Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jaz, baraba 2 (podnapisi)

animirana družinska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 3.10.2013, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Ken Daurio in Cinco Paul
Genialni super zlobec Gru se je s posvojenimi hčerkami ustalil v mirnem predmestju in čeprav ga dolgi prsti in kriminalni um še vedno polno zaposlujejo, je povsem zadovoljen z družinskim življenjem. Toda nekega dne ga obišče agentka tajne protikriminalne agencije, ki ga želi rekrutirati v boju proti novemu super zločincu. Gruja bolj kot pomoč dobri strani jezi dejstvo, da nekdo skuša prevzeti njegovo mesto največjega zlobca, zato pristane na sodelovanje in kmalu s svojimi nenavadnimi pripomočki in še bolj čudaškimi pomočniki povzroči nezadržen kaos akcijske zabave.

Leta 2010 je gledalce po vsem svetu zabaval film Universal Pictures in Illumination Entertainment Jaz, Baraba, ki je postal deseti najbolj uspešni celovečerni risani film v ZDA. Zdaj pa se norija z minioni nadaljuje – prihaja Jaz, baraba 2.

Chris Meledandri in njegova ekipa so ustvarili novo komedijo, v kateri se vračajo bivši nepridiprav Gru (Steve Carell) in njegove deklice Margo (Miranda Cosgrove), Edith (Dana Gaier) in Agnes (Elsie Fisher). Gru je že dobro prilagojen družinskemu življenju, ko mu potrka na vrata skrivnostna organizacija za boj proti zločincem, skupaj s simpatično agentko Lucy Wilde (Kristen Wiig) – za odkrivanje krivca velikih zločinov, je namreč najbolje najeti prav bivšo največjo barabo.

Drugemu delu Grujevih dogodivščin so se pridružili še Ken Jeong, ki je posodil glas lokalnemu frizerju in najverjetnejšemu novemu zločincu, Steve Coogan, ki upodablja vodjo organizacije za boj proti zločincem, Moises Arias, ki upodablja Antonia, prvo ljubezen Grujeve posvojenke Margo, in Benjamin Bratt, Antoniev oče, ki je lastnik restavracije. Režiserske moči sta za film združila za oskarja nominiran Chris Renaud in Pierre Coffin, ki je zakrivil že prvi del. Risane junake so oblikovali Sergio Pablos, Cinco Paul in Ken Daurio, avtorja zgodbe pa sta Cinco Paul in Ken Daurio.

Kako ustvariti nadaljevanje?

V prvem delu je super zlobnež Gru koval svoj najzlobnejši načrt, ko so mu pot prekrižale osirotele deklice Margo, Edith in Agnes, ter mu nepričakovano spremenile življenje. Bistvo filma je bilo grajenje odnosov med barabo in deklicami, kar ostaja glavni element tudi v nadaljevanju. S tem, ko je Gru ugotovil, kako rad ima deklice, se je namreč odprla možnost za povsem novo zgodbo – zgodbo o nenavadni družini in njenih pripetljajih. Kot je povedal vodja Illumination Entertainment Chris Meledandri: „Po uspehu Jaz, baraba, je bilo jasno, da želimo narediti nadaljevanje. Proces določanja, kaj naj bi se dogajalo v drugem filmu, je tekel povsem naravno. Doslej se mi še ni zgodilo, da bi bilo nadaljevanje nekega filma tako logično. Liki in odnosi, ki so se razvili v prvem delu, so sami po sebi ponujali možnosti za nadaljevanje zgodbe, a vedeli smo, da bo v osrčju tudi tokrat družina.”

Kreativna ekipa, ki je ustvarila prvi del, se je odločila ohraniti vse tisto, kar je bilo tako uspešno v prvem filmu: eksplozivno mešanico sladkobe, zabavnih prevratov in nepričakovanih zapletov.

In zakaj je tudi drugi del tako zanimiv?

