Kolosej
Film distribucije Continental Film

Izlet

drama
Na sporedu od: 19.1.2012, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2011
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Nejc Gazvoda
Režija: Nejc Gazvoda
Mladi vojak Gregor se po vrnitvi iz misije v tujini skupaj z najboljšim prijateljem Andrejem in razposajeno Živo odpravi na nekajdnevni izlet. Med vožnjo se počasi razkrivajo njihova razmišljanja, strahovi in strasti, od Gregorjevega soočanja z grozotami vojne in Živinih skritih ljubezenskih čustev do Andrejeve uporniške osamljenosti. Na festivalu slovenskega filma je Izlet prejel 5 nagrad Vesna za najboljši scenarij, glavnega igralca in igralko, glasbo in montažo

Trije prijatelji, stari nekaj čez dvajset let, se odpravijo na morje, na nekaj dnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Gregor je vojak, ki je prišel na dopust iz misije v tujini, Živa je živahno dekle, ki čuti do Gregorja več, kot si dovoli priznati, Andrej pa je njun najboljši prijatelj, ki z ostrim jezikom napada svet okoli sebe, da bi prikril dejstvo, da je osamljen in nerazumljen. Na prvi pogled sicer navaden izlet postavi na kocko njihovo prijateljstvo, hkrati pa film skozi življenjske dialoge in situacije pove zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v razdrobljenem svetu dandanašnjika.

O filmu

Film, ki je polnokrvni prvenec v pravem pomenu te besede, je bil posnet z izjemno nizkim proračunom in v samo 14 snemalnih dneh. Snemanje je potekalo na slovenski obali, v dveh tednih julija 2010. Film je bil v celoti posnet v digitalni tehnologiji s fotoaparatom Canon D7, ter praktično brez uporabe umetne svetlobe, kar je bil izjemen zalogaj za direktorja fotografije Marka Brdarja. Snemali so ga iz roke, režiser in snemalec pa sta ustvarila veliko drznih kadrov, kar ustreza atmosferi filma. V filmu ni nobenih upočasnjenih posnetkov ali kakršnihkoli režijskih postopkov, ki bi film izumetničili. Kamera ves čas spremlja protagoniste le redko jih izpusti iz pogleda, kajti to je film o njih, z njimi v film vstopimo in z njimi odidemo. Zvok v filmu ne prevladuje, glasba pa je produkt skupine New Wave Syria, ki ni bila napisana posebej za film, ampak je bila izbrana že pred snemanjem. Pri montaži je sodeloval priznani in večkrat nagrajeni slovenski režiser Janez Lapajne, s katerim je Nejc Gazvoda sodeloval že v preteklosti.

Režiser

Nejc Gazvoda se je rodil leta 1985 v Novem mestu. Kot gimnazijec je napisal zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide (Goga, 2004), za katero je prejel nagradi Dnevnikova Fabula za najboljšo zbirko kratke proze 2006 in Zlato ptico liberalne akademije 2005, poleg tega pa je avtor še zbirke kratkih zgodb Fasunga (Goga, 2007) ter romanov Camera Obscura (Goga, 2006), Sanjajo tisti, ki preveč spijo (2008) in V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta (Študentska založba, 2009). Je absolvent filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, njegov študentski film je Bordo rdeča (2007), njegov diplomski film pa Skrbnik (2008). Pri TV režiji je režiral študijsko TV dramo Kot dva polža (2007) in diplomsko TV dramo Merica sreče (2008), za katero je prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Njegov dramski tekst Gugalnica je na oder postavil Janez Lapajne (pri njegovem filmu Osebna prtljaga je bil soscenarist) in istoimenska predstava je bila sprejeta v spremljevalni program tedna slovenske drame, režiral pa je tudi lutkovno predstavo Železna gora, ki je bila sprejeta na festival Bober. Sodeluje s komponistko Nino Šenk, ki po njegovem libretu piše mladinsko opero. Za scenarij za kratek film z naslovom Čisto lahko je prejel Grossmanovo nagrado. Trenutno pripravlja svoj drugi celovečerni film z delovnim naslovom »Dvojina«.

