Kolosej
Film distribucije Continental Film

Jaz, robot

znanstveno-fantastična akcija
Samo on je zaslutil, kaj imajo za bregom.
Na sporedu od: 30.9.2004, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Jeff Vintar, Akiva Goldsman po knjigi Isaaca Asimova
Režija: Alex Proyas
Will Smith bo v prihodnosti obračunaval z roboti. Tistimi 'slabimi', ki ne spoštujejo osnovnega zakona robotike. Le ta namreč zapoveduje, da nikoli ne smejo škodovati človeku. Pri tem mu bo pomagala 'dobra mrha', Bridget Moynahan, ki je z obilico barskih izkušenj uspela zapeljati tudi Colina Farrella kot Rekruta!

Will Smith nastopa kot detektiv Del Spooner v srhljivki z vrhunsko tehnologijo, ki jo je navdahnila serija novel vizionarskega pisatelja Isaaca Asimova. Leta 2035 so tehnologija in roboti zaupanja vredni deli vsakdana. Da je zaupanje zlorabljeno, uvidi samo en samcat mož, sam, samcat proti vsemu sistemu.

Jaz, robot uporablja spektakularna nova odkritja na področju posebnih vizualnih učinkov, kakršnih do zdaj na velikem platnu še nismo videli in s pomočjo katarih oživi svet robotov. Lik Sonnyja, izjemnega robota, ki pozna odgovor na uganko o umoru - in morda ve, kako rešiti človeško raso - predstavlja najnovejši dosežek na področju fotorealizma. Vsekakor je Sonny najbolj realističen, čustveno dodelan, tridimenzionalen lik, oblikovan s pomočjo računalniške grafike, kar jih je bilo kdajkoli ustvarjenih za film.

Jaz, robot je režiral Alex Proyas (Dark City, The Crow) in ustvaril neverjetni Chicago prihodnosti - okrog leta 2035 - v katerem so roboti postali sestavni del družbe. John Nelson, dobitnik oskarja za Gladiatorja, pa je supervizior posebnih vizualnih učinkov - v filmu je več kot tisoč prizorov z vizualnimi učinki, v katerih so Sonny in drugi roboti in ki si jih je zamislil scenograf Patrick Tatopoulos (Zvezdna vrata, Dan neodvisnosti, Godzilla, Underworld, Pitch Black). Skupina za vizualne učinke je oblikovala tudi dejanski svet Chicaga leta 2035.

V filmu je našlo svoje mesto več ključnih likov iz zgodb Isaaca Asimova z naslovom Jaz. Robot, vključno z dr. Alfredom Lanningom in mlajšo inačico dr. Susan Calvin, kot tudi več zamisli in idej slavnega avtorja.

Predstavljajte si svet, v katerem se avti kar sami vozijo, roboti igrajo simfonije za orkester, miselni vzorci živali pa lahko ženejo robota. Ne, to niso projekcije v daljnjo prihodnost... to so današnji časopisni naslovi. Dogajanje filma Jaz, Robot je postavljeno 30 let v prihodnost, a tehnološki dosežki Avtomatskih hišnih pomočnikov, ki jih spoznamo v filmu, arhitektura, oblačila in vozila so občinstvu še vedno prepoznavna.

Sodeč po opisanem napredku, skoraj ni dvoma, da bodo v bližnji prihodnosti roboti postali zaupanja vreden del vsakdana. Vsaka družina bo imela enega ali celo več. Čistili bodo naše domove, nam dostavljali pakete, sprehajali naše hišne ljubljenčke - celo pazili naše otroke. A kaj bi se zgodilo, če bi se to zaupanje prelomilo, razletelo na tisoče koščkov? To vprašanje je v filmu Jaz, Robot ključno.

Zgodba se odvija na robu tehnološkega in družbenega prepada, ko se bo število robotov v Združenih državah potrojilo. Z najnovejšimi modeli robotov - NS-5 Avtomatski domači pomočniki - bo na vsakih pet ljudi prišel en robot. NS-5 , prvi v novi generaciji robotov, ki so narejeni iz izjemno močne zmesi, zmorejo vse, od čuvanja otrok, pripravljanja družinske večerje do usklajevanja vašega bančnega računa. Z msovno distribucijo robotov NS-5 bo podjetje U.S. Robotics, ki jih proizvaja, postalo najmogočnejše podjetje v zgodovini planeta.

Epski dogodki, ki spreminjajo zgodovino, in ki jih prikazuje Jaz, Robot, so se rodili pred desetletjem, ko je Jeff Vintar napisal scenarij za Hardwired, kriminalko o umoru, ki ga je morda zagrešil robot. Projekt je nadzoroval producent Laurence Mark, Twentieth Century Fox pa je odkupil Hardwired in za režiserja izbral Alexa Proyasa. Na začetku leta 2000 je Vintar odletel v Avstralijo, da bi začel delati s Proyasom na projektu. Sodelovanje se je nadaljevalo naslednji dve leti.

