Kolosej
Film distribucije Continental Film

Kako veš

romantična komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 17.3.2011, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James L. Brooks
Režija: James L. Brooks
Strastni športnici Lisi se življenje postavi na glavo, ko mora zapustiti svojo softballsko ekipo. Uteho skuša najti v zvezi z nestanovitnim Mattyjem, toda naključno srečanje s šarmantnim poslovnežem Georgom ji vzbudi ljubezenske dvome. Zabavni nesporazumi romantični trikotnik hitro preplavijo s silnim hrepenenjem in žgočim ljubosumjem, kar vse vpletene prisili v nov razmislek o resnični življenjski sreči.

Reese Witherspoon, Owen Wilson, Paul Rudd in Jack Nicholson igrajo v komediji Kako veš, ki jo je režiral in zanjo napisal scenarij James L. Brooks. Na sodoben in romantičen način skuša odgovoriti na vprašanje: Kako veš?

Lisa (Witherspoon) je ženska, ki se najraje ponaša s svojimi atletskimi sposobnostmi.  Te so bile že od otroštva središče njenega življenja. Ko jo izključijo iz ekipe, ji vzamejo vse, kar je kdaj poznala. Ker ne ve, kaj bi, se opoteka proti običajnemu življenju. V takšnem stanju duha se zaplete z Mattyjem (Wilson), igralcem baseballske prvoligaške ekipe, vase zagledanim ženskarjem – narcisom s kodeksom časti.

George Madison (Rudd) je izjemno moralen poslovnež, ki ima zapleten odnos z očetom Charlesom (Nicholson). Ta se še poslabša, ko je George obtožen finančnih zlorab, ki jih ni zagrešil. Čeprav ga po vsej verjetnosti čaka zapor, so njegova poštenost, integriteta in neomajni optimizem edini način za ohranitev zdrave pameti. Preden Lisino razmerje z Mattyjem požene korenine, spozna Georga. Na prvi zmenek gresta na najhujši večer njunih življenj: njo so ravno izključili iz ekipe, njemu so ravnokar vložili sodni poziv.  Ko se zdi, da vse naokrog razpada, bosta odkrila, koliko človeku pomeni, če se mu zgodi nekaj lepega.

O filmu

"Ta film se vrti okoli vprašanja: Kako veš, da si zares zaljubljen?" pravi Reese. "Na neki točki smo vsi imeli občutek, da se ne moremo več zanesti na nič, na kar smo se zanašali. In ko se to zgodi, je edino, kar nam ostane, ljubezen," pravi  Brooks. "Lahko mislite, da je vaše življenje grozno, potem pa prikoraka on ali ona in vse ni več tako grozno. To je to – ljubezen je naša rešiteljica."

Vprašanje iz naslova je najpomembnejše, s katerim se bo večina med nami kadarkoli soočila, in ko svet postane vse bolj zapleten in odtujen, je na to vprašanje težje odgovoriti kot kadarkoli.

Kako veš je komedija o ljudeh v tranziciji. Witherspoonova igra Liso Jorgenson, žensko, ki ji vse življenje polzi iz rok. Vloga je bila napisana zanjo. "Jim me je poklical in mi povedal, da razmišlja o naslednjem filmu in da si želi, da bi jaz igrala glavni lik," pravi igralka. "Bilo mi je v čast in bila sem navdušena, ker imam njegove filme zelo rada. Mislila sem, da greva samo na kosilo, potem pa je rekel, da želi zame napisati film. Sploh si nisem mogla predstavljati, da je na tak način razmišljal o meni. Malce sva se pogovarjala o njegovih zamislih. Počasi mi je začel pošiljati prizore in različne stvari, ki jih je napisal, ko je raziskoval zadeve. Krasna izkušnja je bila prebrati celoten scenarij, saj sem lik že poznala. Pot, ki jo je ubral, je bila prijetno vznemirjujoča, prav tako pot, ki jo je ubral moj lik."

