Kolosej
Film distribucije Continental Film

Jack in Jill

komedija
Na sporedu od: 5.1.2012, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Leto: 2011
Država: ZDA
Scenarij: Adam Sandler in Steve Koren po zgodbi Bena Zooka
Režija: Dennis Dugan
Režiser komedij Moja neprava žena in Odrasli predstavlja praznične težave zelo nenavadnih dvojčkov. Jack je uspešen producent in srečen družinski človek, ki nikakor ne prenese svoje nergaške, nemarne in nesramne sestre dvojčice Jill. Da bi se je odkrižal, ji skuša poiskati življenjskega partnerja, vendar ne računa, da se bo vanjo zagledal Al Pacino. Ker si Jack obeta donosen posel, skuša sestro in Pacina na vsak način spraviti skupaj, kar povzroči zabaven kaos nesporazumov in ponižanj.

Adam Sandler nastopa v naslovnih vlogah filma Jack in Jill, novi komediji podjetja Happy Madison. Jack je živel skoraj popolno življenje, z izjemo ene zoprne stalnice – sestre dvojčice Jill. Vsako leto na zahvalni dan mora prenašati obisk sestre, ki ga duši in ki mu kaj hitro življenje obrne na glavo. Ko se vdor, ki naj bi trajal samo za konec tedna, raztegne na ves mesec, se brat in sestra prepirata, dražita in pričkata tako, kot to počnejo samo dvojčki. Ko postane jasno, da Jill ne bo nikoli odšla, Jack spravi v tek več spletk v upanju, da se bo Jill vrnila tja, kjer jo ima najraje – na drugo stran države.

O filmu

Kadar se s sorodniki snidete za praznike, ima vsak od nas enega družinskega člana, ki nas spravlja ob pamet. Dobro mislijo in radi jih imate, pa vendar… Za Jacka je to njegova sestra dvojčica Jill. Med odraščanjem sta bili njuni življenji neverjetno prepleteni. Od kar pa se je Jack odselil, sta šla vsak v svojo smer. Jack je postal zelo zagnan in uspešen marketinški agent v Los Angelesu, Jill pa je ostala na vzhodu in skrbela za njune starše. Zdaj se vidita samo enkrat na leto, na zahvalni dan, ko Jill obišče Jacka v Los Angelesu. Čas in razdalja sta naredila svoje pri njunem odnosu – in zdaj Jack med njenim obiskom samo stiska zobe, namesto da bi užival.

Pa vendar gre samo za nekaj dni, kajne? Motite se. Jack in Jill si že na začetku skočita v lase – kot vedno - in Jack lahko zadeve popravi samo tako, da Jill povabi, naj ostane do hanukkah, in ji tako ponudi priložnost uživati v vsem, kar ponuja Los Angeles, od kvizov do jezdenja konj. Pa vendar Jack ni ravno zadovoljen, ker njegova sestra podaljša obisk.

Jack pa je še v večjem stresu, ker stvari v njegovi oglaševalski agenciji ne tečejo kot namazane. Njegova največja stranka, Dunkin Donuts, zahteva od Jacka, da prepriča Ala Pacina, da bo nastopil v njihovi novi reklami Dunkaccino. Jack se sprašuje, le kako bo dobil Pacina – ali sploh nastopa v reklamah? Njegova prizadevanja pa še oteži novica, da slavni igralec doživlja živčni zlom in da se mu meša. Ker je igral preveč vlog, igralec začne mešati realnosti z vlogami, ki jih je igral, in si daje duška na najbolj zmešane načine.

Ko Jack pelje Jill na tekmo Lakersov, pristopi k Pacinu glede reklame, a je presenečen, ker Pacina veliko bolj zanima pogovor z Jill. Kot se izkaže, ga Jill spominja na vse, kar je pustil za seboj – njegov otroški dom v Bronxu, njegovo otroštvo – in pri Pacinu, ki se pripravlja, da bo na odru igral Don Kihota, nekaj klikne. V njegovih očeh Jill nenadoma ni več Jackova odštekana sestra, ampak postane Dulcinea, Don Kihotova idealizirana romantična ljubezen. In Pacino jo mora osvojiti, če hoče realizirati svoj podvig.

