Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jackass

komedija
Opozorilo: nevarne prizore so izvedli poklicni igralci, zato ne vi, ne vaši nori prijatelji tega ne poskušajte doma.
Na sporedu od: 3.4.2003, Kolosej Ljubljana
1h 26min / 86min
Scenarij: Johnny Knoxville, Jeff Tremaine, Spike Jonze
Režija: Jeff Tremaine

Opozorilo: nevarne prizore so izvedli poklicni igralci, zato ne vi, ne vaši nori prijatelji tega ne poskušajte doma.

MTV Films, Paramount Pictures in Karantanija Cinemas vam predstavljata ekipo totalnih budal, ki popolnoma podivjana, na pol gola teka naokrog in močno vznemirja javnost. "Zakaj?", se sprašujejo nekateri, a pravilno vprašanje bi bilo "Zakaj pa ne?". V filmski industriji so nastale že večje ostudne kreacije, z veliko večjim proračunom kot za ta film. Namen filma Jackass the movie ni zapletati družbenih moralnih niti, ampak tukaj in tam dodati nekaj njim lastnih šivov, pri tem pa zakuhati še kakšno neumnost. Posamezni prizori so bili posneti na različnih lokacijah po vsem svetu. V filmu nastopa ista skupina klovnov, ki jo poznamo s televizije, ampak filmske potegavščine so bolj absurdne in neumne kot televizijske.

"Film je drugačen od televizijske serije, vsi so stopili korak naprej in se lotili večjih neumnost," pojasnjuje režiser Jeff Tremaine. "Lahko bi rekli, da gre za sodoben film o devetih mladeničih, ki med potepanjem po svetu iščejo ljubezen in pravo druščino."

Prva očitna razlika med filmom Jackass the movie in tradicionalnim filmom je ta, da jackass the movie nima scenarija. Filmi so sicer razdeljeni v dve kategoriji: umetniški filmi in dokumentarci, zdaj pa smo s kreacijo Jackass the movie dobili novo kategorijo: je prvi film v zgodovini, ki temelji na resničnosti. Pri MTV radi poudarijo, da so prav oni zaslužni za rojstvo resnične televizije s svojo serijo Real World pred enajstimi leti. Zdaj ponosno predstavljajo jackass the movie.

Naslednja posebnost tega filma je, da niso imeli scenskih delavcev, ker ni bilo scenografije, čeprav vemo, da odkar obstaja film, obstaja tudi scenografija. Ekipa se seveda s tem sploh ni obremenjevala, ker za filmsko sceno sploh še slišali niso, zato vodje scenskih delavcev niso potrebovali. Raje so si razdelili bolj zveneče naslove, kot so režiser, izvršni producent, direktor fotografije in podobni.

Kot plesen, ki se razvije v zanemarjenih kotih javnih kopališč, je Jackass zrasel na sestanku sodelavcev revije Big Brother Skateboard Magazine in družbe CKY Videos. Jeff Tremaine, Chris Pontius, Johnny Knoxville, Dave England, Jason Wee Man Acuna in Steve-O so nastopili v številnih neumnostih, ki so si jih izmislili za projekt Veliki brat; Bam Margera, Ryan Dunn, Brandon Dicamillo in nekaj njihovih prijateljev in članov družine so prav tako ustvarjali podobne burke pod samostojnim naslovom CKY in CKY2K. Ko sta se Tremaine in Knoxville odločila, da se lotita televizije, sta v predlogu za televizijsko serijo sestavila najboljše in najslabše elemente obeh projektov. Ponudila sta ga MTV, ki se je zanj nemudoma ogrela in jima ponudila skromen proračun in produkcijsko ekipo.

"Nikoli nismo poskušali vplivati ali celo spremeniti socialnih vrednot, ne spuščati ali dvigati kakršnih koli norm," pravi Knoxville. "Zmeraj smo in še vedno želimo le nasmejati ljudi."

Izvirna serija je bila premierno predstavljena na MTV 1. oktobra 2000. Kljub velikanskemu uspehu je Knoxville po 24-ih epizodah serijo končal. Zdelo se mu je, da je Jackass dosegel svoj vrh, vendar sta ga Tremaine in Spike prepričala, da se vrne še za poslednji hura, brez nadležnih omejitev televizijskih standardov. In ne samo to: tokrat so imeli na voljo tudi pravi filmski proračun, s katerim so uresničili vse svoje najbolj neumne sanje.

