Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Izvor

misteriozni znanstveno-fantastični triler
Vaš um je prizorišče zločina
Podnapisi
Na sporedu od: 22.7.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
22.7.2010, Kolosej Ljubljana
2h 22min / 142min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher Nolan
Režiser temačnih miselnih izzivov Memento, Insomnia in Vitez teme se poglobi v najbolj srhljive dele človeškega uma, kamor s pomočjo futuristične tehnologije kuka pretkani Dom. Preko sanj vdira v misli drugih ljudi in krade dragocene podatke, zato postane najbolj iskan zločinec na planetu. Da bi zaživel normalno življenje, se odloči za zadnjo akcijo, kjer spominov ne namerava ukrasti, temveč želi namestiti nove in tako izvesti popoln zločin. Toda v nepredvidljivem svetu človeških misli ni pravil in omejitev, zato nepričakovani sovražnik nalogo spremeni v smrtonosno past, polno prevar in preobratov.

Priznani filmar Christopher Nolan je v izvirnem akcijskem znanstveno fantastičnem filmu Izvor, ki potuje po vsej zemeljski obli ter v zasebni in neskončni svet sanj, s svojo taktirko režiral mednarodno igralsko zasedbo.

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je izurjen tat, ki ga najbolj odlikuje nevarna umetnost izvabljanja: iz nezavednega med sanjami, ko je um najbolj ranljiv, krade pomembne skrivnosti. Gre za redko sposobnost, zato je Cobb nadvse iskan igralec v tem novem nezanesljivem svetu korporativnega vohunstva, hkrati pa je tudi mednarodni ubežnik, ki je izgubil vse, kar mu je bilo blizu. Novi Cobb dobi priložnost, da se odkupi. Zadnja naloga bi mu lahko povrnila nekdanje življenje, a le, če doseže nemogoče: izvor. Namesto popolne kraje mora s svojim moštvom strokovnjakov podvig začeti z drugega konca: zamisli ne bodo ukradli, temveč jo podtaknili. Če jim uspe, utegne to biti popolni zločin.

A nobeno še tako podrobno načrtovanje in izvedenost moštva jih ne more pripraviti na nevarnega nasprotnika, ki očitno predvidi njihovo sleherno potezo; na sovražnika, ki bi lahko pričakoval le Cobb.

To poletje bo prizorišče zločina vaš um.

V filmu, ki ga v sodelovanju z Legendary Pictures na platna pošilja podjetje Warner Bros. Pictures, igrajo trikratni nominiranec za oskarja Leonardo DiCaprio (Blood Diamond, Aviator), oskarjevi nominiranec Ken Watanabe (The Last Samurai), Joseph Gordon-Levitt (500 Days of Summer), oskarjevka Marion Cotillard (La Vie en Rose), oskarjeva nominiranka Ellen Page (Juno), Tom Hardy (RocknRolla, Bronson), Cillian Murphy (Batman Begins), Tom Berenger (Training Day), Dileep Rao (Avatar) in dvakratni oskarjevec Michael Caine (Hannah and Her Sisters, The Cider House Rules).

Scenarij je napisal Christopher Nolan, ki je film režiral in skupaj z Emmo Thomas tudi produciral. Chris Brigham in Thomas Tull sta bila izvršna producenta, Jordan Goldberg pa koproducent.

Za kamero so z Nolanom sodelovali za oskarja trikrat nominirani direktor fotografije Wally Pfister (The Dark Knight, The Prestige, Batman Begins), scenograf Guy Hendrix Dyas (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, montažer Lee Smith (The Dark Knight, Master and Commander: The Far Side of the World), za oskarja nominirani kostumograf Jeffrey Kurland (Bullets Over Broadway, Collateral) in za oskarja nominirani koordinator za posebne učinke Chris Corbould (The Dark Knight). Glasbo je zložil oskarjevec Hans Zimmer (The Dark Knight, The Lion King).

Film bo na voljo po kinematografih in izbranih IMAX dvoranah, kjer bo digitalno prečiščen in bo poskrbel za neprimerljivo avdiovizualno kvaliteto. S kristalno čisto sliko, lasersko usklajen digitalnim zvokom in do skrajnih meja povečani obseg vidnega polja bo to filmska izkušnja, v katero vas bo naj bolj potegnilo.

O snemanju

Cobb: Sam si ustvarjaš svet svojih sanj.
Vanje pripelješ nekaj, kar ga napolni s skrivnostmi.

Režiser, scenarist in producent Christopher Nolan razkriva, da je svet Izvora začel ustvarjati skoraj desetletje, preden se je snemanja filma sploh lotil. "Pred kakimi desetimi leti me je začela silno mamiti tematika sanj; to, v kakšnem razmerju je nas budni čas z našim sanjskim svetom. Vedno se mi je zdel zanimiv paradoks, kaj vse – pa naj bo zastrašujoče, lepo ali fantastično – lahko ustvari naš um in kaj to govori o zmogljivosti naše domišljije. Začel sem razmišljati, kako bi to prikazal v razkošnem akcijskem filmu na čisto človeški ravni."

Izvor izhaja iz domneve, da je sanje mogoče deliti… sanje, ki delujejo resnične in so občutiti povsem resnične, dokler si v njih. V tem podzavestnem stanju pridejo na plan vse najbolj skrite in dragocene skrivnosti tistega, ki sanja. Kot pravi Nolan, je "v ospredju filma predstava, da je zamisel najbolj odporen in žilav parazit. Del nje bo vedno nekje v naših možganih. Nekje že. In misel, da zmore nekdo vdreti v tvoj sanjski svet v čisto fizičnem smislu in ti to zamisel – pa naj je še tako zasebna – ukrasti, je zanimiva."

Producentka Emma Thomas se strinja in dodaja, da je moral film ohraniti ravnovesje med akcijskim doživljajem in čustvenim popotovanjem. "V njem so elementi filma o roparskem podvigu, a ta podvig se odvija na bolj domišljijski ravni. Film ima sijajne akcijske prizore, a tudi like, ki ti prirasejo k srcu, kar mu daje čustven zagon."

Ta zagon pooseblja predvsem osrednji lik Dom Cobb, ki ga upodablja Leonardo DiCaprio. "V bistvu me je prav to takoj pritegnilo k scenariju," pravi igralec. "Gre za silno zabaven, zapleten triler, v katerem se lahko zgodi karkoli; a v ospredju je zgodba o človeku, ki išče dolgo zakopano resnico in si želi domov. Scenarij je tudi skrajno izviren; dvomim, da bo lahko kdo rekel, da je kaj takšnega že kdaj doživel. Prav ta kombinacija me je navdušila za projekt, da ne omenjam Chrisa Nolana. Je strokovnjak za takšne večplastne zgodbe in iz njih naredi verjetno, stvarno izkušnjo za gledalce."

Kot pravi Thomasova, "se je Chris v vseh teh letih naučil snemati velike filme, kar pri tem projektu zelo pomaga. A ta film je tudi zelo svež, zelo drugačen in tudi skrajno oseben. Zaradi tega je bilo, kot da slika po povsem novem, čistem platnu."

Nolan zatrjuje, da je glavna nit zgodbe osebna in hkrati univerzalna, "saj vsi sanjamo. Vsi doživljamo, kako naš um ustvarja svoj svet; istočasno v tem svetu živimo. V svetu sanj je tudi nešteto kontrastov – tako so sanje intimne in hkrati prinašajo neštete možnosti, ki si jih lahko zamislimo. Izziv pri filmu je torej bil, da združimo intimnost in čustvenost vsega, kar se v sanjah dogaja, s tem, kar se lahko domislijo naši možgani. Hotel sem posneti film, ki bo gledalcem omogočil dojeti brezštevilno mnoštvo resničnosti, ki jih lahko udejanimo samo v sanjah."

"Vedeli smo, da bo glede na snov snemanje Izvora velika reč; v sanjah lahko namreč počnemo karkoli," dodaja Thomasova. "Pravzaprav je film večji kot vse, kar smo posneli doslej, tudi glede na število držav, v katerih smo snemali." Med snemanjem je ekipa namreč obkrožila planet; poglavitne prizore so snemali v šestih državah na štirih različnih celinah. Soočali so se s številnimi skrajnimi razmerami, kot je na primer neznosna vročina v Tangerju ali pohod prek snega v kanadskem Calgaryju. Snemali so tudi v Tokiu, Parizu in Los Angelesu, kjer je ekipa za učinke poskrbela za viharen dež za akcijski prizor z gomilo avtomobilov.

Nolan se je vrnil tudi v letalske hangarje v angleškem Cardingtonu, kjer je že snemal prizore za svoja filma Batman Begins in The Dark Knight. "Tematika je zahtevala širokopotezen pristop," pravi. Zato smo snemali v šestih državah, zgradili velikanske scene in premikali meje praktično mogočega, namesto da bi se zatekali k posebnim učinkom. Pri tem je zanimivo, da človeški um mnogokrat primerjamo z računalnikom; a v resnici je to precej neprimerna primerjava, saj je um zmožen več, kot bomo kdaj dojeli. Za filmarja je to idealen svet, v katerega se velja pognati, saj um ne pozna pravil in meja; film, ki to raziskuje, je najbolj čista oblika zabave."

Saito: Zberite svoje moštvo, g. Cobb.
In izberite svoje može. Previdno.

Poleg tega, da so film snemali po celem svetu, v Izvoru nastopa mednarodna igralska zasedba, med njimi Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Tom Berenger in Dileep Rao; vsi so tokrat prvič sodelovali z Nolanom; Ken Watanabe, Cillian Murphy in Michael Caine so z pod njegovo taktirko že delali.

"V filmu je nekaj sijajnih vlog," opaža Thomasova," in igralci so se res odlično odzvali na snov, zaradi česar pri izbiri zasedbe nismo imeli težav. Srečni smo, da smo našli tako nadarjene igralce. Mislim, da so se med seboj navdihovali – vsi so hoteli biti del te izkušnje." In vsi so hoteli delati s Christopherjem Nolanom.

Ellen Page to potrjuje: "Chrisa grozno obožujem, zato sem bila čisto iz sebe, da bom del tega projekta. Scenarij me je čisto prebudil; česa takšnega še nisem brala. Čisto sem se potopila vanj in ko sem ga prebrala do konca, sem bila čisto premočena. Gre za izviren koncept in hkrati neverjetno ganljiv, s trdno čustveno hrbtenico, s katero se človek lahko poveže. Z avtorjem, ki je tako čudovito sposoben ustvarjati cele svetove, stvari, ki jih še nisi doživel, je fenomenalno sodelovati."

Ken Watanabe, ki je z Nolanom pred tem snemal film Batman Begins, se spominja: "Ko me je Chris poklical, če bi spet sodelovala, sem rekel Ja, saj je bila to krasna priložnost, da spet snemam z režiserjem, s katerim sva že tako lepo sodelovala. Ko sem prebral scenarij, sem bil še bolj navdušen. V srcu sem vedel, da ta film moram posneti."

"Neverjetno domišljijo ima," pravi Marion Cotillard, "in prav zato je tako neverjeten režiser in scenarist. Pri tako domiselnem filmu potrebuješ režiserja, ki mu lahko zaupaš – nekoga, ki te bo prijel za roko in s teboj delil svojo vizijo – in jaz sem Chrisu sto odstotno zaupala. Navdihnil me je in mi dal vse ključe, ki sem jih potrebovala."

"Chris je izjemno nadarjen filmar," potrjuje DiCaprio. "V veselje mi je bilo tudi sodelovati tako tesno s to neverjetno igralsko zasedbo. Na dolgo in široko smo razpravljali o svojih likih, o njihovih posameznih zgodbah in razmerjih med njimi. Chris je to spodbujal; hotel je, da vsak igralec, ne glede na to, kako pomembna je njegova vloga, začuti smisel svojega lika in vanj vnese nekaj svojega."

Nolan pravi, da je bilo "noro opazovati, kako se igralci razvijajo kot skupina, podobno kot se v zgodbi razvijajo liki. V njihove skupne prizore je to vlilo dodatno žlahtnost. Kot scenarist si vedno želiš takšne kemije, a dokler ne prideš na snemanje, ne vidiš, kako zasedba dejansko upodobi tvoje like in razmerja med njimi. To je za vsak film življenjskega pomena, sploh pri filmu o ropu, in po moje so se naši igralci odlično odrezali. Film sledi skupini zelo različnih posameznikov – vsak od njih ima posebno sposobnost – ki se združijo za čisto posebno nalogo. Če en od njih zataji, bo to katastrofa, zato je vsak posameznik pomemben za skupen uspeh. In gledalci razumemo, kaj preživljajo, saj smo na tem popotovanju z njimi."

Dom Cobb –Ekstraktor

Leonardo DiCaprio je Dom Cobb, mojster umetnosti izvabljanja. Kot pravi igralec, je "Cobb dosegel takšno raven strokovnosti, da je na črnem trgu znan med tistimi, ki so se sposobni vriniti v misli posameznikov in iz njih izvabiti določene podatke."

"Na začetku filma," povzame Nolan, "izvemo, da je Cobb najboljši v svojem poslu. Korporacije ga najamejo, da zanje krade skrivnosti, do katerih se sicer ne bi nikoli dokopali. Vse izhaja iz zamisli oz. pojmovanja, da vsak koncept ostane zasidran v naši podzavesti. Nečesa se ni mogoče odučiti, zato lahko ekstraktor to informacijo izvabi."

Izvabljanje se odvija prek t.i. deljenja sanj – ustvarjanja sveta sanj, v katerega zvabijo posameznika, ki se v tem svetu počuti povsem resnično, dokler le ostane v njem.

Vendar pa je Cobb zaradi svoji sposobnosti tudi ubežnik, ki se nikoli ne more vrniti domov. Thomasova razloži: "Že od začetka vemo, da ima možakar sumljivo preteklost, zaradi katere ne more nazaj v ZDA. A tam so njegovi otroci, in to ga žene bolj kot kar koli drugega. Voljan je tvegati vse, da bi se lahko vrnil domov k svojim ljubljenim." Prav zato DiCaprio pravi, da je Nolan ponavljal načelo, da mora biti "ne glede na neresničnost sanj vse ukoreninjeno v našo vez z likom; da mora biti vse čustveno nabito. Za Cobba je na kocki veliko, zato vse njegove odločitve, sleherno njegovo dejanje in odnos s sodelavci vodijo v eno smer: da se vrne v svoje nekdanje življenje."