“Vse preveč mladih režiserjev do svojega prvega pravega filma pride zelo pozno ali sploh ne, jaz pa sem se odločil, da bom vse svoje moči vložil v celovečerni prvenec. Namenil sem se narediti generacijski film z malo igralci in preprosto zgodbo, ki pa bo hkrati govoril o pomembnih stvareh – o odraščanju in koncu otroštva, o prijateljstvu in ljubezni ter o težavah, ki jih prinese življenje in na katere nimaš vpliva, ampak se moraš z njimi spopasti.”

Igralska zasedba

Nina Rakovec (v filmu igra Živo) je obiskovala Kranjsko gimnazijo in v drugem letniku že gostovala v predstavi Blazno resno zadeti v Prešernovem gledališču. Za tem se je z epizodno vlogo preizkusila tudi v nanizanki Hotel poldruga zvezdica. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je spopadala z različnimi vlogami, od Nine Zarečne (Utva, Čehov), do Shakespearove Gertrude. V svet komedije je vstopila z vlogo Ga. Smith v Ionescovi Plešasti pevki in se preizkusila kot Dorina v Molierovem Tartuffu. Akademijo je končala z diplomskima predstavama – z vlogo Dessire v Brucknerjevi Bolezni mladosti in zaključila z Antigono v Sofoklesovi Antigoni. Med samim študijem je bila aktivna v različnih projektih izven akademije, posnela je več kratkih filmov ( Skrbnik, Trst je naš…), tv dramo (Naša demokracija) in televizijski film Angela vode. Na celovečernem filmu je debitirala z vlogo Nine v Lapajnetovi Osebni prtljagi. Z januarjem je vstopila v službo v Slovensko ljudsko gledališče Celje.

Luka Cimprič (v filmu igra Andreja) je naredil vidnejše vloge v celjskem in tržaškem teatru, hkrati pa s komičnim talentom blesti v predstavah za otroke in mladino, temne lise človekovega značaja pa mu niso tuje, saj je bil izjemen v vlogi Kragulja v diplomski predstavi Razredni sovražnik, med njegove zadnje vloge pa sodi tudi vloga taborniškega vodnika v Gremo mi po svoje.

Jure Henigman (v filmu igra Gregorja) je član Mestnega gledališča in dobitnik Severjeve študentske nagrade ter nagrade za mladega igralca na 44. Borštnikovem srečanju, zaigral je tudi v celovečercu Igra s pari režiserja Mirana Zupaniča. Je karizmatičen igralec, ki z lahkoto prehaja med kompleksnimi vlogami sodobnega gledališča in subtilnimi filmskimi liki.

Produkcija

Produkcijska hiša Perfo je bila ustanovljena leta 1996. Od tedaj so producirali več sto televizijskih oglasov in glasbenih videospotov tako za domače, kot tudi tuje agencije. Med njimi je tudi produkcija zelo uspešne humoristične TV serije, “Lepo je biti sosed”, ki je bila kar tri leta v najbolj gledanem terminu rednega sporeda POP TV-ja. Perfo je z dvema kratkima filmoma, “Smehljaji” ter nagrajenim in mednarodno odmevnim“E Pigs”, svojo dejavnost razširil tudi na področje filma. Spomladi 2011 pa so na Canneskem filmskem festivalu predstavili tudi prvi celovečerec, enega najbolj obetajočih ter nadarjenih mladih slovenskih avtorjev, Nejca Gazvode, z naslovom “Izlet”, ki se je nato podal na zelo uspešno festivalsko pot v tujini. Trenutno zaključujejo produkcijo slovenske verzije mednarodno nagrajene TV drame “Na terapiji” in pripravljajo drugi celovečerni film Nejca Gazvode z delovnim naslovom »Dvojina«.

Festivali, nagrade in kritike

Izlet je pritegnil pozornost festivalskih selektorjev v času letošnjega filmskega festivala v Cannesu. Film je, na filmskem festivalu v Sarajevu, kjer se je uvrstil v tekmovalni program, doživel svetovno premiero in bil izjemno dobro sprejet. Prejel je odlične kritike v priznanih tujih revijah Screen International, Variety in Cineuropi. Dosedaj je bil film prikazan že na več kot 15 tekmovalnih festivalih v tujini (Varšava, Goa, Sao Paulo, Hamburg, Montpellier,..) na 14. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel največ nagrad Vesna, in sicer za najboljši scenarij, glavno moško vlogo, ki je šla v roke Jureta Henigmana, in za glavno žensko vlogo, s katero je prepričala Nina Rakovec. Prejel je tudi Vesni za najboljšo glasbo in montažo. Trije igralci, poleg Henigmana in Rakovčeve še Luka Cimprič, pa so prejeli tudi nagrado revije Stop za najboljše igralske dosežke. Prvo mednarodno nagrado, »Posebno omembo žirije« na 12. filmskem festivalu Plan-Sequence v francoskem Arrasu, drugo pa na 10. mednarodnem festivalu Cinedays v Skopju, kjer je bil pravtako nagrajen s »Posebno omembo žirije.«