Knoxville je s soigralci štiri tedne snemal v Pennsylvaniji, Oregonu in Kaliforniji, dva tedna so zastonj pili sponzorsko pivo na Floridi, en teden so nakupovali na Japonskem in zatem še en teden počitnikovali na dveh lokacijah v Mehiki. Rezultat je jackass the movie.

"Gre za neobdelan izdelek, zaradi katerega bodo ljudje za nekaj trenutkov pozabili na vse," pravi Ryan Dunn. "Pozabili bodo na službo in jutranje vstajanje. Le sprostijo se in se uro in pol zabavajo."

Gledalci od filma ne smejo pričakovati zgodbe. Čakajo jih samostojni, nepovezani skeči, ki skupaj napolnijo približno 90 minut. Film je posebej primeren za tiste gledalce, ki morajo med kino predstavo lulat, ali napolnit prazen želodček: enostavno vstanejo in odidejo in ko se čez nekaj minut vrnejo, nimajo občutka, da so kar koli zamudili - čeprav so zamudili tri ali štiri skeče, saj je večina dolgih le minuto ali dve.

"Film je televizijska serija krat deset," pravi izvršni producent John Miller. "Veliko se je govorilo o bedastih tipih, ki ničesar ne jemljejo resno. Prepričan sem, da bodo tisti, ki jim je bila všeč serija, nad filmom navdušeni. Zaradi njihovega ustnega izročila bodo pred kino dvoranami dolge vrste."

"Ne morem se odločiti, kaj je nizka točka moje kariere: ta film ali animirana serija The Brothers Grunt," pravi predsednik družbe MTV Films Van Toffler. "V bistvu sem dal denar skupini mladcev, ki je imela dovolj jajc, da je preizkusila številne zelo slabe zamisli z enim samim namenom, da nasmeje gledalce."

O totalnih norcih

Johnny Knoxville, iz Knoxvilla v Tennesseeju, se je v Hollywood preselil z željo, da postane velika filmska zvezda, pa se je namesto tega znašel v viharju reklamnih sporočil. Med snemanji je pri različnih revijah delal kot samostojni novinar, tudi pri reviji Big Brother Skateboarding Magazine, čigar urednik je stavil na Knoxvillovo nenavadno sposobnost, da se na v nevarne situacije zaplete na precej komičen način. Kmalu se je znašel v številnih nevarnih položajih: na rolki se je srečal z bikom, avtomobilom, na veselje številnih rolkarjev se je spustil po jašku.

"Oseba, ki je najbolj zaznamovala moje videnje življenja in smisel za humor, je bil moj oče, ker se je vedno šalil s svojimi zaposlenimi", pojasnjuje Knoxville. "Najbolj zabavno se mi je zdelo, ko je ob neki priložnosti vsem delavcem v svojem podjetju razdelil čokoladne napitke z odvajalom."

Pred nedavnim je Knoxville nastopil v uspešnici Barryja Sonnefelda Men in Black 2.

Bam Margera, dvaindvajsetletnik iz West Chesterja v Pennsylvaniji, je z video kamero oborožen dobesedno 24 ur na dan. Nakopičil si je cel arhiv posnetkov prijateljev in članov družine, ki jih je zgolj za lastno zabavo pahnil v cel kup nenavadnih situacij in položajev. Pod znamko CKY je izdal celo vrsto takih video posnetkov.

"Bam je pripravljen sprejeti hude udarce," pravi režiser Jeff Tremaine. "Svojih prijateljev in predvsem staršev se loteva na prav poseben način."

Kadar Margera ne snema svojih video uspešnic v Pennsylvaniji, se običajno potika po zemeljski obli in izpolnjuje svoje obveznosti kot poklicni rolkar.

Chris Pontius se tako prijetno ukvarja s svojo spolnostjo, da je vsem drugim okrog njega zelo neprijetno. Vsak pogovor skuša napeljati v perverzen dialog. Ima številne obraze, med drugim ga poznamo kot zajčka-reševalca, zabavljača, policista in smetarja (pri tej vlogi svoje telesno bogastvo prikriva le s črnim trakom).

Steve-O je za svoje edinstvene nadarjenosti zelo težko našel razumevanje javnosti - razen seveda za mojstrstva v rolkanju. Odkar pa se je spajdašil s totalnimi norci, so na svetlo prišle njegove izredne sposobnosti: vedno se poda tja, kamor nihče drug še pogledal ne bi.

