Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Jurij in pogumni vitezi

animirana pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 19.12.2013, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2013
Država: Španija
Jezik: angleščina
Scenarij: Matthew Jacobs in Manuel Sicilia
Režija: Manuel Sicilia
Nadobudni mladenič Justin je naveličan dolgočasnega življenja v birokratskem kraljestvu, saj ne želi slediti očetovi karieri odvetnika, temveč bi raje postal neustrašen vitez. Po nasvetu razumevajoče babice se odpravi na pustolovščino iskanja dedkovega legendarnega viteškega meča. Na poti se ustavi v odročnem samostanu, kjer ga skušajo trije menihi izučiti v umetnostih vihtenja meča in soočanja z nevarnimi pošastmi. Toda ko kraljestvo ogrozi maščevalni vojščak, mora Justin zbrati pogum in dokazati, če res premore srce pravega viteza.

Jurij (glas Freddieja Highmora, v slovenščini Blaž Šef) živi v kraljestvu, ki mu vladajo birokrati, vitezi pa so izobčeni. Sanja o tem, da bi postal Pogumni vitez, kakršen je bil njegov dedek; a njegov oče Reginald (Alfred Molina; v slovenščini Blaž Šef), kraljičin (Olivia Williams; v slovenščini Nika Rozman) glavni svetovalec, želi, da gre sine po njegovih stopinjah in postane odvetnik.

Po obisku preljube babice (Julie Walters, v slovenščini Nadja Jarc) in slovesu od Lare (Tamsin Egerton; v slovenščini Nika Rozman), ki naj bi bila njegova ljubezen, se Jurij poda od doma z namenom, da postane vitez. Na poti naleti na prelepo in odrezavo Talio (Saoirse Ronan; v slovenščini Tina Ogrin), čudaškega čarodeja Melhijada (David Walliams; v slovenščini Mirko Medved), postavnega sira Clorexa (Antonio Banderas; v slovenščini Sašo Prešeren) in tri menihe – Ferdinanda (James Cosmo; v slovenščini Miha Brajnik), Legantirja (Charles Dance; v slovenščini Renato Hrovat) in Bruno (Barry Humphries; v slovenščini Jure Mastnak), ki postanejo njegovi mentorji in ga učijo starodavnih manir Pogumnih vitezov.

Morda ni ravno najbolj verjetni kandidat za viteštvo, a Jurij se mora dokazati, ko se vrne izgnani nekdanji vitez sir Heraclio (Mark Strong; v slovenščini Aleksander Golja) in s svojo vojsko, ki jo vodi Sota (Rupert Everett), grozi, da uniči kraljestvo.

