Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jelenček Niko 2

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 21.11.2013, Kolosej Ljubljana
1h 19min / 79min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Marteinn Thorisson in Hannu Tuomainen
Čeprav je mali jelenček Niko pred volkovi rešil Božička in njegove jelene, nikakor ne najde prijateljev med vrstniki. Še manj zadovoljen je, ko se njegova mama znova poroči in za družbo dobi nadležnega malega polbrata Jonnija. Ker ne pazi na lahkomiselnega razgrajača, malčka ugrabijo orli in skesani Niko se odloči za reševalno akcijo. Skupaj z zvestima prijateljema - letečo veverico Julijanom in pojočo podlasico Vilmo ter s slabovidnim starim jelenom se Niko odpravi na neverjetno božično pustolovščino, polno zabave, nevarnosti in nenehnih jelenjih norčij.

Jelenček Niko, ki ga poznamo že iz prvega božičnega družinskega filma, živi z mamo Ulo, na skrivaj pa si želi, da bi se jima pri družinskem življenju pridružil še njegov očka, božičkov jelen Skakač – in tako bi končno postali »normalna« družina. A Ula Nika preseneti z novico, da je spoznala povsem običajnega jelena Lenija, ki se bo preselil k njima skupaj s sinom Jonijem. Ne le, da bo Niko dobil očima in ne bo več edini otrok pri hiši, ampak bo moral sedaj še paziti na mlajšega »bratca«?

Niku gre ljubki Joni precej na živce. Ko se s prijatelji v gozdu igrata skrivalnice, si zaželi, da bi Joni izginil, saj bi bilo življenje brez njega veliko lepše. In želja se mu uresniči …

Kljub temu, da se bliža Božič, se Niko in Julijan podata ne nevarno pot, da bi rešila malega jelenčka, Niku pa se pri zabavni, a nevarni dogodivščini, pridruži še ostareli samotarski jelen Tobias, ki pa ima prav tako kar nekaj skrivnosti.

Bo Niku uspelo najti »bratca«, preden njegovo izginotje odkrijeta Ula in Leni? Bo tudi tokrat rešil božič? In zakaj se mora tudi tokrat pogumno spopasti z volkovi?

Junaki

Niko je živahen jelenček, ki živi z mamo Ulo. Njegov očka Skakač je pripadnik Božičkovih jelenov oziroma letečih Božičkovih letečih sil. Niko ga je našel pretekli božič, ko se je v iskanju očeta tudi naučil leteti, zdaj pa očka obišče vsak konec tedna, da skupaj zganjata vragolije. Niko si skrivaj želi, da bi se očka preselil k njima z mamo in bi postali »normalna« družina.
Julijan je dobrodušen, a nekoliko neroden leteči veveriček. Ko je pred leti zaradi volkov izgubil družino, je prišel živet k jelenom. Je Nikov najboljši prijatelj ter mentor in mu je mnoga leta nadomeščal očeta. Julijan sicer ne leti kot Niko, zna pa kot vsaka leteča veverica odlično jadrati, kar je pri dogodivščinah z Nikom precej dobrodošlo.
Vilma je iznajdljiva in zelo samostojna podlasica, ki sta jo Niko in Julijan spoznala pri pretekli dogodivščini. Včasih je bila pevka, odkar je spoznala Julijana, pa neustrašna gospodična živi z njim in jeleni. Vilma je hitra in zvita, poleg tega pa si vedno upa povedati tisto, česar drugi ne upajo.
Skakač je Nikov očka, ki do prejšnjega božiča ni vedel, da ima sina. Tako kot drugi Božičkovi jeleni ima rad svoje delo ter dogodivščine. Odkar je spoznal Nika, je postal precej bolj odgovoren in je odličen očka. Z njim se druži vsak konec tedna in ga uči bolje leteti.
Ula je Nikova mama. Je močna in neodvisna ženska, ki je jelenčka vzgajala sama. Kljub temu si želi partnerja, s katerim bi delila vsakdanje življenje in vzgajala otroke. Včasih se sprašuje, ali je Skakač Niku primeren vzornik.

Leni je oče samohranilec, ki se je po izgubi žene popolnoma posvetil vzgoji sina Jonija. Je običajen jelen, a ima dobro srce. V družbi je nekoliko sramežljiv, kadar ne najde pravih besed, pa zmedeno govoriči o vremenu.