Komentarji

8.12. 2011 ob 23:57

Reklama ni bog ve kaj... ko bi vsaj napisal da so ga snemal 30 dni in ne 14 dni.... kaj lahko posnameš v 14 dneh?

— Simon
12.12. 2011 ob 23:29

@Simon
kaj ti bluziš. čist prav piše, če je Gazvoda reku da je biu posnet v 14ih dneh.
in btw: marsikej se da posnet v 14ih dneh če si zorganiziran.

— Jack
20.12. 2011 ob 18:50 zvezdica

Genialen film. Porušil je moje stereotipno prepričanje, da se slovenski film s tujimi ne more kosati ne po zgodbi, ne po sporočilu, ne po humorju. Izlet je paket odlične glasbene podlage, dobre igre, zabavnih replik (na Liffu se je občinstvo kar naprej naglas smejalo), družbenih tematik in osebnostne tesnobe. Je drama in je komedija, je film o divjaški mladi trojici in je film o vseh ljudeh, je film, ki te pusti brez besed. Hvala, Nejc Gazvoda, igralci in ostala ekipa, slovenski kinematografiji ste (upam) odprli nova obzorja in dvignili pričakovanja gledalcev.
Izvrstno.

— maja
28.12. 2011 ob 16:23

tak film lahko tudi jaz naredim
samo kamero vzamem in začnem snemati

dialogi so neverjetni: enkrat smo povozili otroka..peljali smo naprej
vau!!

— rababa
31.12. 2011 ob 18:51

BEDNOO!

— bedno
8.1. 2012 ob 20:39

we hit a child once.... we drove on

bols zdej? tko slovenci ocenjuejo filme, ce ni anglesko je slabo

— miha
9.1. 2012 ob 12:01

pa kak si lahko toti film gledla če pa še ni prišo na velika platna???????????
al pa si neke zmišljuješ kar neke v tri dni ker so ti igralci všeč!!!!?=??????????

pa nehajte že enkrat s totim slo sranje (oprostite izrazu) pa se sprijaznite da slovenski režiserji in slovenski scenaristi in slovenski igralci niso tako dobri kot tisti holliwooda (angleži, američani..)

— za mayo
9.1. 2012 ob 19:25

@maja
ka se sploh neke hvaiš če pa še film ni prišo vun, pa itak so vsi slovenski filmi brezveze!!!!

— vita
12.1. 2012 ob 23:47

To je drgač najbolši film kar sm jih vidu za tko mal denarja. Slovenci smo lahko ponosni na ta film in ga brez sramu pokažemo tudi američanom. In pač če niste videl filma prosm ne komenterite, ker ravno v tem filmu so dokzal d se lah kosajo tudi s tujimi igralci !!!

Bil je na liffu zato so ga nekateri že videl, vi k hodte pa sam hollywoodske filme gledat pa itq ni biu posnet za vs, tko d ga ni treba gledat k ga ne boste razumel, mogoče je pre globok za vas....

— Pozitiva
15.1. 2012 ob 0:04

film je bil predvajen na Liffu tko da se je že dal ta film vidt. filme z mal več vsebine in mal mn akcije pa vidva očitno nista zmožna gledat, ker niso na vaši ravni. tko da kr ostanta pr Transformerjih in ostalih hollywoodskih jajc

