Kolosej
Film distribucije Cenex

Jeklena moč

akcijska znanstveno-fantastična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 27.10.2011, Kolosej Ljubljana
2h 7min / 127min
Leto: 2011
Država: ZDA, Indija
Jezik: angleščina
Scenarij: John Gatins po zgodbi Dana Gilroyja in Jeremyja Levena
Režija: Shawn Levy
V bližnji prihodnosti boks ni več v domeni ljudi, temveč se v areni spopadajo velikanski roboti. Nekdanji boksarski prvak Charlie se nikakor ne znajde v svetu jeklenih bojevnikov. Ko si zaradi dolgov ne more privoščiti novega robota za dvoboje, se na prigovarjanje odtujenega sina Maxa posveti neuglednemu robotu za trening. S pomočjo Charliejevih izkušenj začne robot zmagovati, vendar vsak nov uspeh povzroči nezadovoljstvo konkurence, ki se odloči ponižati in uničiti nezaželenega vsiljivca.

Propadli boksar Charlie Kenton se bori za preživetje v svetu, ki ga ne dohaja več; v ringu ni več pravih borcev, ki spoštujejo pravila športne igre, marveč mu vladajo jekleni robotski orjaki, ki pod taktirko pohlepnih lastnikov in nasilja željne publike bijejo boje do ''bridkega konca''. Charlie drsi iz dolga v dolg, nakopal si je nemalo sovražnikov, za nameček pa mora skrbeti za enajstletnega sina Maxa, ki ga je po rojstvu zapustil in ga zdaj vidi prvič. Roboti, ki jih je s hčerjo pokojnega krušnega očeta in prijateljico Bailey uspel sestaviti in jih poslati v ring, eden za drugim končajo kot pomilovanja vredne razbitine, dokler s sinom na odpadu ne najde od sveta (in boga) pozabljenega Atoma. Bodo trije odpadniki skupaj zmogli najti svoj prostor pod soncem, oče in sin pa dovolj srčne moči, da bosta navezala trajno medsebojno vez?

Jeklena moč (Reel Steel) je film o neusmiljenem robotskem boksu, o udarcih kovine ob kovino, jekla ob jeklo, in o prijateljstvu ter neuničljivi ljubezni med očetom in sinom. Ne nazadnje je to zgodba o jeklenem pogumu in trmastem ponosu človeka, ki sta ga družba in čas zavrgla in pustila za seboj. Nič drugačen ni od robota, ki ga je njegov sin našel na odpadu, kamor so ga zavrgli kot preživelega in neuporabnega, ali od svojega sina, ki mu grozi njegovi podobna usoda. Toda slednja si bo morda morala najti druge žrtve …

Hugh Jackman se je po vrsti vlog neuničljivih akcijskih junakov od Volverina iz Mož X do čarodeja v Prestigeu ali Van Helsinga kot borca proti vampirjem, tokrat sprejel izziv z likom junaka z roba, človeka, ki je zavozil sanje in (skoraj) izgubil svojo človečnost. Sam je o priložnosti za to vlogo dejal:

''Kar me je v scenariju takoj in najbolj pritegnilo je rdeča nit v zgodbi, ki se plete okoli odnosa med očetom in sinom ter okrog človeka, ki mu je navkljub storjenim napakam in dejanjem, ki jih obžaluje, ponujena še ena priložnost: da postane boljši človek.''

V Sidneyju rojeni Hugh Jackman je doštudiral novinarstvo, vendar se je takoj po diplomi vpisal na akademijo za igralstvo. Takoj po vpisu je dobil glavno vlogo v televizijski nanizanki Correlli. Je tudi odličen pevec. Z vlogo Volverina v filmu Briana Singerja po stripovskih junakih Možje X pa se je zanj začela uspešna igralska pot v ZDA. Videli smo ga še v romantični komediji Someone Like You, Kate in Leopold, Avstralija in še nekaterih drugih.

Za vlogo Charliejevega sina Maxa se je režiser po avdiciji več sto mladeničev odločil za nov obraz neznanega fanta iz predmestja kanadskega Toronta, Dakota Goya. ''Bili smo prepričani, da bomo našli igralca, ki je nadarjen in pravšnjega videza za lik Maxa. Toda bili smo odločeni najti nekoga, ki na platnu poleg obeh lastnosti izžareva nekaj več, nekaj, na kar ni mogoče pokazati s prstom,'' pripoveduje režiser Levy. ''Ko boste videli film, boste vedeli, o čem govorim.''

Kot majhen deček se je prvič pojavil v reklamnem spotu, s petimi leti pa je zaigral v pilotski zgodbi televizijske nanizanke ULTRA, takoj po končanem snemanju Jeklene moči pa je zaigral v fantazijskem akcijskem filmu Thor ob strani Anthonyja Hopkinsa in pod režiserskih vodstvom Kennetha Brannagha.

Bailey je upodobila zvezdnica iz priljubljene kultne TV nanizanke Skrivnostni otok (Lost), Evangeline Lilly. Režiser priznava, da je prepričan ljubitelj serije in Evangelinin vdani občudovalec, zato je bil presrečen, ko je sprejela vlogo v Jekleni moči. ''Vedel sem, da je dobra igralka, nisem pa si niti v sanjah predstavljal, da je tako zelo dobra. V filmu je izjemna v dramskih prizorih med Bailey, Maxom in Charliejem, vendar zna tudi v množici ponorelih gledalcev v boksarski areni pritegniti poglede in pozornost vseh,'' je navdušen Levy.

