Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jurski park 3

akcijski, avantura, grozljivka, znanstveno fantastični
Na sporedu od: 13.9.2001, Kolosej Ljubljana
Scenarij: Peter Buchman, Joe Johnston, Alexander Payne, Michael Crichton
Režija: Joe Johnston

Zgodba

Celotno življenje je posvetil proučevanju dinozavrov, a si ni nikoli mislil, da se bo moral z njimi soočiti... ponovno.

Eden vodilnih svetovnih paleontologov, dr. Alan Grant, je bil pred osmimi leti, ko je sprejel povabilo industrijalca Johna Hammonda, poln dvomov. V upanju, da bi pridobil njegovo podporo, je Hammond povabil znanstvenika in nekaj njegovih kolegov na ogled zadnjega pomembnega dosežka njegovega podjetja InGen, edinstveno turistično atrakcijo na oddaljenemu otoku Nublar, ležečemu blizu Kostarike. V nasprotju z vsem, kar je poznal sodoben svet, je Jurski park obiskovalcem omogočal druženje z dinozavri, ustvarjenimi z genskim inženiringom.

Toda to potovanje se je hitro sprevrglo v strašno moro, ko so si klonirani dinozavri prisvojili tako imenovani zabaviščni park. Grant je bil odločen pozabiti na svoje bližnje srečanje s smrtjo. Čeprav je bil močno pretresen, je njegova predanost raziskovanju dinozavrov prevladala nad vsem.

Osem let pozneje postanejo razmere v raziskovanju dinozavrov zelo otežene. Svoj davek zahtevajo tako neuspeh podjetja InGen, kot tudi politične in ekonomske razmere, javna in zasebna denarna podpora pa je čedalje manjša.

V veliki želji, da bi zbral sredstva za raziskavo nove teorije o velociraptorjevi inteligenci, je Grant zelo ranljiv, ko mu premožen pustolovec Paul Kirby in njegova žena Amanda predstavita svojo ponudbo. Če bi ju spremljal na zračnem ogledu otoka Sorna, novega sedeža podjetja InGen, bi finančno podprla njegove raziskave. Ta izoliran otok, ki leži v bližini otoka Nublar, postane temeljna "valilnica" Hammondovega stvarstva in magnet za pustolovce, željne spoznavanja tega stvarstva.

Ko se pilota pripravljata na pristanek, postane Grant sumničav. Pristanek skuša preprečiti, a mu to onemogočijo s silo. Ko se prebudi iz nezavesti, ugotovi, da so že na tleh. Zelo hitro se zavedo, da ne bodo kos dogajanju na otoku in poskušajo zbežati. Ponoven vzlet letala jim prepreči ogromen stvor, ki se nenadoma pojavi na vzletni stezi. Ko se prva nevarnost poleže, zajame Granta val jeze in razburjenja.

Šele zdaj spozna, zakaj sta ga pravzaprav varljiva gostitelja povabila na to potovanje. Njun namen ni bil zračni ogled otoka, temveč reševanje 14-letnega sina Erica. Kirbyeva pravzaprav izhajata iz srednjega stanu, sta ločena, ponovno pa sta se sestala zgolj zato, da bi rešila svojega sina, ki je izginil med počitnikovanjem z Amandinim fantom. Vedoč, da je Grant nekoč že obiskal Jurski park in da je poleg tega v finančni stiski, sta Kirbyeva skovala ta načrt, upajoč, da bosta našla izkušenega vodiča, ki ju bo popeljal do njunega otroka.

Spregledala pa sta dejstvo, da Grant ni obiskal otoka Sorna, temveč otok Nublar.

Ko poskušajo najti Erica in se živi rešiti, se morajo spopasti z novimi strašnimi stvori, ki jih je podjetje InGen še skrivalo, med drugim tudi z ogromnim spinozavrom, ki lovi tako po kopnem kot pod vodo, in letečim pteranodonom.

Dr. Alan Grant se je o pravilnosti svoje teorije o plenilčevi inteligenci prisiljen prepričati na lastno pest.

O produkciji

Jurski park 3 temelji na dveh predhodnih uspešnicah Stevena Spielberga,

Jurskem parku iz leta 1993 in Izgubljenem svetu: Jurskem parku iz leta 1997.