Nolan razloži: "Z Leom sva začela delati že prej; poglobila sva se v čustveni svet njegovega lika. Bilo mu je pomembno, da je to vodilna nit zgodbe, in prav s to nitjo zmore gledalce jasno voditi skozi zapleteno zgodbo. To znajo v projekt vnesti veliki igralci, in Leo je neznansko doprinesel k temu filmu. Mislim, da je eden naših najboljših igralcev, in v tem filmu je izjemen."

Arthur – The Point Man

Cobbovega dolgoletnega in najbolj zaupanja vrednega sodelavca Arthutrja igra Joseph Gordon-Levitt. Cobb je načrtovalec, Arthur poskrbi za podrobnosti. "Arthur je bolj organiziran; poskrbi za to, da je vse na svojem mestu," pravi Gordon-Levitt. Če vprašate mene, je Cobb umetnik, Arthur pa producent. On reče: No, tole je torej tvoja vizija; zdaj bom pa jaz domislil, kako bo vse skupaj delovalo, da boš lahko opravil svoje. A naj bo Arthur še tako dlakocepski profesionalec, svojih sposobnosti ni želel uporabiti kot odvetnik ali zdravnik ali pač karkoli, kar bi že lahko postal; sanje se mu zdijo bolj privlačne. To zanj ni zgolj služba; mislim, da ga tehnologija deljenja sanj navdihuje že, odkar je zanjo slišal, zato tega ne počne zaradi denarja. Za dobro plačo ne bi nikoli tvegal svojega življenja. To delo obožuje."

Igralec razkriva, da s svoji m likom deli očaranost nad sanjami. "Imam se za ustvarjalnega človeka in v sanjah smo vsi umetniki. Vse, kar počnemo v sanjah – kar vidimo, slišimo, vsi, s katerimi govorimo – vse to je naš domislek. To dokazuje, kako mogočen je lahko ustvarjalen um, če mu to dovolimo; zato sem z veseljem sprejel vlogo v filmu o sanjah."

Ariadne – Arhitektka

Pri izdelavi sveta sanj je eno najbolj pomembnih del delo arhitekta. Ellen Page igra Ariadne, sijajno študentko arhitekture, ki jo Cobb nagovori za sodelovanje, ki, kot pravi Pagova, "ni nujno zakonito, a njo pritegne intelektualna radovednost, ob kateri se takšni edinstveni priložnosti ne zmore upreti."

Ta priložnost je ustvarjanje svetov, ki v resničnosti ne morejo obstajati. Pagova pravi, da takoj, ko Cobb Ariadne pripelje v svoj svet, "ta takoj dokaže, da je sposobna misliti izven vzorcev in dovolj odpreti svoje mišljenje, da Cobbu omogoči njegovo početje. Na koncu se še bolj zaplete v delo, ko ugotovi, kaj se v resnici dogaja s Cobbom in česa vsega ne more nadzorovati. A čeprav na dan privrejo dvomi, mu skuša pomagati, da moštvu ne bi spodletelo. Vesela sem bila, da je Chris napisal tako sijajno vlogo mlade ženske, ki je inteligentna in se v lastni koži dobro počuti. Podati se mora v povsem novo okolje in v nenavadne situacije, in s tem se spopade zelo dobro. Lahko se potegne zase, sploh v skupini, v kateri prevladujejo moški," se nasmeji Pagova.

Eames – ponarejevalec

V nasprotju z Ariadne je Eames star maček pri deljenju sanj in ga s Cobbom veže preteklost – bodisi kot zaveznika ali celo tekmeca. Igra ga Tom Hardy in v njegovi interpretaciji je to izjemen ponarejevalec… in to ne le na papirju. "V sanjskem svetu lahko Eames projicira podobo kogarkoli, torej lahko ponaredi identiteto v fizični obliki in tako okolico prepriča, da je tisti, ki ga ekipa potrebuje, da izvede prevaro. Pri tem se mi zdi predvsem zanimivo to, da gre za antijunake; da počnejo nekaj, kar lahko imamo za nečastno, a zanje vseeno navijamo."

Nolan trdi, da je Hardy, podobno kot lik, ki ga igra, pravi kameleon. "To je igralec, ki lahko skoči v kožo lika in ga povsem prežame; pri Eamesu se to še posebej vidi. V liku je videl potencial in v svojo upodobitev vnesel drznost, kar rad vidim."

Mal – senca

Mal, igrajo jo Marion Cotillard, je ljubezen Cobbovega življenja. "Mal je težko opisati, saj je mešanica mnogih reči," skrivnostno pravi igralka. "A morda je tudi ne gre opisovati, saj imajo lahko različni ljudje različne razlage."

"V bistvu je usodna ženska," pravi Nolan. "Marion jo je odigrala še posebej nepozabno. Naravnost lepo je, kaj vse je dosegla zgolj s svojimi očmi in čustveno razgaljenostjo. Z Leom odigrata neverjetno ganljiv par. Pod kopreno akcijskega filma Izvor sloni na ljubezenski zgodbi, in oba igralca ta na najbolj neverjeten način odkrila to dejstvo."

Saito – Turist

Ken Watanabe igra Saita, bogatega in mogočnega magnata, ki Cobbu ponudi posebno delo, za katero mu obljubi veliko več kot le denarno plačilo. Preprosto povedano: če Cobb Saitu priskrbi, kar ta hoče, bo Saito Cobbu pomagal domov. Pod enim samim pogojem: Saito hoče s Cobbovo ekipo na teren, da se prepriča, da bo za svoje plačilo res dobil tisto, kar hoče. Thomasova razlaga, da mu pravijo "Turist, ker nima izkušenj, temveč se ekipi pridruži zavoljo svojega denarja."

Kot pravi Watanabe, gre sprva "zgolj za posloven odnos; a v nadaljevanju se med Saitom in Cobbom razvije razumevanje in spoštovanje. Eden drugega potrebujeta."

Nolan pravi, da je vlogo Saita razvijal z mislijo na Watanabeja. "Lik sem napisal nalašč zanj, ker sem hotel spet sodelovati z njim. Z užitkom sem ga režiral v filmu Batman Begins, a tam je imel manjšo vlogo in nisva bila veliko skupaj. Tokrat sem mu hotel dati večjo vlogo. Ken je izjemno karizmatičen igralec, pravi filmski zvezdnik. Je predan igralec, ki ve, kako iz prizora izžeti kar se da največ. Z užitkom ga je opazovati pri delu."

Robert Fischer – znamenje

Tarča Saitovega poslovnega predloga je Robert Fischer, ki bo vsak hip podedoval milijarde vreden imperij svojega umirajočega očeta. Cillian Murphy, ki igra Fisherja, poudarja, da Roberta "kljub njegovemu neizmernemu bogastvu preganjajo negotovosti, kar je pri nekom, ki je vse življenje prebil v senci svojega veličastnega očeta, čisto pričakovano. Ne pomaga, da se z očetom ne razume najbolje. Je torej oseba, ki bo zdaj zdaj podedovala cel svet in ji ne manjka prav nič, razen morda tistega, kar si najbolj želi: normalnega odnosa z očetom."

Thomasova pravi: "Srečni smo, da smo spet sodelovali s Cillianom. Sijajen igralec je in v vlogo je vnesel veliko svojega. Po moje je lik Roberta Fischerja še posebej zanimiv, saj v filmih o ropih znamenje ni vedno tako mnogostransko. A Robert postane pomemben del srčike zgodbe, in to veje iz Cillianove upodobitve."

Yusuf – kemik

Eno od poglavitnih sredstev, s katerimi je Cobbov podvig sploh mogoč, je kemična spojina, ki omogoča, da več ljudi doživlja različna sanjska stanja. Dileep Rao nastopa kot glavni kemik Yusuf, ki ga igralec označi za "avantgardnega farmacevta, ki ljudem, kot je Cobb, omogoča, da svoje delo opravljajo nenadzorovano, brez uradne registracije in brez kakršnega koli dovoljenja. Več kot očitno ima Yusuf pri tem denarne koristi, a žene ga tudi gola radovednost. Zadevo preizkuša že tako dolgo, da bi naposled rad videl, kašna sploh je."

"Iskanje igralca za to vlogo je bilo še posebej naporno, saj nismo želeli, da je kot kakšen navaden razpečevalec drog. To nikakor ni," poudarja koproducent Jordan Goldberg. "Je predan umetnosti deljenja sanj in temu, da gre vse kot namazano. Hoteli smo šaljivega, zanimivega in očitno prebrisanega Yusufa, in Dillep je vse to."

Igralsko zasedbo zaokroža trojica igralcev veteranov, ki so likom vsak po svoje nekakšni botri. Pete Postlethwaite je Robertov umirajoči oče Maurice Fischer, Tom Berenger igra Mauriceovega dolgoletnega svetovalca in Robertovega botra Petra Browninga. Pravzparav Berenger svojemu liku pravi kar Robertov "nadomestni oče" in poudari, da "Robert moj lik kliče stric Peter, ker je Browning ob njem že vse njegovo življenje in je z njim bržkone preživel več pomembnih trenutkov kot njegov lastni oče."

Vlogo Cobbovega tasta Milesa, ki je v možakovi mladosti odigral pomembno vlogo, je dobil Michael Caine. "Miles je kot profesor Cobbu predaval o deljenju sanj," razkrije Caine. "Cobb ni upošteval njegovega nasveta in Miles ne odobrava ravno, kako fant pridobljeno znanje uporablja. A še vedno ga ima rad in ga skrbi zanj."

Čeprav njegovih metod ne odobrava, Miles Cobba predstavi svoji najbolj obetavni študentki Ariadne. "Cobbu bi rad pomagal, da se vrne domov," pravi Caine. "Ker zna dobro oceniti značaje, pomisli, da bi Ariadne lahko poskrbela za to, in upa, da ji bo tudi uspelo."

Za Caina je Izvor že četrti film z Nolanom – po Batman Begins, The Prestige in The Dark Knight. "Sira Michaela Caina je vedno dobro imeti v filmu," pravi režiser, "in prijazno je pristal, da prevzame vlogo. Veselje ga je imeti na snemanju."

Eames: Ne boj se sanjati širše, ljubica.

Izza kamere je Nolan zbral skupino umetnikov in obrtnikov, ki so mu pomagali udejaniti vizijo Izvrora, pri čemer ustvarjalni proces, če mu gre verjeti, ni zelo različen od tistega, ki ga ima Cobb s svojim moštvom. "Med tem, kako ti liki gradijo celoten svet, in kako filmarji ustvarjamo resničnost za gledalce, so vsekakor podobnosti," pravi režiser. "Tako kot Cobb sestavlja svoje moštvo izjemnih posameznikov, sem tudi sam skušal to storiti za kamerami."

Pri snemanju filma se je Nolan spet združil z nekaj ljudmi, s katerimi je že sodeloval, med njimi z direktorjem fotografije Wallyjem Pfisterjem, montažerjem Leejem Smithom, svetovalcem za posebne učinke Chrisom Corbouldom, strokovnjakom za vizualne učinke Paulom Franklinom in koordinatorjem kaskaderjev Tomom Struthersom. Prvikrat pa je sodeloval s scenografom Guyem Hendrixom Dyasom in s kostumografom Jeffreyjem Kurlandom.

Če ne upoštevamo nekaj najbolj iluzionističnih prizorov v filmu, je Nolan čisto v svojem slogu ekipo pozval, da kar se da največ dosežejo s praktičnimi sredstvi in se čim bolj izognejo računalniškim trikom. "Vedno mi je pomembno čim več ujeti že v kamero; po tem je, če je potrebno, računalniška grafika uporabna, da dogradiš ali dopolniš tisto, kar si že dosegel. Ne glede na to, da se zgodba preliva med različnimi stanji sanj, je pomembno, da je svet na vsakem koraku videti resničen; kajti ko smo v sanjah, jih sprejmemo kot resničnost. Najsi smo snemali pregon po snegu po zasneženi strmini, šli pod vodo ali uprizorili odsotnost gravitacije, sem vedno hotel doseči skrajno mejo tistega, kar je še mogoče posneti."

To pa ne pomeni, da oddelek za vizualne učinke ni igral pomembne vloge. Nolan to takoj prizna: "Prepričan sem bil, da bo Chris Corbould s svojo ekipo iztuhtal, kako pognati vlak po sredi ceste v Los Angelesu, vedel pa sem tudi, da pariške ulice ne bomo mogli zviti samo vase brez skupine Paula Franklina. Rad opazujem, kako moje moštvo popade nekakšna panika, ko jim prvič naznanim, kaj imam v mislih," se smeji režiser. "A neverjetno je gledati, kako vsak posamezen oddelek razstavi problem in se domisli sijajnih rešitev. V vsaki fazi snemanja se je vsakdo nadvse potrudil."

"Tudi kadar zaigrajo, da so zgroženi," se pošali Thomasova, "se mi zdi, da z veseljem rešujejo vsak problem, ki jim ga navrže Chris. Hkrati cenijo, da pri tem izziva tudi sebe in da je ob njih, kadar se kaj zaplete."

Da bi film dajal še večji vtis resničnosti, so ga velik del posneli na lokacijah. "Nadvse pomembno je, tudi kadar so liki v sanjskih svetovih, da vse skupaj ne izzveni kot računalniško postavljen svet," pravi izvršni producent Chris Brigham, ki je sodeloval tudi pri snemanju. "Mislim, da to pripovedi doda verodostojnost in gostoto."

Snemanje Izvora je igralsko in tehnično ekipo povedlo z nebotičnika v Tokiu na goro v Calgaryju, z eksotičnih poti Tangerja do slikovitih ulic Pariza, pa iz zgodovinskega Londona v sodobni Los Angeles. Thomasova meni, da je bilo to – pa naj bo še tako koristno za film – "naš največji izziv. Potovanja v šest različnih držav je pomenilo tudi, da smo na vsakem koncu sveta imeli drugo ekipo. Bilo je sijajno, a hkrati strašljivo."

O igralcih

Leonardo DiCaprio (Cobb) je večkrat nagrajeni igralec in trikratni nominiranec za oskarja. Zgodaj letos je igral v dramatičnem trilerju Shutter Island, že četrtem od skupnih projektov s režiserjem Martinom Scorsesejem.

