Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Zbiralec življenj

triler
Na sporedu od: 22.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Michael Pye, Jon Bokenkamp
Režija: D.J. Caruso
Angelina Jolie je agentka FBI, ki mora zagristi v nadvse kislo jabolko: v Kanadi jo potrebujejo pri lovu na množičnega morilca, ki prevzame identiteto vsake svoje žrtve in tako svojim zasledovalcem povzroča nemalo preglavic.

Zgodba

Strokovnjakinja za forenzična mnenja Illeana Scott (oskarjevka ANGELINA JOLIE), zaposlena pri FBI, se upira tradicionalnim tehnikam reševanja zločinov z namenom, da bi prodrla v skrivnosti morilskega uma. Njen intuitivni, nekonvencionalni pristop je pogosto edina pot do razkritja identitet morilcev.

Ko detektivi iz Montreala naletijo na oviro pri preiskavi umora, sicer neradi prosijo agentko Scott za pomoč, vendar jim ne preostane drugega, če hočejo priti na sled pretkanemu serijskemu morilcu. Scottova z izjemno sposobnostjo opazovanja postavi teorijo, da kameleonski morilec prevzema življenja in identitete žrtev.

Pritisk se stopnjuje s polaščanjem njenih netradicionalnih metod, s katerimi se lokalna policija ne strinja, saj se počuti ogrožena zaradi njenih skrivnostnih sposobnosti.

Čeprav se navidez obnaša zelo hladno, je z vso strastjo predana svojemu delu, ki ga najraje opravlja sama. Medtem ko se nepričakovano zaplete v romantično vezo, začne počasi dvomiti v svoje instinkte...

O produkciji

"Ideja identitete me zelo mika - kdo smo in kdo mislimo, da smo," pravi režiser D.J.Caruso, ko se dotakne eno glavnih tem Zbiralca življenj, psihološkega trilerja, v katerem se izvedenka za forenzično psihologijo spoprime z nič manj genialnim, a sprijenim serijskim morilcem.

Gre za morilca, ki ne samo, da ubije svojo žrtev, ampak tudi prevzame njeno identiteto, uporablja njene kreditne kartice, živi v njeni hiši več tednov ali mesecev, preden se spravi na naslednjo žrtev. Kot pravi režiser, se morilec popolnoma vživi v vlogo svoje žrtve in si predstavlja, da živi boljše življenje, kot bi ga recimo živela žrtev, če ne bi umrla. Seveda v tem tudi najbolj uživa.

Že na samem začetku filma, ko odkrijejo truplo blizu gradbišča v Montrealu, je popolnoma jasno, da ne gre za običajen umor. Lokalnemu policistu Hugu Leclairu se zaradi okrutne in obredne narave umora zdi, da imajo opravka s serijskim morilcem, zaradi česar pokliče na pomoč agentko Illeano Scott, forenzično psihologinjo zveznega preiskovalnega urada. Na pomoč je ne pokliče zato, ker ne bi zaupal svoji ekipi, temveč zaradi dejstva, da je na tem področju agentka Scott doma.

Čeprav je Zbiralec življenj v prvi vrsti napet triler, pa v sebi skriva presenetljive elemente medčloveških odnosov in okolja. Kot pravi režiser Caruso: "Film se ne vrti toliko okoli tega, kdo je storilec, temveč kaj ga je pripeljalo do tega. Rešitev primera je odkritje razlogov za morilčevo vedenje, spoznavanje morilčevega ozadja in posledično tudi razkrivanje njegove osebnosti."

"Živimo v nevarnih časih in film je gotovo odraz tega, poleg tega pa resnična groza v nas prebudi strah," pravi producent Mark Canton. "Obravnava tudi otroštvo; odtujitev in zavrnitev - kar se že zelo zgodaj zasidra v otrokovo podzavest. Otroške fantazije se lahko kasneje v življenju uresničijo na zelo silen in uničujoč način. Zgodba je zelo inteligentna."

Scenarist Jon Bokenkamp, ki je napisal scenarij po knjižni predlogi Michaela Pyea z istim naslovom, daje poudarek na močnih značajih, ki so hrbtenica zgodbe. "Pri Michaelovi knjigi mi je bila najbolj všeč edinstvena morilčeva osebnost. Začnete se spraševati, kakšen razlog ima za ubijanje in pred čim se skriva." Bokenkamp nadaljuje: "Obožujem trilerje. Dober triler je kot zapleten matematični problem; odgovori so ves čas na dlani, samo odkriti jih je treba."

