Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Jamski človek

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 10.5.2018, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Leto: 2018
Država: ZDA, VB, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Mark Burton, James Higginson
Režija: Nick Park
Nova animacija štirikratnega oskarjevca Nicka Parka, ki ga poznamo po filmu Wallace in Gromit in studia Aardman, znanega po kino uspešnici Bacek Jon film. Noro smešna prazgodovinska pustolovščina v znanem Aardmanovem animacijskem slogu. Dogaja se v prazgodovinskem obdobju, ko so zemlji gospodarile nevarne zveri in kosmati mamuti, spremlja pa jamskega človeka, ki skuša skupaj s svojim najboljšim prijateljem, divjim prašičem Hognobom, združiti svoje pleme v boju proti močnim sovražnikom, ki jim grozijo.

Prazgodovinska pustolovska komedija je nastala v delavnici s štirimi oskarji nagrajenega režiserja Nicka Parka in podjetja Aardman, ustvarjalcev animiranih (v t.i. tehniki stop-motion) umetnin, kot sta Wallace in Gromit ter Bacek Jon. Jamski človek, ki ohranja svojstveni slog studia Aardman, bo gledalce popeljal na neverjetno popotovanje v vznemirljiv nov svet in predstavil nepozabno pleme edinstvenih in zabavnih novih likov.

Glavni – jamski – junak zgodbe je Dolgi (v izvirniku glas Eddieja Redmayna, v slovenski sinhronizaciji pa Vida Valiča); fant živi v uspevajoči dolini skupaj s svojim najboljšim prijateljem in pajdašem Pujsom in sebi podobnimi ekscentričnimi in prikupnimi člani plemena, ki ga vodi poglavar Bob (v izvirniku glas Timothyja Spalla, v slovenščini Renata Horvata). Medtem ko Dolgi sanjari o tem, da bi lovili mamute in se podajali na vznemirljive pustolovščine, je Bob povsem zadovoljen s tem, da pleme živi v ljubem miru in da je najvznemirljivejši del njihovih dni preganjanje zajcev. Potem pa ta mir nenadoma zmoti vdor sovražnika, na kakršnega doslej še niso naleteli: naduti lord Snob (Tom Hiddleston, v slovenščini Sašo Prešeren), guverner mesta Brongrad, je v plemenu ljubi dolini namreč našel bron. S svojo vojsko in oklepnimi mamuti požene v beg prebivalce, ki zatočišče najdejo v negostoljubnem Kamnolomu.

V silni zmedi Dolgega po naključju zajamejo in fant konča v neznanem in zastrašujočem Brongradu, kjer najprej spozna odločno Guno (Maisie Williams, v slovenščini Maja Kunšič), ki prodaja bronaste lonce. Nato se znajde pred ogromnim stadionom, na katerem se gnete razgrete množice – po vsem sodeč so prišli prisostvovat nekakšnemu kultnemu obredu, ki je, kot kmalu odkrije Dolgi, pravzaprav igra z žogo, imenovana nogomet.

Fant zasluti priložnost, da svojemu plemenu priigra nazaj domačo dolino, pa izzove Realno bronaste, strah vzbujajoče lokalno moštvo, polno nogometnih zvezdnikov, v tekmo vseh tekem. Edina težava: če pleme tekmo zgubi, bodo morali vse življenje garati v rudnikih brona.

Dolgi prepriča skeptičnega Boba, da mu dovoli uriti pleme – a ima pri tem sprva kaj malo uspeha. Njegovi upi še dodatno uplahnejo, ko po nesreči uničijo edino žogo, in fantu ne preostane drugega, kot da se s Pujsom vrne v Brongrad po novo. Na stadionu spet naletita na Guno, presenečena, da je tudi sama silno nadarjena nogometašica, ki sanjari o tem, da bi igrala pred nabito polnimi tribunami. A ker je dekle, ji je prepovedano brcati žogo na tem svetem prizorišču. Zato se z Dolgim in Pujsom poda v Kamnolom, da pomaga pri urjenju plemena in pripravah na tekmo, ki bo dejansko spopad dveh civilizacij …

Nick Park je režiral po scenariju Marka Burtona in Jamesa Higginsona na podlagi zgodbe, ki se je je domislil skupaj z Burtonom. Producirali so Carla Shelley, Richard Beek, Peter Lord, Nick Park in David Sproxton. Film sta financirala StudioCanal in BFI (Britanski filmski inštitut) in ga bosta distribuirala v VB, Franciji, Nemčiji, Avstraliji in na Novi Zelandiji ter prodajala na preostalih teritorijih. BFI Jamskega človeka ponosno podpira s pomočjo Nacionalne loterije.

Komentarji

3.7. 2018 ob 21:59

Film bi si ogledala, če bi imel podnapise. Verjamem, da je slovenska sinhronizacija tudi lahko odlična, vendar bi si film raje ogledala v originalu, saj je moje zanimanje za film zbudilo to, da glavnim osebam dajejo glas prav eni izmed mojih najljubših angleških igralcev.

— The wicked one
17.7. 2018 ob 20:48

prrrrrrrrrrorooofff

— ful ful ful dobro

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.