Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Kako ne umreti na zahodu

komični western
Podnapisi
Na sporedu od: 5.6.2014, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Wellesley Wild, Alec Sulkin, Seth MacFarlane
Režija: Seth MacFarlane
Ustvarjalci obešenjaške komedije Ted in neobrzdane televizijske serije Družinski človek predstavljajo zabavno ironijo težavnega in nevarnega življenja na Divjem zahodu. Pohlevni ovčjerejec Albert je vsak dan priča številnim krutim smrtim, zato se raje izogne pozivu na strelski obračun, kar ga stane spoštovanja in ljubezni dekleta Louise. Ko v mesto prispe skrivnostna in privlačna Anna, hitro omreži nič hudega slutečega Alberta, ki si na glavo nakoplje srd Anninega užaljenega moža - razvpitega kriminalca in revolveraša.

Albert Stark je nežen pastir, ki skuša ugotoviti, kako naj pobegne z od boga pozabljene meje, ki ga hoče na vsak način ubiti. Ko ga muhasto dekle Louise zapusti, ker se umakne iz revolveraškega dvoboja, se Albert počuti kot tepec Sol na rano doda dejstvo, da se Louise speča z najuspešnejšim mestnim poslovnežem in lastnikom brkarne Foyem Kar zadeva finančno varnost in obrazne ščetine, mu Albert ne seže niti do gležnjev. Ko v mesto pride skrivnostna in lepa revolverašica Anna, pomaga Albertu najti pogum in nepričakovano se zaljubita.

Seveda pa na neizprosnem zahodu nič ne pride zlahka in težave se še povečajo, ko prispe Annin soprog Clinch Leatherwood, zloglasni izobčenec, katerega ime nažene strah v kosti meščanov. Clinch se hoče maščevati moškemu, ki naj bi po njegovem onečastil Anno.

Albert je prisiljen preskusiti svoj najdeni pogum v strelskem dvoboju na smrt, ki mu bo prinesel Annino roko in dolgo želeno spoštovanje na divjem zahodu, ali pa še en neoznačen grob, pozabljen v analih zgodovine.

O produkciji

Ekipa je želela pristno podobo divjega zahoda, zato so večino filma posneli v okolici Santa Feja, kjer se je ohranilo nekaj starih zahodnjaških mest. Kljub temu je imela scenografska ekipa veliko dela, saj je bilo izbrano mestece premajho in preveč zdelano za njihove potrebe, zato so ga morali povečati in polepšati. Med snemanjuem so imeli veliko težav z vremenom, saj so doživeli vse od orkanskih vetrov do poplave in napada čebel. Poleg tega so jih vsak dan obiskali peščeni viharji. Snemali so v Bonanza Creeku, Jemez Springsu, na meji med Novo Mehiko in Koloradom, v Shiprocku in Monument Valleyju, ki je ikonsko prizorišče skoraj vseh klasičnih vesternov.

Ekipa

Seth MacFarlane (Albert Stark/režija) je zaslovel z animirano serijo Family Guy, ki teče že 13. sezono, sodeloval pa je tudi pri serijah American Dad! in The Cleveland Show, poleg tega pa pri posodobljeni seriji Carla Sagana Cosmos: A Space-Timie Odyssey. Kot režiser je debitiral s filmom Ted. Ukvarja se tudi z glasbo.

Charlize Theron (Anna) poznamo iz filmov Monster (za vlogo serijske morilke je prejela oskarja), North Country (nominacija za oskarja), Young Adult, Prometheus, Snow White and the Huntsman, The Devil's Advocate, Celebrity, Mighty Joe Young, Italian Job in številnih drugih.

Amanda Seyfried (Louise): j v filmih Nine Lives, Alpha Dog, American Gun, Mean Girls, Mamma Mia!, Chloe, Letters to Juliet, Dear John, In Time, Red Riding Hood, Les Miserables, Lovelace in drugih.