Joni je majhen ljubek jelenček, ki se (v nasprotju s svojim očetom) v družbi odlično znajde. Svet se mu zdi poln prijateljev in poln dogodivščin, ki jih je treba še odkriti. Ker je edinec, si od vsega najbolj želi sklepati nova prijateljstva, nad tem, da bo Niko njegov starejši brat, pa je popolnoma navdušen.
Saga je Nikova prijateljica. Je čutna košuta, ki je bolj pametna od jelenov njenih let (nenazadnje je dekle). Kljub temu je Nika vedno spodbujala pri njegovih sanjah, zato ni prav nič nenavadno, da jo ima ta nekoliko rajši kot druge košute.
Tobias je star in siten samotar, ki že dolgo živi sam globoko v gozdu, kjer mu družbo delajo zgolj kamni in drevesa. Tobias ima težavo s slabim vidom, pogosto pa mu ponagaja tudi njegov veliki ego, zaradi katerega misli, da zmore prav vse. A to ne drži povsem in na skrivaj si želi družbe.
Bela volkulja ima sladek glas, vendar še zdaleč ni prijazna. Prejšnji božič je v spopadu na Božičkovem bregu izgubila brata, zato je trdno odločena, da se bo Niku in Božičkovim letečim silam maščevala. Je inteligentna in manipulativna, zato ji orli hitro nasedejo.
Orli so čudoviti in hitri letalci, a v glavah nimajo kaj dosti, zato poslušno ubogajo volkuljo, ki jim v glave vcepi željo po maščevanju letečim silam. Božičkovi jeleni so namreč orlom prevzeli nebo, zaradi česar ti zdaj živijo v osamljenem skalovju.

Nastajanje nove zgodbe

Uspeh prvega filma o jelenčku Niku je zahteval nadaljevanje. A kakšna zgodba bi se lahko kosala s prvo, da bi bilo nadaljevanje enako zanimivo in enako kakovostno?

Producent in avtor scenarija Hannu Tuomainen pravi, da je dolgo razmišljal o tem, kako naj se nadaljuje Nikovo življenje oziroma, pred kakšno preizkušnjo bi se lahko znašel jelenček. Po tem, ko je našel očeta, je naslednji korak seveda ta, da najde »pravo« družino. In čeprav si želi, da bi se k njima z mamo preselil Skakač, ki je njegov biološki oče, se stvari ne zasukajo po njegovih načrtih. Mama se zaljubi v nekoga drugega. In ta drugi ima sina - kar je še huje! Otroci o tem pač nimajo besede – nove »brate« in »sestre« dobijo, če hočejo ali ne. In seveda si noben fantič, ki se bliža najstniškim letom, ob sebi ne želi malčka, tudi Niko ne. Želi si le eno: da »bratca« ne bi bilo. Kar se žal hitro uresniči …

Čuvanje otročjega bratca morda res ni najbolj prijetno, a ko ta izgine, se Niko zave svoje napake, s tem pa se prične nova velika dogodivščina. Niko mora prevzeti odgovornost in zbrati ves pogum, da ga najde. Pri tem pa potrebuje pomoč osebe, ki mu bo pomagala odrasti, ter ga hkrati naučila, da sta topel dom in družina vredna več kot vse drugo.

Leta ustvarjanja

Režiser Kari Juusonen, ki mu je ustvarjanje prvega filma o Niku vzelo kar nekaj let, je bil navdušen, da bodo naredili nadaljevanje – vedel je namreč, da bo tudi za drugi film z veseljem porabil precej časa. Ko je prebral scenarij za drugi del, je bil takoj prepričan, da je zgodba odlična. Grajenje odnosa med mladima jelenčkoma se mu je zdelo prava iztočnica, Nikova odločenost, da svoje mame ne bo delil z nobenim »prišlekom«, pa je nakazovala na zaplete odraščanja. Niko se je skozi zgodbo moral naučiti misliti tudi na druge, ne le nase, s tem pa se je iz egoističnega otroka spremenil v jelena, ki je odgovoren.

Film prikazuje dogodivščino, ki jo dopolnjuje množica junakov z eno samo željo: ljubiti in biti ljubljen. Tega si želi bela volkulja, tega si želijo orli, prav tako pa starec Tobias. Vsi si želijo imeti v srcu veselje in srečo.

»Ustvarjanje filma Jelenček Niko 2 je bilo čudovita izkušnja, zaradi odličnih sodelavcev pa sta tako zvok kot slika naravnost odlična,« je povedal režiser. »Upam, da se bosta Niko in Joni priljubila tako mlajšim kot starejšim gledalcem, ter tudi njim pomagala srce napolniti s srečo.«

Drugi film o jelenčku Niku je bil narejen v dveh letih in pol, kar je za celovečerni animirani film precej malo. Ustvarjanje je bilo hitrejše in lažje zato, ker je bil prvi del izjemno uspešen, kar je pomenilo hitrejše financiranje, prav tako pa so bili junaki in scenografije večinoma že razviti. Tudi produkcijska ekipa se ni veliko spreminjala, se je pa morala soočiti z novostjo – filmom v 3D tehniki. Kot je povedal producent Antti Haikala (Anima Vitae), ga je to na začetku precej skrbelo, a kmalu je ugotovil, da vse odlično poteka.