Po Brooksovih besedah se je projekt začel preprosto. "Peljal sem mimo športnih igriščih, po katerih so tekala dekleta in ženske vseh starosti in mislim, da že nekaj časa nismo videli ženske športne junakinje. In ker sem preiskovalni navdušenec, sem se leto dni pogovarjal s sijajnimi športnicami." In samo eno žensko je imel v mislih za glavno vlogo: »Pravkar sem videl Hojo po robu in poznal sem njene komične sposobnosti. Reese je bila prava," pravi Brooks.  "Zato sem govoril z njo, potem pa sem odšel za leto in pol."

"V filmu morda vidite za pet minut softballa, a v tem času spoznamo celoten lik,"  pravi Brooks. "Pri preiskovanju sem imel eno pravilo: ko tretjič slišim neko stvar, generalno drži.  Z vsako športnico, s katero sem se pogovarjal, je rekla, da lahko samo druga športnica razume, koliko daš športu. Ne morejo hoditi ven, ne morejo na zabave, ker igrajo ali pilijo svoje sposobnosti. Moški to težko razume, če tudi sam ni v tem svetu."

Za začetek je Brooks napisal prizor, v katerem jo igralec v prvoligaški baseballski ekipi povabi na zmenek. "Hotel sem pokazati, s kakšnimi športniki je hodila, preden je spoznala lik Paula Rudda," pravi Brooks. "Ko pa sem začel pisati lik  Owena Wilsona, sem se z njim bolj zabaval, kot sem si lahko predstavljal – in zgodbo sem spremenil, da je lahko postal osrednji del zapleta."

"Mattyja najboljše opišem, če rečem, da je srečko. Noče komplicirati," pravi Wilson. "Sprva je Lisa zanj samo še eno dekle – želi se samo zabavati. Ko pa se več druži z njo, se začne spreminjati".

"Če se Matty ne zabava vsako minute svojega življenja. se počuti zelo neprijetno," pravi Brooks. "Koliko žensk je poznalo takega Mattyja, ko so v trenutku vedele, da bodo sicer padle nanj, a njemu to ne bo pomenilo nič?"

Zadnja stvar, ki si jo Lisa želi, je zapleten odnos – stvari pa se še poslabšajo, ko gre na zmenek na slepo z Georgom Madisonom (Rudd), možem, ki gre skozi več tranzicij. "Dobi pismo Vlada Združenih držav proti Georgu Madisonu  – in nenadoma se znajde v težavah zaradi nečesa, kar po njegovem mnenju ni storil," pravi Rudd.  "Stvari se od tam stopnjujejo in ko spozna Liso, je na dnu. A nekaj je na njej: način, kako se pogovarja z njo, in način, kako obvladuje situacijo. Zaradi tega se takoj zagleda vanjo. Ko sem to prebral, se mi je to zdelo dober zagon za zgodbo – kaj bi se zgodilo, če bi se dva srečala na najhujši dan njunih življenj?"

Igrajo

Reese Witherspoon (Lisa) je posnela filme Hoja po robu (oskar in zlati globus), Semenj ničevosti, Pošasti proti nezemljanom, Božič na kvadrat, Ugrabitev,  Kot v nebesih, Blondinka s Harvarda 1 in 2, Melanie se poroči, The Importance Of Being Earnest, Election, Pleasantvill, Twilight, Best Laid Plans, Ameriški psiho, Nevarne igre, Wildflower, Fear, Freeway.

Owen Wilson (Matty) je posnel filme Marmaduke, Marley in jaz,  Noč v muzeju, Zgaga, Opoldanski obračun, Njeni tastari, Negovi tastari, Njuni otroci, Za sovražnikovo črto, Jaz, vohun, Armagedon, Polnočni obračun, Veličastni Tannenbaumi, Lovca na družice, Ja, ti in nadloga Dupree, Avtomobili, Drillbit Taylor, The Darjeeling Limited, The Life Aquatic: The Life of Steve Zissou (zanj je z Wesom Andersonom napisal scenarij, ki je bil nominiran za oskarja), Bottle Rocket (prav tako koscenarist z Andersonom), Rushmore (koscenarist, soizvršni producent), The Minus Man, Zoolander, Starsky in Hutch.

