, igralec, oblikovalec oblačil in nasploh umetnik, je nazadnje posodil glas liku v risanki Penguins of Madagascar; videli smo ga v Cut Bank, Red in Red 2, Secretariat, Transformers: Dark of the Moon, Burn After Reading, The Changeling, Being John Malkovich, Dangerous Liaisons, The Portrait of a Lady, In The Line Of Fire (nominacija za oskarja), Of Mice and Men, The Great Buck Howard, Beowulf, Klimt, The Sheltering Sky, Empire of the Sun, The Glass Menagerie, The Killing Fields, Places in the Heart (nominacija za oskarja)…Na TV je Malkovich igral v Death of a Salesman (za vlogo je prejel emmyja in se potegoval za zlati globus), Heart of Darkness (nominacija za zlati globus), Napoleon, RKO 281 (obakrat nominacija za emmyja)… S producentoma Lianne Halfon in Russom Smithom je ustanovil produkcijsko podjetje Mr. Mudd, prek katerega je produciral filme Ghost World, svoj režijski prvenec The Dancer Upstairs, Juno, The Perks of Being A Wallflower, Jeff, Who Lives at Home, Young Adult, Labor Day, Chavez, The Libertine… Izvršno je produciral dokumentarca How to Draw a Bunny (nagrajen na več festivalih) in Which Way Home (med drugim v igri za oskarja in več emmyjev).

Gina Rodriguez (Andrea Flytas) je začela v celovečercu Filly Brown in je nedavno ob Natalie Portman zaključila snemanje drame Annihilation, na velika platna prihaja tudi v neodvisnih California Winter in Sticky Notes. Igra v seriji Jane The Virgin, ki ji je prinesla zlati globus in več drugih priznanj, sicer pa smo jo videli v celovečercih Go For It, Our Family Wedding, Superchicas, Sleeping With Fishes, Snap, Tiny Dancer in Jonny Zero, v serijah Eleventh Hour, Eden's Court, No Names, The Mentalist Happy Endings, Ten Things I Hate About You, Army Wives in Law and Order, ter v mnogih kratkih filmih. Piše tudi knjigo I Can And I Will: Tools My Daddy Gave Me o lekcijah, ki jih je prejela od svojega očeta.

Kate Hudson (Felecia Williams) je nase opozorila v 200 Cigarettes, nato je igrala vDesert Blue in Gossip ter navdušila v Almost Famous (zlati globus, nominacija za oskarja in bafo). Sledili so Dr. T and the Women, About Adam, The Four Feathers, How to Lose a Guy in 10 Days, Alex & Emma, Le Divorce, Raising Helen, You, Me and Dupree, Fool's Gold, Bride Wars, Nine, The Killer Inside Me, Something Borrowed, Good People… Na TV je gostovala v nadaljevanki Glee; režirala je kratki film Cutlass in spisala knjižno uspešnico Pretty Happy: Healthy Ways to Love Your Body.

O ustvarjalcih

Peter Berg (režija) je scenarist, režiser, producent in igralec; kot režiser je debitiral s kultno klasiko Very Bad Things po lastnem scenariju in nato posnel The Rundown, The Kingdom, Hancock, Lars and the Real Girlin Friday Night Lights, po kateri so snemali tudi z emmyji okinčano serijo, ki jo je Berg izvršno produciral, režiral tudi nekaj epizod in pisal scenarij. Prek svojega podjetja Film 44 Banner je razvil projekte, kot sta Battleship in Lone Survivor, ki ga je tudi režiral in zanj prispeval scenarij, s katerim se je potegoval za nagrado Ceha ameriških scenaristov. Ustvaril in izvršno je produciral športi dokumentarni seriji On Freddie Roach in State Of Play ter serijo Woderland, izvršno produciral serije Prime Suspect z Mario Bello, Trauma, The Leftovers (režiral je pilotsko epizodo) in Ballers. Začel je kot scenarist pri seriji Davida E. Kelleyja Chicago Hope, v kateri je tudi igral, sicer pa smo ga videli v filmih, kot so Redfordov Lions for Lambs, Smokin' Aces, Collateral, Cop Land, The Great White Hype, The Last Seduction, A Midnight Clear, Late for Dinner… Trenutno režira dramo Patriot's Day in razvija dokumentarec o Rihanni, ki ga bo prav tako režiral.

Matthew Michael Carnahan (soscenarist) je brez navedbe svojega imena prispeval prek 40 scenarijev za celovečerce in TV filme, nato pa za brata in sestro Wachowski spisal Ninja Assassin. Trenutno za BBC ustvarja serijo o tretjem križarskem pohodu in celovečerec Little Brother po romanu Coryja Doctorowa.

Komentarji

7.10. 2016 ob 14:20

dobra igralska zasedba, po trailerju sodeč bo film dober.

— Leone
2.11. 2016 ob 11:45

film je super ...vsekakor priporočam ogled

— BjondyB

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.