"Z Alexom Proyasom smo želeli scenarij malce razširiti," se spominja Laurence Mark. "Na začetku je bila to zelo neposredna futuristična kriminalka in ves čas smo se trudili, da bi platno malce razširili. Poleg tega se je zdelo smiselno pri filmu uporabiti Alexov izjemen smisel za vizualno." Pravice za Jaz, Robot je v tistem času kupil Davis Entertainment in Proyas si ga je zamislil kot film, ki bi vključeval tudi elemente del Isaaca Asimova. Njegove zamisli in liki so povsem naravno soupadali s strukturo Vintarjeve kriminalke.

"Poročili smo Hardwired in Jaz, Robot, ker so si pri Foxu od nekdaj želeli posneti velik film o robotiki, Alex pa je od nekdaj sanjal, da bi posnel film po novelah Asimova," pravi producent John Davis. "Ta poroka bi se lahko zgodila že na samem začetku, saj sta si tematiki Hardwired in I, Robot pogosto zelo podobni," dodaja Laurence Mark.

V svetu leta 2035 so prepričani, da so pred roboti zavarovani s tremi zakoni. Robot ne more ljudem storiti nič žalega ali dopustiti, da se človeku kaj zgodi; robot mora ubogati ukaze ljudi, razen če ti nasprotujejo prvemu zakonu; robot mora varovati lastni obstoj, dokler je to v skladu s prvim in drugim zakonom. Asimov je Tri zakone robotike oblikoval v svojih znanstvenofantastičnih delih, a njegove zamisli so se razširile v resnični svet in celo krojijo način, kako se prava robotika in raziskovalci ukvarjajo z umetno inteligenco.

"Asimov je populariziral znanost," pravi koscenarist Jeff Vintar. "Je eden od pionirjev znanstvene fantastike in eden prvih, ki je pisal o robotih. Pred Asimovim so bili roboti vedno opisani kot pošasti. Bil je prvi, ki jih ni obravnaval kot mentalne Frankensteine, pač pa kot mehanizme, ki so delovali po določenih zakonih in je tudi prvi, ki je napisal realistične zgodbe o robotih."

Alex je nad zgodbami Asimova navdušen že od otroštva. "Pri približno desetih letih sem bral veliko znanstvene fantastike in Asimov mi je bil med pisatelji zelo pri srcu. Bil sem občudovalec znanstvenofantastičnega žanra in Jaz, Robot se mi je zdela ena redkih knjig, po kateri bi bilo res krasno posneti film. Ko si mlad, sanjaš o teh stvareh in jaz sem si že zelo zgodaj želel snemati filme..In tako sem sanjal tudi o tem, da bi kdaj po tem posnel film. Zamisli Asimova se mi še danes zdijo relevantne tudi za današnji čas. Neverjetno se mi zdi, da je nekdo, ki je ustvarjal v štiridesetih in petdesetih, tako natančno predvidel prihodnost in so se mu porajale ideje, ki šele zdaj zadevajo naš vsakdan. Vse bližje smo prihodnosti, o kakršni je pisal on, zato se mi zdi zdaj primeren čas za pripovedovanje teh zgodb."

Medtem ko je Proyas še naprej razvijal scenarij, so se producenti že začeli ukvarjati z dodeljevanjem vlog. Za glavnega igralca so, trdijo, že od vsega začetka imeli v mislih samo enega človeka. "Will Smith je bil številka ena na našem seznamu in to, da smo ga dobili, je bil zadetek v polno," pravi John Davis. "Človeška zgodba nas tu zanima prav toliko kot robotska in zato nebesom hvala za Willa Smitha," dodaja Laurence Mark.

"K filmu me je pritegnilo dejstvo, da težava pravzaprav ni v robotih," pravi Will. "Tudi v tehnologiji ne. Težava je v omejeni človeški logiki, saj smo v bistvu sami sebi sovražnik."

"JAZ, ROBOT je zelo zanimiva mešanica žanrov," nadaljuje Will. "Gre za akcijski film z vrhunsko tehnologijo, romantično dramo in kriminalko s skrivnostnim umorom. Alex Proyas se je sijajno sprehodil med temi različnimi žanri. Običajno se struktura kriminalke z umorom težko ujema s strukturo akcijskega filma. Razlikujejo se po stopnjevanju do vrhunca, a Alex je prelomil pravila žanrov in ustvaril nekaj, kar bo novo in nekaj posebnega."

JAZ, ROBOT je za Willa predstavljal nov izziv. "Igralec ima v akcijskem filmu redko priložnost, da res igra. Meni se zdi zanimivo igrati lik, ki ga marsikaj tare, ker sem do zdaj večkrat uspešno igral srečneže, ki rešujejo svet. Splošno rečeno nisem igral likov, ki so imeli globoke čustvene rane in travme in všeč mi je bilo, da sem se lahko poglobil v psiho takšnega lika. Zato je bilo to zame nekaj novega."

Na Willovo pobudo se je ekipi pridružil še scenarist Akiva Goldsman, ki je za scenarij Čudovitega uma dobil oskarja. "Ta projekt se nam je zdel nekaj posebnega in nekaj, kar bi se lahko obdržalo dlje časa," pravi Smith. "Želeli smo razširiti meje žanra."