Da bi oživil knjižno uspešnico Michaela Crichtona, je Spielberg pri prvem filmu uporabil nadvse inovativno tehnologijo, ki je filmu prinesla tri oskarje za tehnične dosežke, vključno z nagrado za najboljše vizualne efekte.

Leta 1997 je sledilo nadaljevanje, ki je bilo prav tako posneto po Crichtonovi knjižni predlogi, zgornja meja uporabljene računalniške tehnologije in elektronske animacije pa je bila spet postavljena na mejo mogočega. Film si je spet prislužil oskarja za vizualne efekte.

Tretji del je celovita nadgradnja tako po tehnološki kot zabavni plati. Jurski park 3 z izvirno zgodbo, ki raziskuje človekovo navdušenje nad dinozavri, doda svoj kamenček v mozaiku te zapuščine. Režiser Joe Johnston pravi: "S paleontologom Jackom Hornerjem sem bil na treh izkopavanjih. Na zadnjem sem na tleh videl nekaj podobnega kosti, izkazalo se je, da je bil kamen, a poleg tega kamna je nekaj gledalo iz zemlje, komajda pol centimetra. Začel sem odmikati zemljo in izkopal tiranozavrov zob. Tam je ležal že približno 65 milijonov let, in jaz sem prvi človek, ki se ga je dotaknil. Že sama misel na to je neverjetna."

Zgodba Jurskega parka 3 je prva v nizu, ki ni prevzeta po romanu Michaela Crichtona, čeprav opisuje osebe in dogajanje, ki so plod avtorjevega pisanja.

Tokrat so k sodelovanju povabili scenariste Petra Buchmana, Alexandra Paynea in Jima Taylorja, kot tudi paleontologa Jacka Hornerja, ki se je domislil, da bi tiranozaver tokrat lahko dobil spoštljivo konkurenco v večjem in bolj krvoločnem spinozavru, ki je bil po Hornerjevem mnenju tisti pravi plenilec, največji mesojedi dinozaver, kar jih je bilo, tiranozaver pa pravzaprav mrhovinar. Največji izziv za ekipo posebnih efektov je bil napad 13-metrskega spinozavra na zrušeno letalo v gosti džungli. Sicer pa tretji del vključuje največ resnično odigranih prizorov, in ne gre zgolj za skupek računalniških efektov, saj se je bila igralska zasedba pripravljena žrtvovati in odigrala tudi zahtevnejše in nevarnejše prizore v bližini ognja, pod vodo ...

Snemanje se je začelo na Havajih 30. avgusta 2000, končalo pa 20. januarja 2001 v Universalovih studiih. Priprave in snemanja na zunanjih prizoriščih, kot tudi v filmskih studiih, so zahtevala ogromno truda in naporov, saj so na primer samo za ureditev kulise deževnega gozda porabili cela dva meseca. Toda končni rezultat je bil tako prepričljiv, da je kar dišalo po deževnem gozdu. Poskrbeli so celo, da je bila zračna vlaga enaka kot na Havajih, kjer so snemali zunanje prizore. Edina stvar, ki so jo pri posnemanju naravnega okolja namenoma izpustili, so bili komarji in strupene stonoge ...

Sicer pa režiser Johnston o prepričljivosti studijske kulise pravi naslednje:

"Ko sem si prvič ogledal film, sem se zalotil, da premišljujem, kaj smo posneli na Havajih in kaj v studiu, kajti prehodi so res neopazni."

O igralski zasedbi

Sam Neill (Dr. Alan Grant) Živi na Novi Zelandiji, po rodu je Irec. Mednarodno je priznan tako po filmskih kot televizijskih vlogah. Priznanje si je prislužil z vlogami v filmih: Bicentennial Man z Robinom Williamsom, The Horse Whisperer z Robertom Redfordom in Kristen Scott Thomas, Children of the Revolution z Judy Davis in Restoration ob Robertu Downeyu ml., Meg Ryan in Hughu Grantu. Neilla sta med zvezde izstrelila vlogi v filmih Stevena Spielberga, Jurassic Park in Jane Campion, The Piano. Slednji je pobral zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu in nagrado avstralskega filmskega inštituta za najboljši film. Neill je bil imenovan za najboljšo osebnost iz novozelandskega zabavnega sveta leta 1993, prejel je red britanskega imperija za igralske zasluge, ter bil nominiran za najboljšo vlogo pri avstralskem filmskem inštitutu.

