Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

Jebiga

komedija
V slovenščini
Na sporedu od: 6.2.2020, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2000
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Miha Hočevar
Režija: Miha Hočevar
Skupina fakinov preživlja poletje v Ljubljani, kjer vlada splošno pomanjkanje. Pomanjkanje denarja, alkohola, droge, ljubezni in seksa. Ogroža jih tudi nenaklonjenost okolja. Njihova sreča je v tem, da se jim vse težave zdijo hudo zabavne. Vse se jim zaplete. Vse se jim preplete. In za večino se vse srečno razplete. Denar je milostni vladar, jebiga...

Opozorilo!

Mladim do 16 leta odsvetujemo ogled filma zaradi grdega govorjenja in pojavljanja omamnih substanc

Taka je zgodba, jebiga...


Skupina fakinov preživlja poletje v Ljubljani, kjer vlada splošno pomanjkanje. Pomanjkanje denarja, alkohola, droge, ljubezni in seksa. Ogroža jih tudi nenaklonjenost okolja. Njihova sreča je v tem, da se jim vse težave zdijo hudo zabavne. Vse se jim zaplete. Vse se jim preplete. In za večino se vse srečno razplete.

Denar je milostni vladar, jebiga...

Film je bil posnet avgusta 1998 v tridesetih snemalnih dneh na lokacijah v Ljubljani in okolici ter na otoku Rab.

Film je ustvarila majhna ekipa filmarjev in sicer z lastnimi financami.

Zaradi velike obetavnosti projekta je v koprodukcijski odnos pristopila TV Slovenija, po ogledu prve verzije pa tudi Filmski sklad RS, ki je zagotovil sredstva za dokončanje filma.

Film je posnet na 16 mm filmski trak in kasneje povečan na 35 mm - blow up.

Tehnična ekipa filma je bila minimalna: štela je 9 ljudi, vštevši kuharja in producenta.

Proračun filma je bil tako skromen, da ga je vpletenim skoraj nerodno omenjati.

Igralska zasedba je skrajno nenavadna in sveža. To so ljudje brez znanih imen, ki pa jih hkrati vsi poznamo.

Premierna projekcija: 3 Filmski festival slovenskega filma - 1.april 2000.

Odlični odzivi in rezultati ankete po testni projekciji (približno 180 gledalcev) so filmu zagotovili že aprilske termine rednega prikazovanja v slovenskih kinematografih.

Priložnost izgubljena ne vrne se nobena, jebiga...

Ekipa filma je verjetno edina, ki se je že s snemanjem prvega kadra uvrstila v nočno kroniko izpod peresa znamenitega Skumavca. Neka vestna prebivalka Fužin je namreč poklicala policijo, misleč, da gre pri snemanju scene pretepa čisto zares. Policija se je odzvala kar s tremi službenimi vozili, vendar so problem k sreči hitro dojeli.

Ko je ekipa filma snemala pregon narkomana po ljubljanskih ulicah, se je v kadru nenadoma pojavil prijatelj enega vpletenih, z željo pomagati. Kar s kolesom se je priključil pregonu. Ko je spoznal svojo zmoto, mu je bilo zelo zelo nerodno.

Vse je enkrat prvič, jebiga...

Miha Hočevar - režiser in vsestranski avtor filma
Rojen leta 1963 v Ljubljani, kjer še vedno odrašča. V osnovni šoli se nauči, da ni pameten vsak, ki uči. Na gimnaziji se nauči še marsikaj hujšega. V Kinoteki vsesa filmsko zgodovino in se vpiše na AGRFT. Resnejši študij se mu upira, tako da ne diplomira. Raje režira. Jebiga je njegov prvi celovečerni film.

Dobro zadeti liki, jebiga...

Matej Družnik - Miško
Redni član gledališke skupine Grapefruit. Že vrsto let fotograf pri tedenskem magazinu Jana. Zelo rad prijateljuje in reče kakšno krepko. Rad posluša narodno zabavno glasbo in se zraven čudaško reži.

Gorazd Obersnel - Luka
Človek, katerega prihodnost je zagotovljena. Najmočnejša orožja: glasna beseda, močan stisk roke, pogled v oči. Tudi on od leta 97 redni član zasedbe Grapefruit, kjer je v mjuziklu Limonada briljiral v vlogi Janeza Blonda.

Marko Miladinovič - Doza
Rad poje, rad polije. Na stvari zna pogledati z vseh strani, kar včasih boli. Ženske se pritožujejo, da nanje deluje magnetno. V življenju snuje, igra in oblikuje.

David Furlan - Jaka
Ko ga je neki novinar povprašal, kaj naj pribeleži o njegovem načinu bivanja, je zgolj siknil: Mene da nisi omenjal!

Jure Sotler - Novinar
Oblikovalec, ki živi in dela na KLADIVU (oblikovalsko-kreativni studio). Poleg Iztoka Lovriča najstarejši član Grapefruita. Vojsko je služil v Ilirski Bistrici in na Vrhniki. Fant je malo nižje rasti, vendar ga to ne moti, saj je zaradi tega bolj elastičen in gibčen. Ne pozna predsodkov.