 Zadnjikrat je bil v igri za oskarja leta 2007 za vlogo v Zwickovi drami Blood Diamond, s katero se je potegoval tudi za zlati globus, nagrado kritikov in nagrado Ceha filmskih igralcev. Istega leta je bil v igri za zlati globus, bafto, nagrado kritikov in nagrado Ceha filmskih igralcev z vlogo v z oskarjem nagrajenem filmu Martina Scorseseja The Departed, ki se je s celotno igralsko zasedbo potegoval tudi za nagrado Ceha filmskih igralcev za skupinski nastop.

Pred tem je bil med oskarjevimi nominiranci za film za Scorsesejevo biografsko dramo The Aviator – za vlogo Howarda Hughesa je prejel zlati globus ter še več drugih nominacij.

Poleg igralske kariere ima DeCaprio lastno produkcijsko hiši Appian Way, za katero je že spisal in produciral dokumentarec na okoljevarstveno temo The 11th Hour, pa posnel filme Shutter Island, Orphan, Public Enemies, Gardener of Eden, The Aviator in The Assassination of Richard Nixon. Naslednji projekt hiše je Red Riding Hood v režiji Catherine Hardwicke.

V Hollywoodu rojeni igralec je začel igrati pri 14-ih in se prebil v priredbi avtobiografske drame Tobiasa Wolffa This Boy’s Life. Istega leta je igral umsko zaostalega mladeniča v Hallströmovem What’s Eating Gilbert Grape, ki mu je poleg ostalih priznanj prinesel prvo nominacijo za oskarja in za zlati globus.

Leta 1955 je nastopil v treh silno različnih filmih: v vesternu Sama Raimija The Quick and the Dead, v The Basketball Diaries in v Total Eclipse Agnieszke Holland, v katerem je igral panseksualnega pesnika Arthurja Rimbauda. Naslednje leto je bil Romeo v Luhrmannovi sodobni inačici William Shakespeare’s Romeo + Juliet, za kar je bil nagrajen na berlinskem festivalu, in v drami Marvin’s Room.

Leta 1997 je ob Kate Winslet podrl vse rekorde obiska v filmu Titanic, ki si je prislužil 11 oskarjev, tudi tistega za najboljši film. Nato je posnel The Man in the Iron Mask, The Beach, Celebrity Woodyja Allena, Spielbergov Catch Me If You Can, Scorsesejev Gangs of New York, Body of Lies Ridleyja Scotta in Revolutionary Road Sama Mendesa.

DiCaprio slovi tudi kot predan borec za varstvo okolja. Njegov sklad sodeluje z mnogimi drugimi organizacijami in se je leta 2008 pridružil Fundaciji Kalifornijske skupnosti, ki s finančno podporo in aktivno pomočjo spodbuja ohranjanje okolja.

Ken Watanabe (Saito) je bil na rodnem Japonskem že priznan igralec, ko mu je vloga v Zwickovem epu iz leta 2003 The Last Samurai ob Tomu Cruisu prinesla mednarodno slavo. Z vlogo se je potegoval za oskarja, za nagrado Ceha filmskih igralcev, nagrado kritikov in za zlati globus.

Watanabe je s Christopherjem Nolanom prvič sodeloval leta 2005 pri uspešnici Batman Begins s Christianom Balom, Liamom Neesonom, Cillianom Murphyjem in Michaleom Cainom. Istega leta je igral v Marshallovi priredbi knjižne uspešnice Memoirs of a Geisha in naslednje leto v Eastwoodovi vojni drami Letters from Iwo Jima. Bil je tudi glavni igralec in producent japonskega filma Memories of Tomorrow, ki mu je prinesel nemalo nagrad za igro. Leta 2009 je igral v Shizumano Taiyô, njegov naslednji projekt pa je Shanghai Mikaela Hafstroma z Johnom Cusackom in Gong Li.

Kariero je igralec začel na tokijskih gledaliških odrih in nato leta 1985 nastopil v mednarodno priljubljeni komediji Tampopo ter v TV serijah, med katerimi izstopata samurajska nadaljevanka Dokuganryu Masamume in zgodovinska serija Oda Nobunaga. Med drugim je nastopil tudi v filmih Ikebukuro West Gate Park, Space Travelers, Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant in Oboreru Sakana.

Joseph Gordon-Levitt (Arthur) je lani nastopil v nagrajeni prebujajoči se uspešnici (500) Days of Summer, ki mu je prinesel zlati globus. Kmalu ga bomo videli ob Rainnu Wilsonu in Natalie Portman v neodvisni drami Hesher, pa v komediji Setha Rogena in v akcijskem trilerju Premium Rush.

V paleti njegovih filmov najdemo naslove, kot so akcijska uspešnica G.I. Joe: The Rise of Cobra, vojna drama Spika Leeja Miracle at St. Anna, kontroverzna drama Stop-Loss z Ryanom Phillippejem in kriminalka The Lookout; kritiki so ga hvalili za vloge v filmih Killshot, Shadowboxer, Brick, Mysterious Skin in Manic.

Zgodaj v svoji karieri je za svojo prvo večjo vlogo – v Redfordovem A River Runs Through It – prejel nagrado za mladega umetnika, potem je igral v Angels in the Outfield, The Juror, Halloween H20 in 10 Things I Hate About You, najbolj pa je zaslovel v humoristični nanizanki 3rd Rock from the Sun.

Na drugi strani kamere je Gordon-Levitt kot režiser debitiral s kratkometražnim filmom Sparks s Carlo Gugino in Ericom Stoltzem.

Marion Cotillard (Mal) je za vlogo Edith Piaf v filmu La Vie en Rose leta 2007 dobila oskarja, bafto, zlati globus, francoskega cezarja in nominaciji za nagradi Ceha filmskih igralcev in kritikov. Njen naslednji film bo Little White Lies, ki ga je spisal in ga režira Guillaume Canet. Letošnje poletje začne z Woodyjem Allenom snemati romantično komedijo Midnight in Paris, nato Contagion v režiji Stevena Soderbergha ob Judu Lawu, Mattu Damonu in Kate Winslet ter v Cronenbergovem trilerju Cosmopolis.

Nastopila je tudi v seriji uspešnih francoskih filmov Taxi Luca Bessona, v Love Me If You Dare in Burtonovem Big Fish. Za vlogo v Jeunetovem A Very Long Engagement je dobila cezarja za stransko vlogo in potem igrala v Scottovem A Good Year, Mannovem Public Enemie in Marshallovi priredbi muzikala Nine, za kar je bila v igri za zlati globus in nagrado kritikov.

Leta 2010 je prejela viteški red za umetnost za svoj doprinos k bogatenju francoske kulture.

Ellen Page (Ariadne) se je z vlogo v Reitmanovi uspešnici Juno potegovala za oskarja in bafto, dobila pa je nagrado Independent Spirit, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. Leta 2009 je igrala v režijskem prvencu Drew Barrymore Whip It, še pred uspehom s filmom Juno pa je kritike navdušila v psihološkem trilerju Hard Candy leta 2005. Bila je tudi med igralci svetovne uspešnice X-Men: The Last Stand ter mnogih neodvisnih filmov, kot so Smart People z Dennisom Quaidom, Sarah Jessico Parker in Thomasom Hadenom Churchem, The Stone Angel z Ellen Burstyn, The Tracey Fragments, An American Crime, Mouth to Mouth in Wilby Wonderful.

Rojena v Halifaxu na Novem Škotskem je Pagova že od mladih nog stalna gostja kanadskih TV in filmskih zaslonov. Kariero je začela pri desetih letih v TV filmu Pit Pony, iz katere je nastala tudi TV serija; na velikih platnih je debitirala v nagrajenem filmu Marion Bridge, na TV pa se je izkazala tudi v kultni seriji Trailer Park Boys.

Tom Hardy (Eames) bo kmalu začel snemati nov post-apokaliptični film Fury Road ob Charlize Theron in v neodvisni drami Warrior z Nickom Noltejem in Jennifer Morrison. Lani je prejel nagrado Britanskega neodvisnega filma za naslovno vlogo v trilerju Bronson, sodeloval je v Ritchiejevi akcijski komediji RocknRolla, v Marie Antoinette Sofie Coppole in v kriminalnem trilerju Layer Cake z Danielom Craigom.

Prihaja iz Anglije, kje je obesil na klin šolanje igre zaradi vloge v nagrajeni TV seriji Band of Brothers Stevena Spielberga. Potem je igral v filmih Black Hawk Down, Star Trek: Nemesis, The Reckoning in Dot the I.

Na TV si je prislužil nominacijo za bafto v filmu za HBO Stuart: A Life Backwards, bil je Heathcliff v verziji Wuthering Heights iz leta 2009, igral v TV filmih Oliver Twist, A for Andromeda, Sweeney Todd, Gideon’s Daughter, Colditz in v miniseriji za BBC The Virgin Queen, v kateri je upodobil kraljičinega ljubimca Roberta Dudley.

Veliko je igral tudi na londonskem West Endu in bil za gledališko delo večkrat nagrajen.

Cillian Murphy (Robert Fischer) je s Christopherjem Nolanom že sodeloval – v Batman Begins je igral Strašilo. Vlogo je ponovil v Nolanovi uspešnici The Dark Knight.

Pozornost mednarodne javnosti je nase pritegnil z vlogo v Boylovem post-apokaliptičnem trilerju 28 Days Later… Za vlogo transseksualnega izobčenca v Breakfast on Pluto Neila Jordana je bil v igri za zlati globus; za vlogi v drami The Wind That Shakes the Barley in zf trilerju Sunshine Dannyja Boyla je bil dvakrat zaporedoma v igri za nagrado Britanskega neodvisnega filma. Trenutno igra v neodvisnem filmu Perrier’s Bounty z Brendanom Gleesonom. Slednji tudi režira in igra z Murphyjem v še enem filmu, At Swim-Two-Birds, v katerem nastopajo še Colin Farrell, Jonathan Rhys Meyers in Gabriel Byrne. Med Murphyjevimi raznolikimi filmi so še triler Red Eye, The Edge of Love, Cold Mountain Anthonyja Minghelle, kostumska drama Girl with a Pearl Earring s Scarlett Johansson, črna komedija Intermission s Colinom Farrellom in On the Edge. S TV ga poznamo po vlogi v nadaljevanki The Way We Live Now.

Na irskem rojeni igralec je zaslovel leta 1996 v gledališki drami Disco Pigs in je pozneje isto vlogo ponovil tudi v istoimenskem filmu v režiji Kirsten Sheridan; sicer pa je na gledaliških deskah največ sodeloval z režiserjem Garryjem Hynesom pri dramah, kot so The Country Boy, Juno and the Paycock in The Playboy of the Western World.

Tom Berenger (Browning) je veteran med igralci; njegova kariera se razteza čez tri dekade in za seboj ima že prek 70 filmov in TV projektov.

Za vlogo v Stonovem z oskarjem nagrajenem filmi Platoon je dobil zlati globus za stransko vlogo in se potegoval za oskarja. S Stonom sta spet sodelovala pri Born on the Fourth of July s Tomom Cruisom. Na začetku kariere je nastopil v filmu The Big Chill ob Glenn Close, Kevinu Klinu in Williamu Hurtu, v bejzbolskih komedijah Major League, Training Day, The Substitute, Gettysburg, Sliver, At Play in the Fields of the Lord, Shattered, The Field, Shoot to Kill in Someone to Watch Over Me. Kmalu ga bomo videli v akcijski drami Faster ob Dwaynu Johnsonu in Billyju Bobu Thorntonu.

Na TV si je že zgodaj prislužil nominacijo za emmyja za gostovanje v nanizanki Cheers; gostoval je tudi v serijah Ally McBeal, Law & Order, Dream On, Third Watch in October Road.

Poleg tega je igral, spisal scenarij in produciral TV serijo Peacemakers in sodeloval pri mnogih projektih, kot sta miniserija Nightmares & Dreamscapes: From the Stories of Stephen King in TV film Rough Riders.

Dileep Rao (Yusuf) je nazadnje igral v Cameronovi uspešnici Avatar. Zgodaj lani je na velikih platnih debitiral v grozljivki Drag Me to Hell Sama Raimija.

Rodil se je v Los Angelesu, vendar je zaradi narave dela staršev prepotoval ves svet. Vedno ga je privlačilo prirodoslovje in hotel je postati zdravnik, celo kirurg. Toda na fakulteti se je vpisal v dramski krožek in vzljubil gledališče – kmalu se je vpisal na gledališko šolo v San Franciscu in ob maturi nastopil v drami Indian Ink Toma Stopparda. Pot ga je ponesla v mnoga gledališča in sodeloval je z mnogimi slovitimi gledališkimi režiserji, kot so Les Waters, Gordon Davidson, David Emmes and Carey Perloff.

Poleg igre Raoja odlikuje njegova mednarodna vzgoja in tovrstno znanje in izkušnje so mu v TV kvizu Jeopardy prinesle enega največjih zaslužkov v enem dnevu v zgodovini TV kvizov.

Michael Caine (Miles) je med najbolj cenjenimi igralci v industriji; njegova kariera se razteza čez pet desetletij in za seboj ima več kot 100 filmov in celo ozvezdje priznanj. Dvakratni dobitnik oskarja si je prvi kipec prislužil za stransko vlogo v filmu Woodyja Allena Hannah and Her Sisters, drugega pa za stransko vlogo v Hallströmovem The Cider House Rules. Za oskarja se je potegoval še štirikrat – prvič leta 1966 za naslovno vlogo v filmu Alfie, nato za Sleuth ob Laurenceu Olivierju, za vlogo v Educating Rita in nazadnje leta 2002 za The Quiet American. Za vlogo v filmu Little Voice je dobil zlati globus in nagrado Londonskih kritikov; slednjo je dobil tudi za kostumsko dramo Christopherja Nolana The Prestige, pri katerem je z režiserjem sodeloval že v drugo. Prej sta skupaj posnela Batman Begins, in Caine je vlogo ponovil v uspešnici The Dark Knight.

