Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Johnny English

akcijski, komedija
Ne ve za strah. Ne ve za nevarnost. Ne ve ničesar!
Na sporedu od: 17.4.2003, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Scenarij: Neal Purvis, Robert Wade, William Davies
Režija: Peter Howitt

V današnjem negotovem svetu je le malo stvari tako zanesljivih, kot je britanska tajna služba, ki slovi po izjemno sposobnih agentih, vrhunski tehnologiji in oborožitvi in seveda po izjemni mreži obveščevalcev, ki z vseh strani sveta zbirajo podatke, da bi pomagali braniti "resnico".

Ko tajna služba zasluti, da se nekje kuje kačrt za krajo kronskih draguljev, nalogo takoj dodeli svojemu najzanesljivejšemu agentu. Agent 1, češnjica na smetani britanske obveščevalne, se nemudoma odpravi po sledi. In skoraj enako nemudoma konča pod rušo.Na veliko žalost britanske obveščevalne, se mu hitro pridružijo še vsi ostali agenti, po zaslugi eksplozije na pogrebu.

A kdo jo je podtaknil? Morda isti zločinski um, ki načrtuje krajo kronskih draguljev?

Le en mož je še ostal. En mož, ki lahko poskusi rešiti domovino, maščuje smrt britanskih agentov in razkrinka zločinca, ki stoji za veliko zaroto.

Na prizorišče prikoraka Johnny English.
Ne ve za strah.
Ne ve za nevarnost.
Ničesar ne ve.

O produkciji

Nič novega ni, da filmska industrija na veliko platno prenese uspešne zgodbe in dogodke iz drugih medijev - knjig, gledaliških iger, televizijskih serij, celo priljubljenih popevk. Johnny English pa je menda prvi film, ki je nastal iz - televizijskega oglasa.

Med letoma 1992 in 1997 je Atkinson nastopal v seriji oglasov za Barclaycard. Igral je malce nerodnega vohuna, ki se ga neprestano drži smola. Takrat se mu je porodila zamisel, da bi o tem junaku posnel tudi celovečerni film. Atkinson pravi: "Čeprav so bili oglasi dolgi le 60 sekund, so delovali kot nekakšen mini-film. Bilo je pravzaprav logično, da naredimo še maksi-film."

"Predlog, da posnamemo film o tem britanskem vohunu, je bil izvrsten," trdi producent Tim Bevan. "V britanski filmski produkciji sta najbolj uspešna žanra vohunski film in komedija. To pa je bila priložnost, da povežemo oba."

Do samega začetka snemanja je sicer preteklo nekaj let, ker so bili vsi, vpleteni v projekt, zaposleni z drugim delom. Končno sta se ekipi pridružila scenarista Neal Purvis in Robert Wade in se lotila pisanja. Oba imata bogate izkušnje z različnimi filmskimi žanri, sodelovala pa sta tudi pri Jamesu Bondu, v filmu The World is not Enough, kar jima je bila za ta film dragocena popotnica.

Atkinson je sodeloval pri pisanju scenarija od samega začetka. Že pred tem pa se je dogovarjal z režiserjem Petrom Howittom za skupni projekt, a ga nista uspela izpeljati. Ko je bil scenarij Johnnyja Englisha pripravljen, ga je poslal Howittu in ga najprej povprašal za mnenje, nato pa povabil k sodelovanju.

Po dveh letih dela na scenariju sta se Purvis in Wade lotila novega Jamesa Bonda - Die Another Day, njun scenarij pa je dopolnil in dokončno prilagodil za platno William Davies.

In kdo sploh je Johnny English?

Atkinson ga opisuje takole: "Johnny je z vsem srcem tajni agent. Tako zagret je, da pretirava. Prepričan je, da mu opravki gredo bolje od rok, kot mu v resnici. Je tisti tip človeka, ki bo na tekmi v teku čez ovire prvih deset ovir gladko preskočil, nato pa začel pozdravljati gledalce ob progi in se zaletel v zadnjo prepreko. Zadnjih 10 odstotkov njegovih prizadevanj povzroči katastrofo."

Howitt soglaša: "Naš junak je zelo bister, vendar dela napake in se pogosto zmoti, napak oceni situacijo. Ni zabit. Le takrat, ko stopi v napačen prostor, ne odneha, ker je prepričan vase."