Tudi Emely Christians, nemška koproducentka (Ulysses Filmproduktion) je povedala, da je bil 3D odlična odločitev, saj lahko tako Niko in orli letijo preko širne zasnežene pokrajine precej bolj realistično. »Težava je bila le v tem, da je bilo za delo v studiu časa le leto in pol – rok za predstavitev filma je bil pač božič, in božiča ne moreš zamakniti,« je povedala producentka, ki je prepričana, da bosta oba filma o Niku postala božični klasiki.

O tem je prepričan tudi irski koproducent Moe Honan (Tidal Films), ki je dejal, da bo Jelenček Niko 2 zagotovo enako uspešen kot prvi film, saj prinaša svežo, zabavno in čustveno zgodbo, ob kateri se bodo družine lahko družile in povezovale, hkrati pa se zabavale ob napeti pustolovščini.

Kot je razvidno iz dolgega seznama koproducentov iz različnih držav, je tudi drugi film o jelenčku Niku »evropski« v pravem pomenu besede. Združuje množico produkcij, studiev in ustvarjalcev, ki so skupaj ustvarili animirani film, ki se lahko kosa z bogatimi ameriškimi produkcijami in njihovimi animiranimi izdelki. To je dokaz, da lahko tudi Evropa ustvari filmske presežke, in to s precej manj denarja kot Amerika, prav tako pa tudi brez pomoči svetovnih igralskih zvezd, na katere se pri animiranih filmih zanaša Hollywood. Tudi glasove si Niko in prijatelji namreč niso izposodili pri velikih imenih, temveč so jim jih dali v svetovnem merilu neznani igralci Matthew Boyle (Niko), Darragh Kelly (Julijan), Ned Dennehy (Julijan), Callum Maloney (Joni), Michael Sheehan (Leni), Niamh Shaw (Bela volkulja), Susan Slott (Ula), Aileen Mythen (Vilma), Paul Tylak (Skakač) in drugi.

Komentarji

25.10. 2013 ob 20:06

zelo lep filem tudi nekaj življenskega izveš not

— jelenček
14.11. 2013 ob 7:35

Komaj čakam :)

— Rudolf
16.11. 2013 ob 13:02

Zelo smešno je to da je ta risanka prišla pred dvema letoma in sem si jo že takrat ogledal. Kako žalostno, te stvari ki jih ljudje ki sinhronizirajo postajajo. Požvižgam se in uganite če si grem ogledat kvazi ''NOVO'' risanko ki sem si jo goledal dve leti nazaj. Odgovor je: NE

— LOL
19.11. 2013 ob 19:41

V bistvu je prišel ven 12. 10. 2012 na Finskem. Eno leto pa je vzelo Slovencem, da smo jo sinhronizirali za najmlajše občinstvo, tako da tvojega pritoževanja resnično ne razumem.

— tina
22.11. 2013 ob 20:05

Film mi je bil zelo všeč.Najboljši mi je bil stari jelen Tobias

— Maj
1.12. 2013 ob 15:56

meni je bilo zelo lušno! <:)

— Santa
2.12. 2013 ob 17:50

fuuul lep film

— maja
17.12. 2013 ob 18:14

lepo

— kupita
25.12. 2013 ob 17:01

Ful lep film in ta LOL je mal zmešan in ne ve sploh kaj piše.-

— viki
28.12. 2013 ob 9:48

Zelo lep in smešen film.Upam da bo tudi nadaljevanje risanke(-:

— Tijana
28.12. 2013 ob 9:48

Zelo lep in smešen film.Upam da bo tudi nadaljevanje risanke(-:

— Tijana
28.12. 2013 ob 16:47

Risanka ni primerna za otroke do 5. let - mogoče za starejše. Naši so se tresli od strahu in si zatiskali ušeša. :-(

— Darcka
12.2. 2014 ob 15:28

Film lušen kot prvi del, otroci uživali smeha ni manjkalo skratka lep popoldan.

— nina
13.2. 2014 ob 18:26

moj bratec gre gledat ta film.
priporočam da ga gledajo otroci starejši od pet let

— sara
14.5. 2015 ob 19:39

jelenček niko

— filip

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.