Kot je povedal Steve Carell, ki je svoj glas že drugič posodil Gruju: „Sem oče dveh otrok in z zgodbo sem se poistovetil že pri prvem delu, saj je film zelo resničen – otroci popolnoma spremenijo tvoje življenje, na najboljši možen način.” Gru se tudi v drugem delu sooča s tem, da vzgoja otrok niso bonbončki in lizike, zato se lahko otroci pri gledanju filma izjemno zabavajo, starši pa se počutijo Gruju blizu, ker tudi sami vedo, kaj pomeni imeti otroke. Zato sta oba filma tako univerzalna, zabavna in včasih tudi malo trapasta. Medtem, ko veliko animiranih filmov uporablja za lase privlečene slabe šale, je Jaz, baraba kombinacija domiselnega humorja in srčnosti.

Carell pravi, da se bodo starši z lahkoto poistovetili tudi z drugim filmom. „Ena Grujevih hčera se pričenja zanimati za zmenke, in to je zanj velika sprememba – tako kot za vse očete. Ko očetje opazijo, da so se deklice razcvetele in jih zanimajo fantje, spoznajo, da niso več ‘glavni’. Ne pojavi se ravno ljubosumje, a z lahkoto bi govorili o napetosti, ki se pojavi med očetom in hčerinim fantom.”

Kristen Wiig, ki je v prvem delu igrala gospo Hattie, neprijazno upravnico sirotišnice, tokrat pa se vrača v vlogi agentke Lucy Wilde, pa pravi, da sta filma o Gruju očarljiva zato, ker govorita o moškemu, ki je odprl svoje srce in našel tako sebe kot svojo družino. Gru namreč ni bil zgolj baraba, temveč tudi precej „strupen”, godrnjav in zadrt. In zdaj so od vsega tega ostala le še črna oblačila. Kljub temu, da je Gru spremenjen, pa mu niti na pamet ne pade, da bi si privoščil romanco – a prav to se zgodi, ko sreča energetično Lucy Wilde. Kljub temu, da sta oba osredotočena na reševanje primera in predana iskanju zlobneža, ki bi lahko uničil svet, najdeta tudi nepričakovano (a ne tudi povsem nezaželeno) ljubezen.

Nova zgodba

V Jaz, baraba 2, se pridružimo Gruju, dekletom in minionom v družinskem življenju. Za Gruja je zločinski svet del preteklosti. Ukvarja se s tem, kako dekletom nuditi čim boljše življenje, hkrati pa Dr. Nefaria in minione zaposliti v svojem laboratoriju, ki se sedaj ukvarja s proizvodnjo marmelad. Pri tem pa naletijo na veliko težavo: marmelade so popolnoma nagnusne! Posel ne steče kot bi moral, pa tudi k barabijam nagnjen Dr. Nefario, Grujev nori znanstvenik, se pri legalnem poslu ne počuti najbolje, zato se odloči, da bo odšel. Očitno gre vse narobe, zato ima Gru nenadoma premalo časa, da bi se ukvarjal z dekleti in na stotine minionov, ki računajo na njegovo skrb.

V ravno pravem trenutku se pojavi skrivna organizacija za boj proti zločincem, ki Gruju ponudi priložnost, da pomaga odkriti zlobneža, ki je odgovoren za podvig, ki ga vidimo v uvodu filma. Nenazadnje se zdi organizaciji logično, da bo novega najhujšega zločinca najlaže ujel stari najhujši zločinec. Režiser Pierre Coffin pravi, da je skrivna organizacija podobna MI5 iz filmov o Jamesu Bondu – v njej so „dobri fantje”, ki imajo najnovejše tehnične pripomočke. Seveda pa ti lovijo zgolj najhujše zločince: tiste, ki skušajo izbrisati goro Fuji, stopiti arktični led ali, no ja, ukrasti luno.

