Kolosej
Film distribucije Fivia

Juno

komična drama
Noseča! Ja, in?
Podnapisi
Na sporedu od: 6.3.2008, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2007
Država: ZDA, Kanada, Madžarska
Jezik: angleščina
Scenarij: Diablo Cody
Režija: Jason Reitman
Juno je povsem običajna najstnica, ki po nepremišljeni noči s čudaškim sošolcem Bleekerjem ugotovi, da je noseča. Sprva se odloči za splav, a si v zadnjem trenutku premisli in s podporo najboljše prijateljice ter staršev najde prijazna Vanesso in Marka, ki si želita njenega otroka posvojiti. Poleg nerazčiščenih čustev do Bleekerja se Juno zaplete v nenavadno razmerje z Markom, vedno večje preglavice pa ji povzroča tudi vsak dan bolj moteča nosečnost. Film je prejel 3 nominacije za zlate globuse in štiri za oskarje.

Kratka vsebina

Spoznajte Juno MacGuff (Ellen Page), samozavestno in odkrito najstnico, ki se v devetih, čustveno napornih mesecih iz dekleta prelevi v žensko. Je zelo odrezava in posebna punca, ki si ne pusti ukazovati. Toda pod to odločno držo se skriva najstnica, ki skuša razumeti življenje.

Medtem ko se večina deklet z njene srednje šole ukvarja s svojimi MySpace stranmi in se druži v nakupovalnih centrih, pa se Juno drži svojih pravil. Običajno dolgočasen popoldan se obrne na glavo, ko se Juno odloči, da bo seksala z očarljivo sramežljivim Bleekerjem (Michael Cera). Ko nepričakovano zanosi, se z najboljšo prijateljico Leah (Olivia Thirlby) odločita, da bosta Juninemu še nerojenemu otroku med časopisnimi oglasi našli idealne starše.

Kmalu naletita na Marka in Vanesso Loring (Jason Bateman in Jennifer Garner), premožni par iz predmestja, ki si zelo želita posvojiti prvega otroka. Na vso srečo ji ob strani stojita oče in mačeha (J.K. Simmons in Allison Janney). Po začetnem šoku, da je njuna hči že spolno aktivna, družina stopi skupaj in pomaga Juno. Očka Mac gre z Juno k bodočima posvojiteljema, da bi se prepričal, da nista "usekanca". Toda bolj, ko se bliža Junin rok, bolj se kažejo razpoke v Markovem in Vanessinem življenju. Jesen se prelevi v zimo, zima v pomlad, Junine fizične spremembe pa se začnejo odražati tudi v njeni osebni rasti, saj se s svojimi težavami odkrito spopade.

Vloga Juno

Vlogo Juno je režiser Reitman zaupal Ellen Page, ki si jo je dobro zapomnil po njeni izjemni vlogi v kontroverznem trilerju Hard Candy. Bila je idealna izbira za tako zahtevno vlogo. "Veliko igralcev je odličnih oponašalcev ali pa za vlogo veliko raziskujejo," je rekel Reitman, ko je primerjal Ellen Page in Meryl Streep. "S to razliko, da Ellen točno ve, kaj bi v določenem trenutku Juno storila, rekla ali pa čutila. Res jo je neverjetno opazovati, kako zlahka se vživi v vlogo."

Tudi njeni soigralci se strinjajo. "Je čudovita in izjemna igralka," jo je pohvalila Jennifer Garner. "Takoj, ko sva začeli vaditi, sem pomislila, od kod se je sploh vzela, kje jo je Jason našel. Ljudi bo tako rekoč vrglo na rit, ko jo bodo videli na platnu. Postala bo odlična igralka."

Tudi Jason Bateman se strinja, da je bila Ellen prava izbira za vlogo. "Celoten uspeh filma je odvisen od tega, kako zanimiva je Juno," pravi. "Na srečo so za vlogo izbrali Ellen Page, ki ji gre igranje res odlično od rok." Brez dvoma bomo Ellen videli še v veliko filmih, saj jo čaka bleščeča kariera.