Vasten Valič - Dejan
Režiser športnih oddaj na komercialni televiziji POP TV. Prijazen, a vendarle nevaren človek. Filmska igra mu je pisana na kožo. Poleg urejenega družinskega življenja se rad druži s prijatelji in z njimi obiskuje kraške znamenitosti. V sebi ima tudi malo italijanske krvi. Lep moški.

Damijan Škafar - Tihi
Prav tako redni član Grapefruita, kjer igra in skrbi za scenografijo. Tudi on brusi v studiu Kladivo. Človek brez prostega časa, kljub temu pa reden pohajač. Katero telefonsko številko rabiš? Ja poklič Dača!

Karmen Rupnik - Frida
Zares najboljša frizerka v Ljubljani in prav tako tudi v filmu. Prihaja iz Logatca, vendar se je v prestolnici zelo dobro znašla.

Peter Hvalica - Kmet
Človek, ki ve, kaj hoče. Najprej branje časopisov, potem pa vse ostalo. Poglobljen borec za pravico in resnico, enostavno se ne vda. Ljubitelj osebne higiene, tako da se ga pogosto čaka.

Polona Juh - Baza
Edina profesionalka v filmu Jebiga. Soigra z zgoraj naštetimi jo je tako pretresla, da ne daje nikakršnih izjav. 

Komentarji

1.8. 2005 ob 9:06 zvezdica

Film Jebiga je ena izmed boljših komedij, pri kateri se vedno nasmejim do solz. Res je super film saj daje občutek vstopa v kader in prisotnost v sami zgodbi. Za okus, meni je bila dotalno dobra scena ko so se ga zadevali z vrtenjem. Tut mi smo to v srednji šoli počeli pa še zadelo nas je.

— ALENKA
26.1. 2006 ob 21:09

blo je pa tud ful dobr tam ko so povozli uno kravo

— GREGA
27.2. 2006 ob 13:40

ej dejte nadeljevat s tem filmom al pa ga dejte na program pop-tivija

— ana
5.4. 2007 ob 11:01 zvezdica

Moram reči, da sem gledal mislim da skoraj vse slovenske komedije in lahko rečem da film Jebiga nima konkurence. Prikazan je zelo realno, situacijska komika pa je odlična. V celem filmu ni "zamorljivih" scen, kar pa je velika izjema pri slovenskih komedijah. Res se nasmeješ do solz...tko da, ste zadeli bistvo.

— robert
23.8. 2007 ob 10:40

Men najbolši slovenki film kar jih je blo...Tok smeha k pr temu filmu a bni nikjer in filma se sploh ne naveličam čeprov sm ga zihr gledu že ene 10x.

— žiga
7.2. 2008 ob 15:21

stara sm 7 let pa ta film je zakon

— kristinca
23.3. 2008 ob 16:24

nisn gledala ampak mislim iti in je če že vi tako pravite cool/mega

— babi rada te imam
31.7. 2008 ob 2:00

najbolši film kar sm jih vidla...vsakič k ga gledam je bolš:D

— g
14.11. 2008 ob 15:52

ta fiiiiiiiilm je ful kul zato si ga oglejte pejte vkino al pa km drugm če bo kej čene pa nč.pejte si ga ogledat k je res ful kul pejte gledat da neboste slučajno zamudil.ajmo,ajmo,ajmo,ajmo,ajmo,ajmo,ajmo.

— ej ti tm jebise
20.7. 2009 ob 23:01

mene sam zanimaa ki bi ga sploh lahk vidu?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

— AK-47
31.12. 2009 ob 2:10

Evo, ura je 3.00. film je res carski! Gledal sem ga že n-tič. Bravo!

— NEYO
19.3. 2010 ob 16:38

zelo dobro čestitam zzzzzzzzzzzzzzzzzzeeeeeeeeeeeeeeeeeeelllllllllllllllllllllllllllllloooooooooooooooooooooo

— marija
21.3. 2010 ob 17:10

toti film morem glejat :P <3<3<3<3<3<3 že naslov je <3<3<3<3<3<3 tak da te..... ;D

— filmi so zakon ! :P
15.3. 2011 ob 22:17

Najboljši film delč naokol!
Znam ga na pamet.
Prvič sem ga gledal na TVju ker v kino sam še nisem smel :D

Kasneje sem ga dobil preko frenda in nato sva v šoli recitirala vrstice kot so naprimer:
Kradeš a Pizdica?
Vsi po malem krademo, če je frka.
Sam ti sploh nisi v frki!!!....itd.

Zanima me kje bi lahko kupil DVD v boljši kakovosti filma????
Vem, da je to pobožna želja. Ampak tako dober film se splača met doma!
To kar imam

— M.O.
5.5. 2020 ob 11:36

trailer zgleda čist bedn morem pogledat ne bom u naprej govoru

— NO GOOGLE USER ID

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.