Kolosej
Film distribucije Fivia

K-Pax

avantura, drama, družinski, domišljijski
Na sporedu od: 18.4.2002, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Scenarij: Gene Brewer, Charles Leavitt
Režija: Iain Softley

Kratka vsebina

V filmu K-PAX dvakratni oskarjevec Kevin Spacey igra moža, ki ga odpeljejo na policijsko postajo kot pričo ropa na avtobusni postaji, večkratni oskarjev nominiranec Jeff Bridges pa psihiatra v javni bolnišnici. Njuni poti se križata, ko policija preda Prota (Spacey) dr. Marku Powllu (Bridges). Prot jim je namreč prijazno povedal, da je svetloba na Zemlji zanj premočna in da na planetu K-Pax, s katerega prihaja, ni tako svetlo. Powell je v svoji karieri zdravil že veliko bolnikov s halucinacijami, zato se mu zdi le še vprašanja časa, kdaj se bo Prot zlomil in mu zaupal svoje prave težave.

Prot pove, da je njegova naloga zbirati podatke o Zemlji, in razloži, kakšne so razlike med Zemljo in njegovim planetom K-Paxom. Tu mu je sicer zelo všeč, vendar se mora domov vrniti še pred koncem poletja. Bolj ko se bliža datum njegovega odhoda, več bolnikov z oddelka želiti oditi z njim. Protovi opisi življenja na planetu, oddaljenem tisoč svetlobnih let od Zemlje, prebudijo v njih žarek upanja v lepše življenje.

V Prota pa dvomi edino dr. Powell, ki je do nenadnega izboljšanja duševnega zdravja svojih bolnikov precej skeptičen. Odloči se, da bo uporabil vsa sredstva in razkrinkal Prota, preden bo prepozno. Toda kmalu začne dvomiti vase in v svoje znanje. Njegovi dvomi pa se le še poglobijo, ko Prota spozna skupina astronomov in se nad njim zelo navdušijo.

Dr. Powell se začne spraševati, ali morda Prot le ne govori resnice. Proti temu se bori z vsemi močmi, vendar je možnost, da je to, kar Prot govori, resnica, vsak dan večja. Ko ga skuša bolje spoznati in porušiti zid, ki ga je zgradil okoli sebe, spozna, kako nedostopen je Prot - in kako malo časa ima pravzaprav človek, da spozna tudi samega sebe.

K-PAX je režiral Iain Softley (Krila golobice), glavne vloge pa imajo Kevin Spacey, Jeff Bridges, Alfre Woodard in Mary McCormack. V stranskih vlogah nastopajo Peter Gerety, Saul Williams, David Patrick Kelly, Celia Weston, Ajay Naidu, Conchata Ferrell, Mary Mara in John Toles-Bey.

Scenarij je napisal Charles Leavitt, po romanu Genea Brewerja. Producenti so bili Lawrence Gordon, Lloyd Levin in Robert F. Colesberry, Susan G. Pollock pa je bila izvršna producentka. Režiser fotografije je bil John Mathieson (Gladiator), scenograf John Beard (Krila golobice), montažer Craig McKay (Ko jagenjčki obmolknejo), skladatelj Edward Shearmur (Charliejevi angelčki) in kostumografka Louise Mingenbach (Osumljenih pet).

O ustvarjalcih filma

Iain Softley (režiser) je režiral gledališke predstave na univerzi v Cambridgeu, nato pa je začel snemati dokumentarce za Granado TV in BBC. Toda snemanje dokumentarcev je kmalu zamenjalo uspešno režiranje glasbenih videospotov. Leta 1992 je posnel Ritem slave s Stephenom Dorffom o zgodnjih letih skupine Beatles. Zatem je posnel Hackers (bil je tudi izvršni producent), ki je postal kultni film. Softley je zaslovel šele s Krili golobice, ki jih je posnel po literarni predlogi Henryja Jamesa. Film je bil kar štirikrat nominiran za oskarja.

