Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jack Reacher

kriminalna drama
Na sporedu od: 27.12.2012, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Christopher McQuarrie po knjigi Leeja Childa
Nekdanji vojaški policist Jack se odloči uveljavljati zakone na lastno pest, toda ob nepojasnjenem množičnem zločinu ga oblasti znova zaprosijo za pomoč. Med raziskovanjem Jack naleti na srhljivo spletko, njegovo predano iskanje resnice pa ga znova pripelje v navzkrižje z zakoni. Čeprav mu policija sledi na vsakem koraku, je odločen razkrinkati zločine ruske mafijske organizacije in kriminalce zlepa ali zgrda soočiti z roko pravice.

Na navadno jutro v navadnem mestu strelec ubije pet naključnih ljudi, ki gredo po svojih opravkih. Vsi dokazi kažejo na enega moža, nekdanjega vojaškega ostrostrelca. Hitro ga aretirajo. Kljub dolgotrajnemu zasliševanju zapornik ne reče ničesar, samo v blok napiše: "Pokličite Jacka Reacherja." Toda kdo je ta Reacher? Na to vprašanje je težko odgovoriti. Težko je celo dokazati, da zares obstaja. Vendar to ni pomembno. Jack Reacher je že na poti.

Nekdanji vojak in odličen preiskovalec je samotar, ki ne dovoli, da bi ga karkoli privezalo na en kraj. Je kot duh, kot senca. Izogiba se družbi in živi po svojih pravilih. Vendar pa ga poročilo o nesmiselnem streljanju izvabi iz senc. Ker ima z domnevnim morilcem neporavnane račune, privoli, da bo pomagal roki zakona. Toda ko pride, je njegov stari znanec v komi. Med prevozom v zapor so ga drugi zaporniki surovo napadli, zato si z njim ne morejo pomagati. Njegova zagovornica pa ima nešteto vprašanj. Kako se njen varovanec in Reacher poznata? In zakaj je zahteval, da pride človek, ki je prepričan o njegovi krivdi? Kljub dvomom zagovornica spoštuje zahtevo svojega varovanca in Reacherja najame kot preiskovalca v tem primeru.

Sprva se zdi, da je policija temeljito pregledala prizorišče zločina in s popolnim detektivskim delom prijela morilca. Toda Reacherju je vsaka popolnost sumljiva. Hitro opazi drobne sledi, ki jih je policija spregledala. In bolj ko raziskuje primer, manj je jasen in očiten.

Tako se začne napeto iskanje resnice. Nič ni tako, kot se zdi, in prijatelj je lahko tudi sovražnik. Znajde se iz oči v oči z nepričakovanim in pretkanim sovražnikom, ki mu človeško življenje ne pomeni nič.

Iz knjige na platno

Pisatelj Lee Child je 18 let delal za Granada Television, ko pa je zaradi reorganizacije ostal brez dela, se je l. 1995 lotil pisanja knjige, ki je izšla z naslovom Killing Floor. Roman z glavnim junakom Jackom Reacherjem je takoj postal uspešnica.

Glavni junak je stereotip človeka z globoko vsajenim občutkom za pravičnost, je neustrašen, samosvoj... Gledalci so si ob branju romanov ustvarili povsem svojo podobo o njem. Zato je kot lik precej zahteven za prenos na veliko platno. In ni čudno, da je od Childovega prvega sestanka s producentom Donom Grangerjem do filma minilo kar sedem let.

Jack Reacher je posnet po romanu One-Shot, devetem iz serije. Zakaj začeti na sredini? Po Grangerjevih besedah zato, ker je ta roman od vseh najprimernejši za filmsko upodobitev. Junak z vedrega neba pade v zaplet, nato pa se sooči z moralno dilemo. Christopher McQuarrie, ki je s Childovo pomočjo napisal scenarij in film tudi režiral, je ta dva dejavnika uporabil kot temelj, na katerem je lahko zgradil močno filmsko zgodbo.

Za glavno vlogo so izbrali Toma Cruisa, vendar so filmski ustvarjalci za mnenje najprej vprašali Childa. Navsezadnje je on ustvaril tega junaka in če se z izbiro ne bi strinjal, bi iskali drugega. S Childovim blagoslovom je Cruise vlogo dobil, čeprav na videz niti malo ne spominja na v knjigi opisanega Reacherja.

Filmski ustvarjalci se s tem niso pretirano obremenjevali, saj je knjižni Reacher precej skrajen lik, vsaj kar se tiče telesnih značilnosti, in verjetno ni igralca, ki bi imel enake telesne značilnosti.

Akcijski elementi filma

V tradiciji starih klasičnih trilerjev iz 70. let je tudi v tem filmu osupljiv avtomobilski pregon, tokrat v Pittsburghu, kjer se zgodba dogaja.

Prvotno so načrtovali, da ga bodo snemali pet dni, toda odločili so se, da ga bodo v filmu razširili in ga postavili kot enega ključnih in najbolj prepoznavnih elementov filma. V pripravah so se odločili, da si ne bodo pomagali s filmskimi triki, kot so hitra montaža in podobno. V klasičnih akcijskih filmih so v pregonih dejansko vozili hitro. In ker je Cruise izkušen voznik, so hoteli z njim posneti čim več kadrov. Pravzaprav kar vse. O dvojnikih nazadnje sploh ni bilo več govora. Po dolgotrajnem treningu s strokovnjakom za kaskadersko vožnjo je Cruise zares ves prizor pregona odpeljal sam.