"Če je nekaj preveč gnusno, da bi se kdo tega lotil, damo to nalogo Stevu-O," pravi Knoxville. "Je zelo urejen in precej nadarjen. Včasih je bil cirkuški klovn. Steve-O je vsekakor naš as v luknji."

Dave England je ob koncu svoje poklicne kariere rolkarja leta 1997 imel hudo nesrečo pri deskanju na snegu, zato so mu operirali kilo. Po operaciji so ga zdravniki obvestili, da je sama operacija sicer uspela, razen manjšega zapleta z njegovimi modi: ostal mu je le še eno. Za zdaj je England povsem zadovoljen z eno samo vrečko, razmišlja pa, da bi si nekoč dal vstaviti umetno modo.

Ryan Dunn ima na desnem stegnu tetoviran znak Čarovnice iz Blaira, kar sicer ne bi bilo nič nenavadnega, če si ga ne bi dal narisati že 10 let let preden je nastal film. Dunn pojasnjuje, da gre za njegovo kreacijo kriptičnega znaka, ki predstavlja nedokončan simbol anarhije, minus krog.

V filmu Jackass the movie se je Dunn lotil podvigov, ki jih je zavrnil celo Steve-O. Bam Margera pravi: "Če je bilo treba opraviti kaj nadvse gnusnega, sem to naložil Ryanu."

Jason Acuna je poklicni rolkar, čeprav je imel zaradi svoje velikosti (je zelo majhen) v preteklosti številne težave. Zdaj si lahko privošči, da mu rolko izdelajo po meri.

Preston Lacy, bivši tovornjakar, je Knoxvilla spoznal med castingi za snemanje reklam. Ko se je Knoxville lotil projekta Jackass, mu je Preston kar naprej težil, dokler ni tudi sam dobil priložnosti.

Ehren Mcgehey ima vzdevek Nevarni Ehren, ki ga je ekipa po snemanju spremenila v Previdno-nevarni Ehren. Znan je po prostaški govorici, zato se v njegovih prizorih velikokrat sliši zvok, ki prekrije njegov govor.

O ustvarjalcih

Jeff Tremaine (režiser/producent) je še ena od zgodb o Pepelki. Leta 1992 so ga najeli kot umetnškega direktorja pri rolkarski reviji Big Brother. Pod njegovih vodstvom je revija močno povečala naklado, Tremaine pa je srečal posameznike, ki so se kasneje združili pri projektu Jackass. Trio Tremaine, Knoxville in Jonze je po letu in pol končal snemanje serije na MTV, tokrat pa so se srečali še enkrat in posneli film.

Spike Jonze (producent) je režiral glasbene spote, reklamna sporočila in kratke filme in je priznan fotograf. Sodeloval je pri projektu Being John Malkovich, kasneje je z njegovim scenaristom delal pri filmu ežiserja Michela Gondryja Human Nature. Pred nedavnim je režiral film Prilagajanje.

Sean Cliver (koproducent) je svojo kariero začel kot rolkar. Ko je srečal Stevea Rocca, ki je ustavnovil revijo Big Brother, se je pri njem zaposlil kot novinar. Najprej je sodeloval pri snemanju video spotov, pri televizijskem projektu Jackass je bil izvršni producent.

Dimitry Elyashkevich (koproducent/direktor fotografije) je ruski imigrant. Po diplomi se je kot fotograf in novinar lotil rolkarske scene. Kmalu se je zaposlil pri reviji Big Brother, ki jo je leta 2001 zapustil in postal glavni snemalec televizijske serije Jackass.

Trip Taylor (izvršni producent) je visok tip, ki je pogosto nastopil v ozadju prizorov v seriji Jackass. Hrust, ki ima namesto ključnice vstavljene palice krmila kolesa, je pri filmu skrbel, da stroški snemanja niso prekoračili dovoljenega limita. Ko se mu v življenju zazdi, da ne obvlada situcije, naredi kakšno neumnost: lase si pobarva v odpičeno barvo ali si pobrije glavo.

John Miller (izvršni producent) je trenutno starejši podpredsednik programiranja in razvoja serij na MTV. Zaslužen je za uspešne projekte The Real World, Road Rules, Undressed, ki so MTV prinesli visoko gledanost.