Glavni liki v igri mačke in miši

Oskarjevko Angelino Jolie, ki igra agentko Illeano Scott, prvič zagledamo, ko leži na hrbtu v sveže skopanem grobu. Na tovrstne morbidne načine prihaja do nekaterih zelo koristnih podrobnosti. "Morilec je namreč skrbno izbral kraj in grob skopal vnaprej - koti so simetrični, razmerja točna," pove agentka, ob tem pa ne pozabi omeniti žrtvine višine in ob tem velike verjetnosti, da gre za kolesarja, ki se je pripeljal mimo po bližnji kolesarski stezi.

Kot pove Canton, ima agentka Scott posebno metodologijo in razmišljanje, s katero se njen nasprotnik, ravno tako izvedenec za izdelavo psihološkega profila žrtve, seveda ne strinja. "Je namreč človek, ki veliko časa nameni opazovanju življenj žrtev in spoznavanju njihovih navad Vse bolj, ko se pogreza v primer, vse bolj postaja ranljiva"

Angelina Jolie, ki jo je k vlogi pritegnila ženska ranljivost in agentkina ostra dovzetnost za nenavadne stvari, pravi: "Pogosto v filmih vidimo ženske iz FBI, ki so hladne, vzdržljive in nikoli ne omahujejo. Resda je Scottova močna in inteligentna osebnost, po drugi strani pa je zelo ranljiva. Kot vsak človek, ima tudi ona napake in skrivnosti iz preteklosti. Forenzični psihologi so zelo občutljivi, saj morajo zaslediti najmanjše podrobnosti; od tega, kako ljudje premikajo roke in noge, do njihovega izražanja in obrazne mimike... vse to je ključno pri odkrivanju ozadja zakaj počnejo stvari na način, kot jih počnejo."

Vlogo Jamesa Coste, glavnega očividca, so zaupali Ethanu Hawku. James se je znašel na napačnem mestu ob napačnem času, na prizorišču drugega umora, kar je ogrozilo tudi njegovo življenje. Postal je potencialna žrtev, saj je bil edini človek, ki bi policijo lahko pripeljal do morilca. James je sicer rade volje privolil v pomoč, vprašanje pa je, ali je to storil zaradi tega, ker se je kot pošteni državljan čutil dolžnega, ali pa so ga zgolj prevzeli čari prelepe agentke. Hawke meni, da James stvari še dodatno zaplete, ker noče izpasti strahopetec pred agentko in zato tvega veliko več, kot bi smel.

Kiefer Sutherland, dvakratni prejemnik zlatega globusa in dvakratni nominiranec za nagrado emmy, za glavno vlogo v nadaljevanki 24, tokrat igra smrtonosno figuro, ki se spretno izogiba lovkam policije.

Producent Goldmann pravi za Kieferja, da je zelo grozljiv tip. "Sposoben je vzbujati občutek groze, ne da bi povzdignil glas. Na platnu izgleda veliko bolj grozeč, kot je v resnici."

Igralci

Angelina Jolie

Dobitnica oskarja in treh zlatih globusov Angelina Jolie je ena najbolj nadarjenih igralk Hollywooda. Občudovali smo jo lahko v dveh akcijskih pustolovščinah v vlogi Lare Croft , ob boku Antonia Banderasa v filmu Izvirni greh in akcijski uspešnici Samo še 60 sekund.

Vloga duševno bolne punce v fimu Girl, Interrupted ji je prinesla oskarja in tretji zlati globus. V filmu smo lahko videli tudi Winono Ryder.

Igrala je tudi v Zbiralcu kosti z Denzelom Washingtonom, Pushing Tin z Billyjem Bobom Thorntonom in Johnom Cusackom, Playing God, Foxfire, Hackers ter filmu Playing By Heart.

Film Gia, v katerem igra supermanekenko, ki umre za aidsom, ji je prinesel zlati globus in številne druge nagrade.

Ethan Hawke

Svoj prvenec je doživel pri štirinajstih letih leta 1985, in sicer v znanstvenofantastičnem filmu Explorers. Od takrat naprej je zaigral v številnih filmih in se preizkusil tudi kot režiser.

