Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Jaz, Frankenstein

grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 23.1.2014, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2014
Država: ZDA, Avstralija
Jezik: angleščina
Scenarij: Stuart Beattie in Kevin Grevioux po likih Mary Shelley
Režija: Stuart Beattie
Ustvarjalci temačne fantazijske akcije Podzemlje predstavljajo novodobno zgodbo o Frankensteinovi pošasti - Adamu. Od njegovega nastanka je minilo že 200 let, vendar še vedno tava po svetu in išče smisel svojega obstoja. Nepričakovano se znajde sredi boja s silami teme - padlimi angeli, ki želijo uničiti človeštvo. Med vratolomnimi spopadi Adam počasi spoznava, da prav v njem tiči ključ do uničenja ali preživetja človeštva.

Nasilna pošast Adam, stvaritev znanstvenika Frankensteina, dvesto let pozneje še vedno tava po svetu. Sredi bitke, ki odloča o usodi ljudi, spozna, da v rokah drži ključ, s katerim bi lahko uničila človeštvo. Po predlogi istoimenskega grafičnega romana, ki ga je ustvaril Kevin Grevioux, je nastal akcijski triler Jaz, Frankenstein, pod katerega se je kot režiser in scenarist podpisal Stuart Beattie. Filmsko zgodbo, ki sta jo skupaj zasnovala Beattie in Kevin Grevioux, so uprizorili Aaron Eckhart, Bill Nighy, Yvonne Strahovski, Miranda Otto, Jai Courtney in Aden Young.

Produkcija

Ustvarjalci serije filmov Underworld se vračajo z moderno pripovedjo o skritem svetu nadnaravnega. Akcijski triler Jaz, Frankenstein je prikaz epske, sodobne vojne za oblast med demoni in gargojli, v kateri ima glavno vlogo legendarna stvaritev Victorja Frankensteina.

Režiser in scenarist Beattie se je zavedal, da bo za upodobitev te različice Frankensteinove pošasti potreben nadarjen, raznovrsten in fizično močan igralec. Vse to so našli v Aaronu Eckhartu, ki je pred tem odigral raznolike odmevne vloge, ki so izžarevale izjemno intenzivnost. V akcijski drami Battle Los Angeles je tako upodobil vojaka, ki se bori proti nezemljanom, v drami Rabbit Hole žalujočega očeta, v komični drami Thank You for Smoking pa zagovornika tobačne industrije. S svojo močno fizično prisotnostjo je bil Eckhart izvrstna izbira za vlogo stvora, katerega podoba je zastrašujoča, a hkrati zanimiva. Po besedah producenta Richarda Wrighta se je z Aaaronovim prihodom nemudoma izoblikovala zamisel o Adamovem liku. »Aaron ima čudovit obraz. Potrebovali smo igralca, ki je kljub brazgotinam na obrazu še vedno privlačen in predstavlja nekoga, s katerim se občinstvo lahko poistoveti, tako moški kot tudi ženske.«

Eckhart je takoj po sprejetju vloge pričel raziskovati Adamov notranji svet, njegovo večno željo, da bi imel človeško dušo. V svojem liku je videl nekoga, ki išče identiteto in smisel obstoja. »Gre za človeka, ki se išče. Mislim, da je to skupno mnogim ljudem,« dodaja Eckhart.

Eckhart je za svojo vlogo navdih iskal v izvirni upodobitvi Adama v gotskem romanu pisateljice Mary Shelley, Frankenstein ali Moderni Prometej. Plod izjemno nenavadnega znanstvenega poskusa je kmalu predmet posmeha in pregona, vseskozi pa hrepeni po prijaznosti in družbi. Niti dvesto let pozneje še ni našel miru.