David Gale (izvršni producent) je starejši podpredsednik družbe MTV Films. Pod njegovim vodstvom je MTV Films v sodelovanju z priznanimi filmskimi družbami posnela filme, kot so Beavis and Butt-head Do America, Varsity Blues, Save the Last Dance, The Original Kings of Comedy, The Wood, Orange County, Crossroads, Martin Lawrence Live: Runteldat.

Trenutno je v sodelovanju s Paramount Pictures producent novega projekta, v katerem bosta nastopila Cuba Gooding Jr. in Beyonce Knowles.

Michelle Klepper (izvršna koproducentka) ima na področju filma skoraj desettletne izkušnje. Bila je prepričana, da je pripravljena na izkušnjo Jackass, pa se je zmotila - dejstvo je, da ni nihče. Ker je bila edina ženska, ki je med snemanjem spremljala ekipo, se je kar naprej spopadala s težavami in razglašala, da je na poti s tropom opic. Razen, da je bila začasna mama skupini bebcev, je bila zadolžena za 'gašenje požara' po snemanju - skrbela je za stike z lokalnimi oblastmi, ko je ekipa končala delo na terenu. Čeprav majhno in krhko dekle, je vedno obvladovala položaj.

Komentarji

14.2. 2005 ob 18:58

ful dober film. Najboljši mi je bam margera ampak ga nazačetku sploh nisem opazila, opazila sem ga šele v 2 in 3 delu jackassov (moja ocena 100/100)

— n
9.6. 2005 ob 20:41

steve-o je najboljsi na svetu

— matic rakovec
9.6. 2005 ob 20:44

jackass in wildboyz je najboljsei film na svetu in najbolsa sta mi steve-o in chris pontius

— matic rakovec
28.11. 2005 ob 14:25

man to je pa tok hudo d čez tega ga pa ni, taki filmi so the best sam če kdo tega ne ve je pa luzar(sori),ful dobr prkažejo use fore,ps.:moji frendi so pa tud neki tazga začel snemat kva jim ni jasn:P

— mrta
17.4. 2006 ob 14:14

filmi kot je ta so kul in si jih je vredno ogledati, čeprav bi lahko izbrali malo bolj cute igralce!! =) no ja... Johnny Knoxville je res luškan sam ogled ostalih mi ni bil všeč. :P

— Ana
5.3. 2007 ob 14:18

Tole je pa res neki zakon!! Za nekatere stvari se uprašaš: Kako si upajo? Sam ko pa gledaš je pa "one of the best movies ever"! Pa še Knoxville je cute. ;)

— TCF
6.3. 2007 ob 22:52

Kaj drugega dela ne bo na sporedu? Jaz sem ga pogledal pa je fuuul zakon. Bolši od prvega. Z veseljem bi ga šel gledat v kolosej.

— edn
10.11. 2007 ob 22:23

res nor film.najbolj je ogabno to ko človek poje svoje kozlaje

— jan.mesko@hotmail.co m
12.2. 2010 ob 20:46

Fantastičen film, res. V filmu se nasmeješ do solz, v najhujšem primeru tud bruhaš, občuduješ njihov pogum xD Kr streljajo se no xD Knoxville ma tok dobr smisel za humor da prav dol padeš, pa tud slab ni za pogledat hehe.

Kolosej, upam da boste tok pametni in carji da boste ko pride Jackass 3 v tridimenzionalni verziji tud to dali na spored. <3

— naaa
29.6. 2010 ob 13:14

ta film je res zakon najboljši pa je johnny knoxville,ampk so vsi tok carski in ful zmešani...no drgač so pa cool

— tj
21.8. 2010 ob 22:55

i love bam margera

— lili<3
13.3. 2011 ob 11:37

žalostno res žalostno pol sveta je v kinih predvajalo JACKASS 3D celo italijani in madžari ki so mimogrede naši sosedje... mi pa nič pa še v 3D!! to me pa je zelo razočaralo in nisem edini mnogo ljudi še povsem najstnikov je zelo razočarano da si nemoremo ogledat filma pri nas v naših kinih :(((((((

— bammargera
28.9. 2011 ob 16:03

r.i.p. ryan dunn

— uroš
20.7. 2013 ob 11:59

ta film je najboljši na svetu sem ze gledal 1 in 2 del

— dani
20.7. 2013 ob 11:59

ta film je najboljši na svetu sem ze gledal 1 in 2 del

— dani

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.