Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Jane Eyre

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 25.8.2011, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2011
Jezik: angleščina, francoščina
Scenarij: Charlotte Brontë, Moira Buffini
Režija: Cary Fukunaga
Film, posnet po klasičnem romanu Charlotte Brontë, prikazuje zgodbo sramežljive guvernante Jane, ki se zaposli v premožni vili uglednega poslovneža Rochesterja. Kljub njegovi mračnjaški in hladni naravi, si Jane pridobi njegovo zaupane, njuno prijateljstvo pa počasi preraste v občutke romantične naklonjenosti. Toda Jane odkrije srhljivo skrivnost, ki bi lahko uničila Rochesterja in onemogočila njuno ljubezen, ob tem pa svoj pravi obraz razkrije tudi Rochester.

Zgodba

V novi filmski različici istoimenskega, izjemno priljubljenega romana Jane Eyre pisateljice Charlotte Brontë, sta režiser Cary Joji Fukunaga in scenaristka Moira Buffini na še drznejši način predstavila zgodbo protagonistke Jane iz 19. stoletja, ki že od samega začetka izdaje romana vedno znova navdušuje zveste bralce in gledalce po vsem svetu. Po knjižni predlogi je nastalo že najmanj 18 celovečercev, prvi že leta 1910, in 9 televizijskih različic.

Jane Eyre nenadoma zbeži s Thornfield Halla, razsežnega in odmaknjenega posestva, kjer dela kot guvernanta. Njena varovanka je Adèle Varens, hči privlačnega in skrivnostnega gospodarja Edwarda Rochesterja. Ko se že zdi, da je končno našla pravo srečo, se dogodki obrnejo v napačno smer in Jane se zateče k prijaznemu duhovniku Johnu Riversu in njegovi družini. Ob mislih na razburljivo življenje na posestvu se Jane sprašuje, če preteklost zares lahko ostane zgolj preteklost.

Preteklost pa je za Jane vse prej kot rožnata. Že kot desetletno siroto so jo izgnali z doma njene krute tete, ge. Reedove, in jo poslali v šolo Lowood. Ob tamkajšnji izjemno strogi vzgoji Jane pridobi pomembno izobrazbo. Svetla plat je tudi Helen Burns, revna punca, s katero postaneta dobri prijateljici. Vendar Helen po hudi bolezni umre, kar pa Jane da dodatno moč in voljo, da se končno postavi zase in začne živeti življenje.

Kot najstnica tako prispe na Thornfield, kjer jo ljubeče in spoštljivo sprejme oskrbnica. ga. Fairfax. Večkrat se zaplete v miselne igrice z gospodarjem Rochesterjem, ki v njej povzroča vse večji nemir. Begajo jo tudi nenavadni skrivnostni zvoki iz zgornjih prostorov. Vez med Jane in gospodarjem je vse močnejša, vendar se z odkritjem usodne skrivnosti vse obrne na glavo. Pri Riversovih Jane naposled spozna, da se mora zazreti v prihodnost in soočiti z resnico.

Igralska zasedba

Mia Wasikowska (Jane Eyre)

Ena najbolj obetajočih mladih igralk se trenutno ukvarja z več filmskimi projekti. V prihodnjih dveh letih si bomo namreč lahko ogledali kar nekaj filmov, v katerih bo dopolnjevala igralsko zasedbo, med drugim v dramah Restless, Albert Nobbs in The Wettest County in the World.

Avstralka je lani dosegla mednarodni sloves z vlogama v celovečercih The Kids Are All Right, v kateri so zaigrali tudi Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo in Josh Hutcherson, in Alice in Wonderland, kjer je bila v družbi Johnnyja Deppa, Helene Bonham Carter in Anne Hathaway. Ti dve vlogi sta ji prinesli nagrado hollywoodskega filmskega festivala za najboljšo novinko leta.

Z igranjem je pričela v priljubljeni avstralski seriji All Saints, že z vlogo v prvem celovečercu, komični drami Suburban Mayhem, pa si je prislužila nominacijo za nagrado avstralskega filmskega inštituta. Med njene zgodnejše vloge sodita tudi tisti v drami September in akcijski pustolovščini Rogue. Nase je opozorila še z vlogami v več kratkih filmih, med drugim v Lens Love Story, Skin, Cosette, Summer Breaks in I Love Sarah Jane.

Svoj prvenec v ameriški produkciji je zabeležila leta 2008 z vlogo v televizijski seriji In Treatment. Dokazala se je še v akcijski drami Defiance, biografski drami Amelia in drami That Evening Sun. Za slednjo stransko vlogo je bila nominirana za nagrado Independent Spirit.

