Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Jekleno nebo

znanstvenofantastična akcijska komedija
Na sporedu od: 10.5.2012, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2012
Scenarij: Michael Kalesniko po zgodbi Jarma Puskalaja in Johanne Sinisalo
Režija: Timo Vuorensola
Ob udarnih ritmih slovenske skupine Laibach se nad Zemljo zgrnejo neznana vesoljska plovila. Upravljajo jih nacisti, ki so po porazu v 2. svetovni vojni zbežali na temno stran Meseca in ustvarili novo vojsko za invazijo in pokoritev sveta. Z manipulacijo onesposobijo naivno predsednico ZDA, toda druge države jih napadejo s svojimi nezakonito razvitimi vesoljskimi plovili. Napredna nacistična znanstvenica in ameriški astronavt se odpravita nazaj na Luno, da bi preprečila načrte popolnega uničenja Zemlje, toda nova svetovna vojna se zdi neizogibna.

Jekleno nebo je znanstvenofantastična črna komedija o nacistih, ki leta 1945 zbežijo na temno stran Lune in se leta 2018 vrnejo na Zemljo. Proti koncu druge svetovne vojne so nacistični znanstveniki prišli do prelomnega dosežka. Iz skrivnostne baze na Antarktiki so bila izstreljena prva vesoljska plovila, ki so pristala na temni strani Lune, kjer je nastala vojaška baza Schwarze Sonne (Črno sonce). Tam naj bi se izurila močna invazijska flota, ki bi se ob pravem času vrnila na Zemljo in jo prevzela. Zdaj se piše leto 2018 in nacisti se vračajo …

Jekleno nebo je eden najtežje pričakovanih filmov, ki jih bo letos ponudila Evropa. Delni navdih zanj gre pripisati prav skupini Laibach, zlasti njihovemu albumu iz leta 2006, VOLK (Mute/EMI). Režiser Timo Vuorensola si je že na samem začetku projekta zamislil, da bi glasbo za film ustvarila skupina Laibach. Skupina in filmska ekipa so takoj našli skupni jezik in vizija je lahko postala realnost.

Vključenost skupine Laibach v filmu je sanjska kombinacija. V celotni njihovi glasbi in tudi sicer gre zaznati vpliv Wagnerja, znova pa prepričajo njihov edinstveni stil, smisel za humor in temačni zvok. Vse to se odlično meša z žanrom filma, tako imenovanim steampunkom.

Jekleno nebo je finsko-nemška-avstralska koprodukcija s približno 7.5 milijonskim proračunom, ki v kratkem prihaja v kinematografe po vsem svetu. Nastala je pod režisersko taktirko Tima Vuorensole. V producentski ekipi so Tero Kaukomaa (Blind Spot Pictures), Samuli Torssonen (Energia), Oliver Damian (27 Films Production), Cathy Overett & Mark Overett (New Holland Pictures), San Fu Maltha pa je prevzel vlogo izvršnega producenta. Igralsko zasedbo sestavljajo Julia Dietze (1½ Ritter), Götz Otto (Tomorrow Never Dies, Schindler’s List, Downfall), Christopher Kirby (The Matrix Reloaded & Revolutions, Daybreakers, Space: Above and Beyond), Udo Kier (Dogville, Dancer in the Dark), Peta Sergeant (Satisfaction), Stephanie Paul (Separation City, Film School Confidential) in Tilo Prückner (The Neverending Story, Die Fälscher).

Celovečerec je še posebej edinstven zaradi raznovrstne povezave z oboževalci in ljudmi nasploh. Mnogi oboževalci so namreč prek produkcijske platforme Wreckamovie s svojimi zamislimi sodelovali pri nastajanju vsebine filma. Hkrati so poskrbeli za dodatno pozornost ljudi in medijev, saj so informacije o filmu delili v spletu, film pa so celo sofinancirali, saj so oblikovali in kupovali s filmom povezane izdelke ter finančno prispevali tudi na druge načine.

