Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Jamski človek

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 10.5.2018, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Leto: 2018
Država: ZDA, VB, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Mark Burton, James Higginson
Režija: Nick Park
Nova animacija štirikratnega oskarjevca Nicka Parka, ki ga poznamo po filmu Wallace in Gromit in studia Aardman, znanega po kino uspešnici Bacek Jon film. Noro smešna prazgodovinska pustolovščina v znanem Aardmanovem animacijskem slogu. Dogaja se v prazgodovinskem obdobju, ko so zemlji gospodarile nevarne zveri in kosmati mamuti, spremlja pa jamskega človeka, ki skuša skupaj s svojim najboljšim prijateljem, divjim prašičem Hognobom, združiti svoje pleme v boju proti močnim sovražnikom, ki jim grozijo.
Nova animacija štirikratnega oskarjevca Nicka Parka, ki ga poznamo po filmu Wallace in Gromit in studia Aardman, znanega po kino uspešnici Bacek Jon film. Noro smešna prazgodovinska pustolovščina v znanem Aardmanovem animacijskem slogu. Dogaja se v prazgodovinskem obdobju, ko so zemlji gospodarile nevarne zveri in kosmati mamuti, spremlja pa jamskega človeka, ki skuša skupaj s svojim najboljšim prijateljem, divjim prašičem Hognobom, združiti svoje pleme v boju proti močnim sovražnikom, ki jim grozijo.

Prazgodovinska pustolovska komedija je nastala v delavnici s štirimi oskarji nagrajenega režiserja Nicka Parka in podjetja Aardman, ustvarjalcev animiranih (v t.i. tehniki stop-motion) umetnin, kot sta Wallace in Gromit ter Bacek Jon. Jamski človek, ki ohranja svojstveni slog studia Aardman, bo gledalce popeljal na neverjetno popotovanje v vznemirljiv nov svet in predstavil nepozabno pleme edinstvenih in zabavnih novih likov.

Glavni – jamski – junak zgodbe je Dolgi (v izvirniku glas Eddieja Redmayna, v slovenski sinhronizaciji pa Vida Valiča); fant živi v uspevajoči dolini skupaj s svojim najboljšim prijateljem in pajdašem Pujsom in sebi podobnimi ekscentričnimi in prikupnimi člani plemena, ki ga vodi poglavar Bob (v izvirniku glas Timothyja Spalla, v slovenščini Renata Horvata). Medtem ko Dolgi sanjari o tem, da bi lovili mamute in se podajali na vznemirljive pustolovščine, je Bob povsem zadovoljen s tem, da pleme živi v ljubem miru in da je najvznemirljivejši del njihovih dni preganjanje zajcev. Potem pa ta mir nenadoma zmoti vdor sovražnika, na kakršnega doslej še niso naleteli: naduti lord Snob (Tom Hiddleston, v slovenščini Sašo Prešeren), guverner mesta Brongrad, je v plemenu ljubi dolini namreč našel bron. S svojo vojsko in oklepnimi mamuti požene v beg prebivalce, ki zatočišče najdejo v negostoljubnem Kamnolomu.

V silni zmedi Dolgega po naključju zajamejo in fant konča v neznanem in zastrašujočem Brongradu, kjer najprej spozna odločno Guno (Maisie Williams, v slovenščini Maja Kunšič), ki prodaja bronaste lonce. Nato se znajde pred ogromnim stadionom, na katerem se gnete razgrete množice – po vsem sodeč so prišli prisostvovat nekakšnemu kultnemu obredu, ki je, kot kmalu odkrije Dolgi, pravzaprav igra z žogo, imenovana nogomet.

Fant zasluti priložnost, da svojemu plemenu priigra nazaj domačo dolino, pa izzove Realno bronaste, strah vzbujajoče lokalno moštvo, polno nogometnih zvezdnikov, v tekmo vseh tekem. Edina težava: če pleme tekmo zgubi, bodo morali vse življenje garati v rudnikih brona.

Dolgi prepriča skeptičnega Boba, da mu dovoli uriti pleme – a ima pri tem sprva kaj malo uspeha. Njegovi upi še dodatno uplahnejo, ko po nesreči uničijo edino žogo, in fantu ne preostane drugega, kot da se s Pujsom vrne v Brongrad po novo. Na stadionu spet naletita na Guno, presenečena, da je tudi sama silno nadarjena nogometašica, ki sanjari o tem, da bi igrala pred nabito polnimi tribunami. A ker je dekle, ji je prepovedano brcati žogo na tem svetem prizorišču. Zato se z Dolgim in Pujsom poda v Kamnolom, da pomaga pri urjenju plemena in pripravah na tekmo, ki bo dejansko spopad dveh civilizacij …

Nick Park je režiral po scenariju Marka Burtona in Jamesa Higginsona na podlagi zgodbe, ki se je je domislil skupaj z Burtonom. Producirali so Carla Shelley, Richard Beek, Peter Lord, Nick Park in David Sproxton. Film sta financirala StudioCanal in BFI (Britanski filmski inštitut) in ga bosta distribuirala v VB, Franciji, Nemčiji, Avstraliji in na Novi Zelandiji ter prodajala na preostalih teritorijih. BFI Jamskega človeka ponosno podpira s pomočjo Nacionalne loterije.

Komentarji

3.7. 2018 ob 21:59

Film bi si ogledala, če bi imel podnapise. Verjamem, da je slovenska sinhronizacija tudi lahko odlična, vendar bi si film raje ogledala v originalu, saj je moje zanimanje za film zbudilo to, da glavnim osebam dajejo glas prav eni izmed mojih najljubših angleških igralcev.

— The wicked one

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.