"Willovo prošnjo sva z Alexom z navdušenjem sprejela," pravi Akiva Goldsman, ki je prav tako občudovalec Asimova že od otroštva. Proyas, Goldsman, producent Wyc Godfrey ter nekaj vodilnih pri Foxu so se odpravili na Florido, kjer je Will snemal Podle fante 2 in tam dodelovali scenarij. "Zabubili smo se v hotel in tam sestavili zgodbo prizor za prizorom," se spominja Goldsman. "Zaplete in presenečenja smo ohranjali v vesolju Asimova - ti so bili v scenariju Jeffa Vintarja ves čas prisotni - a smo jih oblikovali tako, da so bili primernejši za strukturo iz treh dejanj."

Filmski ustvarjalci so se trudili, da lik detektiva Spoonerja ne bi bil tipično žanrovski. Spoonerjeva nastrojenost zoper tehnologijo - in robote v svetu, kjer so ti sestavni del vsakdana - je bila ključni element. "Spooner ima rad stara oblačila in staro glasbo in hrepeni po preprostejših časih," pravi Will. "Robotov ne mara in zato je res idealen detektiv za preiskovanje tega umora, ker si res želi dokazati, da je nekaj narobe."

Spoonerju in dr. Calvinovi, ki jo igra Bridget Moynahan, pri preiskavi pomaga nenavadni robot po imenu Sonny, ki ga igra Alan Tudyk. Tudyk in ekipa za vizualne učinke so ustvarili pravo digitalno zvezdo s čustvi, inteligenco in celo s humorjem. Čustvena vez med Sonnyjem in Spoonerjem je za film izjemno pomembna.

"Sonny je zelo zanimiva in težka vloga, ker je robot, ki ima nekako zelo človeške lastnosti," pravi producent Wyck Godfrey. "Je nedolžen in topel, ker je zgrajen drugače kot ostali roboti. Sonny ima tudi smisel za humor. Alan je krasen komik in krasen gledališki igralec in naloga mu je sijajno uspela."

"Sonny je kot otrok," pravi Tudyk. "Včasih zadeve ne dojame, ker je tako natančen. Je pa tudi naiven in optimističen. Sonny je bil narejen z določenim namenom, ki pa ga sam ne pozna. V sebi ima skrite različne skrivnosti in na koncu filma je njegov pravi namen razkrit."

Tudyk je prispel v Vancouver mesec dni pred začetkom snemanja, da bi se pripravil na vlogo. Osredotočil se je na bioergonomično gibanje, govor in mimiko. Ukvarjal se je tudi s kickboxingom, vajami za moč in vajami za ravnotežje.

Na snemanju je igralec in plesalec Paul Mercurio (nastopil je v filmu Strictly Ballroom Baza Luhrmanna) skoreografiral gibanje za ostale robote. "Sem edini robot, ki ni delal s Paulom," pravi Tudyk. "To je bila dejansko dobra zamisel, saj je Sonny nova generacija robotov. Med vsemi roboti je nekaj posebnega."

Igralski ekipi se je pridružil tudi izkušeni James Cromwell v vlogi Dr. Alfreda Lanninga, tehničnega genija, zaslužnega za vzpon U.S. Robotics, in s čigar smrtjo se film začne.

Cromwell si je pri JAZ, ROBOT želel sodelovati zaradi vprašanj, ki jih film zastavlja: "Kakšna je moralnost naših odločitev? Kakšne so posledice povečanja števila inteligentnih strojev in kako se ljudje nanje odzivajo? Všeč mi je bilo, kako so jasno začrtano detektivsko zgodbo razširili v študijo o nekaterih težavah, ki bi jih ta vprašanja porajala."

Ker je ustvaril "duha v stroju", ki ogroža človeško raso, je Lanning ustvaril tudi svoj hologram, ki po njegovi smrti daje detektivu Spoonerju namige. "Posredujem mu bistvo težave in kako nadaljevati. Kot sam pravi: To je kot zgodba o Janku in Metki, ki po poti sledita drobtinicam."

Trije zakoni Isaaca Asimova

"Mislim, da bi bil Isaac Asimov ponosen na film," pravi producent John Davis. "Zelo je spoštljiv do njegovega dela. Režiser je s pomočjo vrhunske tehnologije ustvaril prihodnost, ki je paša z oči. Film pa ima tudi sijajen osrednji lik, ki je junaški in ki nas vodi po tem svetu."

"V filmu bodo uživali tudi tisti, ki niso pristaši Asimova ali znanstvene fantastike," pravi producent Topher Dow, "a če ste občudovalec Asimova, je zgodba krasna spremljevalka knjige Jaz, Robot in izvrstna znanstvena fantastika."

Trije zakoni robotike
1. Robot ne sme poškodovati človeka ali dopustiti, da bi se človeku kaj zgodilo zavoljo njegove nedejavnostji.
2. Robot mora ubogati ukaze ljudi, razen če so ti v nasprotju s Prvim zakonom.
3. Robot mora varovati svoj lastni obstoj, dokler je to v skladu s Prvim in Drugim zakonom.

V ospredju vseh zgodb o robotih Asimova so trije zakoni robotike, ki so vgrajeni tudi v vse robote.. Z njimi se začno in končajo vse zgodbe. Uganka vsake pa je, kako in zakaj so se ti zakoni prekršili.