S Seanom Conneryem je zaigral v The Hunt for Red October, bil soigralec Nicole Kidman v Dead Calm, ob Judy Davis pa v filmu My Brilliant Career. Bil je soigralec Meryl Streep v dveh filmih režiserja Freda Schepisija, A Cry in the Dark in Plenty. Za vlogo v filmu Plenty je prejel nagrado avstralskega filmskega inštituta za najboljšo moško vlogo.

Poleg tega je leta 1998 prejel nagradi zlati globus in emmy za glavno vlogo v mini seriji Merlin.

Kadar ne snema, pa se v Otagu, na Novi Zelandiji, ukvarja s pridelavo črnega pinota, ki se imenuje Two Paddocks.

William H. Macy (Paul Kirby) Rojen je bil v Miamiju, zgodnje otroštvo je preživel v Atlanti, nato pa se je s starši preselil v Cumberland, v zvezno državo Maryland, kjer je prišel v prvi stik z igro z vlogo v Camelotu.

Za svojo vlogo spletkarskega prodajalca avtomobilov v filmu Fargo si je prislužil nominacijo za oskarja, poleg tega pa tudi številne druge nominacije.

Pred Fargom je posnel številne filme, med drugim tudi: House of Games, Things Change, Homicide, Oleanna, Mr. Holland’s Opus, Radio Days, Shadows and Fog, Benny & Joon, Searching for Bobby Fischer, The Client in Down Periscope.

Po uspehu v Fargu je nastopil v filmih: Wag the Dog, Air Force One, A Civil Action, Mystery Men, Ghosts of Mississippi, Happy Texas, Pleasantville, Jerry & Tom,

Psycho in v dveh za oskarja nominiranih filmih režiserja Paula Thomasa Andersona, Boogie Nights in Magnolia. Pred kratkim je ponovno združil svoje moči z mentorjem

Davidom Mametom v filmu State and Main, ter zaigral z Donaldom Sutherlandom, Tracey Ullman and Neve Campbell v filmu Panic, črni komediji neodvisne produkcije.

Pojavil se je tudi v dveh Mametovih televizijskih projektih, The Water Engine in

Texan. Za nagrado emmy je bil prvikrat nominiran za vlogo doktorja Davida Morgansterna v televizijski drami ER, drugič pa lansko leto za gostujočo vlogo v komediji Sportsnight. Poleg snemanja za film in televizijo se udejstvuje tudi v gledališču kot igralec in režiser. Poskusil pa se je tudi že v režiranju za televizijo.

Téa Leoni (Amanda Kirby) Rojena je bila v New Yorku in se že zelo zgodaj začela zanimati za igro. Zaradi nagnjenosti k melodramatiki si je nadela vzdevek Sarah Bernhardt.

Nazadnje smo jo opazili v filmu The Family Man, kot soigralko Nicolasa Cagea. Pred kratkim je s soigralcema Alom Pacinom in Kim Basinger končala snemanje drame People I Know, poleg tega pa je zaigrala tudi v novem filmu Woodya Allena, v katerem nastopa tudi Debra Messing. Posebej je znana po portretu Nore Wilde v situacijski komediji The Naked Truth, za katerega je bila pohvaljena s strani kritikov. Pred tem filmom je v komični seriji Flying Blind igrala nepredvidljivo lepotico Alicio. Nastopila je v televizijskem filmu The Counterfeit Contessa ter gostovala v humoristični nanizanki Frasier. Leta 1998 je kot soigralka Morgana Freemana in Vanesse Redgrave nastopila v zelo uspešni znanstvenofantastični drami Deep Impact. Leonijeva je ob Benu Stillerju, Patricii Arquette, Mary Tyler Moore in Georgeu Segalu zaigrala tudi v komediji Flirting with Disaster. Sodelovala je tudi pri filmih: Bad Boys, Wyatt Earp, A League of Their Own, Indian Love Story in Switch.