Charles Leavitt (scenarist) se je rodil v Pittsburghu očetu diplomatu. 1988 se je preselil v Los Angeles, kjer je začel z dokaj nenavadnim delom. Urejal je priročnike na UCLA - Centru za raziskovanje raka. Pred K-Paxom je napisal scenarij (po romanu Freak the Mighty) za Mogočni par, v katerem sta zaigrala Sharon Stone in James Gandolfini.

O igralcih

Kevin Spacey (Prot) je pritegnil pozornost gledalcev in kritikov pred šestimi leti kot Buddy Ackerman v Swimming With Sharks, Verbal Kint v Osumljenih pet, za katerega je prejel tudi oskarja za stransko moško vlogo, in kot John Doe v Sedem. Filmi, v katerih je igral kasneje, so bili bolj ali manj vsi uspešnice: L.A. Zaupno, Polnoč v vrtu dobrega in zla, Pogajalec, Hurlyburly, Glavni frajer, Plačaj naprej in Lepota po ameriško. Za zadnjega je prejel že drugega oskarja, tokrat za glavno moško vlogo. Njegov naslednji film se imenuje The Shipping News in ga bomo kmalu videli tudi na naših filmskih platnih.

Zanimivosti: Preden je Kevin Spacey usmeril odvečno energijo v igro, je bil pravi vražiček. Kot otrok je zažgal sestrino hišico na drevesu. Da bi se malo pomiril, so ga starši poslali v vojaško šolo, od koder pa so ga kmalu izključili, saj je sošolcu vrgel v glavo gumo. Nato se je prepisal na drugo gimnazijo, kjer je bil njegov sošolec Val Kilmer, četrti letnik pa je zaključil kot eden izmed najboljših učencev. Na podelitvi oskarjev je bila njegova spremljevalka - nihče drug kot njegova mama.

Jeff Bridges (dr. Mark Powell) je bil za oskarja nominiran že štirikrat (Zadnja kinopredstava, Thunderbolt and Lightfoot, Mož z zvezde in The Contender). Njegovi najbolj znani filmi: Zadnji ameriški junak, Kraljevi ribič, Nadine, Skrivnost ulice Arlington, Veliki Lebowski, Peklenski vihar, Umreti na 8 milijonov načinov, Divji Bill, Izginotje, Odštevanje - Piš, Neustrašen, Ameriško srce, Zimski umor, Muza...

Zanimivosti: Jeff Bridges je leta 2000 posnel in izdal glasbeni album z naslovom Be Here Soon. Njegova druga strast je fotografiranje. Njegove slike s snemanj filmov, zbrane in urejene v knjigo, prejmejo vsi soigralci in filmska ekipa. Te fotografije niso na prodaj in imajo zbirateljsko vrednost.

K-PAX in Clin-Art-Music

Distributer filma in Cli-Art-Music sta se dogovorila za skupno promocijo filma K-PAX in glasbenega albuma skupine Clin-Art_music z naslovom: Sky Rhapsody.

Slovenska premiera K-PAXA bo 14. februarja, naslednji dan pa bo izšla težko pričakovana plošča zasedbe Clin-Art-Music z naslovom Space Rhapsody. Zgoščenka s 14 skladbami, v skupni dolžini skoraj 80 minut, bo izšla pri založbi Nika Records. Glasba je avtorsko delo Aleša Klinarja in je mešanica sinfo rocka, tehno popa, ambientalne glasbe in new agea. Pri projektu je sodelovalo veliko domačih in tujih vrhunskih glasbenikov (Anja Rupel, Alenka Godec...), mali simfonični orkester in 20-članski mešani pevski zbor.

Distributer filma Fivia in zasedba Clin-Art-Music sta združila moči in pripravila odličen videospot za novo pesem z naslovom Skywalker, v katerem bodo odlomki iz filma K-PAX. Spot je režiral Iztok Šuc (Kerozin).

Komentarji

10.9. 2010 ob 0:17

Filem ima dejanjsko veliko poanto, ki jo večino ljudi niti ne dojame.
Eden boljših filmov v zgodovini človeštva.

— Franček Piromanček

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.