Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Jaz pa tebi mamo

komedija, drama, romantični
Na sporedu od: 13.6.2002, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Scenarij: Alfonso Cuarón, Carlos Cuarón
Režija: Alfonso Cuarón

Zgodba

Življenje Julia in Tenocha je, tako kot pri večini sedemnajstletnih fantov, nabito polno s hormoni. Njuno prijateljstvo je najvažnejše in z naglico drvita proti odraslosti.

V prazničnem vzdušju popoldneva z njunima družinama spoznata Luiso, dvajsetletno Španko, in se z vso ljubkostjo sedemnajstletnika začneta spogledovati z njo. Povabita jo, da se jima pridruži na poti do plaže po imenu Boca del Cielo ("Nebeška usta"), zamolčita pa ji dejstvo, da sploh ne vesta, kje to je, tudi če bi obstajala. Luisa privoli, toda vsak gre svojo pot in zato na to prav hitro pozabijo.

Luisa kmalu zatem prejme zelo žalostno novico, in ker tako potrebuje spremembo, poišče fanta in sprejme njuno ponudbo. Skupaj odrinejo na pot, ne toliko do plaže Boca del Cielo, kot pa do tistega nenavadnega, izmikajočega se kraja v našem življenju, kjer si pridejo navzkriž nedolžnost, spolnost in prijateljstvo.

S to intimno in osebno zgodbo sta režiser Alfonso Cuarón in njegov sodelavec Emmanuel Lubezki (skupaj sta naredila že A Little Princess in Great Expectations) združila filmsko poezijo s smehom, erotiko in končno tudi globoko žalost.

Produkcija

Režiser Alfonso Cuarón, ki je v Ameriki najbolj znan po filmih A Little Princess in Great Expectations, se je lotil tega projekta preko newyorške filmske produkcijske hiše Good Machine. Cuarón pravi: "Vse se je začelo s pogovorom med mano in Tedom Hopeom (soustanoviteljem Good Machine) glede skupnega sodelovanja pri filmu. Spomnil sem se zgodbe, ki sem jo pisal zelo dolgo nazaj (skupaj z bratom, pisateljem Carlosom Cuarónom). Obenem pa sem si močno želel posneti film, ki bo obravnaval tematiko najstnikov in tako je vse skupaj začelo dobivati obliko."

Alfonso se spominja: "Na začetku je bil Zappa. S Carlosom sva sedela na mojem vrtu in v neskončnost poslušala Watermelon in Easter Hay, medtem pa sva premlevala ideje. Pesem se je vrtela, dokler nisva zaključila scenarij in kasneje tudi vse do zadnje scene filma. Pesem je popolnoma ustrezala razpoloženju filma. Veliko se imava zahvaliti Zappi."

"Hotel sem posneti film, ki bo čisto drugačen od mojih prejšnjih, posnet bolj z realističnega vidika. Zato sem se odločil spremeniti vse - od načina podajanja zgodbe do samega izgleda filma. O tem sem se pogovarjal z Emmanuelom vse od zaključka snemanja Great Expectations. Kar se pa tiče seksa, smo hoteli posneti film, ki ne bo skrival ničesar. Osebe so morale biti iskrene in prizori seksa so morali biti takšni, kot dejansko so.

Brata sta črpala iz lastnih izkušenj, ko sta pisala scenarij, vendar ne v celoti. Carlos razlaga: "Zgodba je plod veliko izkušenj, kot tudi najine domišljije. Mogoče me določene reči, ki jih počnejo liki, ne zanimajo, lahko pa si jih predstavljam tako v resničnosti, kot tudi na filmu. Obstaja nekaj podobnosti z najinim življenjem, toda ne najočitnejše. Jaz nisem Julio in Alfonso ni Tenoch. V večini primerov je to le film."

