Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Kako najti zmenek za poroko

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 7.7.2016, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Andrew Jay Cohen, Brendan O'Brien
Režija: Jake Szymanski
Slaba navada vročekrvnih bratov Mika in Dava je, da s svojimi lahkomiselnimi norčijami vedno znova uničita družinska srečanja. Ker se bliža poroka njune sestre, jima starša postavita pogoj, da se ceremonije lahko udeležita le v uglajenem spremstvu. Na njun televizijski oglas se odzoveta prijateljici Alice in Tatiana, ki se sprva zdita vzorni in zadržani, toda ko odletijo na Havaje, pride na plan njuna resnična divja narava. Pretresena Mike in Dave prvič v življenju okusita sramoto, ki sta jo sama običajno povzročala, da bi ukrotila podivjani spremljevalki, pa morata poseči po najbolj bolečih zvijačah.

Brata Mike (Adam Devine) in Dave (Zac Efron), velika žurerja, na spletu objavita oglas, s katerim skušata najti spremljevalki za sestrino poroko na Havajih. Upata na nekaj norih dni brez obvez, a sta dekleti, ki ju najdeta prek oglasa (Anna Kendrick, Aubrey Plaza) precej bolj premeteni od njiju, pa tudi hujši žurerki sta.

Mike in Dave Stangle sta mlada, pustolovskega duha, rada se zabavata in znata biti, kot bi rekli nekateri, celo nesramna. Med temi »nekaterimi« so tudi drugi člani družine Stanfle. Ko njuna sestra Jeanie naznani, da se bo poročila, družina uprizori »intervencijo« in zahteva, da morata Mike in Dave na poroko pripeljati spremljevalki. Dostojni spremljevalki!

Razlog za intervencijo je vrsta potegavščin in neumnosti, ki sta jih bila fanta zagrešila med družinskimi shodi vsa leta doslej. Na njih so se vsi imeli lepo, zadeve so tekle kot po maslu, potem pa sta se vsakič prikazala Mike in Dave, obvezno samska, se ga pošteno nadelala, osvajala dekleta, se obnašala kot največja kretena in povsem uničila slavje. Tako da – tokrat morata pripeljati spremljevalki!

V skladu z zahtevo vse družine se brata zatečeta k najbolj zanesljivemu viru dostojnih in spoštovanja vrednih deklet: na spletni strani Craigslist objavita oglas, ki potencialnima spremljevalkama obljublja potovanje na Havaje s kritimi stroški in priložnost, da sodelujeta pri vseh s poroko povezanih aktivnostih družine Stangle.

Oglas si ogleda neverjetno veliko ljudi; odziv je tako številčen, da morata fanta za kandidatke prirediti avdicijo. Spoznata prijetna dekleta, sitna dekleta, čudaška dekleta, paranoična dekleta, bojno nastrojena dekleta, dvojčici, ki sta videti kot fanta, dekleta, ki so dejansko fantje… Nikakor pa nista računala na Tatiano in Alice. Dekleti iznajdljivo očarata brata in si prislužita vlogi spremljevalk na poroko. In odslej poroke – pa tudi Mike in Dave – ne bodo nikdar več isti…

RESNIČNA ZGODBA: ZAČELO SE JE S SPLETNIM ZASEBNIM OGLASOM

Ko sta resnična brata Mike in Dave Stangle 13. februarja 2013 objavila oglas, sta bila nad odzivom silno presenečena. »Rekla sva si, Če hočeva spremljevalki, ki se že poznata, je edino smiselno oglas objaviti na portalu Craigslist,« poudarja Dave. »Napisala sva ga – po malem kot zasebno šalo.«

Dobila sta na tisoče odgovorov in kmalu pritegnila pozornost cele Amerike; svojo domiselno taktiko za zmenke sta razlagala Mattu Lauerju v odddaji Today in Andersonu Cooperju na mreži CNN. Konec koncev sta počela, kar se je zdelo čisto naravno. »V tem je bila poanta,« pravi Mike. »Dojela sva, da sva dejansko v središču pozornosti in dva sva prvič v življenju kul. Kakšen mesec sva hodila na kar se je le dalo zmenkov.« - »Tudi skupaj,« pribije Dave.

Film je zgrabil to zanimivo zamisel in dodal nepričakovano srčnost in dva nezaslišana nova lika. »Fanta sta prek spleta iskala zmenka za poroko in pomislil sem, Le kakšen kreten bi se lotil česa takšnega?,« se pošali scenarist Andrew Jay Cohen, ki je scenarij spisal z Brendanom O'Brienom. »Pa sva si rekla, Kaj pa, če bi jima našla še bolj odštekani spremljevalki in ju naučila lekcije.«

O igralcih

Zac Efron (Dave Stangle) je nazadnje igral v celovečercu We Are Your Friends in ob Robertu De Niru v komediji Dirty Grandpa; pred tem smo ga videli v Neighbors, That Awkward Moment, Parkland, At Any Price, The Paperboy ob Nicole Kidman, v Liberal Arts, The Lucky One po romanu Nicholasa Sparksa, v Dr. Seuss' The Lorax, New Year’s Eve, Charlie St. Cloud, 17 Again, Me and Orson Welles in Hairspray. Na TV smo ga gledali v serijah Summerland, The Suite Life of Efronk & Cody, ER, The Guardian in C.S.I. Miami, zaslovel pa je v z emmyjem nagrajenem TV fenomenu High School Musical ter vlogo ponovil v rekordno gledanem High School Musical 2 in v High School Musical 3: Senior Year, ki so ga prikazovali v kinematografih in je postavil rekord v številu gledalcev v otvoritvenem koncu tedna med muzikali. S partnerjem Jasonom Barrettom vodi lastno produkcijsko hišo Ninjas Runnin' Wild, prek katere pripravlja več projektov. Njun prvi celovečerec je bil That Awkward Moment.