"Robotske zgodbe Asimova so male intelektualne sestavljanke," pravi Jeff Vintar. ‘V vsaki zgodbi Jaz, Robot predstavi težavo, ki spodbija Tri zakone robotike. Mislim, da prav to bralce teh zgodb navdušuje že desetletja - vedno predstavi izziv nečemu in nato pokaže rešitev."

"Film so navdihnila dela Asimova, ne gre pa za neposreden prenos," pravi Alex Proyas. "Nemogoče je bilo naracijo izvirnih devetih zgodb prenesti na filmsko platno. Jasno je, da smo si dovolili kar precej umetniške svobode in ustvarili svojo lastno zgodbo znotraj sveta in zamisli Asimova. Skušali smo slediti duhu tega, kar je ustvaril, z vidika filma pa v njegov svet vnesti nekaj novega. Storili smo tisto, kar je v bistvu storil Asimov v večini svojih zgodb. Zakoni so vmeščeni v robote in jih ni moč prekršiti. A nekako robotom uspe narediti kratek stik."

Po Proyasovem mnenju je najbolj zanimivo vprašanje, ki ga zastavlja film, kako se bomo spopadli z roboti. "Mislim, da prihajajo, o tem ni dvoma. Vedno je zanimivo opazovati, kako se ljudje prilagodijo novi tehnologiji. Nazadnje se vedno odločimo verjeti, da nam bo tehnologija olajšala življenje in jo sprejmemo. Je to dobro ali slabo? Ljudje očitno razmišljamo na ta način in mislim, da bomo tudi v prihodnosti."

O igralcih

Will Smith (detektiv Del Spooner, izvršni producent): med njegovimi filmi so Dan neodvisnosti, Podli fantje 1 in 2, Državni sovražnik, Legenda o Baggerju Vanceu, Divji, divji zahod in Ali, za vlogo v katerem je bil letos nominiran za oskarja.

Pripravlja naslednje filme: The Untitled Chris Garden Project, Hitch in Shark Tale (animirani film, ki je v postprodukciji).

Leta 1986 je osvojil glasbeno sceno kot Novopečeni princ oziroma polovica rap dueta DJ Jazz in Novopečeni princ, ki je osvojil nagrado grammy. Smithova sposobnost zabavanja ljudi in magnetizem sta botrovala nastanku uspešne nadaljevanke Princ iz Bel Aira.

Ker je bila nadaljevanka tako priljubljena, je Smith pristal tudi pri filmu. Kritiki so ga hvalili v Six Degrees of Separation, za vlogo v katerem je bil nominiran za oskarja za stransko vlogo. Poleg tega je igral še v Made in America in Where the Day takes you.

Smith je začel rap izvajati na zabavah, ko mu je bilo 12 let. Pred osmimi leti sta z Jeffom Townesom postala DJ Jazzy and The Fresh Prince. Z njunega debitantskega albuma Rock the House je uspešnica Girls ain't nothing but trouble. Na njunem naslednjem albumu He's the DJ, I'm the rapper se nahaja njuna najbolj priljubljena skladba Parents just don't understand, ki je leta 1988 prejela nagrado grammy za najboljši rap nastop.

Leta 1989 sta bila nominirana za grammyja za skladbo I think I can beat Mike Tyson z albuma And in this Corner. Grammyja sta dobila za skladbo Summertime z albuma Homebase, ki sta ga izdala leta 1991 in je postal platinast.

Leta 1992 so Smitha in Townesa nagradili z nagrado NAACP Image kot izjemna rap umetnika.

Bridget Moynahan (dr. Susan Calvin) je nastopila v filmih Rekrut, Vsota vseh strahov, Dobre mrhe, In the Weeds, Serendipity.

Na televiziji je v več epizodah Seksa v mestu igrala ženo Živine, Natasho.

Bruce Greenwood (Lawrence Robertson) je posnel filme 13 dni, Hollywoodski kifeljci, Being Julia, Double Jeopardy, Rules of Engagement, Below, The Core, Exotica, The Sweet Hereafter, Ararat, nadaljevanke Road to Avonlea, St. Elsewhere, Nowhere Man.

O režiserju

Alex Proyas je režiral filma Vran in Dark City.

Garage Days pa je bila hkrati njegova prva komedija in film, dogajanje katerega je postavljeno v sedanjost. Proyas je bil tudi koscenarist pri Garage Days, ki pripoveduje o obetavni garažni skupini, pri čemer je črpal iz izkušenj, ki si jih je nabral kot režiser rock videospotov.

Proyas je bil pri sedemnajstih sprejet na Australian Film, Television, and Radio School. Njegov prvi kratki film Groping je prejel številna mednarodna priznanja, med drugim nagrado za najboljši kratki film na Londonskem filmskem festivalu.

Proyas živi in dela v Sydneyu, kjer njegova produkcijska hiša Mystery Clock Cinema pripravlja več projektov, ki naj bi jih režiral za film in televizijo.

Komentarji

27.8. 2004 ob 3:06 zvezdica

Je za pogledat. Pa Willie igra heroja spet ej :) Ne, res. Dogodki se zanimivo odvijajo.