— @za mayo in vito
15.1. 2012 ob 17:45

še en dolgočasen in zamorjen slovenski film :(

— blabla
16.1. 2012 ob 16:03

Že to da je stran Koloseja, kjer se večinoma vrtijo filimi holivudskega kova (za kar nikakor nočem da se sliši, kot sinonim za dober film), daje vedeti, da se na taki strani najde veliko ljudi, ki kakega bolj resnega filma ne razume, oz. so celo tako pogumni, da vlačijo po zobeh nekaj takega, kar še niti niso videli in si delajo utvare, ustvarjene v njihovih primitivnih glavcah, katere ne sežejo do kolen besedi spoštovanje, razumevanju velike slike in podpiranju kvalitetne domače (tudi tuje) filmske scene.
Tudi nočem reči, da so holivudski filmi slabi (videl sem že veliko dobrih, a žal tudi slabih), so pa povečini narejeni tako, da jih razume širša množica, oz. da je všeč tudi slovenski kmečki glavci, kateri je film zakon, čim se kadri menjavajo na tri sekunde in pri zgodbi ni treba uporabljat možganov

— M
17.1. 2012 ob 15:44

ma film ni slab, ampak ima isti problem kot večina slovenskih filmov-dialogi zvenijo tako nerealno, kot da bi gledal predstavo v MGL-ju! zato nekako teh treh "študentov" gledalec ne mora res vzeti resno, ker vidiš pred sabo le tri igralce, ki se na vse pretege (neuspešno) trudijo delovati in zveneti prepričljivo!

— GG
18.1. 2012 ob 11:02

GG veš kaj je problem slovenskih filmov za moje pojme. to da ljudeje niso navajeni poslušat svojega jezika v kinodvoranah. tolk so prepojeni s to blesovo angleščino da jim vse kar je naše zveni tuje. pri poslušanju, in to natančnem, raznih ameriških filmov je govor v 80 procentih totalno umeten, problem je v tem da ljudje tega ne slišite očitno. nedolgo nazaj sem ponovno gledal Neslavne barabe, američani govorijo obupno, tisti anglež še slabše, nemci ki igrajo v tem filmu so malo boljši ampak tudi govorijo umetno s sami Waltzom na čelu ki je za moj okus naredil supr vlogo. Moj point je nehejte brt podnapise naučte se jezikov, malo potujte in potem boste razumeli o čem govorim

— miha
20.1. 2012 ob 13:08

''za mayo'', ''vita''

Kaj vam folk ni jasn, nimate pojma o filmu ... film je bil predvajan dvakrat na Liffu (že en mesec nazaj) - če pa žau ne ve veste kaj to je...pa poguglajte!!! ne pa da tu obtožujete kje je gledla film ...

— KrEna
20.1. 2012 ob 13:26

Film je super!
Res še vedno deluje kakšna replika nekoliko umetno, vendar je takšnih relativno malo. Na drugi strani je nekaj dialogov genialnih... Definitivno pa film ni tipa Transformerji ali pa Gremo mi po svoje, ker je eden njegovih ciljev tudi ta, da nas šokira, pretrese in prisili v razmislek.
V slogu Štefančiča: ZA+

— A
20.1. 2012 ob 15:19

Super film! Vsekakor priporočam ogled.
Igralci so vsi trije fenomenalni!

— nea
20.1. 2012 ob 17:45

Noro! Film ima vsebino in nežno dušo.

— Tic
20.1. 2012 ob 18:38

miha-delno se strinjam s tabo, saj slovenci res nismo navajeni svojega jezika na velikemu platnu! ampak to res ni glaven problem filma-sam sem študent, poznam ogromno študentov, pa ne poznam niti enega ki bi zvenel tako kot zvenijo te glavni junaki! če ne bi vedel kdo je napisal scenarij in koliko je star, bi stavil da je dialoge napisal odrasel človek, ki se je skušal postaviti v kožo mladih ljudi (podoben primer filma je npr. znameniti "rebel without a cause", le da je tam scenarij dejansko napisal odrasel tip). ne vem, gazvoda se ne zaveda, da bi se moral pri pisanju "realističnega" scenarija držati principa "manj je več", in notri ne vključiti vseh svojih domislic, ki se mu morda zdijo briljantne, pa v tak film pač ne pašejo.

— GG
21.1. 2012 ob 12:36

Vsi toliko hvalite tuje filme, bi res rad vidu kakšen film bi posneli Američani s tako nizkim proračunom. Ne vem če bi bil bog ve kaj.

— md
22.1. 2012 ob 15:06

Še en dokaz,da slovenci ne znamo narediti filma,razen mogoče dveh-slabšega filma še nisem videl!!!