Ko je bil scenarij dokončan, so začeli iskati prave igralce. Eden ključnih junakov filma, ki je zahteval pravega igralca, je Johnnyjev partner Bough. "Vloga je zelo težka," trdi Howitt, "saj je Bough v vsakem prizoru skupaj z Johnnyjem. Pri tem pa ne sme biti resen junak, ki bi bil nekakšno nasprotje smešnemu Englishu . Dopolnjevati se morata in Bough mora biti duhovit in smešen na svoj lasten način. Hkrati pa predstavlja občinstvo. Ko sta v prizoru Bough in English, se gledalci morajo počutiti, kot da so v Boughovi koži in neposredno ob Englishu."

Na avdiciji, kjer se je predstavilo precej igralcev, so bili vsi osupli nad predstavo, ki jo je uprizoril Ben Miller. Ustvaril je lik, s katerim gledalci sočustvujejo, se poosebljajo in ki jih zabava povsem na drug način kot Atkinson.

Za vlogo Pascala Sauvagea so najprej iskali francoskega igralca, zato so Johna Malkovicha povsem spregledali. Šele njegov agent jim je zbudil pozornost. Bevan se spominja: "John je stereotipni zlikovec. Skoraj ne morem verjeti, da se nismo takoj spomnili nanj."

Ključna za film je bila tudi močna in ostroumna igralka, ki bi lahko upodobila Lorno Campbell. Avstralska pevka natalie Imbruglia se je šele nedavno pred tem odločila, da se bo preizkusila tudi kot igralka. Scenarij ji je poslala njena glasbena založba.

"Najprej me je pritegnilo, da sta v filmu Rowan Atkinson in John Malkovich," pravi. "Potem sem prebrala scenarij in se nasmejala od srca. In hotela sem odigrati Lorno."

Z ostalimi igralci se je izvrstno ujela. "Moj pristop h komediji, je povsem pristen. Ne pretvarjam se. Zato vse skupaj deluje bolj smešno. Najtežje pri vsem je bilo ohraniti resen obraz. Rowan je neznansko smešen. Komaj sem zadrževala hihitanje."

Odlično igralsko zasedbo, v kateri so še Tim Pigott-Smith (Remains of the Day), Oliver Ford Davies (Star Wars - Episode II) in Greg Wise (Sense and Sensibility), je dopolnila še izvrstna ekipa: direktor fotografije Remi Adefarasin (About a Boy, Elizabeth), scenograf Chris Seagers (Spy Game) in kostumografinja Jill Taylor (Sliding Doors, The Full Monty).

Glavna igralca sta med snemanjem opravila velik del kaskaderskega posla kar sama. Nazadnje je Atkinson več ur moral viseti na kablu s stropa katedrale St. Albans. Pa tudi večji del vožnje v aston martinu je opravil kar sam. "Nisem človek, ki bi hotel na vsak način sam odigrati vse nevarne prizore samo zato, da bi se lahko hvalil, da sem jih odigral sam. Ampak rad imam avtomobile, zato sem želel biti za volanom čim večkrat sam. A za prizore, ki jih ne bi niti po pomoti hotel posneti, imam izvrstnega dvojnika."

O igralcih

Rowan Atkinson (Johnny English) velja za enega najboljših britanskih komikov svoje generacije. Nase je opozoril leta 1977 z nastopom na Edinbourghškem festivalu. Leta 1981 je postal najmlajši igralec, ki je imel monokomedijo v West Endu. Dve leti kasneje je za BBC začel snemati serijo Blackadder, ki je gledalce zabavala kar pet sezon. Serija je prejela številne nagrade, Atkinson pa je bil že drugič razglašen za BBC-jevo osebnost leta. Naslednji večji televizijski projekt, ki se ga je lotil, je bil Mr. Bean, ki je že za pilotsko oddajo dobil zlato vrtnico Montreuxa. Poleg igranja na odrskih deskah in televiziji, se je Atkinson pogosto pojavljal tudi na velikih platnih, med drugim v filmih Scooby-Doo, The Tall Guy, Never Say Never Again, The Witches, Hot Shots - Part Deux, Four Weddings and a Funeral in Bean - The Ultimate Disaster Movie.

Ljubitelji risank so ga lahko prepoznali v Levjem kralju, kjer je posodil glas kraljevi desni roki Zazuju.