— Bogo
27.8. 2004 ob 9:52 zvezdica

Prvi! - Povedal bi, da sem si film ogledal v Londonu pred enim mesecom in je zeeelllooo dobr! Zgodba sama je ful dobra. Res, ze kr neki casa ni blo filma, ki bi biu tko dobr narejen... :)

— Urban
27.8. 2004 ob 20:51

ta film se res splača gledat v kinu ali na cdju. LP

— nekdo
31.8. 2004 ob 11:35

to more bit dbest film sej igra wil smit

— kaj te briga
31.8. 2004 ob 12:48

film sm si pogledala že julija z filmskim kritikom marcelom štefančičem!film je zelo v redu, še posebaj vizualno!

— maša
31.8. 2004 ob 14:40

komaj čakam da dobim dvd-rip, če bom imel možnost pa ga bom videl v kinu. LP

— nekdo
3.9. 2004 ob 16:45

Z Bogotom in Urbanom se ravno ne strinjam o originalnosti filma, je pa res da so efekti kar dobri! Me je Will - ov Dan neodvisnosti bolj prepričal! Si je za ogledat! Will pa je samo še enkrat več dokazal da je zelo dober igralec!

— Andrej
5.9. 2004 ob 18:08

hm film je slab! brezvezen, film ki terminatorju ne seže do kolen. ne vidim razloga zakaj se je will smith sploh odločil da igra v tem filmu

— sandi
7.9. 2004 ob 18:33

ne bi rekel da je dobr. preveč fantastike je pa preveč.

— castor
12.9. 2004 ob 15:45 zvezdica

film si si ogledu...je kr fajn za pogledat! Willy pa tko k zmer heroj...;) lp

— m_boy
15.9. 2004 ob 14:27

ne bom reku nic drugega ker sem vidu sam trailerje kot to da ne razumem...kk lahka iz asimove knjige grejo delat akcijsko razpaljacino...ma so rez bogi v tem hollywoodu

— kr neki
17.9. 2004 ob 22:58

Ja jaz sn si film že poglejo sicer ne v kinu :)) Drugač pa je full vreji sicer pa boste sami vidli ne sploh je vreji ker je ta film kot prikaz za leto 2029. Fajn se mejte ayde :))

— Ush3r
20.9. 2004 ob 14:30 zvezdica

Eden izmed boljsih zf filmov. Willie seveda spet igra heroja, ker drugačnih likov očitno ne zna.

— Neimenovani
22.9. 2004 ob 20:01 zvezdica

will je dober igralec, ne glede na žanr filma. mogoče je res mal preveč fantastike, sam spremembe so dobrodošle, ane?

— thorpedo
23.9. 2004 ob 6:41 zvezdica

Ta film sploh ni slab sicer je malce težje razumljiv ampak vam priporočam, da si ga ogledate. Po mojem vam bo vščeč.

— Gledalec
23.9. 2004 ob 13:56

Will Smith just PWnzzz my number 1. Vsak film ki je igral on ni slab!

— Valth
23.9. 2004 ob 16:30

Film bo pumoje ful hud kokr pravte pa koncn bomo spet vidl Willa! on je tok hud! komi cakam! : )

— Jz
24.9. 2004 ob 13:29

Mogoce bo kar dobro gledati tele film

— bbb
24.9. 2004 ob 14:58 zvezdica

Eden izmed boljših filmov v zadnjem času predvsem glede vsebine in efektov! Priporočam ogled.

— Staš R.
24.9. 2004 ob 20:35

willy je ful faca, čeprou še zmer igra heroja. film bo uredu,tud če je zf.

— dj bloo ajnez
25.9. 2004 ob 21:01

bedn film totalka

— me
27.9. 2004 ob 18:38

hey!!ja sj wm naslow wse puwe...še en film k ga ne smete tamudit!!mejta se!!

— *maška*
27.9. 2004 ob 19:38

Film je sicer dober, ampak Willova igra je pa v tem filmu podpodpovrečna. Kot da bi igral kakšen slovenski igralec.

— baloni
28.9. 2004 ob 15:36

Res po dolgem času en pameten film. Dobra zgodba, igralci, efekti. Priporočam ogled !

— Jan 25
28.9. 2004 ob 19:57

It's a good movie!

— thorpedo
28.9. 2004 ob 20:48 zvezdica

Home Entertainment oz. pravi film za sodobne multiplekse, brezmožgansko razvedrilo za ljubitelje računalniško generiranih podob, ki tokrat izgledajo zelo resnično in prepričljivo. Podivjani in čustveno prebujeni roboti se uprejo, saj hočejo zavarovati človeško raso pred lastnim uničenjem, človek je res že preveč zasvinjal lasten planet in nekdo ga mora ustaviti, pišče je napadlo lastno mater - Kuro, kot Bill Gates, ki z novim operacijskim sistemom obljublja, da bo sistem človeka varoval pred njim samim (pred njegovimi nepremišljenimi napakami) Potrebujemo samo še nekakšno Trinity (Bridget Moynahan), da izklopi glavni računalnik (le ta nadzoruje vse robote) in spet bo vse po starem, roboti bodo spet pridno odnašali smeti in vodili naše kužke na sprehod, saj za kaj drugega tako niso pristojni. In prav je tako, saj nočemo videti še enega Terminatorja.