Michael Fassbender (Edward Rochester)

Kot del igralske zasedbe v izjemni Tarantinovi uspešnici Inglourious Basterds je prejel nagradi Screen Actors Guild in Critics’ Choice. Pričakujemo precej filmskih projektov, v katerih je prevzel igralsko vlogo. Tako ga bomo kmalu lahko videli v pustolovski akciji X-Men: First Class, končal pa je tudi že snemanje dram A Dangerous Method in Shame ter akcijskega trilerja Haywire.

Z vlogo Bobbyja Sandsa v biografski drami Hunger (2008) si je priigral nagrado neodvisnega britanskega filma (BIFA) ter irsko filmsko in televizijsko nagrado (IFTA) za najboljšega igralca. Namenili so mu številne druge nagrade, med drugim na mednarodnem filmskem festivalu v Chicagu. Med nagrajenci na slednjem festivalu je bil tudi naslednje leto, in sicer s stransko vlogo v drami Fish Tank. Tudi ta mu je prinesla nominaciji za nagradi BIFA in IFTA. Kritike je prepričal še z vlogo v miniseriji The Devil’s Whore.

Prelomno vlogo je odigral leta 2001 v večkrat nagrajeni miniseriji Band of Brothers. Po svojem prvem celovečercu 300 se je preizkusil v filmih Blood Creek, Eden Lake, Jonah Hex, Angel in Centurion.

Jamie Bell (John Rivers)

Že kot najstnik, leta 2000, se je z glavno vlogo v komični drami Billy Elliot vpisal med filmske zvezde. Prejel je številne filmske nagrade, tudi nagrado BAFTA za najboljšega igralca in nagrado BIFA za najboljšega med novinci.

Dve leti pozneje je zaigral v pustolovski drami Nicholas Nickleby in si skupaj s preostalo igralsko zasedbo prislužil nagrado National Board of Review. Obiskovalce kinematografov je zabaval tudi v filmih Undertow, Dear Wendy, King Kong in Flags of Our Fathers. Vloga v romantični drami Hallam Foe mu je prinesla nominaciji za nagradi BIFA in BAFTA za najboljšega igralca. Izpostaviti gre še celovečerce The Chumscrubber, Jumper in Defiance. V slednjem je prvič sodeloval z Mio Wasikowsko.

V prihodnjem obdobju se bo njegovo ime pogosto pojavilo med igralci, saj je svoje delo že opravil v projektih The Eagle, The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, The Retreat in Man on a Ledge.

Filmska ekipa

Cary Joji Fukunaga (režija)

V začetnem obdobju svoje režiserske kariere je ustvaril kratka filma, in sicer Kofi leta 2004 in leto pozneje Victoria para Chino. Za oba je napisal tudi scenarij. Slednji se je premierno zavrtel leta 2005 na filmskem festivalu Sundance. Sledile so številne filmske nagrade, med drugim prestižni študentski oskar.

Njegov režiserski prvenec je kriminalna drama Sin Nombre, pod katero se je prav tako podpisal tudi kot scenarist. Film je bil prvič predvajan leta 2009 na filmskem festivalu Sundance, Fukunaga pa je zanj prejel nagrado za najboljšo režijo med dramami. Prislužil si je številne druge nagrade, ki so mu jih med drugim podelili kritiki iz Dallasa, Washingtona, Houstona, Floride in Austina v kategoriji najboljši tujejezični film. Bil je med nominiranci za nagrado britanskega neodvisnega filma za najboljši tujejezični film, celovečerec pa se je potegoval tudi za tri nagrade Independent Spirit, in sicer v kategorijah najboljši celovečerec, režija in kinematografija.

Komentarji

16.7. 2011 ob 19:02

super!! me veseli da ste se odločili za ta film
zagotovo si ga bom ogledal

— leone
8.8. 2011 ob 13:23

zgleda zanimivo, možno da ga bom šla pogledat :)

— blue_87
16.8. 2011 ob 17:36

kr neki

— 2
18.8. 2011 ob 10:23 zvezdica

Film sem videl na ljubljanskem gradu in me je precej presenetil. Ni čisto tipična ljubezenska zgodba v viktorijanski Angliji, pravzaprav zgodba niti ne izstopa toliko kot način pripovedovanja, režija je izvrstna in vizualno je film prav tako dovršen. Da sploh ne omenjamo Mie Wasikowske, ki je najboljši del filma. Jane Eyre je za ljubitelje te zvrsti filma, ni pa za tiste, ki so za akcijo in proti takim ljubezenskim dramam, ker se jim bo zdel pocukran. Domnevam, da bo tukaj veliko negativnih komentarjev, pač od tistih, ki bi bilo bolje, da filma sploh ne bi gledali. Tistih, ki pa so jim všeč 'costume' drame, pa ne bo razočaral. 8/10.