Liki

JURIJ (glas: Blaž Šef) je prijazen, radoveden mladenič, ki si želi doživeti pustolovščino in kot njegov dedek postati vitez. Ko mu oče prepove, da bi uresničil svoje sanje, mora zadeve vzeti v lastne roke: poda se na potovanje, ki bo preizkus njegovih zmogljivosti. Na poti naleti na mnoge preizkušnje, se nauči marsičesa in mora – ko napoči čas – pozabiti na svoje strahove in ukrepati pravilno in pravično.
TALIA (glas: Tina Ogrin) je bojevita mladenka, ki z Jurijem deli ne le strast do viteštva, temveč tudi njegovo največjo pustolovščino. Tako kot Jurij je ujeta v življenje, ki je ne osrečuje – streže namreč v gostilni Polomljeni orel. Odprta je, pogumna in nabrita. Z Jurijem takoj najdeta skupen jezik; ko jo on reši grozne službe, se med njima splete prijateljstvo.
BABICA (glas: Nadja Jarc) ima vnuka Jurija nadvse rada in ji je hudo, da ga vidi nesrečnega. Kot vsaka čudovita babica vnuka bodri, naj sledi svojemu srcu in stori, kar misli, da je prav. Juriju pove za skrivno opatijo, kjer so urili starodavne viteze, in mu vdahne poguma, da se poda na lastno pot.
REGINALD (glas: Blaž Šef) je Jurijev oče in vrhovni pravnik kraljestva. Pameten je, a strog, saj trdno verjame v nujnost reda in zakonitosti, zato nenehno zavrača sinove želje, da bi postal vitez. Njegovo življenje vzame kar v lastne roke in ga – sicer z najboljšimi nameni – vodi proti življenju pravnika; a Jurij ima drugačne načrte…
HERACLIO (glas: Aleksander Golja) je bil nekoč eden najpogumnejših vitezov v kraljestvu; a ko je kralj umrl in je kraljica izobčila viteze, se je obrnil proti kroni. Po letih v izgnanstvu zdaj kuje maščevalno vrnitev. Bo Jurij s peščico svojih prijateljev zmogel ubraniti kraljestvo in svoje ljubljene, ali pa bo sta zmagala Heracliova zamera in pohlep po kroni?
SOTA (glas: Grega Skočir) je Heracliova desna roka; s svojima bebavima bratoma v imenu gospodarja sejejo zmedo. Sarkastičen je, aroganten in skrajno inteligenten; raje kot povzročanje težav ima le eno stvar: modo. »Oblast in stil!« je njegova krilatica in življenjsko načelo.
BRUNO (glas: Jure Mastnak) je eden od treh modrih menihov, ki živijo v opatiji, kjer se Jurij uči viteških spretnosti. Ni ravno visok, je pa hudimano bister. Podobno kot vsi nori znanstveniki izumlja kup sijajnih pripomočkov in pasti. A zaradi enega od preteklih preizkusov, ki se je sfižil, ima težave z živčki, in ko Jurij prispe v opatijo in sproži vrsto nerodnih nezgod, se Brunova vera in živci znajdejo na hudi preizkušnji.
LEGANTIR (glas: Renato Horvat) je glavni menih v opatiji, nadvse moder in vešč v magiji. Sprva se zdi neprizanesljiv in Jurija, ko se spoznata, splaši in hkrati neznansko zanima. Legantir Jurija nauči potrpežljivosti in moči znanja. Čeravno je do mladega viteškega vajenca pretežno neopredeljen, mu fant sčasoma priraste k srcu.
FERDINAND (glas: Miha Brajnik) je žilav star vitez in najboljši prijatelj Jurijevega dedka. Jurija takoj vzljubi, saj v njem vidi pravi duh viteza. Ferdinand je Jurijev mentor in ga uči mečevanja. Čeprav je zaradi starosti že precej počasen, je še vedno presenetljivo gibčen in poln energije; predvsem pa zaupa v Jurija in se vedno pojavi ob njegovi strani, kadar ga ta najbolj potrebuje.
LARA (glas: Nika Rozman) je prelepa edinka najbogatejšega možakarja v kraljestvu – prav on je izumil denar! Razvajena smrklja je, ki jo prežema strast za modo. Čeprav je do Jurija povsem brezbrižna, je on do ušes zacopan vanjo; šele ko se Lara zaljubi v čednega sira Clorexa, Jurij začne dojemati, da morda ni pravo dekle zanj.
MELHIJAD (glas: Mirko Medved) – oziroma Mel za prijatelje - je čudak z razdvojeno osebnostjo. Včasih je Karolious, poglavar temnih sil, drugič Melhijad, vrhovni čarodej in mojster umetnosti magije. Kakorkoli že: Jurija popelje v Stolp modrosti in ob Talii postane njegov pajdaš pri njegovem podvigu.
SIR CLOREX (glas: Sašo Prešeren) vsekakor deluje kot popolni princ na belem konju – a videz lahko vara. Čeprav njegova moč, očarljivost in mišice prepričajo marsikoga, Jurij in Talia takoj vesta, da je prevarant. Clorex, nekoč loščilec oklepov na gradu, zgolj išče hitrega vzpona v lagodno življenje. A ko se zaplete s pravimi nepridipravi, vidimo, da še nisi vitez, če si nadeneš oklep…
KRALJICA (glas: Nika Rozman) je prelepa vladarica kraljestva, katere plemeniti duh je po smrti ljubljenega kralja klecnil. S svojim glavnim svetovalcem Reginaldom se je odločila, da izobči viteze in tako prepreči nadaljnjo tragedijo. A zdaj je kraljestvo po mnogih letih ob Heracliovem povratku nemočno. Bo kraljica uvidela svojo napako in obnovila red vitezov, ali pa se bo Heraclio polastil njene krone?