Igralci

Ellen Page (Juno) je bila že pri sedemnajstih je bila med najbolj prepoznavnimi igralkami v Kanadi. Svojo kariero je začela z desetimi leti v izredno uspešnem televizijskem filmu Pit Pony in si takoj priigrala nominacijo Gemini za najboljšo vlogo v otroškem programu ter nominacijo za nagrado Young Artist. Leta 2002 je zaigrala v celovečercu Marion Bridge in za vlogo Joanie na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu prejela nagrado za najboljši kanadski prvi celovečerec. Z vlogo si je prislužila še nagrado ACTRA Maritimes za izredno žensko vlogo. Leta 2004 je prepričala v drami Alison Murry Mouth to Mouth. Istega leta smo jo na velikih platnih lahko videli v komediji Daniela MacIvorja Wilby Wonderful. Nazadnje smo jo lahko videli v trilerju Hard Candy in v tretjem delu X Men.

Gledalce pred malimi zasloni je navdušila predvsem v kultni seriji Trailer Park Boys, v filmih Mrs. Ashboro's Cat (Ghost Cat), Homeless to Harvard: The Liz Murray Story, Going for Broke in nazadnje v seriji ReGenesis.

Jason Bateman (Mark Loring), priljubljeni TV igralec, je svojo kariero začel pri 12-ih letih z vlogo v dolgoletni seriji Little House on the Prairie in uspešno nastopal v številnih serijah, med drugim v Arrested Development (leta 2004 prejel zlati globus). Na velikem platnu pa smo ga videli v filmih The Break-Up, The Sweetest Thing, Starsky & Hutch, Smokin' Aces in drugih, ukvarja pa se tudi z režijo TV serij.

Pred kratkim smo ga lahko videli v vojni drami Kraljestvo, v kateri prav tako igra Jennifer Garner. Batemana smo lahko videli še v The Ex, The Breakup, Starsky & Hutch, The Sweetest Thing.

Jennifer Garner (Vanessa Loring) je najbolj znana po seriji Alias, za katero je dobila tudi zlati globus. Igrala je v filmih Daredevil z Benom Affleckom, 13 Going on 30, Catch Me if You Can, Pearl Harbor (tudi z Benom Affleckom), Dude, Where's My Car?, Mr. Magoo, Deconstructing Harry, Washington Square, Elektra, Catch and Release, Kingdom.

Na televiziji je nastopila v filmih Time of Your Life, Significant Others, Rose Hill, Dead Man's Walk, Zoya in Harvest Fire.

Michael Cera (Bleeker) je najbolj znan po upodobitvi Georga-Michaela Blutha v nadaljevanki Arrested Development. Igrati je začel pri devetih.

Posnel je filme Parental Guidance Suggested, Confessions of a Dangerous Mind, Frequency, nepozaben pa je bil v filmu Superbad.

Na televiziji je nastopil v Tim and Eric Awesome Show, Great Job, Tom Goes to the Mayor, I Was a Sixth Grade Alien, The Grubbs; Veronica Mars, Custody of the Heart, Familiar Stranger, Walter and Harry, My Louisiana Sky.

Izza kamere

Jason Reitman (režiser)
Kot sin režiserja Ivana Reitmana se je s svetom filma spoznal že zelo zgodaj v otroštvu. Prisoten je bil na snemanjih in se z očetovo domačo kamero preizkušal kot snemalec kratkih filmov.

Svojo filmsko kariero je začel leta 1998, ko je s kratkim filmom Operation, ki se je premierno zavrtel na filmskem festivalu Sundance, kot 19-letnik postal eden najmlajših režiserjev, ki so kdaj koli sodelovali na festivalu.