Neil Patrick Harris (Foy) je zaslovel z glavno vlogo v seriji Doogie Howser, M.D. , poznamo pa ga tudi iz serije How I Met Your Mother. Nastopal je tudi v številnih drugih TV serijah in TV filmih, na velikem platnu pa je debitiral z vlogo v filmu Clara's Heart, zaigral je v obeh filmih o Smrkcih, vidimo ga lahko še v franšizi o Haroldu in Kumarju, Beastly, Undercover Brother, The Next Best Thing, Starship Troopers in drugih. Uspešno nastopa tudi v gledališču in v spletnih projektih, prav tako pa posoja glas številnim animiranim likom.

Liam Neeson (Clinch Leatherwood) uspešno nastopa v gledališču in posoja glas animiranim junakom, sicer pa si mednarodno priznanega in nagrajenega veterana lahko ogledamo v filmih Schindler's List, Michael Collins, Kinsey, Rob Roy, Nell, Husbands and Wives, Suspect, Darkman, The Mission, Excalibur, The Bounty, Les Miserables, Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, The Haunting, Kingdom of Heaven, Batman Begins, Taken in Taken 2 ter številnih drugih.

Komentarji

26.4. 2014 ob 19:17

Kdaj pride ta film v kolosej, če mogoče kdo ve?

— Denis
16.5. 2014 ob 18:53

Tole je pa trailer, ki prav vpije: "Grozen, zanič film, ne iti gledat!"

— Groza!!
19.5. 2014 ob 19:54

Prevod me je spet nasmejal, saj je popolnoma kontra.

— Dirk Diggler
1.6. 2014 ob 16:46

Groza, Za jej, moli, ljubi fenice res ni.

— AntiGroza
2.6. 2014 ob 12:48

Če je film izpod rok Setha Mcfarlana je smeh zagotovljen, tip je car :)

— Dušan
3.6. 2014 ob 17:19

Zadnje čase delate res čudne prevode podnapisov: naslov je 1 000 000 ways to die in the west --> vi pa prevedete KAKO NE UMRETI NA ZAHODU

Ne vem zakaj je temu tako? Razlaga mogoče

— Klemen
3.6. 2014 ob 19:29

Človek bi se najraje kar zjokal nad slovenskim prevodom naslova. Je res potreben tisti "ne"?

— Safir
5.6. 2014 ob 21:52

Še nikoli se nisem tako nasmejal kot sem se v tem filmu. Zagotovo vreden ogleda.

— DVD
12.6. 2014 ob 22:55

Ze dolgo me film ni tako nasmejal. Ne pricakujte globoke zgodbe, ampak smeh. Lp

— Fiona
19.6. 2014 ob 16:33

naslov filma je napačen kot vedno. jaz bi dala filmu naslov : milijon načinov kako umreti na zahodu, da že ko prebereš naslov se zasmejiš :)

— Ana
21.6. 2014 ob 15:30

pilem je kulll in smešen

— 332858
4.7. 2014 ob 23:08

res smesen film! nevem ce sm se ze kdaj tok iskreno nasmejala pr ksnemu filmu

— 1234
10.7. 2014 ob 13:16

NAJBOLJŠI FILM IN TUDI NAJBOLJ SMEŠEN.........................

HAHAHAHAHAHAHAH

— Nikola
10.7. 2014 ob 16:01

navadno khm.. sr.....

— lara..
10.7. 2014 ob 23:44

Komur je bil všeč TED bo všeč tudi tale film.

— JK
16.7. 2014 ob 19:05

Ta film je zakon. Pa rečtemkaj čete

— Lord
29.7. 2014 ob 1:59

Že dolgo nisem gledal tako smešnega filma za umret res sploh nisem pričakoval da bo tako so prav izvirni vsaka jim čast več takšnih bi moralo biti :)

— Primož
14.8. 2014 ob 22:33

grozen film...ne priporočam, dolgočasen da sem ob njem zaspala

— NB
25.10. 2014 ob 17:56

Film je smešen in že dolgo nisem gledala tako zabavnih dialogov. Klintch Westerwood z rožico hahahaha, jao. In tista kao prevajanja z Indijanci: Mila Kunis - hahaha, hude res.
Če si želite ogledati lahko komedijo, to bo ta prava za vas.
Prevod naslova filma je pa res zgrešen.

— Drejčka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.