— sony
23.1. 2012 ob 12:02

reklama za film je beda od bede.

— lechy
23.1. 2012 ob 14:10

Sem brala Vevericam nič ne uide in Camera obscura, oboje knjigi mladega Nejca Gazvode. Kot pisec je odličen. Podobno kot Goran Vojnović, ki je tudi pisec & režiser. Imata pa oba avtorja isto težavo - ko govorita s filmskimi sredstvi preveč smisla dajeta besedam in premalo sliki. To je zelo dobronameren nasvet - Nejc Gazvoda je s filmom Izlet uspel opozoriti nase, a film je kljub temu preveč suhoparen. Se strinjam s komentarjem GG. Tekst je takšen kot ga ne bi govoril nihče. Preveč literaren, čeprav igralci niso slabi, a žal se neuspešno spopadajo z dolgoveznimi besedili. In preveč je vse resnobno, ko se pogovarjajo. Upam, da se Nejc Gazvoda na tej izkušnji nauči dovolj, da ne bo tovrstnih "besedičenj" uporabljal tudi prihodnje. Prvence imajo vsi radi, veliko težje je potem, ko sledijo preostali filmi. Javnost je bolj kritična. Pa srečno Nejc :) In nasvet - za tiste, ki imajo radi filmsko umetnost in dovolijo, da jih film kljub "napakam" v scenariju nagovori, vseeno vredno ogleda.

— Sonja
23.1. 2012 ob 14:45

Film me je res razočaral, saj se me ni dotaknil. Čisto nič nisem čutila ob tem filmu, ne dobrih ne slabih emocij... Ogledam si tudi vse slovenske filme, vendar pa verjetno kar nekaj časa ne bom šla gledat slovenskega filma. Vsaka čast Đurotu, ki naredi res gledljiv film in dvigne nivo slovenskega filma. V kino se gremo zabavat, ne glede kakšna tema filma je, saj lahko vsako še tako žalostno življensko zgodbo, prikažemo na bolj realističnen in optimističnen način.

— veronika
23.1. 2012 ob 19:39

Sony, mogoče je pa problem v tebi, ne v filmu. Meni osebno je film mestoma tog, dialogi, igralci, fotografija in tempo filma pa so vrhunski.

— Kozla
24.1. 2012 ob 7:16

No očitno so mnenja deljena na polovico tako v parlamentu kot pri Izletu ;)

— A
25.1. 2012 ob 1:18

Film je na 14.Filmskem festivalu konec septembra lani v Portorožu požel res velike pohvale in Nejc Gazvoda je pobral veliko prestižnih nagrad... bila sem pozitivno presenečena...:-)) vredno ogleda...

— Lana
25.1. 2012 ob 15:23

Neverjetno je to, da je urednik nagradil z zvezdico samo en komentar, ki je bil pozitiven. Torej ne sprejme dobro negativno kritiko, ki je mogoče čisto na mestu?
To ni lepo od urednika. Sploh ker je že polnoleten.

— Samurai
26.1. 2012 ob 9:44

Pohvalno pri filmu je, da je narejen za skoraj nič denarja. To je pohvalno. Kljub temu pa to ni opravičilo, da je film slab. Kar se komunikacije z občinstvom tiče, je film zelo slab. Je bolj podoben gledališki predstavi, ne pa filmu. Pa nagrade na festivalih gor ali dol. V kinematografih je film "pogrnil" v enem tednu. Nekaj čez 1000 gledalcev, in to prvi vikend. Počasi se že poslavlja. In poglejte si, kako je, če je film res dober in ne "dober" samo po mnenju "kritikov". Okornov film Pisma sv. Nikolaju je v kinih že 6 tednov, pa še vedno si ga lahko ogledate v glavnih terminih, podobno Parado, ki je tudi zelo dober film. Naj nekateri še tako hvalijo Izlet, film je zanič. Nekomunikativen, dolgovezen, slabo napisan scenarij. Potrjuje vse stereotipe o slovenskem filmu. O slabem pristopu priča tudi plakat,ki se mi zdi zelo amatersko narejen. Dve sliki, pa en običajen font za naslov. Siva, črna, obrazi se slabo prepoznajo, kot da igralci niso nič vredni. Niti malo inovativnosti. Niti osnove "fotošopa". Zelo staromodno in moreče. Pa moreče ni nujno slabo. Melanholija od Trierja naprimer je tudi zelo resnoben in moreč film, pa je še vedno inovativen. Ali pa Circus Fantasticus od Burgerja, je tudi zelo art film, pa je še vedno inovativen. Tudi 9:06 od Šterka se da gledat, ker je narejen kot film. Izlet pa.... NE -

— Andrej
26.1. 2012 ob 21:57

super film. Bravo ekipa!