Sledil je niz kratkih filmov, ki vključuje H@ (premiera leta 1999 na festivalu South by Southwest), In God We Trust (premiera leta 2000 na festivalu Sundance; najboljši kratki film na številnih festivalih, tudi v Los Angelesu, Seattlu, Atenah… ), Gulp (premiera leta 2001 na festivalu Sundance) in Consent (premiera leta 2004 na festivalu kratkih filmov v Aspnu; najboljši kratki film na festivalih v Aspnu in Seattlu).

Leta 2005 je posnel črno komedijo Thank You For Smoking.

Komentarji

15.2. 2008 ob 0:00

Končno smo tudi ta film dočakali v slovenskih kinematografih... sicer malo pozno ampak vseeno. Film je res vreden ogleda, priporočam.

— M.
21.2. 2008 ob 0:00

Ta film je super. Morte ga gledat.

— Jure
21.2. 2008 ob 15:49

film je res fuuul dobr. zelooo zanimiv :D

— Who cares??
23.2. 2008 ob 15:36

nisem še gledala filma.

— vesna novak,črtomirova45,kranj
27.2. 2008 ob 0:00

fuuuuuuuuuuuuuL dori fiiLm x)

— maZaa.
27.2. 2008 ob 16:45 zvezdica

hmmm, zanimiva zadeva, če sem odkrit. pred ogledom filma sem prebral nekaj opisov in ogledal trailerje, vendar me film ni najbolj prepričal oz. potegnil. po ogledu pa moram priznati da je zadeva zelo zanimiva, predvsem ker do konca dejansko ne veš kako se bo zadeva končala, če se sploh bo. juno, kot glavni lik filma je drugačne, od klasičnih likov v podobnih ameriških zgodbah, še najbolj pa sem bil presenečen nad starši od juno, ko zvedo da je noseča. pač neklasično neameriško odreagiranje. nič čudnega za dobre kritike in dobljene nagrade filmu. poglejte.

— liones
29.2. 2008 ob 0:00

Hmmmm...gledat ga bom sla...ma prav zanima...HEHE...=)

— little me
29.2. 2008 ob 0:00

Koliko je pa to dete staro???

— T&Z
29.2. 2008 ob 0:00

Prostitutka. :7

— Trobenta
29.2. 2008 ob 15:37

..živjo! mene pa zanima a kaže na koncu tut ko rodi? in kaj je rodila(punčko, fantka) ? čaw

— piikica<3
1.3. 2008 ob 18:50

Odlično, čista 5-ka.

— helltrain
4.3. 2008 ob 0:00

nepozaben film. ogled priporočam prav vsem, ne bo vam žal!

— dejvit
4.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film mi ni všeč..še posebej začetek, ko "Juno" vzame svojo nosečnost pri 16ih kot čisto nekaj samoumevnega in se sploh ne obremenjuje z njo. Pa tudi, ko spozna bodoče "starše" svojega otroka ji je čisto nekaj običajnega da bo svojega otroka pač dala stran..dragi moji, nobena mamica se ne more tako zlahka odreči svojemu otroku kot se je naša "junakinja"..na koncu je potočila tistih pet solzic pa je bilo to to..back to the normal life..ne gre to tako. Tiste ženske, ki so že bile noseče ali pa so trenutno bodo že razumele kaj hočem povedati...

— J.
6.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

filem mora biti res res ZAKON!!!!**

— lolika
6.3. 2008 ob 16:42 zvezdica

Film prikazuje nosecnost skozi nezrele najstniske oci. Zgodba sama je dokaj brezvezna, brez rdece niti, ki bi gledalca pritegnila k samem gledanju...zato si veckrat zazelite, da bi film malo preskocili...Glede na dokaj visoko oceno iz IMDB-ja, bi rekel, da film globoko razocara.

— gregor
6.3. 2008 ob 16:44

ma film je vredi!

— josko joras
9.3. 2008 ob 0:00

cool film

— jst
9.3. 2008 ob 15:15

men je blo ful všeč.