Caine se je rodil v južnem Londonu in se zgodaj začel zanimati za igro. Potem ko so ga odpustili iz Kraljičine vojske, se je posvetil karieri in nastopil v več igrah, v angleških filmih in na TV. Prvo veliko vlogo je dobil leta 1964 v filmu Zulu in naslednje leto igral v trilerju The Ipcress File, vendar ga je šele vloga Alfieja v istoimenskem filmu izstrelila med zvezdnike. Od šestdesetih je igral v nešteto filmih: Funeral in Berlin, Billion Dollar Brain, Gambit, Hurry Sundown, Woman Times Seven, Deadfall, The Magus The Italian Job, Battle of Britain, Too Late the Hero, The Man Who Would Be King, A Bridge Too Far, Dressed to Kill, Deathtrap, Blame It on Rio, Mona Lisa, Dirty Rotten Scoundrels, Noises Off…, Quills, Miss Congeniality, Austin Powers: Goldmember, Secondhand Lions... Med njegovimi zadnjimi naslovi so The Weather Man, Children of Men in nova priredba filma Sleuth.

Na malih zaslonih se je Caine potegoval za emmyja in zlati globus v dvojni vlogi v TV filmu Jekyll & Hyde ter za vlogo afriškega predsednika F.W. de Klerka v zgodovinski drami Mandela and de Klerk, za TV film Jack the Ripper in dokumentarno dramo World War II: When Lions Roared.

Caine je tudi pisatelj: spisal je avtobiografijo What’s It All About? in priročnik za igro Acting on Film, ki je nastala na podlagi njegovih predavanj za serijo na BBC-ju.

O ustvarjalcih

Christopher Nolan (režiser/scenarist/producent) je nagrajeni avtor in je leta 2008 spisal, režiral in produciral rekordno uspešni film The Dark Knight – ta je bil med drugim v igri za osem oskarjev.

V Londonu rojeni navdušenec nad filmi je že od mladih nog tekal naokoli z očetovo 8mm kamero; na filmski šoli v Londonu se je učil gverilskega načina snemanja in s temi izkušnjami posnel svoj prvi celovečerec Following. Njegov drugi film je bil po lastnem scenariju na podlagi črtice njegovega brata Jonathana posneti Mement, ki je Nolanu prinesel nemalo nominacij, tudi za oskarja in zlati globus. Nato je režiral psihološki triler Insomnia, spisal in režiral Batman Begins, ki je spet proslavil franšizo Batman, ter triler The Prestige. Trenutno pripravlja nov film v seriji Superman in še tretji film o Batmanu. Poročen je s producentko Emmo Thomas.

Emma Thomas (producentka) je nazadnje producirala uspešnico The Dark Knight, ki je Heathu Ledgerju prinesla posmrtnega oskarja in bafto za stransko vlogo. Izkušnje si je pridobivala pri podjetju Working Title in neodvisni celovečerec Following je bil zanjo prelomnica – prvikrat je bila producentka. Delo je opravila tudi pri neodvisnem filmu Memento in pri svojem prvem filmu za veliki studio Insomnia. Leta 2005 je producirala Batman Begins, nato The Prestige, trenutno pa s soprogom Christopherjem Nolanom pripravlja nova filma o Supermanu in Batmanu.

Wally Pfister (direktor fotografije) je bil za filme pod vodstvom Chiristopherja Nolana že trikrat v igri za oskrarja: za Batman Begins, The Prestige in The Dark Knight. Pred tem je že prejel nagrado Independent Spirit za Nolanov film Memento, pri katerem sta sodelovala prvič. Sodelovala sta tudi pri Nolanovem filmu Insomnia.

Med drugim je kamero posodil tudi za filme The Italian Job, Slow Burn, Laurel Canyon, Scotland, PA in The Hi-Line. Na malih zaslonih je posnel TV filme, kot so Sanctuary, Sharing the Secret, Breakfast with Einstein, Rhapsody in Bloom in Sketch Artist.

Hans Zimmer (skladatelj) je med najbolj vplivnimi skladatelji v filmski industriji. V treh dekadah je podložil prek sto filmov. Letos je bil z glasbo za film Guya Ritchieja Sherlock Holmes že osmič v igri za oskarja. Pred tem je s Christopherjem Nolanon sodeloval že pri filmih Batman Begins in The Dark Knight, kmalu pa bomo njegovo glasbo slišali v filmih How Do You Know Jamesa L. Brooksa, Rango ter v risankah Megamind in nadaljevanju Kung Fu Pande.

Leta 1994 je prejel oskarja in zlati globus za glasbo za risani film The Lion King, ki je v svoji odrski inkarnaciji pobral tonyja za najboljši muzikal in grammyja za izvirni album. V igri za oskarja je bil bil Zimmer še s filmi Gladiator, The Thin Red Line, The Prince of Egypt, As Good as It Gets, The Preacher’s Wife in Rain Man; za Gladiatorja je dobil zlati globus in bil nominiran za bafto in grammyja. Za zlati globus se je potegoval še z glasbo za filme Frost/Nixon, The Da Vinci Code, Spanglish, The Last Samurai, Spirit: Stallion of the Cimarron, Pearl Harbor in The Prince of Egypt.

Med ostalimi naslovi se ponaša z It’s Complicated, Angels & Demons, Madagascar: Escape 2 Africa, The Simpsons Movie, The Holiday Pirates of the Caribbean: At World’s End, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, Madagascar, Matchstick Men, Shark Tale, Black Hawk Down, The Ring, Hannibal, Crimson Tide, Driving Miss Daisy, Mission: Impossible II, A League of Their Own Black Rain, Backdraft, Thelma & Louise, True Romance in My Beautiful Launderette.

Leta 2003 je prejel prestižno nagrado Henryja Mancinija za življenjsko delo, poleg skladateljsko pa je pri mnogih filmih sodeloval tudi kot producent ali svetovalec za glasbeno opremo.

Komentarji

13.5. 2010 ob 21:35

Ali v tem filmu igra Leonardo DiCaprio?

— Beno
14.5. 2010 ob 15:19

ja leonardo špila!..

— Joonč
15.5. 2010 ob 12:28

Ja :D

— Miha
17.5. 2010 ob 15:36

Gledal trailer in film izgleda super!!!!!!!

— Beno
18.5. 2010 ob 17:25

moj najtežje pričakovani film leta 2010!!! Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Paige, Marion Cotillard IN režiser Viteza teme. oskarji...

— Ambrož
23.5. 2010 ob 15:02

moj osebno najbolj pričakovan film leta. Komaj čakam res! Mislim, da bo pobral kar nekaj Oskarjev.Ko bo film na ogled pričakujte moj komentar

— filmarka
27.5. 2010 ob 23:19

Definitivno najbolj pričakovan film leta!

— Gorazd
28.5. 2010 ob 16:06

Ej, folk: končno spet film z Ellen Page....Looks promising - pa si napište svoje podnapise!!

— AnaAnja
28.5. 2010 ob 16:31

tudi meni najbolj pričakovan film letos. upam, da bo vsaj pol tok dobr, kokr je trailer, pa bo že zelo zadovoljen :)

— thefan
29.5. 2010 ob 21:23

Tudi jaz komaj cakam. To je res eden izmed redkih visoko-proracunskih filmov, ki se enkrat za razliko trzi kot IDEJA njegovih ustvarjalcev in ne zgolj kot neka "superherojska pustolovscina" z "lepimi obrazki", pa ceprav igra DiCaprio. Vsekakor ze na dalec vse skupaj deluje bolj resno in izvirno, celo skrivnostno, kar je za velike "poletne filme" prej izjema kot pravilo.

— Boris_j
3.6. 2010 ob 9:49

Že zdaj si drznem reči, da je to film leta 2010! Brez dvoma. Chris Nolan ne more udarit mimo, preprosto predober je.

— DarkKnight
3.6. 2010 ob 19:56

to bo menda cool film ker v njem špila leonardo dicaprio ki je mij najljubši igralec

— NONO
4.6. 2010 ob 13:05

aaaa komi čakam da pride v kino :) ..christopher nolan <3

— ******************
6.6. 2010 ob 16:56

Komi cakam ta film

— Andrej
12.6. 2010 ob 11:47

oooo leonardooo on je biu u flmu titanik tok sexy po pa umre!! tko da upam da u tem filmu nee! itaq da ga bom sla gledat dddddddđđđ!!! pa k vedno v filmih igra bad boy-a=hotboy hiiiiiihiiiiiii!!!!<3 komi čakam na ta film<3<3<3<3

— niki
14.6. 2010 ob 20:15

Christopher Nolan je genialen režiser in scenarist, vsak njegov film do sedaj me je navdušil! Da o izvrstni zasedbi - Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Michael Caine, Marion Cotillard in drugi - sploh ne govorim! "Izvor" bo film tega leta.

— Tamara
17.6. 2010 ob 11:52

Hi everyone,

my name is Massimo and I am from Italy. I am a huge fan of Christopher Nolan and I would like to see Inception in english (foreign movies are dubbed in Italian here).
I heard that in Slovenja movies stay in the native language plus subtitles, but I can't understand from this website. Can you confirm it? thank you so much!

— Massimo
19.6. 2010 ob 21:26

Yummy... tole zna bit pa gledljivo!

— nek
20.6. 2010 ob 11:48

Eden bolših filmov od Christopher Nolana je tud The Prestige. Res odličen film.
Upam da bo ta tud!

— Waxweazle
21.6. 2010 ob 17:13

danes je lep dan. tako kot ta filem. njam njam mljask.

— posredni brest
23.6. 2010 ob 13:33

The Dream is Real...
Komaj čakam!

— Gilraen
29.6. 2010 ob 20:39

Pa Mrk xD?

— leon
4.7. 2010 ob 14:48

@Tamara, všeč mi je tvoj okus za filme...lahko bi se kdaj dobila? ;)

— Klemen
5.7. 2010 ob 13:49

Film leta bodo Plačanci (Expendables) avgusta!!!

— polde
6.7. 2010 ob 12:57

To bo to =)!

— bree
7.7. 2010 ob 8:47

Christopher Nolan = legenda. Hans Zimmer = najboljša filmska glasba.

Za samo snemanje filma v 5ih različnih mestih po svetu so porabili okoli 160 miljonov dolarjev. Film bo preprosto fenomenalen. Konkurence sploh ne bo imel, ker se nič ne bo moglo primerjati z njegovo genialnostjo in tehnično izpiljenostjo !!!

— Tomo
7.7. 2010 ob 23:46

Hey Massimo,

yes, that's correct, at least for the Kolosej cinema in Ljubljana where I usually go to watch films (:

— Heldarion
8.7. 2010 ob 9:27

Hi Massimo,

yes, our films do stay in English, with the exception of cartoons. We have slovenian subtitles, but if you understand english well enough (and judging by your writing you do), you will have no problem watching and enjoying this film.

As you' ve probably seen, release date is 22.7.2010, which is a week late from the official release, but still faster then some other countries (including Italy).

Oh, by the way, the nearest Kolosej theater to Italy is in Koper (Capodistria), but
it is very small. If you want to enjoy the film to the fullest, I recommend you going to
Ljubljana. Still, we have no IMAX theaters for the time being :'(

— Tomo
8.7. 2010 ob 12:33

Massimo..
the movies are subtitled and not dubbed..just come and see it..

— škamponijaloa
8.7. 2010 ob 16:43

@Massimo yes, only movies for children are dubbed here (I can't believe you put up with that!)

— Matej
9.7. 2010 ob 13:37

Massimo,
Yes, in Slovenia, the movies stay in the original language and have slovenian subtitles of course.

— Ana
9.7. 2010 ob 18:21

Hey Massimo, the rumors are true; Slovenian cinemas (by default) play original versions of movies plus subtitles. Only kids movies and those with "(sinhronizirano)" by their titles are dubbed.

Komi čakam! *awesome smiley*

— Rok
11.7. 2010 ob 11:01

there will be subtitles

— Sara
11.7. 2010 ob 17:21

Is any foreigner in Ljubljana planning to see the movie?

— DCIJB
13.7. 2010 ob 12:23 zvezdica

Kot jih je že kar nekaj pred mano napisalo - tudi zame osebno najbolj pričakovan film leta 2010. Že sam trailer deluje kot izziv za gledalca, skupaj pa je vse podprto še z vrhunskimi vizualnimi učinki. Režiser Christopher Nolan je eden izmed zelo redkih draguljev hollywoodske industrije. Komaj čakam film!

— Sky
15.7. 2010 ob 13:52

Že mam vstopnici za predpremijero... hi hi hi

— gilraen
20.7. 2010 ob 10:58

Tudi jaz komaj cakam ta film. Glede na trailer se mi zdi da ne bo to spet en holivudskih klise sranj. Nolan se je za moj okus najbol izkazal s filmom the Prestige, kjer dokazuje da je nepredvidljiva zgodba polna obratov in zapletov nekaj kar nam manjka. upam da se bo drzal tega recepta. Kar se pa Leonarda tice pa postaja vedno bolj zrel igralec, glede na izbiroo njegovih vlog. Isce zanimivejse in globje vloge ala Shutter Island.

— Miha
20.7. 2010 ob 20:31 zvezdica

Bil na premieri, prej nič vedel o filmu...definitivno eden boljših filmov zadnjih let. Ravno pravšnja mera posebnih efektov in ZF, odlična igralska zasedba. Mogoče na koncu rahlo raztegnjena scena na snegu ter skoraj predvidljiv konec, ki pa je stvar osebne interpretacije. Se splača ogledat!

— Škorc
20.7. 2010 ob 22:04

Gledal film.... i loved it=)

— Luka
21.7. 2010 ob 9:50

pejte gledat film k je fullll dobr js ga bom sla/šu gledat 2krat takoj k pride

rada/rad vas imam

lep ogled

— bebebebebebebkk/ica/ic
22.7. 2010 ob 1:43

IMDB: top #3 ocena 9.3 že pri tem se vidi da je film vreden kino vstopnice :)

— grulie
22.7. 2010 ob 9:36

vrjetno beden film

— San Andreas
22.7. 2010 ob 10:55 zvezdica
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
22.7. 2010 ob 18:01

Danes ga grem najbrž gledat pa bomo vidli, če je dobr ane. Je pa trailer zlo kul.

"verjetno beden film" - lol

— corn
22.7. 2010 ob 22:59 zvezdica

Film, katerega bi se še najbolj razveselil sam C.G. Jung! Kaj vse leži v naši podzavesti in kakšno mogočno polje manipulacije bi se odprlo, če bi bilo mogoče poseči v podzavest slehernega posameznika. To pravzaprav danes delajo psihologi. Srečevanje z lastnimi sencami in frustracijami, katere vestno zaklepamo v lastne sefe, namesto da bi se soočali z njimi in tako naredili svet bolj prijazen sebi in drugim....