— Nakladač
29.9. 2004 ob 11:06 zvezdica

...in kaj počne Will Smith? Kot ponavadi, igra samega sebe, je nekakšna gibajoča reklama za Tovarno Audi in JVC, obogatena z nekaj matričnimi posnetki obvladovanja motorja in dvoročnega streljanja s pištolo, lahko bi naučil svojo kolegico, kako se uporablja orožje, saj mu skoraj odpihne glavo med borbo s podivjanimi roboti. Vseeno, scenarij ima nekaj logike, še en zanimiv vpogled v prihodnost, v kateri bodo smetarji, kuhinjske pomočnice in sprehajalci psov brez dela. Verjetno tudi prijateljev ne bomo več rabili, nadomestili jih bodo družabni in čustveni roboti?

— Nakladač
30.9. 2004 ob 15:30

Čao film sm gledala na dvixu in je full dobr, pa Will je full hot. No lepo je prkazano, kaka bo verjetn naša prihodnost.Sicer bo fajn met enga robota lepo doma, da bo pospravlu pa psa sprehaju, sam po drugi strani, pa nikol ne veš, kdaj se bojo ti roboti začel upirat.K če se bo to kdaj zgodil, pol po moje nimamo nč možnosti, d jih ustavmo.Drgač pa full dobr film, splača se ogledat.

— Nakladalka
1.10. 2004 ob 16:06

ja jes sm knigo prebrl pa je ful huda tko d če je film tok dobr k kniga je tole film leta!

— BLAžo
1.10. 2004 ob 22:33 zvezdica

Jaz, robot je bad-boyevsko policijski, spider-mansko povzpeten, matrično sfajtan, terminatorsko »apokaliptičen « in pa robocopovsko robotski. Ali pa kar na novo imitiran Ostržek: robotek, ki ga je njegov očka Pepe naučil o ljubezni in čustvih. In ki hoče biti na vsak način resničen. Še dobro, da se z iskanjem resničnosti ne obremenjuje Will Smith – v Bad Boysih je itak izgubil stik z realnostjo. Aja, pa ne mislite, da je to še en movie, kjer se samo fightajo, brcajo, boksajo, razbijajo – ali pa samo robotovsko eksperimentirajo. Ah, ne, tokrat so Smithu nalepili dober scenarij: ker je napet do konca, nepredvidljiv in si upa povedati sporočilo, ne da bi se zbal, da bo izpadel dramsko. Ali pa preveč zafilozofirano. Zgodba je pač besedna igra – v vsakem zakonu je luknja, samo potruditi se je treba, da jo najdeš. Bolj nevronski bodo roboti, prej jo bodo našli. Hja, pustite robote in mašine pri miru, nas že celo večnost prepričuje Hollywood – folk sicer ne zakapira, lahko pa filmarji staro zgodbo na novo obrnejo in poberejo keš.

— www.geocities.com/mr xfilm
2.10. 2004 ob 9:17

film je zelo dober fantastika je kul pa to.. no js mu dam oceno 8/10 ga priporocam.. mam ga doma pa se sigurn ga bom su gledat u kino..

— noone
2.10. 2004 ob 12:10

po opisu frendov je še kar dobr, pa še dons ga grem gledat

— P.i.M.p
2.10. 2004 ob 23:16 zvezdica

meni je bil film presenetljivo všeč, čeprav nisem ne vem kakšen ljubitelj takšnih filmov. saj kake strašanske globine v teh filmih itak ni za pričakovati, ampak ta zgodba niti ni bla slaba, efekti so bili odlični, will smith tak kot vedno (ni ravno doprinesel nevemčesa v ta film, lahko bi ga igral tudi kdorkoli drug), najbolj simpatičen je bil pa vsekakor sonny, nes pa? :-)

— Lenča
3.10. 2004 ob 7:38

film je ful dobr in si ga morte ogledat. sicr je pa glavni igralc tud ful hud. še enrazlog več, da si punce ogledate film

— sunset
3.10. 2004 ob 18:46

ma jok ! nič od tega ne bo še za časa naših prapraprapravnukov.S ej so nas v srednji šoli učil da tud nafte ne bo več do leta 2030.Sej nam računalniki crknejo v dveh letih pa so na miru,kaj šele kaki roboti.Mašta pač.

— Mile
4.10. 2004 ob 12:03

Film je dobra znanstvena fantastika! Dogodki se dobr odvijajo, Will je glavni v akciji, priporočam ogled!

— boško
5.10. 2004 ob 15:52

Ej stari film je ful carski mortega jit pogledat

— Ernax
5.10. 2004 ob 21:44

s kako pravico tukaj cenzurirate kritične komentarje !? A je vse v smislu make money pa zato slabe komente brišete ?? A ste tolk nizko padel !? Skratka film je zmeden.In kaj takega ne bo na našem svetu.

