Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Izgubljene duše

grozljivka, triler
Imeli so svojih 2000 let... zdaj smo mi na vrsti!
Na sporedu od: 28.6.2001, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Pierce Gardner, Betsy Stahl
Režija: Janusz Kaminski

Imeli so svojih 2000 let... zdaj smo mi na vrsti!

O vsebini

Maya Larkin (Winona Ryder) je mladenka, ki ji je vera rešila življenje. Zaradi temne in moreče preteklosti je bila lahka tarča demonov. Iz hudičevih rok jo je rešil oče Lareaux (John Hurt), ki je postal njen učitelj. Na njegovo spodbudo se je priključila skupini duhovnikov, ki verjamejo, da se bo Satan v bližnji prihodnosti utelesil v človeku in svet pahnil v večno temo.

Peter Kelson (Ben Chaplin) je očarljiv, uspešen newyorški pisec, ki se poglablja v miselnost razvpitih morilcev in išče razloge za njihovo nasilno vedenje. Prepričan je, da poosebljeno zlo ne obstaja in da je demonska obsedenost le izmišljija religije. Peter, ki so mu v otroštvu umorili starše, se je odvrnil od katoliške vere, čeprav je odraščal v pobožnem okolju, pod budnim očesom strica duhovnika (Philip Baker Hall).

Usoda združi Mayo in Petra, ko se Maya udeleži izganjanja hudiča iz Henryja Birdsona, nasilnega norca, ki je pomoril svojo družino. Vendar gre obred hudo narobe in oče Lareaux skoraj izgubi življenje. Maya nato dešifrira Birdsonovo svarilno sporočilo, ki razkriva ime človeka, v katerega se namerava Satan utelesiti. Ta človek je Peter Kelson. Toda ali je mogoče, da bi si najvišje zlo za svojo posodo izbralo človeka, ki prisega na logiko in znanstveni razum?

Maya in njen dobri prijatelj diakon John Townsend (Elias Koteas) sta prepričana, da je Peter Kelson tista nesrečna duša, izbrana, da se bo preobrazila v Satana. Maya dopoveduje Petru, da je bilo vse njegovo življenje laž, skrbno pripravljena zarota. In Maya je edini človek, ki lahko preobrazbo ustavi in prepreči, da bi Peter postal Satan. Ko se začnejo v njegovem življenju vrstiti vse bolj srhljivi dogodki, Mayi skeptičnega in prestrašenega Petra končno uspe prepričati in začne se krčevita bitka s časom za Petrovo življenje.

O nastajanju filma

Izgubljene duše so režiserski prvenec Janusza Kaminskega, ki o filmu pravi: "Projekt me je pritegnil, ker raziskuje naravo vere in duhovno krizo v naši družbi, obenem pa je napet in vznemirljiv. Videl sem priložnost, da ustvarim eleganten, prefinjen in srhljiv film in presežem klasične omejitve takšnih grozljivk." Tega vizualnega umetnika že od nekdaj vedno znova pritegne psihologija človeškega dojemanja - kako tisto, kar vidimo, ni vedno tudi tisto, v kar verjamemo, in obratno. Občudovalec takšnih temačnih klasik, kot sta Repulsion in Rosemary's Baby, ni dvomil, da je sposoben spremeniti navadne dogodke v senčne prikazni negotovosti, tesnobe in smrtnega strahu. Poleg tega je kar gorel od želje po tem, da bi povedal privlačno zgodbo. "Mislim, da sem s fotografijo uspel prav zato, ker me je vedno zanimalo pripovedovanje zgodbe, ne pa le osvetlitev likov ali ustvarjanje razpoloženja," dodaja Kaminski. "Režija mi le omogoča, da grem v pripovedovanju zgodb še korak dlje."

Kaminski je našel zgodbo, ki jo je iskal, v temačnem in napetem scenariju Pierca Gardnerja. Ta je Izgubljene duše napisal z namenom, da bi prikazal svet, ki vedno bolj izgublja vero, a se vendarle oklepa upanja. Gardner pravi: "Hotel sem pisati o ženski, ki brez senčice dvoma verjame v nekaj, kar je na videz povsem absurdno in nemogoče, in o moškem, ki v nič ne verjame, vendar začne sčasoma tako globoko spoštovati njeno predanost veri, da ji zaupa svoje življenje."