Paul Rudd(George) je posnel filme My Idiot Brother, Želim si te, Nimaš pojma, Romeo + Julija, The Chateau, Butec na večerji, Napumpana, Hišni red, Stari, rad te imam, Noč v muzeju, Role Models, Pošasti proti nezemljanom, Pozabi Saro, 40-letni devičnik,  Anchorman, The Ten, Diggers, Reno 911, Wet Hot American Summer.

V zadnji sezoni Prijateljev je igral moža Lise Kudrow.

Jack Nicholson (Charles Madison) je posnel filme Preden se stegneva, Dvojna igra, Let nad kukavičjim gnezdom , Bolje ne bo nikoli, Obdobje nežnosti. Za oskarja je bil nominiran za nastope v filmih Gospod Schmidt, Zadnji dobri možje, Bolje ne bo nikoli, Ironweed, Čast Prizzijevih, Rdeči, Pet lahkih komadov, Goli v sedlu, Kitajska četrt, The Last Detail.

Zlati globus je dobil za filme Gospod Schmidt, Bolje ne bo nikoli, Čast Prizzijevih, Obdobje nežnosti, Let nad kukavičjim gnezdom, Kitajska četrt. Za zlati globus je bil nominiran za filme Ljubezen je luštna stvar, Zadnji dobri možje, Hoffa, Batman, Ironweed, Rdeči, The Last Detail, Pet lahkih komadovi in Goli v sedlu.

Poleg naštetih je posnel še filme Bes pod kontrolo, Čarovnice iz Eastwicka, The Pledge, The Crossing Guard, Mars napada, Volk,  Carnal Knowledge, Broadcast News, Poštar zvoni samo dvakrat, The Shining, The Last Tycoon, The Passenger.

Kot režiser je debitiral leta 1971 z Drive, He Said, za katerega je napisal tudi scenarij in ga produciral.  Bil je tudi režiser in glavni igralec Goin’ South ter režiser, producent in scenarist The Two Jakes, nadaljevanja Kitajske četrti.

O Jamesu L. Brooksu

James L. Brooks je dobil tri oskarje (nominiran je bil osemkrat) in 19 nagrad emmy.

Bil je scenarist in producent filma Simpsonovi. Pred tem je bil scenarist, producent in režiser Špangleščine.

Televizijsko kariero je začel kot scenarist odmevnih serij, kot so bile Taksi, Mary Tyler Moore, Rhoda, Lou Grant, Room 222, The Tracey Ullman Show in Simpsonovi. Bil je tudi producent in scenarist televizijskega filma Thursday's Game.

S filmi se je začel ukvarjati leta 1979, ko je napisal scenarij za Starting Over, pri katerem je bil koproducent z Alanom J. Pakulu. Leta 1983 je bil scenarist, producent in režiser Obdobja nežnosti, za katerega je prejel tri oskarje in sicer za najboljši prirejeni scenarij, najboljši film in najboljšega režiserja. Leta 1987 je bil producent, scenarist in režiser Televizijskega dnevnika. V okviru Gracie Films je bil izvršni producent prvenca Camerona Crowa Say Anything, bil je producent Vojne zakoncev Rose in koproducent komedije Velik.

Leta 1990 je bil Brooks producent in režiser svoje prve igre Brooklyn Laundry, v kateri so igrali Glenn Close, Woody Harrelson in Laura Dern.

Brooksovo podjetje Gracie Films je s Sony Pictures leta 1990 sklenilo pogodbo. Brooks je bil producent dveh serij televzijske družbe ABC (animirane The Critic z Jonom Lovitzem, ter Phenom z Judith Light, Williamom Devanom in Angelo Goethals). Za Columbia Pictures je režiral I'll Do Anything, v katerem so igrali Nick Nolte, Albert Brooks in Julie Kavner.

Leta 1996 je bil Brooks izvršni producent prvenca Wesa Andersona Bottle Rocket in producent Crowovega Jerryja Maguireja. Leta 1997 je bil koscenarist, producent in režiser Bolje ne bo nikoli, v katerem so nastopili Jack Nicholson, Helen Hunt in Greg Kinnear. Film je bil nominiran za sedem oskarjev, Nicholson in Huntova sta oba dobila oskarja.