Druga posebnost filma je nenavaden borilni slog, primeren za nevsakdanjega junaka. Izbrali so keysi, borilni slog, ki je nastal v Španiji. Keysi je metoda samoobrambe, pri kateri borec uporablja komolce, kolena, svojo težo... Poleg tega je primeren za spopad z več nasprotniki. Cruise je štiri mesece treniral vsak dan, dokler mu ta borilni slog ni prišel v kri. Ko so se končno lotili snemanja, tudi tokrat niso uporabili standardnih filmskih trikov - tresenja kamere in hitre montaže, ki ustvarita videz energičnega boja. Kamera je ostala na obrobju in igralci so se morali zares pretepati. Pretepi so bili zato krajši, napornejši, udarci bolj boleči. Rezultat na velikem platnu pa je veliko pristnejši. Tako prepričljivega pretepa na filmskih platnih že dolgo nismo videli.

V množici akcijskih filmov je težko doseči, da kateri izstopa. Toda ta se vrača v zlato dobo akcijskih filmov in prvinski pristop, ki je bil značilen zanje. Zato deluje pristno, malce staromodno, vendar popolnoma v skladu z značajem glavnega junaka, ki ne dovoli, da bi ga sodobni čas potegnil v svoje kolesje.

Knjižni Jack Reacher v številkah

 • Lee Child je izdal 17 romanov z glavnim junakom Jackom Reacherjem:
  1. Killing Floor
  2. Die Trying
  3. Tripwire
  4. The Visitor
  5. Echo Burning
  6. Without Fail
  7. Persuader
  8. The Enemy
  9. One Shot
  10. The Hard Way
  11. Bad Luck and Trouble
  12. Nothing to Lose
  13. Gone Tomorrow
  14. 61 Hours
  15. Worth Dying For
  16. The Affair
  17. A Wanted Man
 • Jack Reacher je posnet po romanu One Shot
 • Po svetu so prodali 60 milijonov izvodov knjig.
 • Knjige so naprodaj v 95 državah.
 • Knjige so prevedene v 40 jezikov.

Komentarji

6.12. 2012 ob 0:42

brez zamere...kakšen naslov filma, k da mi scenarist sedel na wc školjki medtem, ko se je spomnil, da bo dal filmu takšen naslov... ta tom čuz je pa ze tok zlizan in beden igralec, da glava peče... srečo ima samo še zato, ker je na svetu še 300 milijonov pubertetniških najstnic, ki ne vejo kaj bodo brez pokovke, cocacole, šminke, slike bred pitta v denarnici in posterja od gunsandroses v sobi in, kingledajo tom čuza...

— tom čuz
17.12. 2012 ob 17:24

...prebrala večino knjig o Jack Reacher-ju in vsekakor je Tom Cruis zadnji ki bi ga lahko igral!!

— copernica
24.12. 2012 ob 17:06

zgleda kul

— d
25.12. 2012 ob 14:37

Glede na knjigo je film odličen. Čeprav sem malo dvomila o izbiri glavnega igralca, je vendar odlično opravil svojo vlogo. Se strinjam, da bi težko našli takšnega igralca, kot je junak v knjigi. Škoda .... zanimivo bi bilo najti igralca, ki bi bil podoben junaku v knjigi.

— Lildija
26.12. 2012 ob 9:28

Pozdravljam Kolosejevo akcijo za nakup cenejših vstopnic preko Kolektive za 2,99 eur..Predlog: če bi to bila redna cena vstopnice, bi vaše kino bilo "poplačana investicija".Jaz osebno bi šel vsak teden pogledat kakšen film...tako pa grem enkrat na mesec (včasih niti tolk)..

— #Predlog
1.1. 2013 ob 20:01

super film :). Prosim ne sodite ga tisti, ki ga niste gledali.

— hjgv
2.1. 2013 ob 9:00

Knjige nisem brala, zato ne vem, kakšen naj bi bil glavni junak. Vem pa, da je Tom Cruise v tej vlogi odličen. Priporočam.

— Miška
8.1. 2013 ob 16:39

Bežanje pred policijo je najbolši del.

— jk
12.1. 2013 ob 14:14

filam je zelo bedan in je škoda usazga centa bolše so ble kokice kokar filam

— hilmaga
15.1. 2013 ob 14:01

Film je bil presenetljivo dober. Ena boljših akcij.

— Shackler
19.1. 2013 ob 15:14

v kino sem sel ta film gledat kr za brezveze in brez pricakovanj, ampak me je film navdušil. film je napet! in tudi preseneti te!

— filmar
19.1. 2013 ob 15:54

Jack Reacher je film, ki te drži v napetosti do prav poslednjih sekund filma. Bravo režiserju in ekipi za to mojstrovino!

— Diter
20.1. 2013 ob 21:31

hilmaga najprej se nauči pravilno pisat potem pa komentiraj...

— Dart Vader
2.2. 2013 ob 11:18

Zelo dobro zrežiran film in tudi zanimiv za pogledat. Eden boljših v zadnjem času.

— Žiga
6.5. 2013 ob 0:14

FILM neverjetn!!!!!
woow res dobr!! vreden ogleda!!!

— mikiTOP5

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.