Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jenny se poroči

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 10.9.2015, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Mary Agnes Donoghue
Jenny že dolga leta živi v razmerju s partnerko Kitty, vendar si staršem nikoli ni upala priznati svojih pravih čustev. Po poroki starejše sestre želi pred oltar stopiti tudi Jenny, vendar je soočenje staršev z resnico zelo težavno. Tradicionalna oče Eddie in mama Rose ne vesta, kako bodo novico sprejeli družinski prijatelji, spoprijeti pa se morata tudi z lastnimi prepričanji in predsodki. Jenny je kljub vsemu odločena, da bo sledila svojim čustvom, ob tem pa naleti na številna dobra in slaba presenečenja.

Romantična drama, ki pogumno zagrize v še kako aktualno tematiko istospolnih zakonskih zvez

V romantični drami spoznamo ljubečo in konvencionalno družino Farrell, ki nestrpno čaka, da si najstarejša hči najde tistega pravega in se z njim ustali. Resnici na ljubo so njihove skrbi povsem odveč, saj je Jennyjino srce že oddano, le da je tistega pravega zamenjala tista prava. Razkritje Farrellovim dobesedno spodnese tla pod nogami, ko se po prvotnem šoku vedno bolj zapletajo v mrežo laži, da bi vsaj navzven ohranili videz povprečne družine in se izognili obrekovanju skupnosti. Ali bodo zmogli premostiti ovire in premagati lastne nesigurnosti?

Jenny Farrell svoje homoseksualnosti ne skriva pred celim svetom, le pred svojo zelo konvencionalno in tipično družino ameriškega srednjega razreda. Zaveda se, da njena starša Eddie in Rose rada živita v svojem mirnem, poznanem in varnem svetu, ki bi ga v hudem strahu pred mnenjem skupnosti lahko ogrozil že najmanjši odklon od povprečja. Ta velik del sebe pa taji celo pred bratom in sestro, zato družina Farrell vzdržuje zlato pravilo, da je zlitje z množico boljše kot izstopanje.

Vse to spremeni en sam pogovor, v katerem Jenny z očetom razpravlja o motivih, ki ljudi privedejo do poroke. V tistem trenutku se odloči, da nad skrivnostjo, ki jo pesti, naredi križ in zaživi polno življenje.

Ko družini pove, da je njena sostanovalka Kitty pravzaprav njena zaročenka, se svet Farrellovih podre kot hišica iz kart. Starša sta pretresena nad dejstvom, kako malo poznata svojo hčerko, obenem pa se v njiju naseli globok strah pred obrekovanjem skupnosti. Jenny zato prosita, naj resnico o svoji spolni usmerjenosti zadrži zase.

Družina trumoma kopiči laži, ki sprožajo številne nesporazume ter razkrivajo dolgoletne zamere. Zakon njenih staršev je hudo načet, rivalstvo med potomci doseže vrelišče, Jenny pa v jezi končno izpostavi bojazljivost svojih staršev. Ker to stori v javnosti, se razkol med njimi le še poveča.

Eddie in Rose se znajdeta ujeta v mreži hinavščine, bojazljivosti in laži, ki sta jih sama ustvarila. Če ne bosta našla poguma, da presežeta lastne predsodke, bosta izgubila veliko več kot le spoštovanje skupnosti. Izgubila bosta tisto, kar jima je najbolj ljubo – njuno družino.

Komentarji

2.9. 2015 ob 17:49

V filmu igra Grace Gummer, hcerka Meryl Streep... Odlicna je :)

— Sofija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.