Anna Kendrick (Alice) je v Pitch Perfect 2, najbolj donosnem muzikalu vseh časov, ponovila vlogo iz Pitch Perfect, v katerem je odpela eno od največjih uspešnic leta 2013, Cups; videli smo jo tudi v filmski priredbi muzikalaInto the Woods v režiji Roba Marshalla in nedavno v komediji Table 19, v akcijski srhljivki The Accountant, v The Hollars in Mr. Right. Trenutno snema risanko Trolls. Na velikih platnih je igrala še v The Last Five Years, Cake, Happy Christmas, Drinking Buddies, 50/50, End of Watch, v franšizi Twilight Saga, v Up in the Air (nominacija za oskarja, zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev), Rocket Science, Camp...

Adam Devine (Mike Stangle) je znan kot soustvarjalec, scenarist in glavni zvezdnik serije Workaholics (ustvarja jo s skupino komikov Mail Order Comedy, za katero tudi piše in producira in s katero nastopa po vseh ZDA). Lani je nastopil v muzikalu Pitch Perfect 2 in v komediji Nancy Meyers The Intern ob Anne Hathaway in Robertu De Niru, pred tem ob Diane Keaton v Mamma's Boy in v Pitch Perfect. Kmalu ga bomo videli v Final Girls ob Nini Dobrev. Na TV je nastopil v serijah in humorističnih oddajah Live at Gotham, Frank TV, Better Off Ted, Samantha Who? in Modern Family.

Aubrey Plaza (Tatiana) je kariero začela kot praktikantka in improvizirala v gledališču Upright Citizens Brigade in se nato pojavila v spletni seriji The Jeanie Tate Show. Sledili so celovečerci, kot so Funny People, Scott Pilgrim vs. the World, Life After Beth in Safety Not Guaranteed. Igrala je tudi v humoristični nanizanki Parks and Recreation.

Stephen Root (Burt Stangle) , je začel v gledališču, navdušil na Broadwayu in na velikih platnih dobil priložnost v Romerovi kultni grozljivki Monkey Shines. Nato je po vrsti manj opaznih vlog nase opozoril v humoristični seriji NewsRadio, glas posodil liku v risani seriji King of the Hill Mika Judgea, ki je Roota pozneje režiral tudi v kultni klasiki Office Space. Zadnja leta Root sodeluje z režiserji, kot so brata Coen in Kevin Smith.

Sugar Lyn Beard (Jeanie) je najbolj znana po kanadski oddaji The Zone, za katero je tudi pisala, in priljubljena kot glas mnogih risanih likov – med njimi iz serij Sailor Moon in Care Bears, iz TV filma The Santa Claus Brothers in iz celovečerne risanke Sausage Party. Videli smo jo v serijah, kot so Weeds, The Mindy Project, Garfunkel and Oates in You're the Worst ter v celovečercih 50/50, For a Good Time, Call…, Aloha, Palm Swings… Trenutno snema črno humoristično nanizanko Homeless Harriot, ki jo je ustvarila sama in jo producira podjetje Setha Rogena Point Grey Pictures.

O ustvarjalcih

Jake Szymanski (režija) je po študiju s prijatelji snemal video spote skečev in improviziral v losangeleškem gledališču Upright Citizens Brigade. Nato je režiral filmčke za Funny or Die in za Saturday Night Live, posebno oddajo za HBO 7 Days in Hell z Andyjem Sambergom in več nagrajenih oglasnih kampanj, med njimi za pivo Old Milwaukee z Willom Ferrellom.

Andrew Jay Cohen (scenarij, izvršni producent) je nedavno debitiral kot režiser s celovečercem The House z Willom Ferrellom in Amy Poehler, ki ga je tudi sospisal in produciral. Spisal in izvršno produciral je komedijo Neighbors 2: Sorority Rising in Neighbors. Kariero je začel kot asistent agenta za TV in ob tem v prostem času pisal in režiral predstavitvene oglase in kratke filme – eden od njih je pritegnil pozornost režiserja Adriana Lyna, ki je Cohena najel za svojega asistenta pri celovečercu Unfaithful. Nato je Cohen vrsto let sodeloval z Juddom Apatowim – kot asistent režije pri Anchorman, kot pomočnik producenta pri The 40-Year-Old Virgin in Talladega Nights ter kot koproducent pri Funny People.

Brendan O’Brien (scenarij, izvršni producent) je sospisal in izvršno produciral Neighbors in Neighbors 2: Sorority Rising. Z rednim sodelavcem Andrewom Jayem Cohnom je spisal in produciral prihajajočo komedijo The House, v katerem igra Will Ferrell; zanj je spisal še dva še nenaslovljena celovečerca. Z Juddom Apatowim je sodeloval pri The 40-Year-Old Virgin in koproduciral Funny People. Sospisal in produciral je silno gledana skeča Acting with James Franco in Makin' Music with John Mayer za spletni portal Funny or Die.

Komentarji

2.8. 2016 ob 21:43

Tako utrganega filma pa že dolgo ni bilo!

— obvezna

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.