O filmski ekipi

Joe Johnston (režiser) je kot filmski režiser debutiral s finančno uspešnico Honey, I Shrunk the Kids. Podpisal se je tudi pod filme The Rocketeer, Jumanji in October Sky. Preden se je uveljavil kot režiser, je delal za Georga Lucasa in Stevena Spielberga kot zelo uspešen in tudi nagrajevan ustvarjalec vizualnih efektov.

Prvikrat se je kot režiser poskusil v eni izmed epizod televizijske serije o mladem Indiani Jonesu. Sprva je nameraval postati oceanograf. Ko je začel hoditi na predavanja umetnosti, pa je to namero opustil. Kasneje je študiral industrijsko in grafično oblikovanje ter ilustracijo, nato pa produkcijo in režijo.

Peter Buchman (scenarist) Jurski park 3 je njegov prvi uprizorjen scenarij. Njegov scenarij Alexander, ki temelji na življenju Aleksandra Velikega, bo režiral oskarjevec Christopher McQuarrie, scenarij za The Last Buffalo Hunt pa bo režiral Shekhar Kapur. Trenutno prilagaja roman Davida Ambrosea z naslovom The Discrete Charm of Charlie Monk, sodeluje pa tudi pri pisanju scenarija z Davidom O. Russellom. Buchman je bil na začetku svoje kariere dramski pisatelj. Njegove drame so uprizarjali po vsej državi, predvsem v Seattlu, kjer je živel pred selitvijo v Los Angeles.

Alexander Payne (scenarist) je bil nominiran za oskarja za najbolje prilagojen scenarij (skupaj z Jimom Taylorjem) za pikro gimnazijsko satiro Election, ki jo je tudi režiral. Tako scenarij za film kot sam film sta požela še nekaj drugih nagrad.
Profesionalno kariero je začel leta 1996 z nagrajeno satiro Citizen Ruth, kjer je sodeloval s Taylorjem pri pisanju scenarija, sam pa tudi režiral. (Laura Dern je za glavno vlogo v filmu dobila nagrado na filmskem festivalu v Montrealu.) Sodeloval je tudi pri scenariju za film About Schmidt, trenutno pa režira film z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi.

JIM TAYLOR (scenarist), Napisal je scenarij za kratka filma Memory Lane in Living Will, filma je tudi režiral. Taylorjevo sodelovanje z Alexandrom Payneom sega v leto 1996, ko sta sodelovala pri scenariju za film Citizen Ruth. Moči sta ponovno združila ob prilagoditvi scenarija za lani zelo dobro sprejeto satiro Election.

Komentarji

8.9. 2004 ob 10:36

To je najboljši muvi kar sn jih vido!

— Shaddam
7.11. 2004 ob 13:17

men je bil ful dobr ampak je prvi del bolši

— pero
27.11. 2004 ob 13:45

film je kul!kdaj bo še 4?

— muca
25.5. 2005 ob 19:34

mama mia ful mega film.všeč mi je blo da je traju dolgo

— hdhedh
16.9. 2005 ob 19:25

bi še lahko dali na spored jurski park?prosim ker je zelo super.in ukvarjam se s dinozavri.zato prosim da vse dele jurskega parka ponovno javite na tv.hvala

— jurski park
16.10. 2005 ob 18:39

ta film je kulski,ker so bli v preteklosti.izomrli so pred 10 leti.adijo

— deja
29.11. 2005 ob 15:07 zvezdica

Film je res dobro nadaljevanje Jurskega Parka glede na to, da je bil drugi brezsmiselen in čisto odštekan. Kakor je ponavadi v trilogijah: prvi in tretji del zbijeta drugega. Skratka, dinozavi so narejeni čisto tako, kot da so zraven tebe in še malo boljši bi bil bi se lahko kosal z prvim delom

— Dejan
11.1. 2006 ob 13:13

Ja filmi jurski park so res zelo kull!"!Sam 4 del bi lahk še nasnemali!Ja no !!!Res nimam nobenih komentarjev!!!Kull ste!Samara 12 let

— Samara
14.1. 2006 ob 20:48

brezveze. ful se vidi da dinozavri niso pravi.