Gru mora življenje tajnega agenta usklajevati z očetovstvom. Kar ni tako enostavno, kajti Agnes si želi, da bi dekleta imela tudi mamo, Edith je razočarana, da Gru ni več „kul” zločinec, Margo pa je v tistih letih, ko jo pričenjajo zanimati fantje – in to so za Gruja grozljiva leta, saj je absolutno proti zmenkom (tudi lastnim).

Ko Gru lovi novo največjo barabo na svetu, mu za nalogo dodelijo partnerico, agentko Lucy Wilde. Gruju gre to že od samega začetka na živce. No, ampak samo od začetka ... Kmalu se začne spraševati, ali je sposoben partnerstva in se morda celo zaljubiti. In Agnes seveda drži pesti, da bi se pripetilo ravno to.

Kdo pa je zlobnež, ki ga skušata ujeti Lucy in Gru? To naj bi bil El Macho, zločinec, ki ga Gru iz svoje preteklosti že pozna. A Kakšen je njegov zlobni načrt? In zakaj je v ta namen ugrabil nekaj Grujevih minionov?

Meledandri pravi, da je tudi drugi del enako odličen kot prvi, preprosto zato, ker se niso trudili narediti niti filma za otroke, niti filma za odrasle, temveč preprosto film, ki je zabaven za vse.

Kdo je kdo?

GRU

Gru je ena največjih barab na svetu, ki pa se odreče zločinskemu življenju ter se odloči postati najboljši oče. Medtem, ko se trudi biti dober, ga poišče skrivna organizacija in postavi v precej nenavadno vlogo: sodelovati mora z „dobrimi fanti” in pomagati rešiti svet. Običajno neustrašni Gru se hkrati ukvarja še s težavami svojih odraščajočih deklic in željo, da bi šel na zmenek, zaradi česar se mu popolnoma utrga. Aljoša Koltak

(Steve Carell)

LUCY

Lucy je zvita tajna agentka, ki naj bi skupaj z Grujem ujela nevarnega zločinca. Gruju rada ponagaja s svojimi nenavadnimi tehničnimi napravicami in razvija povsem svojo obliko borilnih veščin. Za razliko od Gruja, je vedno polna navdušenja in pozitivne energije, kar včasih pritegne tudi veliko pozornosti – tudi takrat, ko dela pod krinko. Lucy je kot agentka Gruju povsem enakovredna, kljub temu, da je vedno popolnoma urejena in obuta v visoke pete. Jana Zupančič

(Kristen Wiig)

MARGO

Margo je Grujeva najstarejša hči in je steber družine. Je odgovorno dekle, ki skrbi za sestrici in drži družino skupaj. A zdaj, ko odrašča, se vse bolj ukvarja s pošiljanjem sporočil prijateljem, poleg tega pa jo pričenjajo zanimati tudi fantje, kar spravlja Gruja ob živce. Lena Hribar

(Miranda Cosgrove)

EDITH

Edith je Grujeva druga hči, ki je zelo navihana in precej fantovska. Nikoli ne vpraša za dovoljenje, temveč raje najprej naredi neumnost, nato pa prosi za odpuščanje. Trenutno je v nindža fazi, zato je vedno na preži, da bi sodelovala pri Grujevih tajnih nalogah. Rada ima potegavščine in vedno povzroča težave, ko se igra z izumi Dr. Nefaria. Zara Karoli

(Dana Gaier)

AGNES

Agnes, je Grujeva najmlajša hči in pravi srček. Obsedena je s samorogi in vsem, kar je puhasto. Tako ljubka je, da njeni objemi stopijo srce tudi najbolj zlobnim barabam. Patricia Sekelj

(Elsie Fisher)

DR.NEFARIO

Dr. Nefario je Grujev zelo, zelo stari, nori, in precej pozabljiv znanstvenik. Precej mu peša sluh, zato namesto naročenih izumov običajno izdela stvari, ki imajo katastrofalne učinke. Ker je Gru precej zaposlen z vlogo očeta, prične Dr. Nefario pogrešati „dobre stare čase”, ko sta skupaj zganjala barabije. Primož Forte