— mile
10.10. 2004 ob 17:28

res zakon

— Robert Dukarič
10.10. 2004 ob 17:48 zvezdica

film se ukvarja z vprasanjem svobode, katero je se kako aktualno v danasnjem casu(recimo patriotski zakon v ameriki) in kaj v teoriji naj bi bila nasa svoboda, ter kdo naj bi bil ali ne bi bil ta ki naj bi skrbel za red na tem podrcku,...da bi pa o ideji razmisljali neobremenjeno z denasnjimi politicnimi dogajanji, je celotno dogajanje spretno postavljeno v prihodnost katera dokaj realno in pricakovano zgleda, le da nismo pricakovali take popularnost all stark, jvc-ja ali audia,...skratka film ne vsiljuje idejo, jo zgolj postavi na mizo,...vsec mi je, a tudi zato ker sem malo futurofila,...dober tek

— silvio
10.10. 2004 ob 23:09 zvezdica

Invazija klišejev. Dovolj mi je. Filmov o robotih, ki se uprejo človeku. Filmov, ki nas hočejo prepričati, da so roboti pametnejši od ljudi. In filmov, ki me vedno znova spomnijo na staro šalo o robotu, ki je bil tako zelo pameten, da je odpustil človeka in na njegovo meso postavil robota. Imeli smo tri Matrice in tri Terminatorje. Imeli smo Odisejo 2001, kjer jo je zagodel legendarni Hal 9000. Pa Maximum Overdrive, kjer se je zmešalo celo mašinam za kokakolo. Pa Westworld in Futureworld, kjer se je zasukalo robotu Yulu Brynnerju. Pa Umetno inteligenco in Bicentennial Mana. Pa Total Recall in Blade Runnerja, kjer so roboti sanjali. Pa Demon Seed, kjer je hotel robot posiliti Julie Christie. Pa Robocopa in Cyborga, kjer so bili roboti človeške kopije. Pa Vojno zvezd, kjer sta nas zabavala 3CPO in R2D2. Pa Cherry 2000, kjer so roboti nadomestili celo ženske. Pa Sanjača, kjer se je moral med robote infiltrirati Woody Allen. Pa Eve of Destruction, kjer je bila robot znova vroča bejba. Pa Stepfordske ženske, kjer so si moški svoje žene zamenjali z roboti. Pa Hardware, rezervno verzijo Terminatorja. Pa Kratek stik, kjer je bil robot dobra duša. Pa Univerzalnega vojaka, kjer so se roboti šli kung fu. Pa Gospoda Righta, kjer so ženske sanjskega moškega našle med roboti. Pa Robot Monster, zgodbo o robotu, ki so ga poslali na Zemljane. Pa Osmega potnika, kjer je bil robot med ljudmi skrit bolj kot med roboti. In sedaj imamo še enega Robota, prijaznega Sonnyja, ki hoče rešiti svet. Ki pomaga policistu Willu Smithu in psihiatrinji Bridget Moynahan. Ki se upre sistemu in še enemu sistemu ter ubere popolnoma svojo pot. Ki je še pametnejši od pametnejših robotov, ki so zamenjali stare robote. Ki čuti in razmišlja s svojo glavo. Ki noče biti več Ostržek, ki noče biti le A.I.. Ki hoče sanje. Svojo inačico Blade Runnerja. Ki veš čas išče Harrisona Forda in se mora pač sprijazniti z Willom Smithom, sestričom Robocopa, ki mu je inženiring dal umetno roko in pljuča. Ki se požvižga na Viki, na novega Hala 9000, na mastermindtko revolucije, na predsednico stranke zelenih, ki hoče zmagati na volitvah. Ki se ne strinja z našo politiko, z našim načinom življenja. Ki je zrasla v glavi pisatelja Isaaca Asimova in ki jo je sedaj na naša platna zagnal Alex Proyas, Vran iz Mračnega mesta. Le film, ki obrača neštetokrat videno tematiko, se trudi tekmovati z akrobacijami iz druge Matrice, lovi atmosfero Blade Runnerja in vizijo romana spremeni v poletno uspešnico za srednješolce. In srednješolke, ki jim pride ob mislih na golega Willa Smitha.

— iztok gartner
11.10. 2004 ob 11:57 zvezdica

Tipčen Hollywood, a gledljiv - zanimiva zgradba zgodbe in dobri efekti. Will Smith pa žal ni igralec, ki bi bil primeren za karakter, ki ga igra. Odlično mu gredo akcijske komedije, tu pa je na trenutke čisto umeten. Mi je šlo pa na bruhanje v uvodnih minutah , ker tako očitne reklame v filmu tudi Hollywood še do sedaj ni sproduciral.

— sim
12.10. 2004 ob 16:42 zvezdica

Končno en pametn znanstveno-fantastič ni film! Ki ni kar nekaj tja v tri dni. Je še kar znanstveni in ne toliko fantastični, razen če odštejemo skoke in polete z motorjem. Že lep čas ni bilo tako zanimivega ZF filma, zadnja dva vrhunska predstavnika tega žanra sta bila SFERA in STIK in to že lep čas nazaj. Verjetno je res še samo vprašanje časa kdaj bomo imeli vsak svojega robota. Podobno se je že zgodilo z mobilnimi telefoni.

— Peter
13.10. 2004 ob 1:42 zvezdica

Film, s katerim ima originalni Isaac Asimov bolj malo skupnega. Za začetek, roboti opisani v njegovih zgodbah imajo namreč rdeče oči in telo iz kovine. To je jasno vsakemu, ki je kdaj bral njegove zgodbe ali pa vsaj preletel ovitek in spremno besedo njegove knjige I, robot. Režiserjeva umetniška svoboda ali nedoslednost?