No, ampak pustimo to. Nolan je perfektno uprizoril fenomen, s katerim se je bržkone srečal vsak človek, ki da nekaj na svoje sanje: sanjanje v sanjah. Iz tega je izpeljal mojstrsko kriminalko, ki nam poleg osnovne zgodbe, katero zapolni tudi nekaj streljanja in divjega preganjanja, ponudi vpogled v naš podzavestni svet, v katerega zajadramo vsakič, ko zapremo oči in se odklopimo od realnosti. Toda katere realnosti? Katera realnost pa je prava?

Nolan vedno znova preseneča. Briljant!

— Valkira
22.7. 2010 ob 23:14

Odličen film.

— B
23.7. 2010 ob 0:05 zvezdica

Odličen izdelek Hollywooda, končno nekaj drugačnega, z inovativno idejo. Uresničitev ideje je vrhunska, kljub temu pa si po mojem mnenju ne zasluži ravno najvišje ocene predvsem zaradi premočrtnosti zgodbe, ki te sicer drži v napetosti, vendar je izid večinoma predvidljiv. Konec filma zame reši celoto, naredi enega boljših filmskih izdelkov zadnjih let. Je pa film zagotovo paša za oči in ušesa, tako da je izkušnja v kinu težko nadomestljiva.
Sem gledal danes in sem še vedno precej pod vtisom. :)

— majster
23.7. 2010 ob 9:14 zvezdica

Film, v katerem se odlično poklopijo izviren scenarij, vrhunska igralska zasedba, presunljiva fotografija ... in mojster suspenza Christoper Nolan. Vsekakor visoko nadpovprečen izdelek, ki te pusti prikovanega na sedež vseh 150 minut in - kar mi je bilo osebno najbolj všeč - ob samem koncu pusti ravno dovolj dovolj prostora za različne interpretacije zaključka (in celotne zgodbe nasploh). Priporočam (ponoven) ogled!

— Miha
23.7. 2010 ob 10:12

Mind blowing film. Splača se kupit vstopnico za kino. :)))

— Tadeja
23.7. 2010 ob 16:16 zvezdica

Film sem si ogledala včeraj v letnem kinu Koper in moram priznati, da je me popolnoma navdušil. Odlična igralna zasedba, razgiban film, ki me je ves čas držal v napetosti. Super prikazane sanje v različnih stopnjah, uglavnem zelo všečno.

— muffin
23.7. 2010 ob 16:37 zvezdica

Film Total Recall s DiCapriom ali Crash s DiCaprom. "Don’t dream, live your dreams" hehe

— Julie
23.7. 2010 ob 17:00
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
24.7. 2010 ob 1:59

film vredn ogleda!!

— da Boss
24.7. 2010 ob 2:12

Film je super, sam v koloseju je blo danes pa mal prevroče!!! A ni klime?

— klemen
24.7. 2010 ob 10:52

glasba more bit tudi sijajna... Hans Zimmer je legenda!!!

— jani
24.7. 2010 ob 14:31 zvezdica

Film je je dober, vendar Nolan v filmu večkrat sam sebi zaide v zelje. Torej film ima en kup enih natočnih malenkosti. Primer je tisto ko zmanjka gravitacije. Iz prve stopnje sanj se to prenese v drugo, iz druge v tretjo pa pač ne. Druga napaka je tisto zbujanje s kicki. Kakorkoli oborneš nekaj ne štima. Zakaj v prvi stopnji sanj kljub padcu v vodo ne zbudijo na letalo, ampak priplavajo na breg reke in debatirajo in kaj jih torej potem zbudi? Lahko si zadevo razlagamo tudi drugače. Tako, da si prebujen iz nižjih sanj, s kickom iz višjih. Tudi tu se zadeva ne poklopi, saj je v tem primeru nepotreben kick v 3. oz 4. sanjah. Uglavnem zmeda. Naslednja stvar je zmešnjava z limbom. Kako je lahko limbo en sam prostor in kako se lahko vsi srečajo v njem, če gre za globoko podzavest ene same osebe. Limbo na koncu režiser tudi pomeša s 4. sanjami. Naštejem lahko še mnogo malenkosti, vendar pa se mi te zdijo najhujše. Torej, če povzamem, je film bolj kot genialnost ena sama zmešnjava in le ni več tako popoln. Nolan se je veliko bolj izkazal z obema Batmanoma (mislim da je Batman Begins malenkost boljši), mementom in Prestige-em.

— jeliskill
24.7. 2010 ob 22:25

Film ga ubija. Zakon je.

— Chuck Norris
25.7. 2010 ob 9:34

@jeliskill: film že v osnovi temelji na predpostavki "what if...?" in v takšnem kontekstu ga je potrebno tudi dojeti.
Ni dejstvo oz. vsaj ne dejstvo, realnost in možnost, ali če hočeš zakonitost, omejitev ali logika "živega", "realnega" sveta tukaj in zdaj.
Sanja nima nobenih omejitev in nima pravil igre. Je nekaj brez logike, zakonitosti...

— Valkira
25.7. 2010 ob 11:06 zvezdica

Včeraj sem si ogledala Inception. Po koncu filma sem obsedela na stolu, kajti bila sem navdušena in razočarana hkrati. Konec mi je bil všeč ampak sem pričakovala malce več od njega. Mislila sem, da bo takšen konec kot pri Prestige, kjer te ta vrže s stola. Ko sem zapustila dvorano sem bila brez besed. Šele nato sem začela razmišljati o filmu in ugotovila sem, da je bil konec perfektna nadgradnja filma.
Drugače film je zelo dober. Trži se ideja filma, ki je inovativna, sveža in zelo zanimiva. Film je kljub veliko akcije odličen, saj ga dopolnjuje tudi emocionalna raven.Režiser popelje gledalca skozi labirint, kjer gledalcu ni jasno kaj je realnost in kaj so sanje.
Igralska zasedba je odlična. Leonardo Dicaprio je zelo dober pri prikazovanju čustev, kar tudi v temu filmu pokaže in se dokaže, da je zelo dober igralec. Marion Cotilard je odlična kot zmeraj, v vsakem filmu da vse od sebe. Potrebno je pohvaliti Tom Hardy-ija, ki premore določeno mero karizme in v filmu skrbi za bolj zabavne trenutke. Joseph Gordon Levitt je odličen in mislim, da se mu obeta velika kariera, ker resnično ima talent za igranje. Cillian Murphy se je zelo dobro odrezal, prikazal veliko paleto čustev in presenetil. Ne smem pa pozabiti Ellen Page, ki je bila odlično dopolnilo ženstveni Marion.
Tako da povzamem. Režiser je vsem gledalcem vcepil idejo o sanjah. Film je zelo dober in zdi se mi, da je eden boljših letošnjega leta.
Moja ocena: 10/10

— Filmarka
26.7. 2010 ob 1:53 zvezdica

Film sem si ogledal s prijatelji danes zvečer. Po koncu filma smo bili vsi šokirani in smo bili enoglasni, da je ta film nekaj boljšega v zadnjem desetljetju. Zadnje čase sem gledal več ali manj starejše filme, ker so današnji filmi več ali manj plehki in brez zgodbe, ter manjka jim inovativnosti. To pa ne drži za Inception. Sama ideja filma je popolnoma nova in tako zelo "divja", da gledalca že sama pritegne. Poleg tega se zgodba zapleta, je napeta, čeprav malo predvidljiva. Do polovice filma gledalec težko poveže vso zgodbo skupaj in si govori, da si bo moral film ogledati še enkrat. A potem se stvari začno jasniti in prav zaradi tega postaneš osupel. Na vrhu vsega pa se nam skozi film razkrivajo še skrivnosti Dom-a, ki so prav tako pretresljive. Torej film je res nekaj osvežujočega na sceni in kljub malenkostnim pomankljivostim, ki jih je omenil jeliskill večina gledalcev tega niti ne bo opazila in bo s filmom zadovoljna. Igralska zasedba je zadovoljiva, vendar pa ni nobena vloga pretresljiva in ni bila tako zahtevna za odigrati. 9/10

— Gašper
26.7. 2010 ob 13:40

totalna bedarija po pou ure nism razumu nič, nato sem za eno urco lepo zaspau.

lp

— jan
26.7. 2010 ob 13:46

Izjemen film, Nolan enostavno zna. Glede "napak": oglejte si film še enkrat, ni vse razumljivo s prve in niso vse to kar ste našteli napake, ampak dejansko niste vsega dojeli (tudi meni ni še čisto vse jasno).

— Sandi
26.7. 2010 ob 13:55

Ne bom dolgovezil na dolgo. Film je bil dober. Tisti, ki imate radi komedije, si ga raje ne oglejte, saj se ne boste nasmejali, kvečjem bo treba še razmišljati z glavo. Tako dobrih filmov ni velliko, zato se jih splača pogledati.
Moja ocena 8.5/10
Priporočam ogled!

— Blaž
26.7. 2010 ob 15:31

FILM NI KAJ PRIDA. SVA GLEDALE Z DAŠO IN BI BILO BOLJŠE, ČE BI DOMA KLET POSPRAVLJALE.

— NASTASJA MARIBOR
27.7. 2010 ob 0:03

Malo jači film!

— tilo
27.7. 2010 ob 7:24

Tistim, ki pričakujete plehko holivudsko sranje, odsvetujem ogled.
Jaz takega filma še nisem videl. BRILJANTNO!
Upam, da se še kdo opogumi in posname kaj podobnega.

Ocena: 15/10 ;-)

— Bojan
27.7. 2010 ob 12:58

Se še komu zdi tema v skladbi One simply idea: http://www.youtube.com/watch?v=yym_PxQNA5s
na moč "podobna" skladbi Oče, ki jo je skupina Diona Dimm izvajala na Emi 2007, pesem Father(instrumental) : http://www.myspace.com/dionadimm

Ta CD je bil poslan tudi Hansu Zimmru leta 2007, ko je skupina iskala kontakt z njim.
Neverjetna podobnost, ki je pri Hansu le bolj "orkestralno razdelana" :)

— BOJAN
28.7. 2010 ob 6:40

NASTASJA MARIBOR, Očitno ne znata razmišljat zraven filma, saj je film namreč odličen..
Na IMDb-ju ima film oceno : 9.2/10 84,215 votes ,in je trenutno celo na 3-tjem mestu, med vsemi filmi na svetu po mnenju , obiskovalcev in ocenjevalcev največje filmske spletne strani na svetu.:) imdb.com

— Tado
28.7. 2010 ob 11:25

Odličen "večnivojski" film. Verjetno ga bom šel še enkrat gledat. Ne priporočam ga ljubiteljem streljačine in romantičnih komedij.

— lev
28.7. 2010 ob 11:29

hmmm... film, ki je bil mnogim totalno brezvezen, to se je videlo po mimikah, odhodih nekaterih... bolj verjetno, da mnogi niti ne želijo priznati, da v njem niso uživali, češ malo je treba premišljevati, ali jaz tega dojemanja nisem sposoben. Mnogi so zadremali... Če že primerjam je bil Avatar daleč pred njim, torej sem le nekoliko dovzeten za tovrstne filme ?! ...

— Brane
28.7. 2010 ob 13:22

@nastasija: ja, to je pa tako, če ga ne zastopiš. Drugič raje ne gleda takšnih filmov in raje postravljaj stanovanje.

ON TOPIC: Film je ODLIČEN. Po matrici končno spet en film, k iti da mislit. Odlična igralska zasedba.

— 3nity
29.7. 2010 ob 12:39

Res perfekten film in še ena v vrsti Nolanovih mojstrovin! Film sem si ogledal 2x (v dveh dneh) in moram reči, da so se mi stvari izkristalizirale šele tekmo drugega ogleda filma. DiCaprio je odigral zelo solidno, a ne perfektno (-tako kot recimo Joseph Gordon-Levitt in še nekateri). Režija in sama zasnova zgodbe pa sta perfektni in dodelani do vseh potankosti! Kdor filma še ni videl mu priporočam in svetujem, da po prvi uri filma ne sme biti nervozen oz. paničen, če česa ne razume, saj se vse odvija zelo hitro in je ta ura v bistvu namenjena Nolanovi razlagi "sveta sanj"...kmalu potem pa se začne psihološka igra sanj, ki te potegne vase - še posebej ob koncu filma!

Ali Nolan sploh lahko "ustreli mimo"?

— Švicar
29.7. 2010 ob 17:07

najjači film! 11/10

— kmet
30.7. 2010 ob 8:58

Dober film, priporočam

— BP
30.7. 2010 ob 11:19

film je bil zame fenomenaln, odlična režija, hudi zvočni efekti, odlični igravci in igravke, tako da zame eden najboljših če ne celo najboljši film

— mladičk
30.7. 2010 ob 11:26

glede konca se mi pa zdi, da je glavni lik kljub vsemu v resničnem svetu saj se na letalu zbudi, če pa bi bil v sanjah bi se kot so v filmu večkrat ponovili te začele nekje na sredini in se nebi spomnil začetka sanj. drugače pa fenomenalen film z vsemi eksponenti, ki jih odličen film rabi odlični igralci in igralke, super efekti in fantastična režija

— mladičk
31.7. 2010 ob 12:02

Če filma ne razumeš, še ne moreš reči da je film slab

— t
31.7. 2010 ob 12:54

Ta film je pa eden boljših. Res zanimiva ideja. Brezmejna domišljija! Tudi konec ne razočara. Je pa res, da moraš biti popolnoma zbran in 100% skoncentriran na film, da štekaš. Precej za mislit! Še tako ti kaj uide in pomojem ni slabo, če si ga večkrat oziroma vsaj še 1x ogledaš. :)

— mojca
31.7. 2010 ob 17:54

Nolan je čisto presegel samega sebe. Niti enega slabega člena ni v tem filmu - briljanten scenarij, režija igralci, nevsiljivi učinki. Pomislili so na čisto vse.
@ jeliskill: ***spoiler alert
Motiš se. V niti eni stvari si ni šel v "zelje", mogoče v eni (glede staranja v 4. nivoju sanj tistega japonca). Glede gravitacije si mogoče malo preveč pikolovski, navsezadnje so to sanje. Glede kickov - v njihovem "masterpiecu" so vzeli kao neko miljonkrat bolj močno uspavalo al whatever ko jim je oni tip naredil, prej niso tega prakticirali.. če malo pomisliš vse štima, ne da se mu zdaj na dolgo in široko pisat. Glede limbota (pač 4. layer) pa ni blo naključno da so vsi prišli tja. Baba (Cotillardova) je Japonca vzela s sabo ker je vedla da bo v tem primeru DiCaprio prišel za njo. On je seveda lahko sam prišel v ta prostor, ker sta ga gradila skupaj, Page-ova pa je lahko bla tam ker jo je DiCaprio takrat polek vzel.
Verjemi, Nolan, ki je na tem scenariju delal 10 let, ne bi nikol naredil takšnih velikih očitnih napak.

