Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Izgubljena prtljaga

Left Luggage
drama
Nikoli ne pozabi reči ljubim te…
Ker je človek brez ljubezni kot…
Na sporedu od: 18.11.1999, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Scenarij: Edwin De Vries
Režija: Jeroen Krabbé
modri angel za najboljšo režijo, Berlin 1998
nagrada kinematografov za najboljši film ter posebna omemba I.Rossellini za izjemno igro
nominacija za najboljši tuji film za BAFTA
najboljši film Emden International Film Festival 1998
nagrada občinstva na Nederlands Film Festival 1998

O filmu

Bolj ko se bo film bližal svojemu koncu, težje bo najti gledalca, ki ne bi imel solznih oči.

/Screen International/

Kratka vsebina

Mlada in svobodomiselna študentka filozofije Chaja poskuša priti do denarja za stanovanje. Odloči se, da bo varuška v ortodoksni židovski (hasidski) družini Kalman.
Chaja je tudi sama Židinja, vendar je družina Kalman v svojih prepričanjih tako omejena, da liberalno vzgojena Chaja komajda razume njihovo življenje. Ko je že prepričana, da ne bo zmogla prenašati njihovih navad, jo gluhonemi fantič s svojo vdanostjo le prepriča, da ostane.
Medtem ko se Chaja navaja na novo in drugačno življenje, njen oče nenehno brska po preteklosti. Na vse kriplje si prizadeva poiskati delček zemljišča, kamor je kot begunec med drugo svetovno vojno zakopal dva kovčka z dragocenimi spomini.

Zgodba

Zgodba je postavljena v Antwerpen v Belgijo, v zgodnja sedemdeseta leta. Izgubljena prtljaga nam govori o Chaji (Laura Fraser), impulzivni študentki filozofije, liberalnega pogleda na svet. Njen odnos s starši je zapleten. Starša sta vojno preživela v koncentracijskem taborišču. Njena mati (Marianne Sagebrecht) negira preteklost in vso svojo energijo usmerja v peko kolačev, njen oče (Maximilian Schell) pa preživlja čas v iskanju dveh kovčkov, ki ju je zakopal med drugo svetovno vojno.Chaja potrebuje denar in včasih sprejema neobičajna dela. Družinski prijatelj (Chaim Topol) ji pomaga najti delo varuške pri Kalmanovih, hasidski židovski družini. Svet Kalmanovih je svobodomiselni Chaji tuj. Ne razume njihovega načina življenja, kjer ženskam ni dovoljeno nositi hlač, moški pa morajo nositi lasulje.
Chaja obožuje petletnega dečka Simcha (Adam Monty), ki izstopa iz svoje ortodoksne družine. Fantek ne govori, čeprav za njegov molk ne obstaja medicinska razlaga. Ko se zbližata in navežeta drug na drugega, Chaja ugotovi, da Simcha lahko govori, ampak noče.
Chaja si zada nalogo, naučiti Simcha govoriti, v želji, da bo njegov oče ponosen na sina. Chaja in gospa Kalman (Isabella Rosellini) združita moči. Toda na poti do cilja naletita na ogromno ovir. Ne samo, da se gospod Kalman ne strinja s Chajo, tudi varnostnik bloka, ki je na seznamu za rušenje, dela vse, da jima zagreni življenje. Odkrito prezira Žide, zato hoče Chajo na vse načine prestrašiti. Prepiri so neizbežni, toda Chaja, za razliko od gospe Kalman, ne beži od njih. Da bi se pomirili z varnostnikom, gospa Kalman za krajši čas odpusti Chajo. Ko se Chaja ponovno odloči paziti malega Simcha, se vmeša usoda.
Tragični dogodki pomagajo mlademu dekletu odkriti prave vrednote življenja in razumeti način življenja družine Kalman. Končno je pripravljena in sposobna razumeti čustva svojih staršev. Začne uživati v peki maminih kolačev, in namesto da kritizira svojega očeta, mu pomaga iskati izgubljena kovčka.

