Kolosej
Film distribucije Cenex

John Carter 3D

pustolovsko akcijska znanstvena fantastika
Na sporedu od: 8.3.2012, Kolosej Ljubljana
2h 12min / 132min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Mark Andrews, Andrew Stanton in Michael Chabon po romanu in likih Edgarja Ricea Burroughsa
Režija: Andrew Stanton
Osupljiva fantazijska zgodba prikazuje obupanega vojaškega veterana Johna, ki se po spletu nenavadnih okoliščin znajde v povsem novem svetu, na planetu Marsu. Čeprav ga divji domorodci zaprejo in postavijo v gladiatorsko areno, John dokaže svoj pogum in si pridobi spoštovanje novih prijateljev. Ko mu pot prekriža skrivnostna jasnovidka Dejah, se mladenič zaplete v nevarno vojno, ki bi lahko uničila življenje na Marsu.

O filmu

Oskarjevec Andrew Stanton je posnel akcijsko pustolovski film John Carter, ki je postavljen na skrivnosten in eksotičen planet Barsoom (Mars). John Carter temelji na klasičnem romanu Princesa z Marsa, avtorja Edgarja Rica Burroughsa, ki je bil že večkrat navdih za pretekle in sedanje filmske ustvarjalce.

Film pripoveduje zgodbo o nekdanjem vojaškem stotniku, naveličanem vojne, Johnu Carterju, ki se nepojasnjeno znajde na Marsu in se zaplete v vojno med prebivalci planeta. V svetu na robu propada znova odkrije svojo človeškost in spozna, da usoda Barsooma in njegovih prebivalcev leži v njegovih rokah.

O igralcih

Taylor Kitsch (John Carter) se je lotil igranja leta 2002, ko se je preselil v New York in se začel učiti igre pri Sheili Grey. Leto pozneje je že dobil prvo vlogo in od takrat je stalni obraz na malih in velikih zaslonih. Kitsch je morda še najbolj znan po svoji vlogi v NBC-jevi nadaljevanki Friday Night Lights. Sledili so ji celovečerni Gospel Hill Giancarla Esposita, biografski The Bang Bang Club Stevena Silverja, grozljivka Pogodba s hudičem Rennyja Harlina, kultna klasika Kače na letalu Richarda Ellisa, komedija John Tucker, mrtev si Betty Thomas in znanstvenofantastični Možje X na začetku: Wolverine Gavina Hooda.

Lynn Collins (Dejah Thoris) smo prav tako lahko videli v Možje X na začetku: Wolverine, kjer je zaigrala ob Hughu Jackmanu, Ryanu Reynoldsu, Lievu Schreiberju in Dominicu Monaghanu. Ljubitelji nadaljevank o vampirjih so jo lahko občudovali v HBO-jevi uspešni nadaljevanki Prava kri. Med njenimi celovečernimi filmi so: Negotovost, Beneški trgovec, Towelhead, Številka 23, Numb, Hrošči in Waska. Collinsova je domača tudi v gledališču. Med njenimi številnimi vlogami izstopajo tiste v dramah Hamlet, Romeo in Julija in Kakor vam drago. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena.

Willem Dafoe (Tars Tarkas) je mednarodno priznan gledališki in filmski igralec. Za stransko vlogo v Vampirjevi senci je prejel nominacijo za oskarja, zlati globus in mnoga druga priznanja. Dafoe je igral v mnogih filmih, zato jih naštejmo le nekaj: Letalec, Bilo je nekoč v Mehiki, Vod smrti, Zakon ječe, Angleški pacient, Zadnja Kristusova skušnjava, Bele peščine, Telo kot dokaz, Ameriški psiho, Živeti in umreti v Los Angelesu, Neposredna nevarnost, Rojen 4. julija, Hitrost 2, Divji v srcu, Mississippi v plamenih, Lulu na mostu, Življenje pod vodo, Antikrist, Vampirjev vajenec, Pariz, ljubim te...