— mmole
16.10. 2004 ob 14:47

sn gleala film...ko ga je fant že dol potegno ko še ni prišo v kino in je punneee dori... :P

— zalublena
16.10. 2004 ob 17:41

zdi se mi, da tale movie prikazuje, kaj se resnicno lahko zgodi, ce bo tehnologija & znanost napredovala do te mere, da se bo obrnila prot nm... hope not. DRGAC JE PA TALE FILM FUL, FUL CARSKI. VREDEN SVOJGA OGLEDA!!! :p

— Leely
18.10. 2004 ob 7:56

film je ful dobr sam mal prevec znanstvene fantaqstike!c ne je pa film cist kul

— X-BaCaRdI-X
23.10. 2004 ob 0:11

jaz sn si tud film ogledal avgusta v angliji (ramsgate) ce vete ki je to.Film mi je il kr vreji.Tu pa tam je malo zalutal ampak Ql film !! :D

— The_One
28.10. 2004 ob 23:10

Dober film!

— Staš R.
29.10. 2004 ob 21:41

naravnost enkraten

— Zero Cool
30.10. 2004 ob 16:05

mene ste čist preprical ga grem kr gledat ;););););) ( meybe)

— kakšen je film
1.11. 2004 ob 22:16

Na koncu filma bila prijetno presenečena, saj sem pred gledanjem film že obsodila na totalni šodr. Čeprav nisem pristaš neke ZF, mi je bil ta film kr všeč... mogoče zato ker je Sunny tko žalostno gledal :o)

— Sweety
2.11. 2004 ob 16:41

že spet en tak film.če vam rečem will smith vam povem vse.drgač pa je še kar vreden za pogledat

— bon jovi
4.11. 2004 ob 10:08

ja film je bil kul, še posebi zato, ker igra Will Smith! Zato se ga zelo splača gledat!

— Žiga
10.11. 2004 ob 19:46

EJ FOLK FUL D BEST FILM

— TILEN
11.11. 2004 ob 19:45

vreji film med 4-mi najboljšimi cool igralci in cool roboti upam da bo 2035 res tako saj je the best will smith!vreji stran

— sany
13.11. 2004 ob 21:48

nisem ljubiteljica takih filmov,ampak ta mi je vsec!!!

— ursa
12.12. 2004 ob 15:31

ej kok je montaza filma?kok minut?

— en
12.12. 2004 ob 17:04

to je najboljsi znastveno fantasticni film kar sem jih kdaj gledal!!

— JAN deset let
18.12. 2004 ob 20:47

ma ja, no... tko, še kr. nism navajana, da will ne igra v akc. komediji. sej to je tud mal, sam ne tko k ponavad. sicr pa so bli tastari roboti lepši od tanovih. še kr.

— mel
19.12. 2004 ob 8:55

pa, k pravte, d will smith spet igra heroja ... to je eden reku, zdej pa že kr usi :@! no, itak pa mu taka vloga paše, pa še tok je kjut :):):):):) no, men je film naj naj, poleg BELA MODELA! je ful zanimiv, super zgradba itd. vredn si ga je šlo ogledat, če ste ga pa zamudil, pa vm priporočam, d si kupte al pa sposodte DVD! ajdek, baybay

— vnb
16.1. 2005 ob 9:57

jaz sem šla film gledat zato, ker je will smith moj naj igralec...pa mi je bil film ful dober! lp

— maja*
10.2. 2005 ob 13:37

film je kul

— aljaž
4.5. 2005 ob 17:40

ja ta film je ful kul

— nejc
11.3. 2006 ob 19:04 zvezdica

Končno sem premislil kakšen komentar, kakšno oceno bom podelil temu filmu. Film je megafantastičen, saj imam rad znanstveno fantastiko. Roboti so coolski, igralci tudi... Če prav si filma nisem ogledal v kinematografih.

— Luka
12.3. 2006 ob 13:44

pred kratkim sem, dobila ta film in sem si ga tudi ogledala. Rada bi povedala le, da boljšega filma nisem nikdar videla. Res ste zakon!

— suzana
2.6. 2007 ob 22:31

to sploh ni film o robotih.kje sploh so??...kr neki k ma železno roko pa je kr robot...jst mislem d je robot sam tista bedna baba!! will smith suucks in this movie..bolš je pr princ iz bel aira...še pika nogavička je bolš od njega...al pa nodi tut...

— igor
20.4. 2008 ob 2:00

ow ta ilm je the best sploh ni bujšga

— the best
31.10. 2008 ob 17:06

will smith je car in robot sony tudi

— das
31.10. 2008 ob 17:07

zelo dober film

— fas
1.5. 2010 ob 13:53

Jaz sem ga zdaj gledala po TV in mi je všeč.Ta robot Sonny je faca!

— hgfzt
6.7. 2010 ob 9:27

men je film zlo dobr

— sašo
26.8. 2010 ob 20:30

Film je zelo kul. Veliko je fantastike, kar mi je zelo všeč.Imam tudi DVD Jaz robot. Najbolj všeč mi je to, ko se *tisto dekle * odloči pomagati in skupaj s Sonijem rešijo svet.

— pamela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.