Težava je v tem, da Jill Pacino ne zanima. Ampak Pacino se ne pusti tako zlahka odgnati. Povabi se na rojstnodnevno zabavo presenečenja Jacka in Jill, spodnese Jill tla pod nogami in jo odpelje domov na zasebno zabavo – vendar Jill še vedno ne podleže, kar samo še podžge Pacinovo strast (in norost). Ni čisto jasno, kdo je bolj vznemirjen – Jill, na podlagi izkušenj, ali Jack, ki misli, da je njegovim možnostim pri Pacinu odklenkalo, ali Pacino, ki se mu zaradi Jill meša.

Jack mora prepričati Jill, da podaljša bivanje in da Pacinu še eno priložnost. Ta odločitev sproži serijo divjih, nezaslišanih dogodkov, ki Jacku pokažejo, kdo so najpomembnejši ljudje v njegovem življenju – in ki so to tudi vedno bili.

O zgodbi

Režiser Dennis Dugan že osmič združuje moči z Adamom Sandlerjem.”Zdi se mi zanimivo, da sem nekje sredi snemanja začel razmišljati o Jill kot o povsem samostojni osebnosti, na Jacka pa sem gledal kot na lik, ki ga igra Adam. Kadar niso gorele kamere, se Adam ni sprehajal naokoli kot Jill, a po določenem času se je zdelo, kot bi bila Jill ženska, ki smo jo najeli in ki je čisto slučajno podobna Adamu,” pravi Dugan.

V filmu Sandler igra Jacka, ki ga samo še ena reklama loči od velikanskega uspeha – če pa priložnost splava po vodi, ga čaka nepojmljiva katastrofa. V to zmedo vstopi njegova sestra Jill, ki stvari vedno preveč zaplete.

“Vedel sem, da bo Adam brez težav igral Jill. Bolj je moral delati na Jackovi vlogi,” pravi Steve Koren. “Jack je možakar, ki je precej napet – potruditi se je moral, da je bil Jack drugačen od njega.”

Med pisanjem scenarija z Adamom Sandlerjem je Koren odkril nekaj zanimivih stvari. “Nekateri dvojčki v rani mladosti dejansko oblikujejo svoj lasten jezik, zato smo se tudi mi domislili posebnega, privatnega jezika, ki ga govorita samo Jack in Jill,” pravi. “Odkrili smo tudi, da imajo dvojčki vez, ki je precej močnejša kot pri drugih bratih in sestrah, zato smo to skušali vključiti, kolikor je bilo le mogoče.”

Igranje dvojne vloge je od Adama zahtevalo genialen občutek za timing. “Deloma je bil vic v tem, da sta Jack in Jill ob istem času storila isto stvar,” razloži Koren. “To je seveda pomenilo, da je Adam že enkrat posneti prizor ponovno moral posneti z drugim likom. To je bilo skoraj kot ples, balet. Bilo ga je izjemno opazovati.”

Ko opisuje lik in zgodbo filma, Koren razlaga: “Jill je imela v svojem življenju samo dve stalnici – skrb za starše in ljubezen do svoje ptičke Poopsie. Žrtvovala je svoje osebno življenje. Ko pride za praznike na obisk k Jacku in noče oditi, ji Jack pomaga najti fanta - moškega, za katerega upa, da jo bo spravil iz hiše.”

Seveda nič ne gre po načrtih. Namesto internetnega zmenka Jill dobi neverjetnega snubca, v Jill se zagleda nihče drug kot oskarjevec.

Za vlogo Ala Pacina so se filmarji odločili najeti Ala Pacina. “V filmu Al Pacino v bistvu ne igra samega sebe – igra obsesivnega igralca, ki se mu je malce utrgalo,” pravi Koren. “Ko pa se zatreska v Jill, gre čez rob. Pripravljen je storiti vse, da jo bo dobil. Težava je v tem, da Jill ni posebej pri srcu. Več ve o oddaji American Idol kot o Alu Pacinu.”