— Katarina
27.1. 2012 ob 14:54

Ena scena je na youtubu, pa očitno ne smemo dat linka...Una, k našteva stvari, k mu grejo na K***C.

— Kopitar
27.1. 2012 ob 19:02

Film je čist ok. Igraci dobri, Nejc pa dober pisec, režiser, ki obeta. Bolj je žalostno, da se na forumih vedno tako razdelimo na tiste ZA in tiste PROTI. Slovenski film se dela s takšnim drobižem, da je žalostno. Zato dajem velik +++++ vsem, ki ste naredili ta film. In upam, da se klima v Sloveniji kdaj izboljša, da bomo imeli domačo umetnost bolj radi. Čestitke vsem!!!!

— Jasna
28.1. 2012 ob 11:37

Pozdrav.

A mogoče kdo ve katera je pesem iz trailerja?

Hvala

— Tjaša
28.1. 2012 ob 12:09

Film, katerega bi si morala ogledati tudi starejša generacija, ki ne more razumeti načina življenja mladih in spoznati težave s katerimi se srečuje " mladina " in kakšna je njena bodočnost. Odličen film, ki te ne pusti ravnodušnega in še dolgo o vsebini razmišljaš.
Priporočam ogled seniorjem.

— ivo
28.1. 2012 ob 17:31

ta film je totalna bedarija.. za kozlt.. škoda tut centa za tako bedarijo resno! sramota za slovenijo... :S

— fd
28.1. 2012 ob 17:33

bedarija bedarija totalna

— ii
28.1. 2012 ob 19:49

Zelo dober film.. Pohvale igralcem in zgodbi...
Toplo ga priporočam
Darja

— darja
29.1. 2012 ob 19:16

Film je res vreden ogleda, ne vem kaj še čakate !!! Žalostno je, da film odklanjate samo zato, ker je slovenski, ker igrajo mladi igralci, ker je mlad režiser. Vsi trije igralci so vrhunski, kljub svojim letom, film je prav toliko smešen kot žalosten, res se te dotakne. Torej priporočam ogled, film si najprej oglejte, potem pa kritizirajte ! Bravo Nejc, bravo Nina, bravo Jure, bravo Luka !!!! in seveda vsa ostala ekipa, ki je pripomogla k nastanku tega filma.

— Biba
30.1. 2012 ob 21:59

Tjaša, komad je Let it out skupine New Wave Syria, men je tud ful všeč...

— Kopitar
30.1. 2012 ob 22:02

Andrej, ti si pa očitno pravi filmski poznavalec... Ali pa mogoče dizajner? Poster si tako skritiziral, kot da bi bil osebno užaljen, hehe.

— Zebra
30.1. 2012 ob 22:07

Sem si ga ogledal včeraj z ženo in sva bila navdušena, še posebej žena kar ni mogla nehat govorit o njem. Me pa presenečajo reakcije nekaterih, ki so tako negativne, nekako ne morem razumeti, od kod prihajajo. Res je, da se o okusih ne razpravlja, ampak kvaliteta je kvaliteta, in ta film jo ima. Pa svež pogled, lepo fotografijo, predvsem pa mi je všeč "point of view" mlade generacije. Prevečkrat se razpravlja o "tej mladini", ki ne gre nikamor, vsi pa pozabljamo, kako je bilo nam desetletja nazaj v teh letih, ko smo vstopali v odraslo življenje (čeprav sem sam odraslo življenje začel precej prej, kot je to običajno danes). Mnenje: Odličen film.

— Franci
30.1. 2012 ob 22:07

db, sramota očitno že ni, če so ga nagrajevali tuji festivali, a ne?

— Bleble
3.2. 2012 ob 16:01

Vsake oči imajo svojega malarja.