— k###
11.3. 2008 ob 9:04 zvezdica

Film mi je bil nepričakovano všeč! Brala sem kritike ki so bile res da predvsem pozitivne vendar me film tudi pozitivno presenetil. Malce drugačna zgodba ki je zanimiva predvsem zaradi "lahkotnosti" - Juno- neobremenjena punca ki pove točto to kar misli:) vredno ogleda...

— Monika
14.3. 2008 ob 0:00

film vreden nominacij in ogleda

— WXY
14.3. 2008 ob 0:00

film ni nč posebnega. Pa tudi dolgočasen ni.

— lunca
16.3. 2008 ob 0:00

Film sem si ogledala in morem reč da je fenomenalen.Zasluži si oskarja.Tudi mene na začetku ni potegnil ta filem k ogledu.Ampak po gledu bi si ga ogledala še en x. Zelo je dober.

— laaa*
16.3. 2008 ob 0:00

Ma men je film ful zakon..In pomoje niste usi čist dojel o čem se gre.

— Larch
16.3. 2008 ob 14:11

zelo kul film

— špela
17.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Men je bil film všeč. Posneto je odlično in ni značilnega frfrastega ameriškega stila. Tako da film izpade kar resen. Pa še komad je dobr (na koncu--- Anyone else but you-The Moldy Peaches)

— McGregor
17.3. 2008 ob 0:00

mene zanima kak so ji naredili trbuh

— minea
18.3. 2008 ob 0:00

film mi je bil elo všeč jbh

vaš kaktus

— kAJA
20.3. 2008 ob 18:29 zvezdica

film je fajn, ne vem zakaj nekateri mislijo, da je treba iz dogodkov v zivljenju vedno narediti dramo in odreagirati klasicno, tragicno. Zgodba pokaze da bi bil mozen tudi drugacen, lahkoten pristop k zivljenju in nepredvidljivosti, ki jo prinese.

— rozica
21.3. 2008 ob 0:00

film je res zanimiv... oglejte si ga... pa še poučn je... meni se zdi ful lep in taki...nevem kaj naj rečem...ludi carski je!"!!!!ZAKON JE!!!!!<3 <3

— lily<3
22.3. 2008 ob 20:10

film sm si ogledala z mojim prijateljem in je fajn (film).....

— anja
24.3. 2008 ob 0:00

film je zanimiv.priporočam tudi drugim.

— raša
24.3. 2008 ob 0:00

ma meni je film kr vredi . mislim predvesem tema s emi zdi nekaj novega .. in ja .
priporocam . definitivno :)

— mnja
25.3. 2008 ob 17:28

Film res ni nič posebnega. Čist tak na izi. Niti ni dober, niti ni slab. Nekaj vmes.

— J & T
26.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film me je res pozitivno presenetil...Ellen Page je Juno odigrala tako dobro, da nevem ce bi bil se kdo sposoben to narediti tako "kul" kot ona sama... Celotna zgodba, dozivljanje sveta in dogodkov se mi zdijo pri Juno fenomenalni in film bi si brez problema ogledala se enkrat! Ce imate v sebi vsaj malo umetniske zilice in si zelite nekaj vec kot pocukrano amerisko komedijo je Juno pravgotovo prava izbira!

— pina
27.3. 2008 ob 17:36 zvezdica

Če se že gremo iskrenost, potem bi lahko glavno vlogo igrala igralka, ki je v resnici stara 16 let (to mi na splošno ni všeč pri holywoodskih filmih). Drugače zelo dopadljiv film in odlična igra. Film je lahko samo dober ali slab, in ta je dober. Zakaj? Poleg tega, da je profesionalen izdelek, ima zelo pozitivno sporočilo in je kritičen do zahodne hipokrizije.