— MYS
19.8. 2011 ob 10:22

Pogledano...pač še en remake...je ok za pogledat, brez presežkov. Meni osebno so takšni filmi všeč predvsem zaradi jezika in kulture pogovorov tistega časa :)

— Linda
27.8. 2011 ob 13:37

Mislila sem, da bo remake- brez kakršne koli povezave s knjigo, a bila sem pozitivno presenečena. Igralci so odlični, Wasikovska in Fassbender se odlično ujemata. Predlagam vam, da izpustite Smrkce, Zamenjavo in Hudo učiteljico; raje glejte Jane Eyre.Čeprav se bo nekaterim ljubiteljem zgoraj naštetih filmov ta najbrž zdel dolgočasen.

— haaana
28.8. 2011 ob 21:38

Krasna igra Mie Wasikowske, veliko bolj všečno od Ruth Wilson iz 2006. Že sama pojava in obrazna (ne)mimika liku veliko bolj pristojita. Interpretacija oziroma scenarij prav tako precej bolj navdihujoča od 2006-ke. Čeprav na trenutke preveč šablonsko po originalnih dialogih, nekoliko preveč razvlečen prvi del (glede na skupno dolžino) in preskakovanje oziroma hitenje pri grajenju odnosa ... Če ne poznaš zgodbe, verjetno deluje umetno. In pa, Stephens ostaja nepremagljiv Rochester. Film je za pogledat, če si že prej seznanjen z zgodbo in liki, sicer je verjetno krneki.

— AklAm
29.8. 2011 ob 11:05

Zelo vsecen film. Morali bi predvajati vec taksnih.:-)

— bigy
30.8. 2011 ob 14:49

krasno, komaj čakam. Zanima me kdaj se začne predvajanje v koloseju Koper?

— lady
8.9. 2011 ob 20:31

ogledala sem si film in je naravnost fantastičen. Zgodba že sama po sebi, saj je roman odličen, potem pa naredi svoje že režija in igralci. zaradi filma sem si potem pogledala še vse štiri dele BBC-jevih nadaljevank o Jane Eyer.

— Nekdo
11.9. 2011 ob 13:42

film je odličen ! ampak seveda ne prekaša knjige :) !

— ...
13.9. 2011 ob 9:53

film je odličen, res vreden ogleda !!

— coffee
17.9. 2011 ob 16:57

pa ka spet delajo tote staromodne filme!
in upam da spet ni kaki obupen romantičen film, v katerem že v naprej veš kaj se bo zgodlo na koncu. spet prideta skupaj! naj enkrat naprimer naredijo en tak film v katerem se bota pa nakonci skregala! vsaka čast režiserju ki bo to naredu!

— Anymay999
23.9. 2011 ob 12:18

Anymay999
Koliko si star? 12? Uživaj v filmih, ki so ti všeč in pusti drugim naj gledajo kar jih njih zanima...

— tmk
26.9. 2011 ob 19:10

zelo, zelo dober film. ves čas deluje depresiven in strašljiv, ampak po koncu je občutek fantastičen. lep, zanimiv in nepredvidljiv film!

— Irena
1.10. 2011 ob 16:48 zvezdica

mene pa zanimajo taki “staromodni filmi” in o mojem mnenju Jane Eyre niti ni tako staromoden. Knjiga je odlična.In mislim da je Mia Wasikowska super odigrala svojo vlogo, čeprav sem jo gledala samo v filmu Alice in Wonderland in tudi tam je bila odlična.

:)

Mia

— mia
6.10. 2011 ob 14:59

Zelo dober film.Izjemna igra obeh glavnih igralcev.

— Tone
23.1. 2012 ob 22:58

Fantasticen !

— uros
18.11. 2013 ob 21:57

Meni je pa všeč! Stare romantične drame, s prefinjeno angleščino in olikanimi gestami... In te zgodbe, neskončno romantične, paše zbežat v te čase. Romani Jane Austen me nasploh pritegnejo in zdaj ni več dvoma kateri bo naslednji na mojem bralnem seznamu.

— Nany
25.2. 2015 ob 10:45

Za katero starost pa bi priporočali ogled tega filma ? Kaj pa knjige?

Hvala že vnaprej :)

— Amanda:)

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.