V filmu Pacino izgublja stik z realnostjo. Premleva ponudbo, da bi igral Dona Kihota na Broadwayu. In ko spozna Jill, sebi in Jill pripiše lastnosti likov. “Don Kihot je norec, ki je prepričan, da je vitez, in prepričan je, da je Dulcinea princesa, čeprav je v resnici grda kmetica,« razlaga Pacino. »Vanjo se zaljubi, ker ji pripiše vrline, ki jih v resnici nima. Ko moj lik spozna Jill, stori enako. Jill postane Dulcinea. V določenem smislu jo moj lik nezavedno uporabi kot orodje, da bi odkril, ali res hoče igrati Dona Kihota. Jill pripiše vse lastnosti Dulcinejinega lika, da bi lahko vadil in videl, ali mu ustreza. Sploh se ne zaveda, da to počne, a v njegovi norosti je to določena metoda.”

Poleg tega Jill predstavlja nekaj, kar lik Pacina meni, da je izgubil. “Naš lik Pacina je na razpotju,” pravi Dugan. “V Los Angelesu je nekako izgubljen. V življenju pogreša tisto, kar je nekoč bil – pogreša občutek doma in korenin. Nenadoma je tu ženska, ki jo spozna na vrhuncu slave in ga spomni, kdo je včasih bil. Mora se vrniti domov in misli, da mu bo pri tem pomagala Jill.”

“Všeč mi je zamisel, da igram ostarelega filmskega zvezdnika, ki se skuša spomniti, zakaj se je s tem sploh začel ukvarjati,” nadaljuje Pacino. “Moj lik je človek, ki se hoče samo vrniti domov, hoče spet biti preprost, vendar ne bo nikoli več mogel biti tak. Ne glede na to, kako nor je, njegovi igralski nagoni še vedno delujejo – če bo Jill vpletel tako, kot je Don Kihot vpletel Dulcinejo, bo lahko odkril, ali res lahko igra Moža iz La Mancha. To je subtilno in nenavadno, ampak to je igralčevo potovanje iz norosti.”

Po Duganovih besedah je bilo delo s Pacinom seveda edinstvena izkušnja. “Nisem vedel, kaj naj pričakujem. Jasno je, da je resen igralec, vendar je sprejel svojo norost. Igral je svojo verzijo Pacina na resnično sijajen način. Je resnično in pristno prijazen človek in je imel do vsega sijajen odnos.”

Seveda je pravi Pacino nudil tisto, kar se pričakuje od tako velikega igralca, imel se je dobro kot še nikoli. “Al je bil na vrhuncu moči – Adam mu je vrgel nekaj, Al pa je to ujel in vrgel nazaj,” pravi Dugan. “Sprejel je naš način dela, ki se po mojem razlikuje od večine snemanj. Ampak Ala to ni nikoli spravilo s tira – Al je stal tam in dajal vse od sebe.”

Katie Holmes se ekipi pridružuje kot Erin, Jackova žena in mati njunih dveh otrok.. “Je zelo zaposlena mati in žena,” razlaga Holmesova. “Ko Jill pride v mesto in povzroči kaos v družini, je ona tista, ki skuša ohranjati red. Krasno je bilo gledati Adama, ko se je preobrazil v Jill. Kot ženski se mi je bilo lepo z moškim pogovarjati o britju nog, kakšen občutek dajejo najlonke in visoke pete in o vseh drugih ženskih tegobah. Adam se je dobro držal in bil je resnično zelo zabaven.”

Sandler pa ni edini, ki v filmu igra moškega in žensko. Eden najboljših mehiških komikov, Eugenio Derbez, igra Jackovega vrtnarja Felipeja, ki mu je Jill resnično všeč. Derbez pa igra tudi Felipejevo babico. “Da, tudi to sem jaz,” pravi igralec. “Vprašali so me, ali imam sorodnika, ki bi lahko posnel ta prizor, in rekel sem, da ne, lahko pa kar sam igram svojo babico. V svoji oddajah igram veliko likov in ko so si jih ogledali, so se odločili, da sprejmejo moj predlog. Bilo je zelo zabavno, razen ličenja. Trajalo je tri do štiri ure in po vsem obrazu sem imel lepilo. Še tri dni po snemanju sem ga imel na obrazu.”

O igralcih

Adam Sandler (Jack in Jill Sadelstein/koscenarist, producent): njegovi filmi so prislužili skoraj tri milijarde dolarjev. Med njegovimi uspešnicami so Oskrbnik, Moja neprava bivša, Odrasli, Zgodbe za lahko noč, Gasilca pred oltarjem, Špangleščina, 50 prvih poljubov, Očka po sili, Bes pod kontrolo, Zaporniško dvorišče, Funny People, Reign Over Me, Klik, Punch-Drunk Love. Pet sezon je nastopal v Saturday Night Live.