Da bi bolje razumeli, zakaj nekateri verjamejo, da lahko ljudi obsede hudič, so se avtorji filma ure dolgo pogovarjali s katoliškimi duhovniki, ki imajo izkušnje z izganjanjem, in jim zastavljali vsa mogoča vprašanja, denimo: Ali ste že kdaj videli Hudiča? Ali obsedeni letijo po zraku? Odgovori so bili begajoči in včasih strašljivi.

Da bi film res prepričal gledalce, so ustvarjalci zelo pazljivo izbrali igralce, ki naj bi oživili junake zgodbe. "Z Winono Ryder in Benom Chaplinom smo našli človeka, ki sta se resnično poglobila v svoj lik," pravi Janusz Kaminski. "Zelo veliko sta pripomogla k nastajanju tega filma in mu vtisnila pečat resničnosti." Kaminski je imel za vlogo Maye pred očmi Winono Ryder, že ko je prvič bral scenarij. "Kar slišal sem jo govoriti besedilo," priznava Kaminski. "V sebi nosi tisto mešanico krhkosti in izjemne moči. In tudi nekakšno nepredvidljivost, zaradi katere se ti zdi, da se lahko zgodi karkoli."

Za lik Petra, ki je navzven uspešen in karizmatičen, v sebi pa tako prazen, da lahko postane posoda zla, so filmski ustvarjalci izbrali Bena Chaplina. Če Ryderjeva skozi ves film ohranja neomajno vero, pa Chaplin iz arogantnega skepticizma preide v blago radovednost in naposled v gorečo, obupano vero. "Hotel sem nekoga, ki izžareva samozavest, aroganco, privlačnost," pravi Kaminski, "nekoga, ki je na pragu uspeha, pa je vendar v sebi ranljiv in sposoben podvomiti o svojem lastnem obstoju. Ben je tudi v resnici tak. Na zunaj je zelo uglajen in prijazen, vendar čutiš, da se v njem marsikaj dogaja. To je vnesel tudi v lik Petra. Resnično lahko vidiš strah in dvome v njegovih očeh."

Ryderjevi in Chaplinu se je pridružil tudi dvakratni nominiranec za oskarja John Hurt v vlogi očeta Lareauxa, ki je bila kot nalašč za sina anglikanskega duhovnika. "John Hurt v zgodbo vnese verodostojnost. Resnično srečo sem imel, da sem dobil tako izredne igralce," pravi Kaminski. Hurt dodaja: "Mislim, da je oče Lareaux človek, ki verjame, da je življenje nenehna vojna za ravnovesje med dobrim in zlim. Sam se nimam za nekoga, ki pozna vse odgovore, zato je bilo zanimivo igrati človeka, ki te nevarne in skrivnostne sfere tako resno jemlje in jih sprejema kot dejstvo."

O filmski ekipi

Janusz Kaminski (režiser). Izgubljene duše so njegov režiserski prvenec, sicer pa je priznan direktor fotografije in dvakratni dobitnik oskarja (za Saving Private Ryan in Schindler's List - zanj tudi nagrada BAFTA). Nominacijo za oskarja je dobil še za film Amistad Stevena Spielberga, s katerim je sodeloval tudi pri filmu The Lost World: Jurassic Park. Drugi filmi: Jerry Maguire, How to Make an American Quilt, Trouble Bound, Tall Tale in The Adventures of Huckleberry Finn.

Meg Ryan (producentka), soustanoviteljica Prufrock Pictures, je znana predvsem kot igralka. Nastopala je v filmih City of Angels, Addicted to Love, Courage Under Fire, Sleepless in Seattle, When Harry Met Sally, French Kiss, I.Q., When A Man Loves A Woman, The Doors, You've Got Mail, Hurly Burly, Hanging Up, Proof of Life.

Pierce Gardner (scenarist/izvršni producent) je s filmom Izgubljene duše uradno zapustil producentske vode in se zapisal scenarijem. V pripravi ima še dva: All Fall Down in Kindred Spirit.

Komentarji

23.10. 2005 ob 13:17

film je ful odstekan,niti ni ne vem kak grozn. drgac je pa kul no. pol bol na sredin te mal strese drgac je pa kr prizanesljiv

— izgubljene duse

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.