Ciarán Hinds (Tardos Mors) je nazadnje igral v Tinker Tailor Soldier Spy, Harryju Potterju in Svetinje smrti 2, Ženski v črnem in Nevidnem jezdecu: Duh maščevanja. Leta 2009 je na festivalu v Tribeci dobil nagrado za najboljšega igralca, in sicer za vlogo v Mrku. Med drugim je zaigral tudi v: Življenje med vojno, Dirka na Zakleto goro, Vrnitev na bojišče, Gospodična Pettigrew: Živeti za en dan, Tekla bo kri, Margot na poroki, Zgodba o Kristusovem rojstvu, Amazing Grace, Munich, Dekleta s koledarja, Veronica Guerin, Pot v pogubo, Vsota vseh strahov, Glas za mir, Oscar in Lucinda, Sinovi in bojevniki, Morilec med prijatelji in Eskalibur, s katerim je debitiral. Igralsko kariero je začel na odrskih deskah v domači Severni Irski, predvsem v Glasgow Citizens’ Theatre. Na malih zaslonih smo ga lahko videli v HBO-jevi nadaljevanki Rim, ki mu je za vlogo Julija Cezarja prinesla nagrado za najboljšega igralca.

Daryl Sabara (Edgar Rice Burroughs) je morda še najbolj znan po vlogi Junija Corteza v Malih vohunih Roberta Rodrigueza. Zaigral je tudi v Rodriguezovem akcijskem Mačeta z Robertom De Nirom, Jessico Albo in Lindsey Lohan. Nazadnje smo ga lahko videli z Robinom Williamsom v družinskem Najboljši očka in v Božični pesmi Roberta Zemeckisa.

O režiserju

Večkrat nagrajeni scenarist in režiser Andrew Stanton je na velikem platnu debitiral z animiranim Reševanje malega Nema. Zanj je prejel dve nominaciji za oskarja (najboljši izvirni scenarij in animirani film) in dobil tistega za najboljši animirani film. Leta 2009 je zopet dobil oskarja, in sicer za Wall-E. Film je prejel veliko odličnih kritik in večino najpomembnejših nagrad.

Pri Pixar Animation Studios je že od leta 1990. Bil je eden od štirih scenaristov, ki so bili leta 1996 nominirani za oskarja za Svet igrač in nato scenarist pri vseh naslednjih Pixarjevih filmih: Življenju žuželk, Svetu igrač 2, Pošastih iz omare in Reševanju malega Nema. Bil je tudi sorežiser Življenja žuželkin izvršni producent Pošasti iz omare, V višave in z oskarjem nagrajenega Ratatouille.

Komentarji

20.2. 2012 ob 17:16

glede na to da ma to disney čez, se bojim da bo premal resno

— sweq
27.2. 2012 ob 18:22

kok bo ta film dolg

— gapis2'1
29.2. 2012 ob 13:12

Zakaj je samo v 3D?

— spartan
1.3. 2012 ob 15:49

kolosej a lahko prosem napisete:kdaj bo ta fil(ura)
,ker dan bo,kok bo dolg.

— gapijecar
5.3. 2012 ob 7:21

Včasih je bil sočasno ob 3D omogočeno tudi klasično prikazovanje. Ne vem, zakaj takšna politika.

— spartan
10.3. 2012 ob 7:31

JOHN CARTE=THE BIGGEST MOVIE .AMAZING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— GAPIJECAR
15.3. 2012 ob 12:54

učinki res na mestu in dobro narejeni! POHVALA!
zgodba zanimiva, čeprav je film dolg, ti mine v hipu
eden izmed redkih 3D filmov v katerih sm se zaradi učinkov res bolj vživela
čeprav sem sovražnica znanstvene fantastike, akcije in je ta film mešanica vsega tega skupi sem v tem filmu uživala!
priporočam! :)
uživite*

— miwmiw
17.3. 2012 ob 12:55

dobr samo je kr neki kr je samo v 3D buuuuu

— kraker

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.