— wiseguy
31.3. 2008 ob 2:00

aha...? samo par vprašanj kk lahko ocenjješ igralca? pa kaj je una rumena reč na kablu k jo juno drži v rokah? a se film splača gledat?...ful me zanima

— HuHumUhU
31.3. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je preprosto čudovit. Nekateri pravijo, da je nerealističen, ampak se ne strinjam. Zakaj vsi pričakujejo, da bodo najstnice ob nepričakovani nosečnosti odreagirale z jokom, depresijo ipd.? Duhovit, neameriški, konec pa še posebmo preseneti. Vredno ogleda. ;-)

— M.
2.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Zanimiv prikaz najstniške nosečnosti... film mi je bil všeč zaradi svoje drugačnosti in humorja. res sem se zabavala ob njem, čas je minil kot bi mignil. po mojem eden bolših filmov iz tega žanra v zadnjem času.

— tejka
5.4. 2008 ob 2:00

Juno je res ful luškana sam ma mau čudn glas. film je drgač fuuuul cool sam res upam da se mi nau kdaj kej tazga zgodl. zanosila če bi bi najprej pr 20ih!!! njej sm res u tem filmu prvošla tazga tipa k ga ma sicr pro luškan ni je pa res prjazn.
če bi jst bla u gimnaziji nuseča si še u šolo ne bi upala.

— <3 *lalika* <3
6.4. 2008 ob 2:00

FILM JE ČIST BEDN SPLOH PA UVOD KR NEKI...:P

— ancy
6.4. 2008 ob 2:00

čista beda

— smrad
8.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

juno bi lahko rekla, da junaško brani svoje ime. Kot je nenavadno ime, je nenavadna ona, njeno življenje, ljudje okoli nje,...Film je kul, ceprav na začetku deluje mal nevrotično (prvih 10 minut) in juno deluje uizi koza, ampak pol ko vidis, da je simpatična ljudem, ki so bolj simpatični od tebe, nimas druge izbire kot da se odločoš, da je kul. Uglavnem lepo gledljiv film, ki ti da malo priložnosti za zgražanje.

— taja
10.4. 2008 ob 2:01 zvezdica

Vredu, resnično - zgodba veliko mladih punc. Lepo za pogledat! ;)

— Samy
11.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je kr malce dolgočasen,,,cel film v bistvu nekaj čakaš kar se sploh ne zgodi...Res ne vem zakaj 4 nominacije za oskarja??

— Nina
16.4. 2008 ob 2:00

Odličen film po mojem mnenju!
Priporočam! pet zvezdic!

— Vztrajni Volk
17.4. 2008 ob 20:39

fuuuuuuuuuuuuuuul dobr film..res sm uzivala
pa dobra glasba :)

— k.
18.4. 2008 ob 18:28

Film je odličen!!! priporočam ogled!!!!

— Rok
20.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Mislim...ta film je zakon...Ellen je Juno odigrala fenomenalno!...aja in v filmu se dogajajo tudi stvari ki niso človeške tako da J. nevem kaj si ti misliš ampak film je vreden ogleda!

— ..Jeanine...
25.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je bil ok. Drugače pa ne morem rečt, da je Juno tak sporščeno odreagirala. Saj je jokala, saj se je sekirala in bla je stara 16 let! Če mene vprašaš je bilo bisto, da tega sploh ni dojemala na ta tradicionalni način.

Drugače pa je film ful dober, samo malce razvlečen in proti koncu postane dolgočasen. Dober, ampak nič posebnega. Ni mi žal 5 erou za vstopnico.

Jaz ga priporočam, čeprav boste usi tisti, ki pričakujete neko dramo in Juno, kot precej tipično ameriško najstnico precej razočarani. Ker je film tipično neameriški - razen odziva njenega fanta, ko izve. Precej žalostno je to, da ji dejansko ne stoji ob strani ampak jo to gane šelena koncu. Nekako med gledanjem dobiš občutek, da se je šele na koncu filma zavedla kaj se dogaja. Vsaj jaz sem.

Uživite,

Anvhvg

— Anvhvg
26.4. 2008 ob 17:49

FuL hudo ej,,,,,,

— ficka
27.4. 2008 ob 2:00

to je pa taka BEDA od filma(se jst bolsga nardim) uglavnm POLOM od filma

— esti
28.4. 2008 ob 2:00

NE VEM KAKŠN JE FILM KR GA ŠE NISM POGLEDALA. ALI GA NAJ GREM GLEDATI??????????????????????????????????????

