Kolosej
Film distribucije Continental Film

Julie & Julia

biografska romantična komedija
Posneto po dveh resničnih zgodbah
Podnapisi
Na sporedu od: 15.10.2009, Kolosej Ljubljana
12.11.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
17.12.2009, Kino Komuna
2h 3min / 123min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina, francoščina
Scenarij: Nora Ephron po knjigah Julie Powell, Julie Child in Alexa Prud'homma
Režija: Nora Ephron
Režiserka večnih ljubezenskih hrepenenj Čaka te pošta in Romanca v Seattlu predstavlja biografijo dveh žensk, ločenih v času in prostoru, toda neločljivo povezanih v uresničevanju kuharskih in življenjskih hrepenenj. Odločna Julia se sredi 20. stoletja kot veleposlanikova žena znajde v Parizu in skuša slediti gurmanskemu navdihu. Pol stoletja kasneje želi naveličana uradnica Julie udejanjiti 524 receptov svoje vzornice in napredek beležiti na blogu. A ne eni ne drugi ne gre vse kot po maslu...

Meryl Streep je Julia Child, Amy Adams pa pisateljica Julie Powell v komediji Nore Ephron Julie & Julia.

Pred Ino, pred Rachael, pred Emeril je bila Julia, ženska, ki je za vedno spremenila način kuhanja Američanov. A leta 1948 je bila Julia Child (Meryl Streep) samo še ena Američanka, ki živi v Franciji. V Pariz jo je pripeljala moževa služba. Njen neutrudljivi duh pa hrepeni, da bi se s čim zaposlil. 

50 let kasneje je Julie Powell (Amy Adams) obtičala. Pri tridesetih živi v Queensu, dela v predelku skupinske pisarne. Medtem ko njene prijateljice dosegajo osupljive uspehe, se ona loti na prvi pogled norega načrta, v katerega bo usmerila svoje energije. Julie se odloči, da bo v natanko letu dni skuhala vseh  524 receptov iz knjige Julie Child Mastering the Art of French Cooking (ki jo je Childova napisala z Louise Bertholle in Simone Beck) – in o svoji izkušnji pisala blog.

Režiserka, scenaristka in producentka Nora Ephron mojstrsko poveže ti dve izjemni resnični zgodbi v komedijo, ki dokazuje, da s pravo kombinacijo strasti, obsedenosti in masla lahko spremeniš svoje življenje in uresničiš sanje.

O filmu

"Pripoveduje o ljubezni, o zakonskem življenju, o tem, kako spremeniš življenje," pravi Ephronova o temah, ki so jo motivirale, da je posnela Julie & Julio. "Obsedena sem s hrano, a obstajalo je vsaj še osem razlogov, zakaj sem ga morala posneti, na primer, da moraš početi stvari, ki so ti pri srcu, in preko tega najti srečo."

"Ti dve zgodbi povezuje strast," pravi producent Laurence Mark.  "Julie Powell in Julia Child odkrijeta strast – v obeh primerih strast do hrane – in ta strast jima pomaga, da se prebijeta skozi težavne ali negotove čase. Film pripoveduje tudi o zakonskem življenju: kako težko ga je ohranjati v ravnovesju. Julie in Julia nekako ugotovita, da sta ne glede na vzpone in padce nori na svoja moža in da sta njuna moža nora nanju."

Film se je na edinstven način lotil priredbe in prepletanja dveh slavnih spominov: Julie & Julia Julie Powell ter Life in France Julie Child z Alexom Prud’hommom. My Life in France je zgodba o življenju  Childove v povojnem Parizu, v katerem je živela kot žena ameriškega diplomata Paula Childa. Svoje navdušenje nad francosko kuhinjo ji je uspelo spremeniti v strastno misijo prenesti užitke te kuhinje tudi v ameriška gospodinjstva. Postala je prva Američanka, ki je študirala na slavni kuharsko šoli Cordon Bleu. Francosko cuisine v Ameriki  je popularizirala kot soavtorica knjige Mastering the Art of French Cooking, ki jo je napisala v angleškem jeziku. Knjiga je postala tako priljubljena, da je dobila svojo kuharsko oddajo, s pomočjo katere je zaslovela po vseh ZDA. Uspelo ji je še mnogo več, namreč Američane speljati stran od konzervirane, zmrznjene in predelane hrane k hrani, ki je sveža, okusna, predvsem pa narejena z neobrzdanim veseljem. Vse to je čudovita metafora tudi za to, kako živeti življenje.