O snemanju

»Zgodbi podjetja Kandor Graphics in Jurija se nista zgolj dolgo razvijali ena ob drugi, temveč je med njima tudi nemalo podobnosti,« pravi režiser Manuel Sicilia. »Oba 'junaka' začneta s precej neverjetnim ciljem, ki ga skušata doseči z veliko mero odločnosti in s kančkom neprevidnosti.«

Pri Kandorju – podjetju v kraju daleč od španske risane produkcije, kaj šele proslavljenih animacijskih studiev v Londonu ali Los Angelesu – so se pred dvema desetletjema odločili, da bodo snemali risanke, ki jih bodo gledali povsod po svetu. Kmalu so začeli razvijati zgodbo o Justinu, a je morala čakati v predalu, dokler niso za produkcijo imeli pravih zmogljivosti. Delali so za Naso, FBI in Johna Malkovicha, po izkušnjah z risanko The Missing Lynx, ki je prejel goyo, in nekaj kratkih risanih filmih pa so se le lotili Jurija. Štiri leta, kolikor je nastajal, je pri projektu sodelovalo prek 150 profesionalcev iz desetih držav. »Čakal nas je velik izziv. Morali smo zrasti – po številu sodelavcev in na osebni ravni. In slehernik iz vsakega oddelka je moral dati od sebe vse, da smo presegli razlike v višini proračuna, ki je pri velikih studiih, s katerimi tekmujemo, desetkrat večji,« pravi direktor produkcije Israel Tamayo.

Kar 35 specializiranih oddelkov je upravljalo s prek 14 milijoni računalniških datotek brez zapletov in težav, saj je bila komunikacija med njimi po zaslugi dodelane organizacije več kot vzorna. Uspešnosti produkcije je botrovalo tudi neprimerljivo delovno okolje, ki je spodbujalo motivacijo in talent ter poskrbelo za mnoge anekdote. »Moram poudariti, da smo skozi celoten proces delali v krasnem ozračju,« se spominja sorežiser animacije Francisco Fernández. Na začetku smo imeli samo sedem animatorjev, na vrhuncu jih je bilo 40. Nekateri so prišli samo v zadnjih treh mesecih, a so se vsi hitro vključili v ekipo, kar je poskrbelo za dobro vzdušje in medsebojno pomoč. V dokaz imamo video posnetke: za težje prizore smo namreč posneli akcijske filmčke, pri katerih so sodelovali animatorji z različnih oddelkov.«

Seveda je bilo lotiti se tega projekta, kar se tiče kakovosti, velikanski korak za podjetje, in vsak novi dan je prinesel nov izziv. »Pri Kandorju sem delal domala vso kariero,« pravi direktor fotografije Javier Fernández. Popotovanje je bilo dolgo, in precej smo zrasli, tako da se zdi, kot da smo delali pri mnogih različnih studiih. Ko sem prišel k Kandorju, smo v tesni pisarni sedeli zgolj štirje. Zavedam se, da smo imeli srečo, da smo lahko posneli film, ki smo si ga želeli več kot desetletje. In ponosen sem nanj.«

Komentarji

10.12. 2013 ob 12:16

upam,da bo ok

— kiara
14.12. 2013 ob 15:42

fhgg

— akram
20.12. 2013 ob 15:01

Amatersko v primerjavi z Ledenim kraljestvom. Zeeh sinhronizacija

— Tilen
30.12. 2013 ob 17:17

film je ful ful kul

— urška
7.1. 2014 ob 19:48

res je super in vitezi so zares pogumni in naj si ga ogledajo vsi mali vitezi da zberejo pogum

— nika
23.3. 2014 ob 12:21

filma še nism gledu ampak upam da ni zabit kt vsi ostali

— jure
7.8. 2014 ob 19:15

moj naj najboljše film ever <3 <3 <3

— Tanja Brglez

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.