V okviru njegove produkcijske hiše Happy Madison so posneli filme Klik, Hišna zajčica, Mamin sinko, Očka po sili, Vroča bejba, Vražji Nicky, Žival, Opazovalci s klopi, Deuce Bigalow, Deuce Bigalow: evropski žigolo, Dickie Roberts: Former Child Star, Strange Wilderness, Paul Blart: Mall Cop, Happy Gilmore, Billy Madison, Grandma’s Boy, Joe Dirt, The Master of Disguise. Sandlerjevi komični albumi so prav tako uspešni. Vsega skupaj so prodali 6 milijonov izvodov.

Katie Holmes (Erin Sadelstein) je posnela filme Batman: na začetku, Ledeni vihar, Hvala, ker kadite, Telefonska govorilnica, Dar, Pieces of April, The Extra Man, The Romantics, Don’t Be Afraid of The Dark, The Son of No One, Wonder Boys, Abandon, The Singing Detective, First Daughter, Teaching Mrs.Tingle, Disturbing Behavior ter seriji The Kennedys in Simpatije.

Al Pacino (kot Al Pacino) je bil osemkrat nominiran za oskarja. Nominiran je bil za filme In pravica za vse, Boter 2, Pasje popoldne, Serpico (zlati globus), potem pa je oskarja dobil za Vonj po ženski (tudi zlati globus). Nominiran je bil tudi za oskarja za stransko vlogo in sicer za Botra, Dicka Tracyja in Glengarry Glen Ross. Dobil je emmyja in zlati globus za serijo Angeli v Ameriki in za film You Don’t Know Jack. Med njegovimi številnimi filmi so še Oceanovih 13, Beneški trgovec, Prebujena vest, Hudičev advokat, Vročina, Mestna hiša, Carlitov zakon, Rekrut, Brazgotinec, Righteous Kill, 88 Minutes, Two for the Money, Insomnia, Simone, Donnie Brasco, Two Bits, People I Know, Author! Author!, Bobby Deerfield in Strašilo. Njegov prvi film je bil The Panic in Needle Park (1971). Režiral je film V iskanju Richarda, v katerem je tudi nastopil.

O režiserju

Dennis Dugan je režiral filme Happy Gilmore, Odrasli, Moja neprava bivša, Očka po sili, Zohan je zakon, Gasilca pred oltarjem, Opazovalci s klopi, Nacionalna varnost, Saving Silverman, Beverly Hills Ninja, Na televiziji je režiral epizode serij Newyorška policija, Delo na črno, Raztresena Ally in filma Columbo: Butterfly Shades of Gray ter The Shaggy Dog. Kariero je začel kot igralec v serijah Richie Brockelman, Private Eye, “M*A*S*H,” Columbo, Rockfordovi dosjeji, Fantje s Hill Streeta, manjše vloge pa je imel tudi v filmih Gasilca pred oltarjem, Starševstvo, She’s Having a Baby, Can’t Buy Me Love in Rjovenje.

Komentarji

8.12. 2011 ob 12:49

Resno? IMDB ocena tega "filma" je 2,9; ko ga bodo videli še tisti, ki niso ravno feni Adama Sandlerja in jim je škoda denarja za njegov film v kinu, bo ocena še padla (držim pesti za uvrstitev na lestvico Bottom 100 na IMDB). Bi še razumela, če bi ga v Koloseju predvajali kmalu po svetovni premieri, ne pa 3 mesece kasneje, ko že ptički na vejah (in ne samo tisti v South Parku) čivkajo, kakšno s***** je.

— Teja
31.12. 2011 ob 16:56

se popolnoma strinjam s tejo
groza...