Pol stoletja kasneje se leta 2002 Newyorčanka Julie Powell približuje tridesetemu letu. Kot pisateljica je nezadovoljna. Spopada se s službo, ki jo čustveno izčrpava. Dela za organizacijo, ki se posveča ponovni izgradnji Svetovnega trgovinskega centra po 9/11 in pomaga najti nov dom ljudem, ki so po terorističnem napadu ostali brez strehe nad glavo. Želi spremeniti svoje življenje, zato se odloči, da se bo "prekuhala" skozi mojstrovino Childove -  524 receptov v 365 dneh – in da bo o svojih podvigih poročala v blogu. Ob spodbudi moža Erica – ki zelo srečno požira sadove njenega dela – Julia začne podrobno razkrivati vzpone in padce svojega projekta, ki ji vzame ogromno časa.

Danes so blogi vsepovsod, leta 2002 pa je bila Powellova blogovski pionir. Mark pravi: "Mislim, da se na začetku svojega podviga Julie sploh ni zavedala, kako ambiciozen je bil. A ker je bilo dobro vidno, kako zelo uživa, in ker so bili rezultati slastni, se je vse nekako sešlo."

Pisanje Powellove je postalo tako priljubljeno, da so ji tako kot Childovi kulinarične pustolovščine izdali v knjigi Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously leta 2005  Še preden je Powellova sklenila pogodbo, je padla v oči producentu Ericu Steelu. O njej je v a New York Timesu pisala celo Amanda Hesser, ki se je specializirala za pisanje člankov o hrani. "Julie je bila res ena prvih blogerk, ki se je prebila iz drobcene orbite, v kateri živijo nekateri od teh ljudi," razlaga Steel. "Imela je pravo občinstvo. Ko sem jo našel jaz, je njen blog vsak dan bralo tisoče ljudi."

Ob istem času je producentka Amy Robinson nameravala posneti film o ljubezenski zgodbi med Julio in Paulom Childom. Ko je slišala, da je Steel kupil pravice za zgodbo Powellove, je predlagala, da pripovedi združita. "Pomislila sem: Te stvari lahko združimo, kot dva zakona, ti dve ženski, ki iščeta, kdo sta," pravi Robinsonova.

Projekt je zanimal tudi Noro Ephron, ki je znana po svoji duhoviti rahločutnosti in zanimanju za hrano in njenem vplivu na življenje.

"Takoj ko sem izvedela za idejo, sem pomislila: Oh, to moram posneti," pravi Ephronova. "Leta 1962 sem se preselila v  New York in takrat so vsi kupovali knjigo Mastering the Art of French Cooking – z njeno pomočjo si sporočal, da si inteligenten in zato boš kuhal na način, na katerega kuha pameten človek. Zato je Julia Child zame in za milijonom žensk, ki so kupile knjigo, postala moja namišljena prijateljica. Leta kasneje po moje to isto drži za Julie Powell."

O igralcih

Dvakratna dobitnica oskarja in rekorderka po številu oskarjevskih nominacij (15) Meryl Streep (Julia Child) je posnela filme Dvom, Mamma Mia!, Jagenjčki in levi, Ugrabitec, Julia, Lovec na jelene, Manhattan, Kramer proti Kramerju (prvi oskar), Žena francoskega poročnika, Sophijina odločitev (drugi oskar), Silkwood, Moja Afrika, Ironweed, Biti zaljubljen, Krik v temi, Heartburn, Razglednice z roba, Smrt ji lepo pristoji, Prej in potem, Divja reka, Hiša duhov, Najini mostovi, Marvinova soba, Ure do večnosti, Prilagajanja, Mandžurski kandidat. Defending Your Life, One True Thing, Dancing at Lughnasa, Music of the Heart, Lemony Snicket: Zaporedje nesrečnih dogodkov, Snaha, da te kap, Hudičevka v Pradi, Radijski šov, Evening. 

Najprestižnejši televizijski nagradi emmy je dobila za seriji Holokavst in Angeli v Ameriki.