— Biba
31.7. 2010 ob 22:41

Danes sem videl film in se strinjam, da je film res odličen. Takšnih filmov je (pre)malo. Nolan pač zna! Vsi so odlični: Dicaprio, Gordon, Page in ostali. Vidim pa, da so šli gledati film ljudje, ki obožujejo filme tipe Avatar ali pa Sex v mestu. Za takšne pa ta film ni.

Da bi bilo več takšnih filmov v kinu.... Film je nekaj najboljšega v zadnjih letih.

— The dark knight
1.8. 2010 ob 19:29

Nekaj glede glasbe iz filma. Je del soundtracka Hansa Zimmerja plagiat? Presodite sami! http://www.youtube.com/watch?v=u2R8JyoKsYM

— Vid
2.8. 2010 ob 0:46

film je unikaten, ustvarljalen, hkrati pa je veliko za razmišljati.
Efekti so zelo dobri, čeprav je film morda malce predolg.
Omeniti velja dobre humorne vložke in odlično igranje Leonarda Di Capria v vlogi Doma Cobba. Nedvomno je ena od svetlih točk v samem filmu.
Drugače pa je film name pustil dober vtis.

— Leone
2.8. 2010 ob 8:30

@jan, najverjetneje imaš nizek IQ

— beti
2.8. 2010 ob 11:55

kaj je bolsi od državnega sovražnika

— ANDREJ
2.8. 2010 ob 22:36

"Brane: hmmm... film, ki je bil mnogim totalno brezvezen, to se je videlo po mimikah, odhodih nekaterih... bolj verjetno, da mnogi niti ne želijo priznati, da v njem niso uživali, češ malo je treba premišljevati, ali jaz tega dojemanja nisem sposoben. Mnogi so zadremali..."

Ja, praviloma iz leta v leto bolj ponemljujoča hollywood-ska produkcija je že marsikoga uspešno navadila ne-razmišljanja in sprožila povzročitev neverjetnih naporov uporabe možganov ob gledanju televizije oz kino platna v tem primeru, vendar, da se ne meče vsega v isti koš, so tu prisotni še mnogi drugi dejavniki, nekateri preprosto niso za film te vrste.

— mouse
3.8. 2010 ob 0:04

Odlicen film. Pravkar sem si ga ogledal in sem prijetno presenečen. tudi dolgo nisem slisal toliko pozitivnih komentarjev takoj po ogledu filma.

Priporocam! Ne bo vam zal!

— gambler
3.8. 2010 ob 11:28

zame je bil film čista katastrofa....
miljon boljših sem že videl...

— buk
3.8. 2010 ob 15:03

Še en odličen izdelek izpod Nolanove taktirke, izjemna igralska zasedba opravi svojo nalogo perfektno. Najbolj pa vsekakor izstopata dovršen scenarij, v katerem ne manjka niti hudomušnih dialogov in pa seveda izjemna režija "carja" Chrisa Nolana,ki s svojim unikatnim stilom pripovedovanja zgodbe brusi naše možgančke in vzpodbuja k lastnemu razmišljanju.
Treba priznat,da ma tip jajca, da si upa v današnjem Hollywoodu posnet film z nedorečenim koncem, ki enostavno kliče po različnih interpretacijah zgodbe in usode junakov.
Resda film ni za vsakogar, ampak vseeno svetujem, da si greste zadevo ogledat.
Vse pohvale režiserju in igralcem, ocena pa definitivno najjača.

— milc
3.8. 2010 ob 21:56

film je dobr...sam dejansko ne razumm še ceuga:D
@biba
kko je loh Mal vzela sabo japonca če ona kao sploh ni bla živa al karkol?...pa zakaj so vsi šli v ta limbo od Doma pa Mal če nej bi vsak padu pol v svojo lastno podzavest kjer ni nč...?

— avenger
4.8. 2010 ob 7:35

Ne maram ravno znanstveno-fantastičnih filmov, ampak ta me je pa čisto impresioniral!

Igralska zasedba, glasba, efekti, tematika nasploh - vse mi je všeč!

Priporočam tudi najbolj izbirčnim!

— BInchy
4.8. 2010 ob 8:42

kot sem ze zgoraj napisal mi je bil film vsec in dalec pred vecino sranja ki trenutno prihaja iz hollywooda. vesel sem da ljudje spoznate razliko. ne cudim se niti da ga uvrscate med najbolse filme ever, zato ker vas ze dobre 3 ali 4 leta futrajo s samim sranjem. Ampak imdb nikakor ni vec merilo kvalitete. vsaj ne zame. lestvica top 250ih filmov ima eno pomankljivost, vsi filmi ki so starejsi od leta 2005 (govorim priblizno) si vecinoma niti ne zasluzijo mest na katerih so. Ceprav so to brez dvoma dobri filmi, starejsih med top 250 nikakor in vecinoma v nicemer ne prekasajo. Nevem kako funkcionira imdb se mi pa zdi da po principu ko si nekaj casa clan sele lahko glasujes za filme. Ravno zato sem najbolj spostoval vcasih to lestvico zdaj pa izgublja na kredibilnosti. Moje mnenje je da so ljudje ki trenutno glasujejo, ravno ta starostna generacija ki ocitno ne pozna starejsih izdelkov in zato filmi dobivajo preveliko povprecje. Hocem povedati samo to da Izvor nikakor ne zalsuzi tretjega mesta na imdbju in da to ni merilo kvalitete. Dokaz so vsi malo starejsi filmi na tej lestvici, poglejte si jih in videli boste da po kvaliteti presegajo ta film. Naprimer ce govorimo o nolanu je ta film absolutno Memento in The Prestige ki si oba zasluzita biti ocenjena veliko bolje od tega. Njegova filma o batmanu sta naprime dobra filma a nikakor si ne zasluzita bit na mestih kjer sta. Sploh ne TDK (kljub res genialnemu Ledgerju). Seveda je vse to tudi stvar okusa, ampak okus diktira seveda tudi to kar prevladuje, in ce trenutno prevladuje samo sranje potem,... To je samo moje mnenje, upam pa da sem s tem koga pripravil k ogledu starejsih in bolsih filmov in razmisleku o dejanski kvaliteti tega kar nam prodajajo.

— miha
4.8. 2010 ob 20:51 zvezdica

@jeliskill:

Ja, tudi meni so se med ogledom filma porajala ista vprašanja; kaj je z gravitacijo v tretjih sanjah in zakaj za božjo voljo se pri končnem 'kicku', ki naj bi jih ponesel oziroma prebudil skozi vse nivoje sanj, zbudijo v kombiju, in ne na letalu?...

Zanimivi so se mi zdeli prizori s spreminjanjem gravitacije, z veseljem pa sem si tudi spočila oči na Josephu Gordonu-Levittu.

Film mi je bil všeč, vendar se mi je zdel uvod predolg, sekvenca s streljanjem na smučeh pa že skoraj komična ... in po moje povsem nepotrebna,
Najbrž bi se ob takšni zanimivi zasnovi (vstop v tuje sanje in kraja/implantacija idej) lahko domislili tudi kakega bolj zanimivega razloga zakaj morajo v nekomu zasejati tujo idejo, vendar je zgodba kljub temu dovolj privlačna. Me pa zelo veseli, da se Nolana ni dotaknil Titanik sindrom in filma ni pokvarila kaka preveč cukrasta ljubezenska zgodba s cmeravim koncem. Trikrat hura za končno vrtavko...

— fatamorgana
4.8. 2010 ob 22:11

film je fenomenalen, jz bi ga ocenila z 9/10, zaključek mi ni všeč sicer pa...nimam pripomb

— rennyka
5.8. 2010 ob 15:22 zvezdica

Čeprav ima film precej kompleksno zgodbo, ki zahteva veliko pozornosti, jo podaja na presenetljivo lahek način. Ponotranjiš nekaj osnovnih premis, potem pa te dogajanje potegne vase. Kljub hladni logiki, na kateri je zgrajena zgodba (ali pa prav zaradi nje), v filmu ostane dovolj prostora za globoka čustva. Vse pohvale Nolanu.

— Matjaž
6.8. 2010 ob 16:18

Sem vidla film in meni je bil dober. Zelo napet, mogoče malce preveč =D, ampak narejen na dobri ideji, dobri temi. Če nameravate v kino, je to ena boljših možnosti.

— Avalon
6.8. 2010 ob 17:49 zvezdica
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
7.8. 2010 ob 0:30

Miha, nobeden ne trdi, da so starejši filmi slabi, nasprotno. Dobri so. Črno-beli filmi imajo svoj čar toda ne moreš današnje filme vse dati v isti koš. Se strinjava? Strinjam se, da veliko slabih filmov pride iz ZDA (npr.Twilight saga, Avatar,...), jih je preveč ampak kot je napisal milc, Nolan ima jajca in si upa posneti še kaj drugega.

IMDB lestvica je res smešna. Toy story 3 kar na devetem mestu? Saj ob tem podatku ne veš, ali bi se smejal ali ne. Žal je takšnih primerov preveč.

Film je pa fenomenalen.

— The dark knight
7.8. 2010 ob 2:29

Vse kar ste videli v filmu je mozno narediti s hipnozo ali osebno rastjo. Vse kar govorijo o projekcijah, casovnih razlikah in podzavesti je res. Hipnotizer.

— denishorvath
7.8. 2010 ob 22:07

Nujno za vidt! Vam pravm, ful dobr film je!

— Lolek
7.8. 2010 ob 22:21 zvezdica

Film sem si ogledal pred nekaj dnevi v dvorani številka 7 ljubljanskega Koloseja in moram reči, da sem bil nepričakovano zelo presenečen. Namreč, ob vseh tako zanesenih komentarjih, tako čisto navadnih gledalcev kot tudi nekih (pol-)uradnih medijskih kritikov, ob (trenutno še) tako skoraj neverjetno visokih ocenah (IMDB) in ob niti ne tako redkih medklicih in oznakah, da "to je pa brez dvoma film leta 2010, če ne celo desetletja!", sem bil že med samim gledanjem tega izdelka popolnoma nezadovoljen, da ne rečem razočaran ob vsem tem pompu. Film me je pustil čisto hladnega, skoraj brez trohice (pozitivnega) razburjenja, v kateremkoli pogledu! Za oceno največ 7/10, torej skrajno povprečen izdelek.

No, potem sem se najprej spomnil, kdo je ta film zrežiral (C. Nolan) in katere filme je kaj ustvaril v zadnjih letih. In se mi je začelo jasniti ... The Dark Knight je bil prav tako film skoraj enakih vtisov, in za oceno največ 7/10. Je pa Nolan imel pred tem zame dejansko en dober film, to je bil The Prestige, ki sem mu sicer dal oceno 9/10.

Kakorkoli že, pri filmu Inception pravzaprav ni nič tako izjemnega, kar bi sploh bilo vredno komentirati. Razen tega, da je ob večini (zapisanih) trenutnih ocen in komentarjev tako vpijoče povprečen in povrhu vsega še neinovativen. Malce zamerim tudi DiCapriu, da se je po vlogi v Shutter Island spustil v projekt, ki marsikaj praktično ponavlja za omenjenim filmom (in še za marsikaterim drugim), ki je (t.j. Shutter Island) realno za dva kakovostna nivoja višje od Inception, tako po prepričljivi in doživeti igri (ne le DiCapria ampak vseh!), kot tudi po zgodbi, njeni scenaristično-režiserski interpretaciji, kinematografiji, glasbi in še čem.

Inception je v bistvu film velikih neskladij, kjer se nepregledna, v splošnem težko dojemljiva in predolgo vpeljevana temeljna zgodba iz prve tretjine prevesi v najbrž za večino tako (nezavedno površinsko ali plitko) navdušenih gledalcev fascinantno, a trivialno in nič kaj novo idejo o neskončni zanki "sanj v sanjah" oziroma "slike v sliki", ko kamera snema zaslon, na katerega hkrati projicira sliko, v drugi tretjini, in ki se v zadnji tretjini zaključi v še bolj trivialnem in pričakovanem nizu neposrečenih akcijskih vložkov vrednih kvečjemu filmov C kategorije. Da je mera podcenjevanja vsaj onih zahtevnejših gledalcev polna, pa poskrbi zadnji prizor z vrtavko, ki pač v skladu v zadnjih letih prepogoste in večinoma neprimerne rabe tovrstnega zaključevanja filmov poskuša neintelignetno sugerirati, da sanjamo pravzraprav - mi! No, mislim, da ne ravno. ;-)

— Georgie
8.8. 2010 ob 1:35 zvezdica

Res,da je film drugi na IMDbju, a meni osebno je film čisti polom-dolgovezna zgodba, dobra ideja a ne razvita, čisto preveč akcije, skratka zame je neustvarjalen...
Zanimivo pa je,da je film čista manipulacija in kaj je sploh potrebno razmišljati, saj je polovica golo streljanje...Ne vem kako vi to dojemate, ampak film je čisto lahko razumljiv...Negativno presenečenje ob ogledu...
Če si želite ogledati napet psihološki triler, pa si oglejte Identiteto...
Lp

— KG
8.8. 2010 ob 12:41 zvezdica

Pričakoval sem nekaj v stilu Jasona Bourna in Shutter Islanda, dobil sem pa neko porcijo Matrice in Minority Reporta. Nasplošno nimam rad preveč visoko inteligenčnih filmov, ko moraš biti skoz zbran in hitro razmišljati ob serviranem dogajanju pa tudi taka zvrst znanstvene fantastike mi ni blizu. Sicer sem na koncu razumel zadevo, ampak me ni navdušila. Sama ideja sproščanja ob filmu mi je ljubša kot neprestano vzbujanje sivih celic v možganskem korteksu.

— Tomozuki
9.8. 2010 ob 13:45

Sem gledal pa še zaj ne vem o čem se je šlo....