Filmska ekipa

Timo Vuorensola (režiser): Njegov prvi celovečerec je znanstvenofantastična komedija Star Wreck: In the Pirkinning, ki je nastajala sedem let. Po letu 2005, ko je bil projekt dokončan, je zabeleženih več kot osem milijonov prenosov s spleta. Finec režira tudi kratke filme, glasbene videospote in reklame. Vselej skuša odkrivati nove metode ustvarjanja v filmski industriji in verjame, da splet ponuja različne zanimive priložnosti, ki lahko zamenjajo ali dopolnijo tradicionalne produkcijske modele.

Tero Kaukomaa (producent) je na ekonomski univerzi v Helsinkih študiral poslovanje, trženje in ekonomijo. Po produkciji več sto reklam in nekaj glasbenih videospotov je pričel s produkcijo kratkih filmov, nato pa še celovečercev. Leta 1997 je ustanovil produkcijsko hišo Blind Spot Pictures. Od leta 2008 je član Evropske filmske akademije.

Oliver Damian (producent) je po več kot desetletni karieri v filmski industriji leta 2005 ustanovil nemško produkcijsko hišo 27 Films Production, katere prvi projekt je bila tragikomedija The Rainbowmaker Nane Djordjadze. Sofinanciral je mednarodno koprodukcijo La Masseria della Allodole bratov Taviani, v kateri sta zaigrala Paz Vega in Moritz Bleibtreu. Kot glavni producent se je podpisal pod osem projektov, vključno z novima filmoma Marie von Heland in Gorana Rebića, sodeloval pa je tudi pri mednarodnih produkcijah, in sicer pri francosko-nemških dramah Dawn of the World iraškega režiserja Abbasa Fahdela in The Father of My Children Mie Hansen-Løve. Slednjemu so leta 2009 namenili posebno nagrado žirije, Un Certain Regard, na filmskem festivalu v Cannesu.

Igralska zasedba

Julia Dietze (Renate Richter) je vse uspešnejša nemška igralka, ki je zaigrala v številnih nemških filmih in televizijskih serijah, pri čemer gre izpostaviti srednjeveško komedijo 1½ Ritter, v kateri je prevzela glavno žensko vlogo.

Götz Otto (Klaus Adler) je nemški igralec, ki ga najbolje poznamo po vlogi g. Stamperja v franšizi Jamesa Bonda, Tomorrow Never Dies (1997). Njegova bogata filmografija vključuje uspešnice, kot so Schindler’s List, Der Untergang in Alien Autopsy.

Christopher Kirby (James Washington) je Avstralec, ki je svojo igralsko kariero začel v klasični televizijski seriji Quantum Leap, nato pa med drugim prepričal v celovečercih Matrix Reloaded in Daybreakers.

Tilo Prückner (doktor Richter) je je nemški filmski in televizijski igralec, ki je v svoji pet desetletij dolgi karieri odigral vloge v več kot stotih filmih (npr. The Neverending Story) in televizijskih serijah (npr. Ein Fall für Zwei in Der Alte).

Udo Kier (Wolfgang Kortzfleisch) je bil zelo opazen v segmentu projekta Grindhouse, Werewolf Women of the SS, ljubitelji grozljivk pa so ga lahko spremljali v celovečercih Blade in Shadow of the Vampire.

LAIBACH - glasba

Pomladno poletna turneja, v okviru katere bo glasbena skupina Laibach predstavila in promovirala znanstvenofantastično črno komedijo Iron Sky, se bo pričela aprila 2012. Člani skupine Laibach bodo ob skladbah, ki napovedujejo izid novega albuma, in klasičnih uspešnicah, ki so jih nanizali od začetka 80-ih let prejšnjega stoletja, zaigrali izbrane skladbe z albuma filmske glasbe, ki so ga ustvarili za film in bo izšel v letošnjem letu.

Nekaj besed o sodelovanju med skupino Laibach in filmsko ekipo projekta Jekleno Nebo

Jekleno nebo je finsko-nemška-avstralska koprodukcija s približno 7.5 milijonskim proračunom, ki v kratkem prihaja v kinematografe po vsem svetu. Režiser Timo Vuorensola si je že na samem začetku projekta zamislil, da bi glasbo za film ustvarila skupina Laibach. Skupina in filmska ekipa so takoj našli skupni jezik in vizija je lahko postala realnost. Iron Sky je znanstvenofantastična črna komedija o nacistih, ki leta 1945 zbežijo na temno stran Lune in se leta 2018 vrnejo na Zemljo.