— andy
22.4. 2006 ob 21:18

zakaj jih ni dosti preživelo pri jurassic park?

— simon
29.4. 2006 ob 8:43

Film,je bil svetovni!

— erazem
3.9. 2006 ob 17:11

Ta film je zelo dober! mene pa zanima kako to snemate?

— ||| |) 4 v 1 |) |||
3.9. 2006 ob 17:15

em..FIlm je zlo kulski sam nasnemate še 4 deu bi blo kul:) Ajde Lp By DaViD

— david
31.12. 2006 ob 15:52

Ta film je men ful kul, ker sem ljubitelj dinozavrov.Ko sem gledal enko so mi dinozavri postal zlo všeč.Ta film je zlo kul zato je vreden ogleda!

— Anže
19.2. 2007 ob 11:30

FUL DOBER FILEM.

— LAURA
15.4. 2007 ob 0:07 zvezdica

Filem je bil vredu. Najbolj napeto je prvih 50 minu ostalo se mi zdi malo dolgočasno praktično use najboljše in napet scene so dali na začetek in sredino filma konec je pa malo pusten!To kar me največ moti pa je borba med T-rexom in spinozavrom . V ostalih dveh delih tiranozavra so prikazali kot najmočnejšega od useh dinozavrou a v tretjem delu prišel nek spinozaver in ubil t-rexa.Spinozavra so naredili premočnega in prevelikega! Drugače zgodba in dinozavri so ful dobro narejeni kot da bi bili pravi!

— Sever
21.4. 2007 ob 16:10

Film mi je bil zlo všeč, še posebej v prvem delu, ko timya na ograji strese elektrika.

— jurassic park
10.11. 2007 ob 22:19 zvezdica

Filem je bil vredu. Najbolj napeto je prvih 50 minu ostalo se mi zdi malo dolgočasno praktično use najboljše in napet scene so dali na začetek in sredino filma konec je pa malo pusten!To kar me največ moti pa je borba med T-rexom in spinozavrom . V ostalih dveh delih tiranozavra so prikazali kot najmočnejšega od useh dinozavrou a v tretjem delu prišel nek spinozaver in ubil t-rexa.Spinozavra so naredili premočnega in prevelikega! Drugače zgodba in dinozavri so ful dobro narejeni kot da bi bili pravi!

— jan
31.10. 2008 ob 17:10

kul

— daf
1.8. 2009 ob 14:25

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbooooooooooooooooooooooooooooooolllllllllllllllljjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjššššššššššššššššššššššššššiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiffffffffffffffffffffffffffffffiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilllllllllllllllllllllllllllllllllmmmmmmmmmmmmmmmmm nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sssssssssssssssssssssssssssssvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttttttttttttttuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjeeeeeeeeeeeeeeeeee JURASIC PARK

— JURASIC PARK
6.8. 2009 ob 19:02

Hej Sever.... spinozavra so naredili takšnega, kot je bolj ali manj bil v resnici...D

— OZNA
13.12. 2009 ob 17:33

Film je prava uspešnica upam,da bo ful vlk delov...
tist ko se je tega spomno je pravi car....prvi del je res bil
precej podobn tretmu ampak vsi deli
so definitivno carski
LUBIM JURSKI PARK...moii moii T-rex

— Jurassic Park
15.4. 2010 ob 11:10

to je najbolši film! upam da ga boste še gdaj zavrteli jurissic park 4 še bolši.
ta film mi je zato všeč ker imam ful rad dinozavre.ni bolšega filma.

ful mam rad jurassic park.

— marko
11.6. 2010 ob 20:46

res dobr film pa še dinozauri so hudi

— jurski park
2.1. 2011 ob 20:13

čist vse je kulsko k prvi je pač šele začetek nekateri si ga lahk sam predstavlajo ampak ko vstopš v drug del(k je huuud) te popelje v divjino katerim je to boljše kot pa park z ograjami in elektriko, v divjini je hudo k gre skupina lovcev po dinozavre,...še huj je pa k tist s sniperko na upavalne uspava tiranozavra, žensko k jo pol dajo na ladjo k se pripelje na obalo mesta, kjer pol ona dirja za svojim mladičem
pač full kull
priporočam ogled
D

— fan na park

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.