Kmalu po prvem filmu je imel prvič priložnost zaigrati vidnejšo vlogo v Društvu mrtvih pesnikov, nato je dobil vlogo v filmu Dad, v katerem sta igrala še Jack Lemmon in Ted Danson. Mnogi se ga verjetno spomnijo tudi po vlogi v pustolovščini na Aljaski v filmu White Fang.

Igral je še v filmih, kot so Rich in Love, Waterland, A Midnight Clear, Alive, Reality Bites, Pred zoro z Julie Delpy (videli ga bomo tudi v njegovem nadaljevanju, Before Sunset), Gattaca z Umo Thurman in Judeom Lawom, The Newton Boys (v njem so igrali še Matthew McConaughey, Skeet Ulrich, Vinvent D'Onofrio in Dwight Yoakam), Velika pričakovanja z Gwyneth Paltrow in Robertom De Nirom, Snow Falling On Cedars in Training Day z Denzelom Washingtonom.

Kiefer Sutherland

Pred kratkim smo ga lahko videli v televizijski nadaljevanki 24, za kar je prejel zlati globus za najboljšega igralca.

Igral je negativca v trilerju Telefonska govorilnica, med drugim je posnel tudi film Paradise Found, kjer uprizarja svetovno znanega slikarja Paula Gauguina.

Igral je še v filmih, kot so Mesto teme ob Jennifer Connelly in Williamu Hurtu, v trilerju Eye for an Eye ob Sally Field in Edu Harrisu, Čas za ubijanje ob Samuelu L. Jacksonu, Sandri Bullock in Matthewu McConaugheyju, The Three Musketeers, Article 99, Zadnji dobri možje, Flatliners, 1969, Flashback, Young guns 1 in 2, Big City, The Lost Boys, Promised Land, Stand By Me.

Tcheky Karyo

Rodil se je v Istanbulu, odraščal pa v Parizu. Je eden najbolj znanih francoskih igralcev. Nominiran je bil za cezarja za glavno vlogo v La Balance.

Širši javnosti je verjetno najbolj znan po vlogah v The Cores s Hilary Swank, The Patriot, Addicted to Love, Bad Boys in Reševanje vdove Grace (Saving Grace).

Jean-Hugues Anglade

Zaslovel je s filmom Betty Blue, ki je bil nominiran za oskarja, sledila pa je tudi nominicija za cezarja in sicer za najboljšo moško vlogo.

Igral je tudi v Kraljici Margot, Le Femme Nikita, Killing Zoe, Nelly and Mr. Arnaud, Nocturne Indien in Podzemlju (Subway) režiserja Luca Bessona.

Gena Rowlands

Mednarodno priznana igralka ima številne izkušnje tako v gledališču, na televiziji, kot v celovečernih filmih. Igrala je v filmih, kot so Grace and Glory, The Mighty, Playing By Heart, Hope Floats, Paulie, A Child is Waiting, Faces, A Woman Under the Influence, Gloria, Opening Night, Love Streams, Another Woman, The Tempest.

Izza kamere

D.J. Caruso (režiser)

Svojo kariero je začel kot pomočnik producenta, kmalu zatem pa režiral kratki film Cyclops, Baby, ki je prejel številne nagrade. Bil je producent filma Drop Zone, v katerem je igral Wesley Snipes in izvršni producent filma Nick of Time, v katerem je igral Johnny Depp.

Leta 2002 je režiral triler The Salton Sea z Valom Kilmerjem v glavni vlogi.

Philip Glas (skladatelj)

Philip Glas že dolgo piše skladbe za opero, gledališče in film. Za svoje delo v Scorsesejevem filmu Kundun je prejel nominacijo za oskarja, za Trumanov šov pa je dobil zlati globus.

Nazadnje smo njegovo glasbo poslušali v filmu Ure do večnosti, za katero je prejel nominaciji za oskarja in zlati globus.

Komentarji

20.12. 2009 ob 10:27

nor film
cool

— anonimen
30.6. 2010 ob 10:55

Ta film je res enkraten!
Jaz osebno sem si ga ogledala na televiziji. Zgodba oblična, pravtako igralci (Angelina Jolie je ena izmed mojih najljubših igralk). Use pohvale režiserju (D.J. Caruso) ki je film res enkratno zrežirau, use je dokonca popolno. Čeprav sama padam bol na romantične komedije, sm navdušena da me lahko tudi trillerji naudušijo..
Priporočam ogled!!

— sončica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.