(Russel Brandt)

EL MACHO

El Macho je najbolj neusmiljen, nevaren in, kot pove ime, najbolj „macho” baraba, kar jih je kdaj bilo. Vsaj bil je ... dokler ni umrl, ko je na morskem psu odjezdil v krater delujočega vulkana z več kot sto kilogrami dinamita, pripasanega na prsi. Vendar pa niso njegovega trupla nikoli našli, saj so kot njegov ostanek odkrili le kupček osmojenih dlak. Boris Cavazza

(Benjamin Bratt)

EDUARDO

Eduardo je izjemno topel, šarmanten in spogledljiv lastnik restavracije, ki s svojimi strastnimi latinsko-ameriškimi plesi ženskam spodmika tla pod nogami. Z njegovo karizmo se lahko kosa zgolj obseg njegovega pasu. Vendar pa: je Eduardo v resnici najbolj iskani zlobnež vseh časov? Boris Cavazza

(Benjamin Bratt)

ANTONIO

Antonio je Eduardov simpatičen, samozavesten in nekoliko uporniški sin. Tako kot očeta, tudi njega obletavajo dekleta, in ko ga Margo zagleda v nakupovalnem centru, se vse spremeni – tako zanjo kot zanj. Antonio se zaljubi v Margo in se je pripravljen upreti tudi preveč zaščitniškemu Gruju, da bi bil skupaj z dekletom, ki ga ljubi. Jernej Gašperin

(Moises Arias)

KYLE

Kyle, žival neznane vrste, najverjetneje mešanica med pitbulom in piranho (in primerljivim obnašanjem), je Grujev pes čuvaj. Ko je prvič srečal dekleta, je mislil le na to, kako bi jih požrl. Zdaj pa si ne more predstavljati življenja brez tega, da bi ga dekleta zvečer spravila v posteljico. -

RUMENI MINIONI

Rumeni minioni so čudno govoreči mali stvori, ki so Gruju popolnoma vdani, a počnejo neumnosti skoraj tako radi kot jedo banane. Z lahkoto jih je premamiti, saj so nepredvidljivi, radovedni in uporniško ljubki. Med seboj so izjemno tekmovalni, kar privede včasih do nenadnih zaušnic, a če skuša kdo škoditi Grujevi družini, so hitro zelo zaščitniški. (Pierre Coffin in

Chris Renaud)

ZLOBNI MINIONI

Zlobni minioni so vijolični, skuštrani in precej bolj poredno navihani od Grujevih veselih rumenih minionov. So neustavljivi požrešni stvori, ki ne pojedo zgolj vsega, kar najdejo v hladilniku, temveč tudi hladilnik! (Pierre Coffin in

Chris Renaud)

FLOYD

Floyd je eden izmed lastnikov trgovin v nakupovalnem centru, kjer Gru in Lucy opravljata svojo tajno nalogo. Floyd je frizer za moške, ki ima odlično idejo, kako narediti Gruja bolj privlačnega za ženske. Pod svojo čudaško podobo pa Floyd morda skriva tudi precej temnejšo plat. Zvone Hribar

(Ken Young)

Oblikovanje likov in vizualne podobe

Za videz filmov Jaz, baraba in Jaz, baraba 2 gre zahvala umetnikoma Charlesu Addamsu in Edwardu Goreyu, ki sta odkrila tako imenovano „predmestno gotiko”, kot podobi filma pravijo ustvarjalci. To sta oblikovalca filma Eric Guillon in Yarrow Chaney nadgradila v pariški animacijski hiši Illumination Mac Guff.

Režiser Pierre Coffin pravi: “Kar se tiče animacije in likov, je bil naš moto, da moraš že po petih sekundah gledanja filma pozabiti, da gre za animirani film. Prav tako moraš iz animacije razumeti, kaj posamezen karakter čuti. Oblikovanje mora biti v skladu z glasovi, in glasovi morajo biti v skladu z oblikovanjem.”