— Nina
3.2. 2012 ob 20:24 zvezdica

Film za izbrano publiko. Žal je bilo z mano v dvorani tudi nekaj posebnežev, ki so verjetno pričakovali slovenski Road Trip: Portorož, klepetali in zehali. No, film vsekakor ni Road Trip komedija, je pa prefinjena študija perfidne stiske, v katero je potisnjena sodobna generacija poznih študentov in mladih zaposlenih. Spregledane generacije, ki je ne ščitijo sindikati, je ne čaka služba, hkrati pa se sooča z izzivi, kakršnih si njihovi starši niso niti predstavljali.

Štiri od pet.

— Writer
6.2. 2012 ob 1:01

Saj vem, da se bo smešno slišalo, ampak sem kar občutljiva, zato me zanima, kaj je na koncu žalostnega in kako je prikazano (je kakšna kri itd.?)? Film bi si rada ogledala, pa me to bremza. Hvala za odgovore.

— Občutljiva
6.2. 2012 ob 7:33

brez cimpriča bi bla katastrofa,
dialogi neprepričljivi,glavna igralka deluje preveč umetno.
tak film ne more dobit nagrade nikjer razen v sloveniji- kakšno plačano nagrado.

— starina
6.2. 2012 ob 9:20

V filmu ni nobene krvi. Te pa lahko gane, kar je samo dobrodošlo
v vsej tej poplavi brezvezno-neobveznih pol izdelkov.

— - Mirko
6.2. 2012 ob 17:29

Občutljiva, konec ni žalosten, nobene krvi ni nikjer, je ful lušna in lepa zgodbica, malo otožna, ampak tut ful smeha. Men je bil res carski film in moraš ga it gledat, ne se bat! :) :) :) Vse lepo!

— MomoToo
8.2. 2012 ob 3:42

nekvaliteten zamoritis :(

— telepop
8.2. 2012 ob 12:25

Občutljiva, nimaš se česa bati, ni nobene krvi, je pa nek preobrat, ki v tebi pusti pečat. Priporočam!

— Franci
8.2. 2012 ob 17:43

Draga moja "občutljiva", kar pogumno v kino. Nobene krvi, nič streljanja, nič mrtvih... Film se res splača pogledat.

— Biba
11.2. 2012 ob 19:13

Ne razumem kako lahko nekateri rečejo, da dialogi niso resnični in da tako nihče ne govori. ??? Meni pa je bil film totalen deja vu, kot bi gledal mene in prijatelje iz gimnazije. Točno tako besedišče, točno tak način govora. Vsak dan ena drama, pa žur pa debatiranje o življenju ponoči sredi parka. :D Film mi je bil zelo všeč. V njem se pač najde moja generacija (1980-1990), kateri pripada tudi Nejc Gazvoda. Lepo je prikazano brezizhodnost živlejnja in bede. Končaš fakulteto pa ne veš naprej. Nimaš službe, ne prijateljev, ne ljubezni. Slovenija postaja zlata kletka, hočeš ven pa ne veš kam. Mladi danes enostavno nimajo perspektive in smeri za naprej. Zato pa živijo vsi liki še pri starših. Potem pa pride še bolezen itd. Vsekakor je rdeča nit zablode genearcije 80ih, ki prvič v zgodovini živijo slabše kot njihovi starši. Moje mnenje kaj je hotel film povedati je sledeče, Slovenija je socialni geto, pa naj izgleda narava še tako lepa (v filmu vidimo predvsem naravo in obalo).

— komentar
12.2. 2012 ob 10:25

Tisti ki mislijo, da ''lahko posnamejo boljši film, v 30.dneh, samo kamero rabijo...'' - IZVOLITE, POSODIM VAM VSO POTREBMO OPREMO, ZASTONJ, ZA 30 DNI! :-)... Vi pa potrebujete samo: zgodbo, scenarij, glasbo, igralce, producenta, ... , dobrega tržnika in vso ostalo ekipo... (pa še koga za rezervno - sebe...). Tukaj pustite svoje maile, pa vas kontaktiram, da ''vidim in slišim'' NAJBOLJŠE SLOVENSKE FILLLME.... Da vidmo zdej ''nadarjene'' korenjake :-))))

— Chokomokovosulolekić
13.2. 2012 ob 17:13

Meni osebno se zdi film kar precej zanimiv, ko sem si ogledala reklamo. Ne moreš komentirati takoj filma, če ga še videl nisi. In tudi moje mnenje je da vsi slovenski filmi niso bedni. Kaj pa Tu pa tam? Peteljinji zajtrk? Kajmak in marmelada? Meni osebno so te trije SLOVENSKI filmi zakon.

