Kolosej
Film distribucije Fivia

Kapa

Kapa
družinski
Na sporedu od: 17.11.2022, Kolosej Ljubljana
1h 26min / 86min
Leto: 2021
Jezik: slovenščina
Scenarij: Saša Eržen
Producent: Ida Weiss
Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića (Nika, 2016) zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film. Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ima ves čas na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Sedemletna Lučka prihaja iz premožne družine, ki ji lahko kupi vse. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je v mladinskem domu izžreban, da božič preživi pri Lučkini družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje, Erik pa v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.

O FILMU

Filmu je svojo čudovito kuliso preteklo zimo ponudila prazna in božično okrašena Ljubljana, ekipa pa je del snemanja preživela tudi v Zagrebu.

»Snemali smo v času pandemije. Čas korone pa je imel tudi dobre lastnosti. Božična Ljubljana je bila rezervirana za nas. Ulice so bile prazne in tihe, okrašeno mesto pa je bilo kot najlepši filmski studio«, se snemanja spominja režiser.

V glavnih vlogah nastopata mlada Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, ki se jima pridružujejo Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi.

Scenarij za film je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka pa je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio. Film je nastal v mednarodni koprodukciji Slovenije, Luksemburga, Slovaške in Hrvaške. Za distribucijo skrbi Fivia.

Komentarji

19.11. 2022 ob 19:52

Prisrčen film, ki ti odpre srce in dušo, ter hkrati prebudi tvoje želje, ki ti jih izpolni samo Božiček. Prekrasni mladi igralci, le tako naprej pri ustvarjanju. Iskrene čestitke celotni ekipi za prikazan film.

— Dragica Vengust
9.12. 2022 ob 18:45

Zelo lepa

— Henor
8.1. 2023 ob 21:14

Odprtost in sočutje do sočloveka v stiski je premagovanje lastnega ega ter potreba po toplih medsebojnih odnosih - vse to je Božič, ki nam prinaša Ljubezen, Mir in veliko veselja!
Vse to nam lepo prikaže film Kapa.
Kapo dol ustvarjalcem!

— Amedea
28.1. 2023 ob 22:18

Čudovit film, ki ti sede v srce z mislijo, kaj je Božič... ne bogastvo, lučke, darila, temveč medosebni odnosi, prijaznost, ljubeznivost, pozornost... skratka Ljubezen. Velik poklon ustvarjalcem in seveda obema glavnima igralcema !!!! Še več takih filmov !👍😍

— Bernardka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.