Pri ustvarjanju drugega dela je bilo seveda jasno, kako bodo izgledali Gru, deklice, Dr. Nefario in minioni. Povsem drugače pa je bilo z Lucy, katere podoba se je morala skladati z že ustvarjenim in prikazanim okoljem, a hkrati iz njega tudi precej izstopati. Eric Guillon si je zamislil čudovito junakinjo, ki je pravi kontrast Gruja. Je elegantna, visoka in vitka, ima rdeče lase. In ravno tako kot Gru nosi šal – zaradi tega je bila animacija nekoliko težja, vendar se je izplačalo. Nenazadnje gre za lik ustvarjen v Franciji, in tam brez šala pač ne gre. To je del kulture.

Prednost tega, da je film nastajal v Evropi, je inspiracija z vsega sveta. Kot pravi režiser Chris Renaud: „Mesto, v katerem živi Gru, ima prav takšne vodne stolpe kot so v Brooklynu. Vrata s kljukami, ki se nahajajo na sredini vrat, pa so takšna kot v Parizu. Gre za stapljanje kultur, zaradi česar je film boljši. Vedno smo se trudili najti podobo, ki ni pričakovana ali klišejska, zato je nastalo nekaj unikatnega.

Enako so nastajali tudi novi liki. Kot pravi Renaud: „Pri ustvarjanju El Macha smo pomislili na El Santosa, ki je rokoborec, in tako je bil El Macho sprva mišičast in oblečen v masko in ogrinjalo. Ko se je zgodba razvijala, se nam je zdelo bolje, da El Macho ne bi bil več v vrhunski formi, in ga Gru ne bi takoj prepoznal.

Kako pa je bilo z ustvarjanjem minionov?

Rumeni možiclji v obliki kapsul so se v drugem delu precej razvili in tako „ukradejo” kar nekaj scen, saj so že v prvem delu pokazali, da imajo velik potencial – predvsem zato, ker so nepredvidljivi. Meledandri jih primerja z veveričkom iz Ledene dobe, ki je pri gledalcih požel velik uspeh predvsem zato, ker temelj zanj ni dialog, temveč vizualna komunikacija, ki jo razumejo v vseh kulturah.

Coffin se spominja, da bi morali biti minioni sprva mišičasti možiclji, vendar ni bilo nikomur všeč, da bi imel Gru vojsko malih orkov. Zato so raje oblikovali preproste like, ki so videti kot kapsule s pilotskimi očali. Prav tako sprva niso vedeli, kako naj bi minioni govorili, a ko je režiser Coffin za zabavo pomešal besede iz različnih jezikov, so bili vsi navdušeni – dobili so nenavadno zveneč jezik, ki ni pomenil ničesar določenega. In ravno zato je njihov jezik smešen – ker je trapast, a minioni v njem dejansko komunicirajo!

Minioni zagotavljajo humor. Njihova preprosta rumena oblika, velike oči, pilotska očala in otroški pajacki pa se zdijo ljubki ljudem po vsem svetu. Vendar pa se rumeni možiclji v drugem delu spreminjajo v zlobne, skuštrane vijolične minione, ki so „zombijevska” verzija rumenih. Rumena in vijolična sta na barvnem krogu nasprotni si barvi – in tako so rumeni ljubki in plešasti, vijolični pa zlobni in z nenavadnimi pričeskami, a še vedno precej smešni.