Zelo me pa zanima kateri komad je ta v ozadju? :D

— ajda
16.2. 2012 ob 21:21

Baje se v komuni spet vrti? A je to res? Bi ga šel z veseljem gledat še enkrat!
Bravo ekipa filma!

— Jani
20.2. 2012 ob 10:40

Film sem gledal včeraj v Komuni in ga bom kmalu spet. Film je odličen in katarzičen. Čeprav pripradam za 20 let starejši generaciji, se mi je vtisnil v dušo. Všeč mi je tudi ta preprostost, nenakinčenost glede glasbe in raznih vizualnih efektov - mislim, da ni razlog samo v nizkem proračunu in omejenem času nemanja. Gazvoda je zame genij, to sem dojel že, ko sem bral Vevericam nič ne uide. Takrat še ni bil znan, jaz pa sem kar vedel, da bo kmalu dvignil prah. In ga je - zasluženo. Čuti se tudi nekaj dolenjska mehkoba, saj je avtor, kolikor vem, iz Novega mesta.

— Jurij
17.3. 2012 ob 11:05

Film sem si ogledala in zdi se mi izvrsten. Odlična zasedba, odlično odigrano, dober scenarij, montaža, režiser in še bi se dalo naštevati. Edino prav, da je bil film nagrajen s petimi vesnami. Pogledali smo si ga pravzaprav v dvorani v ajdovščini s srednješolci in bili so navdušeni, kar je potrdil tudi močan aplavz ob koncu filma. Resnično upam, da bodo slovenski režiserji posneli še kaj podobnega, da se bo v slovenskih kinematografih vrtelo več odličnih slovenskih filmou.

— anamaria
8.4. 2012 ob 14:48

kje se da ogledat celoten film??

— efsch
3.7. 2012 ob 9:34

Film je res razočaral. Nekateri vidite film v dobri luči jest ga pa nisem niti do konca mogel pogledati. Ne vem kako režiser ne vidi, da bo film dolgočasen. Kadri se vlečejo v nedogled. Misliš, da bo konc ampak se še kr vlečejo. Igralci niso bili tako slabi kot je bil scenarij. Razočaran sem do konca.
Punca v filmu ima en veliko boljši film katerega sem gledal v kinu in totalno pohodi tale film. Res je, da igra Cavazza, Slakonja in še kdo poznan ampak je zelo zanimiv.

— razačarani
31.7. 2012 ob 12:22

Film je poleg jebiga in pokrajine št. 2 najboljši film v sloveniji.
igralci pa THE BEST! Najbolj me je prepričal Luka Cimprič s svojim humorjem in raznimi zajebancijami. Ful veseu in toplo priporočam ogled.

P.S. A mi kdo zna povedat al je fora, al nini res manka joška?

— Navdušenec izleta
26.9. 2012 ob 19:16

Film je odličen. Ne razumem komentarjev, ki ga žalijo. Film je zalosten, z dobri mero humorja, ti da mislt. Meni osebno se govorica ni zdela neumestna, ampak kul, in sm sebe vidla notr, ker tko jaz govorim. Stara sm toliko kot ti igralci in sem z njimi podozivljala cel film. Kot da bi tam zraven zurala, tr

— Kristina
25.10. 2012 ob 8:01

Odličen film! Definitivno najboljši slovenski film zadnjih 5 let

— Igor
29.1. 2013 ob 18:24

Zdi se dober film.

— ivy
29.4. 2013 ob 15:16

Sem si film prvič ogledal šele teden nazaj. Moam reči, da mi je bil na začetku malo zoprn, potem dolgočasen, potem na koncu pa lahko rečem, da je to eden tistih filmov, ki si jih bom ogledal še enkrat. Skozi dramatično in težko, pa vendar na trenutke brezskrbno dozorevanje trojke se plete pogled na svet, kakršen je bil in bo. Film za tiste, ki iščejo trenutke in občutke. Bravo.

— Janez

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.