PRSM, DA MI ISKREN ODGOVORTE!

— KLORIKA
29.4. 2008 ob 2:00

bednoo

— ninchiee
29.4. 2008 ob 2:00

Film res ni biu nč pusebnga tko da ga res ne prpioročam ful dolgočasn pa ne wem kaj bi blo loh u temu filmu tok dobr da bi se mu loh rekl komedija..????pa ud kje 4 oskarji..wtf???

— **
29.4. 2008 ob 14:34

to pa je naiibolši film kaj sem ga dozdaj videla!vreden ogleda!!grelada sem ga 2x ampak bi ga še najmanj enih 10x ker je fes zelooo dober!

— srć*
30.4. 2008 ob 2:00

cool 0

— katika
2.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

sama mislim, da film fenomenalen!!!
že na začetku je zanimiv nato pa se zapleta do konca in sploh ne veš kako se bo končal..že sama zgodba je odlična glavna junakinja pa..ob njej ostaneš brez besed..res..tako izvrstna igra da te presune!! ta film bi si z veseljem ogledala še enkrat..ali dvakrat..res vam ne bo žal če si ga ogledate!!

— ninna
3.5. 2008 ob 19:52

upam da je kul film

— jukatan
4.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

men se pa zdi film čizt realen . sei kdo pa pravi da je scenarij ameriški? karakter juno je drugačen. pač ni tista pričakovana barbika.

— ..
11.5. 2008 ob 2:00

moj naj film ful coolŽ:-)

— neža
12.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Full dober film, bi ga mogel, stokrat pohvalit. V njem je vse, od komedije do tragedija, resnično dober, poleg tega pa sem mnenja da tudi igralka Ellen Page zelo dobro igra!

— jupiter
12.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ta film je za pogledat. Posnetki so živobarvni ter skrivajo polno najrazličnejših zanimivih podrobnosti. Igra je odlična, pravtako dialogi, čeprav se nekje že malo vlečejo, vsekakor pa film, ki ga morate vzeti kot eno lušno komedijo in si ga ogledat...
Ocena: 4/5

— Fajli
22.5. 2008 ob 2:00

FILM NI POVSEM OBIČAJEN ZATO MI JE ZANIMIV

— KARMY
25.5. 2008 ob 2:00

film je ful zakon.eden izmed najboljših filmov ki sen jih kdaj glejala.mislin ful sma si podobne.ona nosi all-starke pa jaz jih, on špila kitaro pa jaz jo in obema je vseeno za vse.resno me je film navdušo.

— Bavcek
10.6. 2008 ob 18:12

Omenjen je Kurt CobainxD xD

— Tadej
17.8. 2009 ob 21:27

ful dobrrrrrrrrrrrrr filmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— anita
25.11. 2009 ob 10:56

men se zdi da bo film full care ,sama ga še nisem gledla
ampak mora bit res dobr ta film ,glede na to da sem prebrala vse te
vaše komentarje,meje pa presenetel da vas večina govori samo
kolk ffffffffffffuuuuuuuuulllllll caaaaaaaaarrrrrrree je ta film ,vam že verjamem.

— vaša janči
17.12. 2009 ob 13:02

I LIKE THAT MOVIE A LOT!!!!!!! Resnično mi je bil ušeč in igralci pač amazing <33

— This Girl^^
27.2. 2010 ob 13:01

zelo vredno ogledA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KER JE NAJBOLJŠI SAMO O
SEXSU NEBIMELO NIČ BIT

— gala lolipop
6.4. 2010 ob 21:34

nč posebnga ...sam to je pa čist res sploh ji nižou ...1-10 dala bi 6...

— mal tko...
6.4. 2010 ob 21:38

dobr film ga mam doma...cool!_priporočam

— loly

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.