Film v 3D

Za poseben končni videz filma gre zahvala tako animacijskim mojstrom v francoskem kot v kalifornijskem studio Illumination, ki so poskrbeli tako za odlično animacijo in računalniško grafiko kot to, da je film možno gledati v 3D tehnologiji. Ta pa ni namenjena sama sebi, temveč želi gledalcem omogočiti, da se lažje vživijo v Grujev svet. Da je 3D upravičen in pride zares do izraza, poskrbijo številne scene, kjer je dobro opazno razmerje med majhnim in velikim ali že kar velikanskim. V prvem delu so bile takšne scene z napihnjeno piramido, vožnjo v zabaviščnem parku in krajo lune. V drugem pa se že na začetku znajdemo sredi ogromne pokrajine na področju Arktičnega kroga, kasneje globoko v oceanu, in v zadnji sekvenci še sredi scenografije, ki prekaša vse, kar smo videli doslej.

3D deluje odlično tudi pri vseh scenah, kjer Grujeva partnerica Lucy uporablja svoje nenavadne igračke – šminko, ki deluje kot električna pištola, mini metalec plamenov, pršilnik za laserje, torbico, ki se spremeni v jadralnega zmaja ...

V ritmu z Grujem in Eduardom

Glasbo za Jaz, Baraba 2 sta ustvarila Pharell Williams in Heitor Pereira, ki sta poskrbela za kar nekaj novih tem in pesmi, v filmu pa boste našli tudi pesmi, ki jih izvajajo Cee-Lo Green, Pit Bull, David Guetta, Nicki Minaj, Flo Rida, Ali Dee in drugi.

Junaki govorijo slovensko!

Tudi drugi del zgodbe o Gruju in njegovih hčerah si bo možno v kinu ogledati sinhroniziranega v slovenščino. Za sinhronizacijo so poskrbeli v studiu VPK, za prevod je poskrbel Boris Car, za režijo pa Špela Kravogel, ki je poskrbela že za sinhronizacije risanih filmov Avtomobili, Ledena doba, Ratatouille, Lorax, Hop in druge. Glasove so risanim junakom posodili Aljoša Koltak (Gru), Boris Cavazza (Eduardo/El Macho), Lena Hribar (Margo), Patricija Sekelj (Agnes), Zara Karoli (Rdith), Jernej Gašperlin (Antonio), Jonas Žnidaršič (Silas), Jana Zupančič (Lucy), Zvone Hribar (Floyd), Primož Forte (Dr. Nefario) in drugi.

Komentarji

5.7. 2013 ob 11:57

Neki ne razumem a film Jaz baraba 2 pride 3.10.2013 ali 18.7.2013 (v letni kino city)????

— Tejaaaa
5.7. 2013 ob 17:16

Pozdravljeni.

Hvala, ker boste omogočili možnost ogled te risanke tudi v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisis. Le nečesa pa ne razumem zakaj tako pozno prihaja ta risanka v Slovenijo. Na Hrvaškem je za sporedu že od 4.7.2013. Škoda.

— Tesla
25.7. 2013 ob 13:37

kdaj se je posnemala ta risanka? in kako dolg je to trajalo? mim grade po maj logiki je tale risnka podobna PRVEMU DELU. JE PA KULLLLLL RISNKA

— my coll star
12.8. 2013 ob 13:37

nit malc ni padobn ovi risanki edin da ma baraba deklce
in da so ovi rumeni prtišjeni.mimo grade
film traja nekje 1.30 min

— 11xx11
26.8. 2013 ob 13:56

Sinhronizacija izgleda dosti slabše kot 1. del. Bo treba it s podnapisi gledat

— Good movie lover
28.9. 2013 ob 0:43

Ja 3.10. pride. Nevem pa zakaj ga sinhronizirajo čisto druge osebe kakor v prvem filmu, sem že kar odločena, v angleščini ga bom gledala. Drugače je pa super! Pa nikoli ne vem zakaj imajo napovedi samo za en mesec naprej, jaz komaj čakam za FROZEN, ki pa nevem kdaj pride sem. V Ameriki ga bojo imeli že Novembra.

— Maja
10.10. 2013 ob 10:58

samo da je v podnaslovljeni varianti, drgače sploh gledat ne bi šeu...

— obkobko
24.11. 2013 ob 15:34

kul film. dvojka je boljša od enke!

— lilly

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.