Amy Adams (Julie Powell) je posnela filme The Fighter, Noč v muzeju 2, Leap Year, Dvom (nominacija za oskarja), Sunshine Cleaning, Začarana, Junebug, Wilsonova vojna, Ujemi me, če me moreš, Miss Pettigrew Lives for a Day, Kralji hitrosti: Zgodba o Rickyju Bobbyju, The Wedding, Serving Sara, Pumpkin, Drop Dead Gorgeous. 

O režiserki

Nora Ephron je novinarka, pisateljica, dramatičarka, scenaristka in režiserka. Med njenimi filmi so Heartburn, Silkwood, Ko je Harry srečal Sally, Romanca v  Seattlu, Čaka te pošta in gledališka predstava Imaginary Friends. Za tri scenarije je bila nominirana za oskarja. Med drugim je napisala knjige  Crazy Salad, Scribble, Scribble in Heartburn.  Njena I Feel Bad About My Neck:  And Other Thoughts on Being a Woman je bila na prvem mestu med najbolje prodajanimi knjigami v ZDA in je prevedena tudi v slovenščino kot Moj vrat mi gre na živce.

Komentarji

27.8. 2009 ob 18:20

komej čakam....

— meryl the best
28.8. 2009 ob 19:53

Meryl rouls.
sm že gledu film u Ameriki,morim povedt da je ful zakon

— URBI
29.8. 2009 ob 13:11

No jest sm pa ta film že vidla,ko sm bila v Ameriki...
What a lovely movie!!!!! Meryl Streep is amazing..Every time she appears on screen, the film just shines;) u will smile:))))
Meryl really has talent.
Simply brilliant!
Love her!!*****

— v.v.
6.10. 2009 ob 21:54

Pa ne še ena romantična drama zaaaaaaaaakaj!!!

— Pejt
9.10. 2009 ob 17:25

Ta film pa komi čakam, ga grem gedat obvezno zarad Meryl in ker ona igra vrjamem, da bo že zaradi nje in Amy zakon..
Meryl <3

— Tina
10.10. 2009 ob 8:20

Videl !!! Odlična zadeva. Samo ne hodite lačni v kino...

— ikacbe
12.10. 2009 ob 20:19

Meryl Streep je faca... ena najbolših igralk ki ji slava ni stopila v glavo.

— BeeBee<3MiMi
13.10. 2009 ob 10:45

Komi čakam tale filmm

Legenda

— jernej
19.10. 2009 ob 0:06 zvezdica

danes sem pogledala film na željo prjatlov, d bi šli skupaj u kino in sem bila prijetno presenečena! veliko smeha, iskrenosti, hudomušnosti, dobra igra, sploh sta me navdušili glavni igralki! to in še ena izmed romantičnih stvaritev, ampak film, posnet po resničnih dogodkih, ki te ne pusti ravnodušnega in ki IMA zgodbo. všeč mi je, ker govori o preprostih ljudeh, ki so našli strast, pa tudi, če je to kuhalnica...

skratka, prijeten film, ki si ga splača ogledati! :)

— zmaychaa
24.10. 2009 ob 21:18

čeprov je romantična drama...to še ne pomeni da film ni dobr :) film je zakooon

— cbelca
26.10. 2009 ob 21:01

filmi, u katerih meryl streep igra so zakooooooooooon! pa tut če to ni grozliuka na katere sm noraaaaaaaaaaaaa (hihi)

— Z-girl
28.10. 2009 ob 8:54

Če radi berete kuharske knjige, potem vam bo mogoče zanimiv.

— obvezna
28.10. 2009 ob 11:16 zvezdica

To se sijajen, zabaven preplet dveh ženskih usod, ki sta skozi kuharijo našli samo sebe. Kar se je pričelo kot zapolnjevanje prostega časa, se je zaradi predanosti projektu končalo z dvema velikima zgodbama o uspehu. Portret izjemne, zanimive in nenavadne ženske je fenomenalno orisala Streep, enkratna kombinacija odličnega lika in odlične igralke. Zakaj bi igralci oskarje dobivali samo v zamorjenih filmih? Na drugi strani pa imamo vsakdanje dekle, ki pokaže, da je vse v konceptih, kako pomembna je neka nova ideja, ki zna izkoristiti tudi nove tehnologije (blog) in jo na izviren način podati drugim. Film priporočam ženskam, gurmanom, zdolgolgočasenim, za motivacijo, sprostitev in špeganjem za idejami, kaj bi danes popoldne vtaknili v lonec. Jaz bi boeuf bourguignon.