— hanna
1.1. 2012 ob 21:02

kekšn brezvezen film , IMBD ima čist pravo oceno za ta film

— freak
2.1. 2012 ob 0:32

dobr film.aveeeš kao. ne res, kdo bo šov ta shit gledat...-.-

— Jack
5.1. 2012 ob 14:24

Kakršnakoli je že ocena tega filma na IMDBju vam lahko povem iz osebnih izkušenj in prve roke, saj sem bil včeraj na premieri, da je film totalno odbit. Po dolgem času je"butasim" američanom uspelo narediti res "pravo" komedijo.
Ogled vam res toplo priporočam, saj sem se še sam zelo nasmejalpa naj vam povem, da me redko kakšen film ali stvar nasmejeta.

— Jan
6.1. 2012 ob 13:30

Dei no 2.9 na IMDB to je sramota. Režisiru je filme 'National security','grown ups',Benchwarmers','Ne se hecat iz zohana :)'
To so sami supr filmi in tole bo sto posto supr film :)

— Lepi
6.1. 2012 ob 17:48

ne zgleda slabo.... boljše je ziher ko jutranja zarja..

— jaja
8.1. 2012 ob 0:26

Film sploh ni tako slab, ne vem zakaj ima samo 2.9 oceno na imdb. Vsem Sandlerovim oboževalcem ga definitivno priporočam ;)

— mtshop.si
9.1. 2012 ob 21:08

eden najslabših filmov ever!....

— g-force
12.1. 2012 ob 21:53

A se vi hecate? To je najbolsi film v zadnjem casu!!

— lolek
13.1. 2012 ob 19:02

a kdo ve kolk stane ena karta za tale film?

— blabla
17.1. 2012 ob 20:54

Samo zaradi tega filma sem si naredil IMDB profil in mu prlimal 1ko!

— uf!
18.1. 2012 ob 9:17

NIkoli ne pišem komentarjev, redko kateri film se mi zdi slab (prag tolerance je očitno reees visok), obožujem bolne komedije, ampak ocena 2,9 je celo pretirana. Kaj hudiča počne Al Pacino v tem filmu? Vsi štirje, ki smo si takrat ogledali film, smo bili istega mnenja. Verjetno eden izmed najslabših filmov z res, res, reeees posiljenimi šalami. Za vrednost vstopnice boste imeli več korisiti, če kupite kozarce in jih nato razbijete ...

— Boštjan
21.1. 2012 ob 12:56

NAJBOLŠI FILM!!!!!!!!!! REŽIŠ SE CEL FILM!!! VREDNO OGLEDA!!! :DDDDD

— blabla
21.1. 2012 ob 13:02

ČUDOVIT FILM! AMPAK KO SMO GA ŠI GLEDAT SMO SI V MACDONALDSU KUPILI PIJAČO, PA NAS TISTA ŽENSKA KI POBIRA VSTOPNICE NI SPUSTILA NOTRI! A ZDAJ PA MISLIJO DA BOMO KUPOVALI TISTO DRAGO PIJAČO PRI NJIH?(ZA PULTOM KI PRODAJAJO KOKICE IN PIJAČO) V MACDONALDSU SE VSAJ KAJ SPLAČA NE PA PRI NJIH!!! NI MI VŠEČ RTA ZAKON! ČE IMAJO ŽE TAKO NAJ VSAJ ZNIŽAJO CENE!

— MJAAAAAU
27.1. 2012 ob 19:29

TISTI KI STE SE "ISKRENO NASMEJALI" OB TEM FILMU SE RESNO ZAMISLITE NAD VAŠIM SMISLOM ZA HUMOR! FILM JE O B U P E N!!

— nimaveze
7.2. 2012 ob 21:27

katastofa od katastrofe, dve uri, ki se ne bosta več vrnili

— matjaž
11.2. 2012 ob 13:32

Film je katastrofa, 90 min čiste tišine v dvorani pa je bila polna. Žal mi je tistih 6 € za vstopnico, še bolj pa časa. Definitivno ni vreden ogleda in ga ne priporočam.

— Sara
12.2. 2012 ob 9:35

cool napovednik!!!!!!:-DD

— jack in jill fan
20.2. 2012 ob 20:44

Obožujem Sandlerja in vse njegove filme, ampak s tem je pa res mim udaru...

— Katja
16.3. 2012 ob 10:37

20 min sm zdrzal v dvorani potem sm sel ven. fiiiiiiilmmm je katastrofa raje grem drva zagat 2 uri k da tm zdim in ga gledam. ooobup

— mimo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.