— Zoki
11.8. 2010 ob 11:41

Moram reči, da tudi mene film ni navdušil. Vsebina me je začela zanimati šele pol ure po začetku, nato pa sem se zadnjo polovico filma borila z zaspanostjo. Nikakor ga ne bi šla še enkrat gledat. Predolgo in preveč naspidirano. Kljub temu ne bi mogla reči, da je film slab. Lahko pohvalim izvirnost zgodbe in dobro igro Leonarda.

— Miška
11.8. 2010 ob 15:29

Ja, sem mislila, da sem edina, ki je s tezavo zdrzala cel film v dvorani. Prijatelji so me napadli zaradi slabega mnenja. Ampak vidim, da nisem edina.
Mislim, da je edin uspeh tega filma to, da se med gledanjem pocutis kot v sanjah. Saj kar traja in traja in traja in traja in koncu ni ne videti kraja, kraja, kraja, kraja. Ko ze mislis, da bo kombi strbunknil v vodo, se kar lebdi.
Ideja odlicna, ucinki ok, izvedba nasplosno pa precej slaba.

In ti konci... Moti me, da se scenaristi ali reziserji ne odlocijo vec za zakljucek. So brez vizije? Potem pa moramo mi debatirat kako bi se naj film koncal. Je prisel? Ni prisel? Je on sanje? Je ona sanje?

Ze Inception (primerjava ne uida, ko pa sta si podobna) lahko recem, da je bil neprimerno boljsi, pa vendar: je bil on nor? So ga naredili norega? Je sam zelel biti tam?

Dajte mi spet filme z zakljucki. Pa ce tudi vedno zmagajo ''dobri'' fantje. Tak konec je nazadnje ponudil Vzoren drzavljan, pa se tam se ne ve, kdo je ''dober fant''.

— Andreja
12.8. 2010 ob 14:22

Dobr film, rahlo zakomplicirana zgodba, par kiksov pri logiki, ampak padeš not :D :D

— nina
13.8. 2010 ob 14:55

ne maram znanstverno-fantastičnih filmov, ampak ko sem vidla napovednik sem rekla da ga grem gledat in ni mi žal. zelo dober film, vreden ogleda.
PRIPOROČAM!

— LDC
14.8. 2010 ob 1:21

Dober film, malo zahteven, a dober. Všeč mi je ideja, lahko bi bil konec malo boljši. Sicer pa nekateri govorite o napakah v filmu. Ste vi že kdaj sanjali? Imajo sanje rep in glavo? Večkrat ne.

Valkira ima prav. Dober komentar!

— Nejc
14.8. 2010 ob 20:23 zvezdica

Ta film je (po mojem mnenju) najboljši film leta 2010, če ne še celega desetletja. Grafika je dovršena, igranje igralcev perfektno, glasba pa zelo dobro pripoveduje napeto vzdušje. Če že prejšni razlogi ne naredijo ta film enega boljših, je tu še zahtevna in zapletena zgodba, ki dokazuje Nolanovo trdo delo zadnjih devet let. Film sem šel ogledat dvakrat in še vedno povsem ne dojamem zgodbe (naj omenim, da je za to kriv konec filma), ter ga bom sigurno kupil, ko izide na DVDju.

— Pinček
15.8. 2010 ob 1:13

Dober film. Eden boljših. Priporočam!

— David
15.8. 2010 ob 20:42

totalna jajca !!!!! zadnje pol ure sm spala !!! in sploh ni problem da nebi razumela filma, ampk je bil preprosto ZELO dolgocasen. ne priporocam

— brina+ erico
16.8. 2010 ob 11:57

star sem 11 let hotel sem gledat ta film tudi ce so mi govorili da je zgodba prezakomplicirana za mene na zacetku nisem ugotoviu kdaj so sanje in kdaj ne nato pa je film postav jasn in zelo napet v spominu mi bo ostala neverjetno dobra igra dicapria kar pa ni tako presenecenje no zelo vsec pa mi je bil tudi gordon lewitt gledal sm ze momento,vitez teme n batman na zacetku vsi so mi bili zelo dobri ampak izvor pa je nasploh eden bolsih filmu k sm jih videu privoscil bi mu kar nekaj oskarjev nisem najveci ljubitelj zf ampak ta je bil zelo poseben film zelo dobr osebno mislim da krepko boljsi od avtarja ki mi sploh ni bil vsec svetujem tistim ki si filma se niste ogledali da to storiste ne bo vam zal tudi mlajsi si ta film lahko ogledaste ker film sploh ni tako zakomliciran in zelo lep.

— luka
17.8. 2010 ob 12:56

Film sem si šel ogledat brez kakršnihkoli informacij o vsebini, zgodbi, kritiki, ocenah...se pravi sem ga gledal brez "predznanja". Film je sicer gledljiv vendar zelo predvidljiv. Vsebuje neko novo idejo čeprav vseskupaj spominja na Matrico. Sanje so res nekaj zanimivega in posebnega zato bi pričakoval še bolj zanimivo in resnično zapleteno zgodbo z nepričakovanimi preobrati. Ampak žal je dokaj izvirna ideja samo izhodišče za film poln trapaste nepotrebne kičaste hollywoodske akcije!
Na precej napak je že "jeliskill" opozoril, mene je pa najbolj zmotilo filmsko dejstvo, da v sanjah čutimo bolečino. Od kdaj? Sicer ne vem za ostale ljudi, ampak jaz v sanjah NIKOLI ne čutim nikakršne fizične bolečine. Ravno to dejstvo, da ničesar ne čutiš je najboljši dokaz, da sanjaš! In tu se filmski scenarij sesuje.

— oilpower
17.8. 2010 ob 13:44 zvezdica

Film je gledljiv, a vendar sem ob vsem pompu in izjemno visokim ocenam pričakovala mnogo več od scenarista, ki se mi je najbolj vtisnil z nepozabnim Mementom. Se mi zdi precenjeno. Ideja je super, a preenostavno razvita. Film sploh ni tako kompleksen, saj z zbranim gledanjem osvojimo fabulo takoj -- osnovna linija zgodbe je veliko akcije, ki se dogaja v štirih plasteh sanj. Vsekakor sem pričakovala več misterioznosti, zagonetk, predvsem globine. Igralci in režija so odlično opravili svoje delo, in res je film eden boljših letos, vsekakor pa ne "naj" film desetletja -- tu recimo mu je v tem žanru huda konkurenca Matrica (če ga že primerjamo s tem), ki ga po mojem mnenju močno preseže, vsaj zaradi izvirne ideje.
Končna vrtavka me je pa razočarala, ker sploh ni pika na i, ampak le povod za to; res kliče po več interpretacijah, vendar je prizor tako nepotreben in "na suho" vstavljen, da se mi niti razmišljati ne da, če naj to pomeni Cobbove sanje, ali naše sanje, ali resničnost. Alternativ je nešteto. Tudi tak odprt konec že viden.
Ker pa je film malo drugačen, je vsekakor vreden ogleda. Mogoče celo za v domačo videoteko, z rezervo.

— AbFab
18.8. 2010 ob 1:09 zvezdica

moram rečt, da je film zelo kvaliteten... dejansko imaš na koncu občutek, da si nekaj dobil za svoj denar... zelo dobra vsebina, meni osebno popolnoma jasna, je pa res, da je treba spremljat, drugače se verjetno hitro izgubiš... skratka film vreden ogleda... konec je tudi zelo všečen...

za tiste, ki ne razumete fore z gravitacijo:
v prvem nivoju je čutiti gravitacijo zaradi vožnje in ta se prenese na drugi nivo... v drugem nivoju pa se nič ne zgodi, da bi (neodvisno od sprememb, ki nanj uplivajo iz prvega nivoja) neposredno spremenilo gravitacijo tega nivoja, tako da ta tudi ne upliva na tretji nivo itd.

kar se tiče načina zbujanja iz sanj je fora, da te mora tisti "kick" iz predhodnih sanj zbudit, zaradi časovnega zamika, ker drugače, kot npr. v 4. nivoju čakaš skoraj večno, če bi te zbudil šele zadnji kick... zbudi te pa vedno kick iz predhodnih sanj, oz., če le ta nastopi pred kickom iz začetnih sanj... ampak to je najverjetneje, ker v sanjah višjega nivoja preteče vedno 2x več časa kot v prejšnjih... na koncu pa se vsi zbudijo zaradi upliva gravitacije ob spuščanju aviona, ne glede na katerem nivoju so, samo različna količina časa preteče za posameznika, odvisno od nivoja na katerem se nahaja...

no upam, da je tistim, ki so imeli tovrstna vprašanja zdaj malo bolj jasno zakaj in kako ;) če pa vam niti moja razlaga ni jasna pa si ne razbijajte več glave zarad tega filma xD po moje moraš tud mal z logiko par mej prekoračit, če se želiš dejansko poglobit v tak masterpiece... ;)

— Olympias
18.8. 2010 ob 15:20

Film je odličen, kvaliteten. Pejte gledat film, ne bo vam žal. Nolan in igralci so se res izkazali.

Ne vem pa zakaj ga gredo gledat ljudje, ki jim tajšni filmi niso všeč (in spijo).

— Slovenian boy
20.8. 2010 ob 20:11

Odličen film, odlična igra. Vreden vsakega evra!

— Smilko
23.8. 2010 ob 1:14

ZELO ZA!!

— sanje
25.8. 2010 ob 8:08

Nisem še videla bolj bednega, bednega, bednega filma. Še nikoli nisem spala v kinu ampak pri takemu filmu ni bil problem samo škoda ker so me zbujali močni efekti. Sem že hotla iti domov pa je moj vstrajal da bi gledal do konca tako, da sem se dolgočasila in dolgočasila. Raje pejte kaj drugega gledat. Sosed zraven mene pa je tudi pošteno smrčal.

— elka
25.8. 2010 ob 21:39

Film mi ni bil všeč..., zaj me pa sicirajte, kolko vam je volja:)

Veliki večini priporočam, da preberete pravljico "Nova cesarjeva oblačila"
Svet je lep:)
LP

— LEPOTEC
27.8. 2010 ob 1:21

film je res vreden ogleda. Ker ni čisto običajen film ampak se dogaja v sanjah, ustvarjalci filma in igralci so fenomenalni. Leo je kot vedno odličen, ellen je uredu, marion je odlična in tut ostala ekipa je zelo dobra. Če bi radi nekaj gledali pa neveste kaj je izvor fenomenalen. Jaz ko sem šla gledat sm misnla da bo to čisto običajen film dober zaradi zavidljive igralske zasedbe ampak je tudi zgodba res posrečena tako da je izvor vsekakor eden izmed najboljših filmov 2010. Res je vreden ogleda.

— LILO
27.8. 2010 ob 10:31

Film je super!!! Priporočam

— MaxKaj
27.8. 2010 ob 22:11

Leonardo di Caprio je po Shutter islandu ponovno pokazal ,da gre korak naprej in da zmore prezentirati najglobje nivoje človeške psihologije.Tu je povsem pometel s konkurenco, katerim se zdi,da prodaja filme zgolj z obešanjem svojega imena na njih, ki so manj prepričljivi od različnih stark v Chips reklamah in podobno. No vrnimo se na film. Vsekakor ni primeren za ljubitelje rahlih vsebin.Če ste zaspani pred filmom, prodajte vstopnico drugim.Kajti presenečeni boste,da le ta holywoodski film vključuje in zahteva popolno pozornost gledalca.Film ponuja površinsko zabavo ( večplastno akcijsko spanje),a vendar kaj to pomoni?Morda večplastna notranja stiska in travma katero tudi sami spoznamo skozi življenje.Le poiskati je treba odgovor v katerem nivoju smo zabredli.Kajti kot je razvidno v filmu,če se bomo kasneje soočali z življenskimi težavimi, težje jih bomo reševali. Zaključil bom pa z oceno hollywoodske (hiper)produkcije novih filmov: Čakajoč Di Capria (upam da ne v tretjem nivoju)

— analizator
29.8. 2010 ob 19:49

veliki večini folka tu: preberite pravljico "Cesarjeva nova oblačila":)

— LEPOTEC
30.8. 2010 ob 20:42

TOTALNO BREZVEZEN FILM...KI MANTRA DUŠO IN TELO..
ODSVETUJEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— tiko
31.8. 2010 ob 16:04

Film je zelo kvaliteten, a je treba skapirat vso zgodbo zakaj se gre. Na začetku ti itak ni nič jasno, zato moreš dobro spremljati dogajanje in sproti ugotoviti o čem govori. Konec naredi največji vtis na tebe :P
Največjo pohvalo dam igralcem, ker zelo odbro idigrajo vloge.
Sem pa gledala že več boljših filmov ...
Lp

— M.A* ;)
31.8. 2010 ob 16:09

super film! vreden tiste malo res too much presoljene karte!

— pikapoka
1.9. 2010 ob 15:24

lepo prosim objavite mojo globoko misel:)
Večini tistih, kI pravite kako je dober ta film in ah in oh. Priporočam, da preberete pravljico Cesarjvea nova oblačila.
LP:)

— lepotec
1.9. 2010 ob 17:44

Hud film. :)

— T in J
6.9. 2010 ob 21:32

Dobro, lepotec, kolikokrat misliš napisati, da naj preberemo tvojo najboljšo pravljico? LILO in M.S*, podpišem. Točno to, film ni tipičen ameriški film zato pa ljudem ta film ni všeč. Pa pojdite gledat Somraka.

— The dark knight
7.9. 2010 ob 19:01

Razočarana. Ni mi bil všeč.

— Hathor
8.9. 2010 ob 15:51

Georgie

''Namreč, ob vseh tako zanesenih komentarjih, tako čisto navadnih gledalcev kot tudi nekih (pol-)uradnih medijskih kritikov, ob (trenutno še) tako skoraj neverjetno visokih ocenah (IMDB)...''
zanima me v katero kategorijjo spadaš ti... ?

— Lu
8.9. 2010 ob 17:02

Jaz se v zvezi z ''napakami'' v filmu (ki skoraj sigurno niso napake, glede na to kakšnega kova je režiser) popolnoma strinjam s Pee.Tudi jaz sem si stvari razlagala točno tako. Res pa je, da ima vsak svoje mnenje.

lp

— t.s
8.9. 2010 ob 20:53 zvezdica

Film sem gledala 3x v kinu... ker mi je res nekaj posebnega. Pritegne zato, ker vsi doživljamo to, kar je v filmu prikazano - sanje. Sicer je res nekaj nelogike vmes... ampak v sanjah je itak vse dovoljeno. Ena stvar pa me bega - vprašanje za vse tiste, ki ste bili pozorni na ta del: Za tem, ko Cobbu na začetku ne uspe izvedeti informacij od Saita, pač mora pobegnit... prikažejo Pariz z značilnim e.stolpom, on je v hotelu, se pogovarja z otrokoma po tel.... potem v helikopterju pogovor s Saitom... in potem letita proti Parizu. Je to logično, ko pa so že kao tam..? Ali pa sem kaj spregledala.. No, noben film itak ne more bit popoln... skratka, takšnega impozantnega filma že dolgo nisem gledala.

