Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jebeš novice

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 27.12.2013, Kolosej Ljubljana
1h 59min / 119min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Will Ferrell in Adam McKay
Režija: Adam McKay
Režiser neobrzdanih komedij Kralji hitrosti: Zgodba o Rickyju Bobbyja in Rezervna policista predstavlja nadaljevanje dogodivščin štirih najbolj nenavadnih televizijskih napovedovalcev. Po njihovem uspehu v 70. letih so se prijatelji razšli, vendar je to pomenilo tudi zaton njihovih karier. Poslednjo možnost dobijo ob ustanovitvi nove televizijske postaje, toda hitro ugotovijo, da se je od časov njihove zlate dobe veliko spremenilo. Kljub vsemu so odločeni, da bodo znova zasloveli, vendar ob tem povzročijo obilico zabavnega kaosa in bolečih nesreč.

Sedem let potem, ko je osvojil srce svoje sodelavke Veronice Corningstone, se Ronu Burgundyju ponudi enkratna priložnost - delo na prvem izključno informativnem programu s 24-urnimi novicami, GNN, v New Yorku.

Hitro zbere svojo staro ekipo, športnega novinarja Kinda, poročevalca Briana Fantano in vremenarja Bricka Tamlanda, ter se z njimi odpravi v Veliko jabolko. Tam odkrije, da morda ne bo tako lahko delati z novo gospodovalno šefico Lindo Jackson, lastnikom postaje, multimilijonarjem Kenchem Allenbyjem in priljubljenim voditeljem Jackom Limom. Ron in njegova ekipa morata najti svoj pristop k predstavljanju novic, da dosežeta dobro gledanost.

O filmu

Prvi film o Ronu Burgundyju, ki je v kina prišel poleti 2004, je nastal, ko je Farrell nekoč na televiziji videl prvi skupni nastop mešanega voditeljskega para. Producentu Juddu Apatowu je bila ideja všeč in tako je nastalo eno najuspešnejših kreativnih partnerstev danes v Hollywoodu.

Film je kmalu dobil kultni status. Čeprav nihče od treh ne mara nadaljevanj, ker so prepričani, da 70 % nadaljevanj razočara, se jim je vseeno zdelo, da bi ta film lahko v drugem delu ponudil nekaj novega in svežega. Zamisli je bilo ogromno, od tega, da bi posneli predzgodbo, do tega, da bi novinarsko ekipo brez pametnega razloga poslali na Luno. Nazadnje so se odločili, da bodo zgodbo utemeljili na razmahu kabelske televizije. Leto 1980 je bilo namreč prelomno v več pogledih. Prej je bilo na voljo samo nekaj programov, trije, štirje, mogoče pet, in vsi so se končali okoli polnoči. Nenadoma pa se je pojavila poplava kanalov in nekateri so program predvajali 24 ur. Za 24-urni informativni program to pomeni ogromno število ljudi, pomenilo pa je tudi, da je novinarska etika počasi začela izginjati in pojavljati so se začele prve senzacionalistične novice. Vse to pa je odličen material za film o nesposobnem, ampak karizmatičnem TV voditelju.

Na samem začetku filma vidimo Rona in Veronico, srečno poročena starša prikupnega fantiča in uveljavljen voditeljski par, kako opravljata svoje redno delo. Ko ju v svojo pisarno pokliče legendarni glavni voditelj Mack Tannen, oba pričakujeta napredovanje. To se delno uresniči, Veronica napreduje, Ron pa je odpuščen. Njegov ego seveda strahotno trpi in to razočaranje ga požene v pijačo. Njegova kariera je na psu, dokler se ne pojavi Freddie Shapp, eden od producentov novega 24-urnega informativnega programa GNN, ki Rona povabi v New York ter mu ponudi novo poročevalsko ekipo. Ampak Ron že ima svojo, samo najti jo mora. Prvak se preživlja s prodajo ocvrtih piščancev, ki v resnici niso piščanci, ampak netopirji. Brian Fantana je uspešen mačji fotograf, Brick pa je mrtev. No, pravzaprav ni, ampak najprej ga morajo prepričati, da je še vedno živ in zdrav. Ob njegovem lastnem grobu jim to nekako tudi uspe in vsi se odpravijo v New York, kjer pa se začnejo nove težave. Ron, prepričan, da se bo lahko vrnil k Veronici, ugotovi, da si je ta našla novega ljubimca. Na GNN-u Ron in njegova ekipa nista tako pomembna, kot so vsi pričakovali. Potisnejo ju v najmanj gledani termin od druge ure ponoči do jutra. Najboljši termin dobi Jack Lime, s katerim Ron takoj pride navzkriž. Ronov ego je tako prizadet, da z Jackom sklene brezglavo stavo. Če bo Jack imel boljšo gledanost, bo Ron za vedno odšel iz tega posla, če pa bo gledanost Ronovega termina boljša, bo Jack Lime uradno spremenil ime v Jack Limelj. In tako se začne tekma, s katero Ron korenito spremeni novinarstvo, saj uvede bombastično poročanje in dotlej spregledane teme.

V filmu se tudi krešejo ljubezenske iskrice. Brick najde sorodno dušo in sorodni intelekt v tajnici Chani. Ron, ki je bil dotlej vedno osvajalec in šarmer, se znajde na drugi strani enačbe, ko ga začne napadalno osvajati njegova šefica. Groza! Ne samo, da osvajalec ni on, ampak nemočno podleže črnki!

Film je poln duhovitih šal, ciničnih opomb, smešnih zapletov in povsem nesmiselnih prizorov, ki pa preprosto sodijo v film in ustvarjajo celoto, ki vas ne more pustiti resne. In seveda ne gre brez vsesplošnega pretepa.

Film je poln improvizacij in nepredvidenih prizorov, zato ostaja zvest duhu izvirnika, prinaša pa svežo temo in sveže šale.

Komentarji

27.11. 2013 ob 14:20

Ker prevod hHahaha

— jkk
27.11. 2013 ob 15:50

gledal v Vegasu pred dvemi meseci.

Dobra komedija,,res dobra.

— bertoni
2.12. 2013 ob 18:34

Prevod zopet TOP ...

— Janez
5.12. 2013 ob 17:41

Mater je glupi naslov!! Katero budalo je prevajalo naslov?

— Cartman
8.12. 2013 ob 13:50

To je super naslov. Pritegne. Ti Cartman, se vprašam. Daš si tak vzdevk, pa te en tak naslovček prizadane? Resno? Kaj bi ti raje? Da je naslov: Bralec novic: Nadaljevanje legende? Temu se reče butast naslov. Če ne veš kaj pomenu "v duhu filma" in te dejansko to prizadane, raje ne gledat tega filma.

— A.
18.12. 2013 ob 18:23

Cartman un model z imenom A te je ubou haha

— huehue
25.12. 2013 ob 1:03

QAhem... Naslov Top. Trailer zgleda res dober. Zdaj samo upam,da bo film re sza smejat.

— Filmozaver
5.1. 2014 ob 13:57

sicer res ne vem...ali sem jaz malo "čuden" ali pa je šel današnji humor nekam svojo pot...res je, da se je skoraj polna dvorana smejela ( nekem spakovanju, vreščanju na platnu) a meni se je večina filma zehalo....

— brada

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.