— tina
8.11. 2009 ob 11:04

Prijeten film, malo drugačen kot običajni ameriški. Nekih superlativov ravno nima. Nekaj pa me je res motilo. Meryl Streep je vrhunska igralka. Resnično jo cenim in rad gledam filme, v katerih igra. V tem filmu pa igra žensko, ki je stara med 40 in 50 let. V tem filmu me je spominjala na neko babico.V prizoru, ko zve, da je njena sestra zanosila, deluje najblažje rečeno čudno. V filmu nekaj manjka, je pa za pogledat, če že ne marate klanja in osladnosti.

— Bojan
8.11. 2009 ob 16:43 zvezdica

Ko glrem gledat film v katerem igra M. Streep /in gledati grem vsakega, če je le mogoče/, sem vnaprej obseden z mislijo o tem, kakšen karakter si bo spet izmislila in če mu bo po igralski plati kos. No, ti dvomi so zmeraj odveč, pa naj gre za dramo ali komedijo. Njnena nepozabna vloga v Sophiejini odločitvi po Styronovem romanu o preganjani poljski židinji ali pa neverjetna stremuškost, nadutost in samozaverovanost v Smrt ji lepo pristoji - to sta samo dve paradni vlogi v popolnoma različnem žanru - je dokaz da gre za eno največjih igralk Holywooda, ki ji je nasledstvo priznala celo sama Bette Davis.
V Julie&Julia je spet dokazala, da je kos vlogi žene diplomata, ki je v povojnem Parizu zdolgočasena, navdušena pa nad francosko kuhinjo (njena francoščina z ameriškim naglasom je naravnost studiozen zgled igralske stvaritve); Julia je bila večja od moža, kar je v filmu mojstrsko prikazano z odlično kamero in izjemnimi kostumi; skratka - vredna je najmanj nominacije za prestižnega oskarja. Film je zelo specifičen, vendar vreden ogleda, že zaradi obeh glavnih igralk.

— Rubias
9.11. 2009 ob 10:58

med drugim,je bil to zame tudi film o zakonski ljubezni in pravem odnosu do partnerjev.

— ally19
13.11. 2009 ob 21:33

Zares izjemen film, priporočam vsem!

— Les trois Gourmandes
28.11. 2009 ob 22:08

ja no : malce razočarana : morda okoli 40-70 let ? morda 80 ??????

— pačENA
30.11. 2009 ob 20:04

Sem že gledala in seveda je odličen! :)

— Les trois Comentent
11.12. 2009 ob 10:14

joj tako dober...hehe in še kokice zraven in še film o kuhanju...ob gledanju so se mi cedile sline!!film priporočam gledati usem!!je res fantastičen!!veste kaj je zares čudno...?Marlyn Streep in Amy Adams skoraj zmeraj igrata v istih filmih!hehe

— Little Binnie
15.12. 2009 ob 8:24

bla pozitivno presenečena, ker tko ni navadn tipišn ameriški film:D:D
velik dobrih motivov, pr kkšnih sm se tud naglas nasmejala:P:P,
ušeč mi je blo tud k majo tud nekateri stari ljudje dobre in pa predvsem REDNE spolne romance...:D

— amy...:*
19.12. 2009 ob 11:18

Film, v katerem se use prepleta: - romantika - kulinarika(: - prijateljstvo...
ni navadn ameriški film in čeprav sem pričakovala veliko, bi morala še več, kajti film me je pozitivno presenetil. no, grem zdaj kuhat (=

— nežiii(:
25.2. 2010 ob 18:42

meni je bil fim ZAKON!!!!!! Edino fulll se mi je hrana luštala!!!!!!! pač veliko trenutkov je ko ne veš če bi se zjokal ali kaj... pač fuullll je meryl streep dobro odigrala! pa tudi Amy Adams. v glavnem so bli vsi ful dobri. najboljši je bil oni piščanec.... se bote vidli če še niste!!!! fffffffuuuuullllllll mnjami!!!!!pač tak full dobro režiran film pa odigrano je ful dobro. toraj zapomnite si: Julia Child!!!!!!! love the movie!!!v
bye
enyoj the movie!!

— lolipopy <3<3

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.