Komentarji

19.2. 2011 ob 11:31

odlična zasedba

— obrezan
4.3. 2011 ob 23:32

Najslabša romantična komedija, kar sem jih kadarkoli gledal! Zgodba je zelo dolgočasna, predvidljiva in "komedija" bi dal vem iz žanra. Vmes sta 2 štosa, ki sta res smešna in samo zaradi tega mi ni žal 2 uri, ki sem jih zapravil :)

— Marko
8.3. 2011 ob 9:36

Igralska zasedba v tem filmu zavaja. Pričakuješ odlično lahkotno sproščeno in smešno zgodbo, na koncu pa ne dobiš ničesar od tega. Še več, vsi glavni igralci pustijo slab priokus za naslednje filme (kako je lahko g. NIcholson izbral tako slabo zgodbo??). Skratka, film je dolgočasen, razvlečen na 2 uri, ne zgodi se popolnoma ničesar, predvidljiv, glavni svetli trenutki pa so popolnoma vsi prikazani že v trailerju.

— Miran
8.3. 2011 ob 12:05

izguba časa...

— xninchyx
12.3. 2011 ob 21:28

Najbl bedn film kar sm jih vidu pa še 2 uri lajfa mi je doužn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Jože
14.3. 2011 ob 20:02

Igralska zasedba je resda odlična, a med filmom,ki traja več kot dve uri,sem dvakrat zaspal,pa prenesem veliko in nikoli ne zaspim pred TV. Film je dejansko slabo odigran,saj ima gledalec občutek,da nobeden od igralcev ne ve natančno,kaj za vraga sploh počne v tem filmu. Glede na podatke iz wikipedie,mi ni čudno,da je bil tale film finančni polom,saj je res dolgočasen. Opažam,da zadnje čase oznake komedija,romantična komedija ipd.pri ameriških filmih nakazujejo na brezvezne,dolgočasne filme. Le kam je izginil ves čar dobrih,zabavnih komedij?

— Janez
15.3. 2011 ob 18:47

sej se vid že u napovedniku da je bedn film. kwa sploh hodte to gledat..

— gerssd
20.3. 2011 ob 13:30

po reklami sm misnla, da bo best film ever sam k sm ga pa šla gledat..... škoda tistih dveh ur!!! sploh nevem kaj je fora tega filma, nima nikakršne zgodbe, sploh se mi pa ne zdi da je kakršna koli komedija, romantična pa sploh ne.....je pa res, da je igralska zasedba zakon sploh Owen Wilson pa Reese Witherspoon(vse filme od njih dveh k sm jih gledala so res kul)!!! ja no če bi že mogla nek priporočat tega filma nebi:(

— xy
20.3. 2011 ob 21:14

film zal res ni nic posebnega, nima nobenga posebnga vrhunca al svetlih tock na katere bi caku v filmu, cel film se na nizkem nivoju odvija in potem ga je konec. igralska zasedba kar okej, zgodba pa ..nc jasn. cudn zanr

— harmonica
22.3. 2011 ob 16:38

bedno..

— 65432679
23.3. 2011 ob 10:45

Ni vreden odlične igralske zasedbe.

— Senca
28.3. 2011 ob 23:58

Nicholson ga je res osrel s tem filmom. Že tako jih malo dela zadnje čase (1. na 3 leta), pa mi ni jasno kako je dovolil, da igralec največjega kalibra sploh tako očrni svoje ime. Ti igralčki v filmi mu niso do kolen in mu nikoli tudi ne bodo. Skratka tema od filma. Jack, kje so tisti cajti "Let nad kukavičjim gnezdom"... tega naša generacija žal ne bo več videla. Smrk. Produkcija danes je totalna beda, ker vsi mislijo, da lahko filme delajo.

— Jack
4.4. 2011 ob 14:02

am najbl bedn fil useh časov. -.-'' se vidi že po trilerju. joj..

— hermiona
12.4. 2011 ob 0:51

men se je zdel pa čisto dober film
nekaj humorja, dobra igralska zasedba

— dj
3.7. 2011 ob 16:29

Men je biu film čist uredu

— Luka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.