Režiserja Shawna Levya poznajo predvsem ljubitelji komedij. Ime si je ustvaril z uspešnicami od Cheaper by The Dozen do Pink Panterja (v glavni vlogi Steve Martin) in pa obeh Noči v muzeju (z Benom Stillerjem). Njegova prva večja komedija je bila Pravkar poročena, pred kratkim pa je navdušil z Date Night s Stevom Carellom v glavni vlogi. Jeklena moč je pravzaprav izjema v tej zbirki, vendar se je tudi v tovrstni režiji zelo izkazal.

Robote – boksarje si je zamislila in ustvarila skupina nadarjenih mladih mojstrov posebnih učinkov, zbranih pod imenom Legacy Effects. Izdelali so več impresivnih robotskih orjakov, vsak pa ima svojo ''osebnost'' in je prepoznaven po značilni zunanji estetiki.

Atom

Morda res ni največji in najsijajnejši boksarski robot v filmu, je pa zagotovo najbolj nenavaden. In ni dvoma, da predstavlja osrednjega junaka, saj so mu ''vgradili'' osebnost, ki je pozitivna in se priljubi vsem gledalcem.

Zevs

Je prvak med prvaki, robotski šampion, ki ga še nihče ni premagal. Še več, v boksu z njim še nihče ni dočakal konca prve runde! Ogromen je in mnogi ga opisujejo kot zvezdo smrti. Je sijoče črne barve in njegovi udarci, ki so programirano na osnovi delovanja hidravličnih batov, so usodni za vsakega nasprotnika, razen za …

Midas

V bleščečih rdeče zlatih barvah je nekakšen boksarski Mohawk. Je večni prepirljivec in uživa v pretepih. Ne pozna pravil in na poti do zmage ne izbira sredstev.

Žvižgač

Nekoč je bil elitni boksarski robot v svetovni ligi. Ko je začel izgubljati, so ga izgnali na tuje v cenene boksarske predstave v Južni Ameriki in na Japonskem. Zdaj se je vrnil, toda ker ni več med izbrano elito, se sme boriti samo v prirejenih spopadih boksarskega podzemlja.

Komentarji

18.9. 2011 ob 1:46

Popravite ime na Hugh ne Hugn

Lp

— Deadpool
26.10. 2011 ob 18:41

meni ze zdi naslov jeklena moč brez veze lahko bi bil naprimer železna moč ali pa smrtna noč

— gemina
27.10. 2011 ob 6:59

♥ obsedena, film ki nasmeji do konca, in do konca gane...res odličn muvi... se ti kr zasidra v srce celotna zgodba ki je res življenjska, vreden ogleda!!! (pa nej vas roboti ne zamedejo,je daleč od neke znanstvene fantastike. :))))

— katja
28.10. 2011 ob 22:51

Neznaste prevajat naslovov

— comp
30.10. 2011 ob 7:26

Na kratko, odličen film ♥ !!!

— Danny
31.10. 2011 ob 12:18 zvezdica

Film sem si ogledal včeraj, saj me je že pred časom pritegnil s trailerjem...
Moram rečt, da me ni pustil hladnega. Če film res pozorno gledaš in zraven razmišljaš in se vsaj poskušaš vživet v zgodbo, igralce, te le-ta ne pusti hladnega. Prav tako ni nekega dolgovezenja ali prehitrega teka dogodkov. Morda je edina slaba stran, da ni toliko stranskih zgodb, ampak je vse bolj usmerjeno v glavno dogajanje.

Pričakoval sem, da bo igralska zasedba slabša stran tega filma, ampak so me prav vsi presenetili. Še najbolj Max, ki ima komaj enajst let,vendar je (po mojem mnenju) svojo vlogo odigral odlično.
Tudi posebni efekti so neverjetni, kar se še posebej nanaša na premikanje robotov (in vse kar je povezano z njimi).

Ogleda filma priporočam vsem, saj nikogar ne bo pustil na cedilu.

— Leonardo
31.10. 2011 ob 16:20

Hugh . arrrr :D

— dannie
3.11. 2011 ob 17:58

Film je odličen, vreden ogleda!

— sonja
8.11. 2011 ob 13:27

nice

— jerry
8.11. 2011 ob 22:32 zvezdica

Eden redkih filmov ob katerem začutiš mravljince po telesu ob vznemirljivih prizorih...film poln iskrenih čustev, ki se pletejo med očetom in sinom ter veri, ki ju pripelje do ogromnega uspeha. Njun uspeh vliva upanje malil ljudem ter vero v to, da je vse mogoče!

Film zardi katerega ti pritečejo solze na obraz, enkrat zaradi smeha drugič pa zaradi iskrenih prizorov, ki so odlično zaigrani!

Vreden ogleda tako za mlade kot mlade po srcu!

— Atom
20.11. 2011 ob 12:01

najači film sam ga nemoremo gledat kr danes ne mormo jutr lahko sam nemormo

— čala
27.11. 2011 ob 22:41

a ta film je samo en mesec igrou?

— berkut
17.12. 2011 ob 14:33

mega filem smrtno resno mislim

— mitja
1.7. 2012 ob 18:29

Mega,super,naj,odličen...Film! ;) <3 !!

— Nik
1.6. 2016 ob 15:42

Kul... :)

— Nekdo
15.1. 2021 ob 8:58

s prjatli smo ga pol še kdaj s ključka pogledal
res kul film

— GAŠPER

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.