Prvi izziv je predstavljal izbor igralcev za tri glavne vloge. Za vlogo Luise so izbrali špansko zvezdo Maribel Verdu. Verdu pravi: "Luisa je polna življenja, predvsem zaradi tega, ker nikoli ni imela življenja. Je Španka, ki pride v Mehiko s svojim mehiškim fantom. Je karakter z žalostno preteklostjo. Je sirota - v njenem življenju je bil vedno nek nemir - in prav zaradi tega polna življenja." Dodaja še: "Všeč mi je bil scenarij, ker je zelo težek. In drugačen. Je zelo krut in se ukvarja z groznimi dejstvi, toda na zelo zabaven način. Ljudje se bodo veliko smejalo, občinstvo bo sedelo in se spraševalo: "Kaj sem pravkar videl?"

Za vlogi dveh moških, ki se pridružita Luisi na potovanju, so izbrali mehiška igralca Diega Luno in Gaela Garcio Bernala. Njuno prijateljstvo v resničnem življenju odseva tisto v filmu. Luna razlaga: "Gaela poznam od rojstva. Leto dni je starejši od mene. Najini starši so od nekdaj prijatelji, moja mama je zelo blizu njegovi."

Bernal se strinja: "Najini starši so bili prijatelji in zato sva postala prijatelja. Skupaj sva preživela mladost. Veliko dogodkov v filmu sva na nek način doživela tudi sama. Poleg tega pa sta glavna lika stara sedemnajst let. Jaz jih imam dvajset, Diego pa devetnajst, zato so tista leta še vedno prisotna v najinih mislih."

"Gael je odšel v London in nisem ga videl dve leti. Potem pa sem prejel njegovo pismo, v katerem je napisal: Skupaj bova igrala v filmu! Čudovito! Mislim sem, da laže ali pa da me ima za norca. Potem sem prejel še eno njegovo pismo, v katerem je napisal, da bova v filmu Alfonsa Cuaróna, mene pa ni še nihče klical. Potem me je poklical Cuarón in šele takrat sem vedel, da je vse res."

Kemija med obema igralcema in Maribel je bila za snemalce najvažnejša. Luna pravi: "V Španiji smo šli najprej k Maribel domov. Videl sem jo v filmu Belle Epoque in mi je popolnoma zmešala glavo. Nemogoče je, da ne bi opazil, kako lepa je in poleg tega je še odlična igralka.

Največji problem je za igralce predstavljalo veliko golih scen. Luna pravi: "Imel sem to srečo, da sem že s sedmimi leti posnel film. V tistem filmu sem bil gol vsaj deset minut. Od takrat sem igral še v dveh, treh golih scenah in sramežljivosti sem se znebil le tako, da sem vedel, da sem svoboden. Če moram biti gol, si rečem, da gre za umetnost kazanja golote, ki je prav tako pomemben del filma - prav toliko, kot so moje roke ali pa noge. To sem jaz, ponosen moram biti nase!"

Luna je mnenja, da se lahko prav vsak poistoveti z zgodbo. "Če se vam to še ni zgodilo, ste pa zagotovo sanjali o tem ali pa ste od nekoga slišali. Gre za take vrste zgodbo, ki te napolni z energijo. Rečeš si, kako bi bil rad v njihovi koži, vsaj kar se tiče pustolovščine. Zgodba govori o spolni identiteti, ideologiji, stališču do življenja s strani dveh tipov, ki spoznata, da se nekaterih reči v življenju me da kontrolirati. Na prvi pogled je scenarij zelo preprost, a v resnici je zelo zapleten."

Igralci

Usoda je očitno tako hotela, da sta Diego Luna in Gael Garcia Bernal začela televizijski karieri skupaj, ko sta bila stara 12 let - in sicer sta imela glavni vlogi v limonadasti nadaljevanki El Abuelo Y Yo. Zdaj, več let kasneje, zopet igrata prijatelja, toda v bolj odraslem okolju.

Diego Luna (Tenoch)

Ko je imel Luna sedem let, je dobil vlogo v gledališki predstavi, pri dvanajstih pa je doživel televizijski prvenec v limonadasti nadaljevanki El Abuelo Y Yo. Pred kratkim se je pojavil na malih ekranih v zelo uspešnih nadaljevankah El Amor De Mi Vida in La Vida En El Espejo.

Igral je v številnih gledaliških predstavah, med njimi lahko omenimo De Pelicula, La Terea, Comedia Clandrtina, Cantaro Roto.