— Wormwood
11.9. 2010 ob 20:10 zvezdica

Odličen film, dam mu desetko! Tematiko sanj in podzavesti je ZELO TEŽKO prenesti na film, a temu to zlahka uspe. Zgodba je napeta od začetka do konca, priporočljivo si je ta film ogledati večkrat, da res doumeš to zlahka na film prenešeno a veliko težje razumljeno zgodbo. (Bomo počakali, da pride še na TV). Vsa pohvala glavnemu igralcu, ki je iz vloge v vlogo boljši in kot da izbira vedno težje vloge. Tudi stranski igralci so odlični, njjihovi liki prepričljivi in plastični. Takšnih filmov si lahko le želimo še več.

— Darja Železnikar
14.9. 2010 ob 18:54

Film je zelo dober. Res je, da moraš biti zbran in mu slediti, ampak dogajanje je ubistvu čist logično. Res je, da ti pol ure ni čisto jasno, vendar potem ti postane vse razumljivo.

— blanci
25.9. 2010 ob 10:59

Preprosto odličen.

— Maja
25.9. 2010 ob 11:21 zvezdica

Razumevanje bistva in vrednotenje same zgodbe Izvora leži v nivojski kompleksnosti uma gledalca.

— Me
2.10. 2010 ob 20:39

živjo!
ta film sem gledala 1x in ga bom verjetno še šla gledat, ker me je zelo fasciniral...edino od začetka nisem dovolj dobro sledila ...u glavnem, me zanima, kaj menite vi, ki ste film že gledali o koncu?? kak se torej konča, se je Dom torej uspe rešiti al ostane ujet?? ful me bega, zato me zanima kaj menite še ostali??

— zvezdica
4.10. 2010 ob 22:12

a kdo mogoče ve do kdaj se ta film še vrti v kinu? datum? ker res upam da se bo še vrtel ko pridem v slo!

— xam
5.10. 2010 ob 16:54

Film je bil FANTASTIČEN!!! po dolgem času sem končno vidla en res dober film, ki niti ni bil tako ameriški. zelo mi je všeč, ker vmes ni prostora za klišejsko romanco. jaz sem te dve uri in pol samo strmela v platno kot začarana. takoj bi ga šla gledat še enkrat, in vsem priporočam, da ga gredo! je pa nekoliko težak za razumet, a če ti je všeč fantastika in kriminalke, razumeš VSE. iz sanj v sanje od sanj, pa konec... čudovito.

— Jaz
23.10. 2010 ob 20:18

Film bo všeč tistim, ki imajo blazno domišlijo in ki imajo radi trilerje. Jaz nisem ravno za znanstveno fantastiko in mi je bil film brezvreden. Tako da za nekatire film seveda je, za take kot sem jaz ki stalno živijo v realnem svetu pa to pač ni in izberite raje kaj drugega.

— Matic
26.10. 2010 ob 13:53

ideja filma - svaka čast! ampak za gledat ta film moreš bit 100% osredotočen ker čene res ne razumeš 0! js nism bla čisto skoncentrirana tako da mi je šou na sredini malo na žiuce ker ga nism štekala! ampak ob koncu sem razumela prib. zakaj se gre. ne razumem pa ševedno zakaj so mougli preko sanj ukrast podatke ugl marsikaj ne razumem, zahteven film, še 1× si ga bom ogledala ker je drugače dober! efekti, ideja, igralska zasedba :D res uau

— sgn
27.10. 2010 ob 9:36

muvic e fulllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll zakonnn stura!!!!!!!!!!
OCENA:11/10

— luka
30.10. 2010 ob 12:44

Film je res malo težek ampak ni slab. Samo moraš ga gledat. Ne strinjam pa se z Maticem, da naj ga ne grejo gledat ljudje, ki ne živijo v realnem svetu. Vsi živimo v realnem svetu, če tega še ne veš, Matic. Zgoraj ti lepo piše "misteriozni znanstveno-fantastični triler". To ni resnična zgodba! To so sanje, sanjaš pa marsikaj. Včasih sanje razumeš in so logične, včasih pa sanjaš nekaj nelogičnega.

Priporočam ogled filma!

— Lj
4.11. 2010 ob 18:00 zvezdica

"Film je težek za razumet,ampak je dober..."

Ta stavek je bil zelo pogost in ljudje ki so odhajali iz kinodvorane,so si ga radi privoščili,ne samo kot prvi vtis,ampak kot neko splošno pravilo,ki velja za vse...pravzaprav med samo predstavo nisem videl posebnega navdušenja,nekateri so začeli strmet v platno šele v drugi polovici filma,kjer se v končni fazi začne prava akcija...vendar zelo malo je bilo takih,ki je v platno strmelo v prvi polovici filma,kjer se lahko povprečnemu gledalcu lahko zdi zadeva moreča,utopistična...začetek zgodbe se zdi tako monoton,da so nekateri po prvih 20-ih minutah že začeli imeti hude krize nestrpnosti in mnogi so se napotili proti vratom dvorane..eni so sicer imeli izmišljeno potrebo in se vrnili,drugi pa se niso vrnili več...

No,jaz sem strmel v platno pravzaprav šele po koncu predstave.Nekako sem se zataknil v trenutku in se mi je zdelo te pol minute molka in strmenja v prazno,kot bi tam sedel že celo večnost in opazoval praktično nič...

Nič,kot ta film...ja,ker ko sem prišel domov,sem takoj pokukal na imdb za oceno filma in ostal presenečen nad tistim skupnin rezultatom 9.1.Pri meni namreč,bi se ti dve cifri popolnoma obrnili...

Kako naj povem da bo stvar jasna?Vizuelno je zadeva za čisto desetko.Dolgo že namreč nisem videl tehnično tako precizno in kvalitetno obdelanih scen.V drugem delu filma pravzaprav,sem opazoval le to...in morem rečt,da smisel za detajle je bila neverjetna...

Toda,če se vrnemo na zgodbo...morda ima slovensko ime filma IZVOR,pravo ime na pravem mestu,kajti ideja za ta projekt je pravzaprav fantastična,igralska zasedba brezhibna (Ellen Page moja najljubša igralka,Joseph Gordon-Levitt pa najljubši igralec,poleg Anthony-ja Hopkinsa) in režija brez dvoma zelo močna...toda,v težko doumljiv koncept same zgodbe (ki je na trenutke zares izjemna),je tematika zares preveč globoka,da bi jo na koncu razumeli.V principu gre za obvladovanje sanj,za raziskovanje njenih struktur,njenih meja...potem se prelevi v osebno dramo glavnega junaka,na to povsem brez nekega tehtnega razloga,se sanje spremenijo v boj za preživetje za pet ljudi,ki še sami ne vedo,do kje seže percepcija realnega in kje se začne um potapljati v lastni pasti...verjetno bi sam Einstein ne vedel,kam vtakniti svoje sive celice,kaj šele mi povprečneži...

In vse kar mi je ostalo na koncu,je bilo to kar sem rekel prej,prazen NIČ.In zakaj prazen nič?Ker ne pove ničesar razen tega,da se je polovica dvorane izpraznila še pred zadnje pol ure predvajanja in ker sanje kot take,vzeti tako zlahka in jih spremeniti v dve uri in pol mučenja možganov,kjer se nenehno čuti pomanjkanje kisika..človek ki gleda to mučenje,se skuša ves čas otresti občutka klavstrofobije,kjer si dejansko ujet v svojem lastnem telesu,zaradi zelo slabo izvedene izvorne ideje...

Lahko bi film povzeli tako...odličen povod in uvod,težko sledljivo jedro,zmeden zaključek.

Moja osebna ocena?Bolje,da vam ne povem,ker bi me na imdb-ju verjetno linčali...

— gumbek77
5.11. 2010 ob 16:08

gumbek77, tvoj komentar je samo dokaz, da je film prezahteven za ljudi. No, za nekatere. Ne vem koliko ljudi ga je šlo do sedaj gledat ampak zame je eden boljših letos. Avatar se ne more primerjat z Izvorom....

Imam pa občutek, da ta film ni všeč uredniku, saj nagrajuje samo negativne komentarje.

— Lj
5.11. 2010 ob 20:15

je zelo super film, čeprav ga je za nekatere težko razumen.
ampak je špica!!!!!!!
GA GLEDU 4-KRAT

— rmpg
7.11. 2010 ob 23:10

Vreden ogleda:)

— Audrinna
8.11. 2010 ob 7:06

Film je zelo vredu zasnovan z vsebino. Všeč mi je bil, zaradi dobrih igralcev! Priporočam ogled!!!

visit my website:
http://diskusi-krajnc.kalvarija.net/

— Nejc Krajnc
9.11. 2010 ob 17:33

Tistim, ki se jim film zdi brezvezen priporočam, da si ga ogledajo še enkrat, dvakrat,...oziroma tolikokrat, da bodo razumeli zakaj je film TOP.

— Miumiu
15.11. 2010 ob 0:31

Lj...sej v tem je pa štos,da film sploh NI tako zahteven,ravno za to,ker se niso držali izvorne ideje (izgleda igra besed,ampak ni tako).Seveda sem omenil,da je težko sledljiv,ampak zaradi inkompetence režiserja,ne zaradi tematike...

— gumbek77
21.11. 2010 ob 15:37

Film obeta zanimiva zasnova na koncu pa razočara.Moja ocena je 6/10

— Matt
22.11. 2010 ob 16:48

zanimiv za večkratni ogled, z nekaj prerazvlečenostmi...

— aljefischkas
24.11. 2010 ob 23:04

Moja ocena filma je 9/10

Filmu enostavno nekaj manjka. Ni slab, film je dobr ni pa film tisočletja.

— Jack
21.12. 2010 ob 14:03

film je cista desetka usaka malenkost u filmu je izjemno narejena in ni mi tezko trditi ta ta film ni primer za film leta 2010 ampak film desetletja ali pa celo stoletja tako izjemni filmi kakor je izvor pridejo na 50 let in vesel sem da sem videl ta film no pa se to pravijo da sta socialno omrezje in izvor najbolsa filma leta socialno omrezje je prav tako dober film ampak izvoru ni niti malo konkurencen izvor je za tri korake ali vec bolsi u izvoru lahko zasledimo izjemno glasbo, scenarij, zgodbo, rezijo. u filmu so se izkazali slednji igrauci to so di caprio gordon levitt page caine cotillard pa tudi watanabe in se bi lahko nasteval uso izgralsko zasedbo ampak za ta izjemen film je najbol zasluzen eden in edini christopher nolan use cestitke nolanu za ta izjemen izdelek izvor si pa ne zasluzi 2. mesta na imdju zasluzi si le 1.
ocena 10/10 in razloga ker u filmu ni noenne reci za katero bi lahko rekel da je napacna use je izjemno

— lukaaaaaa
27.12. 2010 ob 20:41

Kr neki

— Lola
30.12. 2010 ob 7:32

veliko vas prawi da je klasicen konec ampak se motite konec ni klasicn ampak poseben usak clovek si ga lahko predstavlja po svoje jaz naprimr da je prisek domov k druzini ampak lahko si ga predstavljamo tudi tako da je ostal u sanjah ampak bil kljub usemu srecen da je lahko s svojo druzino drugace pa izjemen film strinjam se z luko to li ne fil leta in niti desetletja to je film stoletja ki si absolutno zasluzi ogled veckrat
ocena: 10/10

— luka the bad boy
30.12. 2010 ob 7:39

zakon film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— k,jijhj....
7.1. 2011 ob 10:35

najbujs film tisocletja

— ljku
8.1. 2011 ob 16:45

res eden slabših filmov ki sem jih gledal zadnje čase...ljudje se iz dvorane začeli odhajati že preden se je film končal..

— sp10
10.1. 2011 ob 23:27

sp10 to pa dvomim. In tudi če so hodili ven ne pomeni, da so zaradi filma. Je pa film eden boljših letos.

— Vlado
14.1. 2011 ob 12:37

sp10 veretno nisi kej dost iteligent namrec pri temu filmu mores malo razmisljat in ce mislis da se bos usedu na stol in gledu si najverjetneje falil film ta film je namrec iziv za gledalca in navdusen sem da ostajajo takile filmi brez njih newem kaj bi bilo

— neki tip
21.1. 2011 ob 10:08

film more dobt oskarja in konc!

— model od nekje
21.1. 2011 ob 10:09

sej na koncu pride k svoji druzini domol ma lahko si tui razlags d je ostau u sanjah ma kukr koli na koncu je dom cobb veseu

— newem
24.1. 2011 ob 18:41

Super fim!!!!!!!!

— pikec
31.1. 2011 ob 19:00

dobr film slb prevod naslova

— dgfd
7.3. 2011 ob 15:23

En najboljših filmov!!

— Laggy.
8.3. 2011 ob 11:06

to je najbolji film u zgodovini človeštva.
zasluži si 5 zvezdic. hahahahah. croatia rules

— loli
29.6. 2011 ob 19:07

film je supr....sicer je treba mal razmišlat ampak je res odličen...če ne razumeš...pač.....=P

lep pozdrauček =D

— xD
2.11. 2011 ob 11:48

Res en najbolsih filov vseh casov, pa ceprov ga mors veckrat gledat, da vsaj prblizno dojames
edina bedna zadeva je, k ni prsu v un cajt za Oskarje, ce ne bi jih zihr vecino pobrau, k neki tko dobrga in izvernega pride vn sam n ksnih deset let :CC

— DiDi
25.12. 2011 ob 1:08

kr en film po pou ure sm šu vn,zastonj plaču karto!

— boško_buha
12.4. 2013 ob 15:08

boško, kko si lahko zastonj plaču???

— a?
18.3. 2017 ob 19:13

Inception je tako dober film, da ga nekateri ne razumejo. Priporočam, da si ga ogledate večkrat!

— Pičič Picek

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.