»Frankensteinovo pošast že od nekdaj povezujejo z zlobo,« nadaljuje Eckhart. »Vendar je v tem filmu, in tudi že v romanu Mary Shelley, videti prestrašena, tudi navznoter, kar je bilo zame ključnega pomena. Adama oče ni maral in v tem nevarnem svetu se je moral obvarovati sam. Že od nekdaj išče ljubezen, kakršno koli.«

Adam je vselej v nevarnosti, zato se je moral Eckhart pred začetkom snemanja posvetiti intenzivnemu treningu. »Učil sem se filipinske borilne veščine kali,« pojasnjuje igralec. »Moj lik se bojuje z dvema palicama, dolgima skoraj en meter. Gre za izjemno zapleteno, zahtevno in nevarno metanje palic.«

Tudi Grevioux je bil navdušen nad Eckhartovo oživitvijo Adama. »Neverjetno, kako se je vživel. Lik, ki ga je upodobil, je popolnejši od vseh predhodnih različic Frankensteinove pošasti.«

Z Adamom se spopade skrivnostni gospod Wessex z istoimenskega instituta, ki ga je zaigral sloviti britanski igralec Bill Nighy. Slednji o svojem liku pravi, da že več tisoč let išče način, kako premagati gargojle.«

Celovečerec Jaz, Frankenstein so posneli v Melbourneu in njegovi okolici. Mesto je ponudilo pravšnjo raznolikost prizorišč, kjer so v večinoma nočnem času posneli številne drzne prizore.

Vizualni efekti so bili eden izmed ključnih elementov snemanja. »Sodelovalo je več strokovnjakov, ki so pomagali pri oživitvi tega zapletenega sveta«, pravi Beattie. »Gargojli so še posebej filmski - letijo, imajo ogromna krila ter strašne kremplje in zobe, s katerimi raztrgajo, kar jim pride naproti.«

Komentarji

9.1. 2014 ob 16:35

Uoouuu splača se to ogkedat

— Lol
9.1. 2014 ob 17:15

Ker film ejga. Pomojm da bo ful hud. Morte ga it gledat! Ga bom šu tut js! Haha! :P NAJAĆI!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Lolek največi
9.1. 2014 ob 17:18

O kako cool! Joj komaj čakam da ta filem pride tudi v Slovenijo! Obožujem take filme! Joj res jupi! Haha res d best filem ever!

— Mina
10.1. 2014 ob 20:27

Tole bo pa ta prav B kategorija od filma.Fascinantno je,da ima prav Eckhart potrebo snemat take budalaštine.

— Quick
25.1. 2014 ob 19:46

kako lah pravte da je dbest film, najači če ga še gledal niste???

— katarina moja lbezn
3.2. 2014 ob 23:51

This is Frankenstein! kr hudo Visual effects Veliki *Like*, če bo Story dobr bo vse Cool. ヽ(•‿•)ノ

— Keima
9.2. 2014 ob 8:00

katastrofa od filma...večje bedarije še nisem gledal.Stran vržen denar.

— marko g
6.3. 2014 ob 15:53

Fillm je glede na pomp napovedovanja in vložek, po vsej verjetnosti eden izmed flopov leta 2014. Proti temu filmu še After Earth z ne vem koliko malinami, zgleda prava mojstrovina.
Kje sploh začeti? Film zgleda ponesrečena vzporednica franšize Underworld, zgodba...neke prave zgodbe sploh ni, klasično iskanje lastne (njemu) neznane pomenske identite, efekti pa v rangu kake japonske anime štorije. Stran vržen denar in definitivno vredno črne pike.
Pozitivno je verjetno samo to, da je Eckhart še enkrat več potrdil, da se je njegovim filmom vredno izogniti v velikem loku... Defiintivno me projekti z njim več ne vidijo.

— Lucijan
6.3. 2014 ob 20:51

Odsvetujem ogled, saj je film slabši od gnilega sadja.

— Gulaž
10.8. 2021 ob 7:19

to to ni grozljivka
zakaj povsod piše da je to grozljivka
gre samo za navadno ZF in nič drugega
film nič posebnega
frankenstajn 1 tist ta star frankenstain je bil boljši

— gandalf

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.