Njegova prisotnost na filmih je prav tako raznolika in uspešna. Igral je že v devetih celovečernih filmih, v Amabar, Un Hilito de Sangre, Un Dulce Olor A Meute, El Cometa, Todo El Poder.

Leta 2001 se je pojavil v naslednjih filmih: Carambola, Fidel, Vampires: Los Muertos Johna Carpenterja, Ciudades Oscuras in Frida Kahlo. Videli pa smo ga lahko tudi v Preden se znoči, v katerem je igral tudi Johnny Depp.

Gael Garcia Bernal (Julio)

Tako kot Luna, je tudi Bernal začela svojo kariero na odru, pojavil pa se je prav tako v limonadasti nadaljevanki El Abuelo Y Yo, pri svojih dvanajstih letih.

Njegov prvi celovečerni film je bil mednarodno priznani Pasja ljubezen, ki je bil leta 2001 nominiran za oskarja za najboljši tuj film, prejel pa je tudi nagrado na canneskem festivalu. Bernal je prejel tudi nagrado za najboljšega igralca na chicaškem filmskem festivalu.

Ostali filmi vključujejo El Crimen Del Padre Amaro, Sin Noticias De Dios s Penelope Cruz, Vidas Privadas in Dreaming of Julia s Harveyjem Keitelom. Posnel je tudi film Fidel, v katerem igra Che Guevaro.

Maribel Verdu (Luisa)

Alfonso Cuarón je vedel, da potrebuje izjemno karizmatično igralko, da bo nastal eksploziven trio. Pot ga je ponesla v Španijo k igralki Maribel Verdu.

Mnogi se jo spominjajo po vlogi, zaradi katere je postala izjemno slavna - v filmu Vicenteja Arande Amantes.

Svojo kariero je začela pri trinajstih letih kot manekenka, svoj filmski prvenec pa je doživela v filmu El Crimen Del Capitan Sanchez.

Zaigrala je že v več kot tridesetih filmih, med njene najbolj opazne pa spadajo: Salsa Rosa, Belle Epoque (leta 1994 je prejel oskarja za najboljši tuj film), Huevos De Oro, 27 Horas, La Buena Estrella, La Celestina, Frontera Sur, Goya En Burdeos in El Entusiasmo.

Izza kamere

Alfonso Cuarón (režiser in scenarist)

Rodil se je v Mexico Cityju, kjer je tudi študiral film in filozofijo. Pri številnih filmih je bil pomočnik režiserja, sam pa je tudi režiral številne TV oddaje, preden je doživel svoj režijski prvenec s filmom Solo Con Tu Pareja. Film je bil v Mehiki leta 1992 največja uspešnica.

Cuarón je režiral Murder Obliquely, epizodo nadaljevanke Fallen Angels, v kateri sta zaigrala Laura Dern in Alan Rickman, prinesla pa mu je je tudi nagrado.

Njegov naslednji projekt je bil A Little Princess, ki ga je popeljal naravnost v Hollywood, kjer so ga toplo sprejeli tako kritiki, kot tudi občinstvo z vsega sveta.Za svoj tretji film si je režiser izbral priredbo romana Charlesa Dickensa, Great Expectations. V njem so zaigrali Rober DeNiro, Anne Bancroft, Ethan Hawke in Gwyneth Paltrow.

Komentarji

29.12. 2005 ob 19:06 zvezdica

ej ta film zažiga. Pa čeprov sta igralca v resnic kr dost stara se jema ne pozna in sta bla v filmu prov carska

— špela
19.2. 2006 ob 11:31

ej Gael Garcia Bernal je tok cute. film mi je bil tut zakon.tko dobra zgodba. sam mal se mi zdi da je blo preveč spolnosti. no vsaj zame za vas nevem

— romana
16.5. 2008 ob 2:01

ola! ja film je tk no bol grozen ku pa super

— ninika
16.5. 2008 ob 2:01

u filmu je mal preveč spolnih odnosov drgč je pa zanimiv sam mal bol bi lahk bli oblečeni sploh ta pri bazenu ku sta una dva deda naga drgč je pa uredi

— mia

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.