Laibach znova prepriča s svojim edinstvenim stilom, smislom za humor in temačnim zvokom. Vse to se odlično meša z žanrom filma, tako imenovanim steampunkom, in njegovo satiričnostjo, ki jo je v izobilju.

Komentarji

4.4. 2012 ob 15:15

Lahko bi vsaj prav prevedli. Iron Sky = Železno Nebo in ne Jekleno.

— MM
5.4. 2012 ob 11:58

epic

— evilnine
8.4. 2012 ob 21:56

Ohohoho, sem že bil prepričan, da tega filma ne bo pri nas (ne vem zakaj). Lepo presenečenje :D

— Wolf
13.4. 2012 ob 9:38

V Trailerju je na koncu B Mashina :)

— Lim00n
13.4. 2012 ob 9:39

Eh sej piše zgoraj..nvm :)

— Lim00n
13.4. 2012 ob 9:50

Komej čakam. =)

— B
22.4. 2012 ob 16:33

Bravo Laibach!

— Bmashine
27.4. 2012 ob 21:27

Filma še sicer nisem gledal ampak prva stvar, ki me je že v opisu zmotila je tole -naivna predsednica ZDA-
Jasno je, da je to Zf film in da se v prihodnosti verjetno bo nekdaj zgodilo to, da ZDA dobi žensko predsednico. Vse lepo in prav; ampak naivna? Lepo vas prosim. Seveda smo lahko naivni vsi ljudje, ampak potem prosim ne poskušajte prikazati le tega, kako nesposobna bi bila ženska predsednica, če bi jo ZDA imele. In seveda zaradi tega je ZDA pogubljena, in morajo čakati na milost ali nemilost drugih držav, da jih rešijo. Hm.

— L
1.5. 2012 ob 15:29

"L" - Lik dotične predsednice je osnovan na karakterju ter izgledu Sarah Palin. Če bi si film ogledal, bi videl, da je oznaka "naivna" še kako primerna.

— ds
2.5. 2012 ob 11:15

In kaj te je zmotilo pri temu opisu? Pač v filmu je predstavljena kot naivna ženska in tako jo Kolosej tudi predstavi kar je edino pravilno. Film naj bi bil črna komedija navsezadnje..

— Rok
13.5. 2012 ob 13:37

zakaj ironsky ni na sporedu v kopru?

— erik
14.5. 2012 ob 1:05

ga je že kdo gledu? povejte če se ga splača..trailer, vsebina in še posebi muska kr obeta

— tistikibopregledovtakomentaringaodobriljecar
18.5. 2012 ob 14:42

meni je bil film zelo všeč še posebej ko se je zgodba odvijala na luni.lahko bi rekel film katerega je treba videti 10/10.

— Robi
27.5. 2012 ob 13:46

kot sci-fi ljubitel sm si reku d ga grem pogledat(nism prčakvov velik) in morem rect d se ga splaca jit gledat, nevem kdaj sm se nazadne tko smejou oz jokou ob kirmu filmu:D igralci so pa itak klasa zase
lp

— ziga
31.5. 2012 ob 13:26

brez veze da dol padeš. škoda teh 4 eur in časa.

— 123
3.6. 2012 ob 11:01

Tisti, ki ga je zmotila "naivna" predsednica, si očitno ni ogledal filma.
V filmu so za predsednico ZDA postavili Sarah Palin... genialno, jaz sem se samo smejala :D
Mislim, da je film vreden ogleda, sploh če vas zanima ta žanr (črna komedija/steam punk/ whatever). Meni je bil všeč, čeprav morda ni tak, kot bi ga pričakovali od npr. Hollywooda.

— m
6.6. 2012 ob 8:43

V primerjavi z Iron sky je Mars attack smešen za umret. Eden najbolj trapastih filmov zadnjih let.

— Poznavalec
9.6. 2012 ob 13:40

KR NEKI!!

— VRANA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.