Natalie Imbruglia (Lorna Campbell) je pri šestnajstih letih prvič nastopila na televiziji, v avstralski nadaljevanki Neighbours. Pri 19-ih je odšla v London in se začela ukvarjati z glasbo, leta 1997 pa izdala svoj prvi album. Leta 2002 je postala novi obraz kozmetike L'Oreal. Johnny English je njen prvi celovečerni film.

Ben Miller (Bough) je znan predvsem kot polovica komičnega dueta Armstrong in Miller. Dolgo je nastopal le na odru in televiziji, šele nedavno pa so ga začele zanimati tudi filmske vloge. Njegov prvi celovečerni film je bil Plunkett and Maclean, sledili pa so There's Only One Jimmy Grimble, Birthday Girl, The Parole Officer, The Actors in The Truth.

John Malkovich (Pascale Sauvage) je leta 1976 sodeloval pri ustanovitvi slovitega Steppenwolf Theatra v Chicagu in več let nastopal predvsem na odru, med drugim tudi z Dustinom Hoffmanom v Smrti trgovskega potnika. Leta 1984 je prvič nastopil na velikih platnih v filmu Places in the Heart. Za to vlogo je bil nominiran za oskarja. Sledili so filmi The Killing Fields, Dangerous Liaisons, In the Line of Fire, Empire of the Sun, Portrait of a Lady, The Sheltering Sky, the Man in the iron Mask, Being John Malkovich, Shadow of a Vampire, Ripley's Game in Kock Around Guys.

O ustvarjalcih

Peter Howitt (režija) se je kot režiser in scenarist prvič predstavil z uspešnico Sliding Doors. Sledil je Anti Trust in pilotska epizoda televizijske serije Going to California. Znan je tudi kot igralec. Pojavljal se je v filmih In the Name of the Father, Some Mother's Son, Stone Cold in seveda Sliding Doors. Nastopal je tudi na televiziji in v gledališču.

Neal Purvis in Robert Wade (scenarij) sta prvič uspela s trilerjem Let Him Have It. V letih, ki so sledila, sta napisala scenarije za filme iz raznovrstnih filmskih žanrov: An American Warewolf in Paris, The Wasp Factory, Plunkett & Macleane, The World is not Enough, Die Another Day, The Italian Job...

William Davies (scenarij) je kariero začel kot novinar, nato pa je združil moči s prijateljem Willom Osbornom, s katerim sta skupaj napisala scenarije za filme Twins, Stop Or My Mom Will Shoot, Ghost in the Machine, The Real McCoy in Dr. Jeckyll and Ms. Hyde. Vsak od njiju je kasneje nadaljeval samostojno kariero in Davies je zaslužen še za scenarija What a Girl Wants in Ali G Indahouse.

Remi Adefarasin (direktor fotografije) je v svoji karieri posnel filme About a Boy, Hose of Mirth, Onegin, Elizabeth, Sliding Doors, kot kamerman druge snemalne ekipe pa je sodeloval tudi pri filmih The English Patient, Hollow Reed in Captives.

Komentarji

26.10. 2004 ob 19:02

Film Johnny English mi je bil zelo všeč,saj je v njem dobr smisu za humor in je po moje zelo dobro režisiran. Rowan Atkinson pa je samo še pika na i.

— jaza
18.12. 2004 ob 23:58

ha ha ha! brez (druzga) kometarja.

— tyaša
6.1. 2005 ob 18:50

najboljši do zdaj. cel film se lahko samo režiš

— tina
9.1. 2005 ob 12:21

ma kaj bo še kdaj ta filem "johnny English" v Koprskem koloseju? kr ta filem je bil ful dober in smešen!prosim=))

— Eva
22.8. 2005 ob 15:27

Film je ful fajn

— Miška
7.10. 2005 ob 21:39

men se je zel ful fajni film spol pa tam ko je rešu kraljico in njeno posestvo

— Eva
28.3. 2007 ob 21:04 zvezdica

Rowan Atkinson, ko ni v vlogi Mr.Beana je tud super čeprav ni mogel mimo "for" Mr Beana. Napeta zgodba, dosti akcije z priokusom komedije. Super je. :)

— Samy
1.8. 2007 ob 15:51

Film sem gledal že vsaj 20-krat in sem se vedno smejal...Carski film!

— Cristiano
19.6. 2011 ob 6:15

naaajači film komi čakam 2

— ii
9.10. 2012 ob 15:57

ZELO JE LEP

— FDRVTREV

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.