Isabella Rossellini, gospa Kalman

Isabella je odraščala v Rimu in Parizu. Pri devetnajstih letih se je odselila in nadaljevala študij v New Yorku. Krajši čas je delala kot poročevalka na italijanski televiziji, potem pa je uspešno začela manekensko kariero. Fotografirali so jo znani fotografi za naslovnice revij, kot so Vogue, Elle, Marie Claire, Bazzar, Vanity Fair... Štirinajst let je bila ekskluzivni model za kozmetiko Lancome.
Njen filmski prvenec je bil Il Prato bratov Tavian. Pozornost Hollywooda (1985) je požela s filmom White Nights režiserja Taylorja Hackforda.
1986. leta je igrala vlogo kontroverzne pevke Dorothy Vallens v filmu Blue Velvet režiserja Davida Lyncha. Igrala je tudi v Mailerjevem Tough Guys Don"t Dance, v Cousins, režiserja Joela Schumacherja, v filmu Wild at Heart skupaj z Nicholasom Cageom, v Death Becomes Her z Bruceom Willisom, Meryl Streep in Goldie Hawn, v filmu Fearles režiserja Petra Weira, v The Innocent režiserja Johna Schlesingherja, v filmih Wyatt Earp in Immortal Beloved s takratnim možem Garyjem Oldmanom.

Maximilian Schell,
gospod Silberschmidt (Chajin oce)

Maximilian Schell se je rodil na Dunaju leta 1930. Njegov oče je bil dramatik in pesnik, mati pa slavna dunajska igralka. Vsi štirje otroci so se posvetili igralstvu. Schell je študiral na zürichški univerzi, kjer je v začetku petdesetih prvič okusil gledališki oder.
Njegova prva prava vloga je bila v filmu The Young Lions, režiserja Edwarda Dmytryka (1958). Schell je dobil oskarja za vlogo nemškega odvetnika v filmu Sojenje v Nürnbergu. Proti koncu šestdesetih je začel režirati. Njegov prvi film je bil Prva ljubezen. Leta 1984 je režiral dokumentarni film o Marlene Dietrich z naslovom Marlene, ki je bil nominiran za oskarja. Nominiran je bil tudi za oskarja v filmu Man in the Glas Booth režiserja Arthurja Hillerja in za film Julia Freda Zinnemana.

Igral je še v filmih: A Bridge Too Far režiserja Richarda Attenborougha, The Chosen, Little Odessa...

Jeroen Krabbé, režiser, gospd Kalman

Jeroen Krabbe je leta 1965 diplomiral na filmski akademiji in leta 1981 na umetnostni akademiji. Imel je zelo uspešno kariero v Nizozemski. Svetovno slavo je doživel s filmom Soldier Orange, s kultnim trilerjem The Fourth Man in s filmom A Flight of Rainbirds režiserja Ateja de Jonga.
Poleg uspešne mednarodne kariere se Jeroen ukvarja tudi s slikarstvom, gledališko igro in režijo. Na gledališke odre je v začetku sedemdesetih postavil novo verzijo Dnevnika Anne Frank. Obnovil je tudi svojo gledališko verzijo za televizijo. Prehod na filmsko režijo je bil samoumeven. Left Luggage je njegov prvi režirani film. Igral je v naslednjih filmih: Jumping Jack Flash, režiserja Pennyja Marshalla, skupaj z Whoopi Goldberg, v No Mercy, režiserja Richarda Piercea, The Living Daylights Johna Glenna, Crossing Delancy Joana Micklin Silverja, A World Apart Chrisa Mengesa, Scandal Michaela Caton-Jonesa, The Prince of Tides z Barbaro Streisand, Kafka , The Fugitive, Farinelli, Immortal Beloved in Cinderella režiserja Andyja Tennanta.

Press Comments

"Rossellini is very fine as the compliant Mrs. Kalman, while director Krabbé is also impressive as her unbending husband. Pic pulls out all the emotional stops…"

/Variety/

"Female audiences especially should easily identify with the charming main character, a modern teenage girl who grows up babysitting a troubled Hasidic child. Laura Fraser… has an impressive big-screen charisma."

/The Hollywood Reporter/

"A heart-wrenching adaptation by actor turned director Jeroen Krabbé, it tenderly explores the Holocaust"s legacy on Europe's survivors and their families. It is pleasing to see old actors like Schell, Krabbé, Sagebricht and Topol could sink their teeth into these ravaged characters. And Rossellini has never been more watchable. "

/Screen International/

Komentarji

2.1. 2006 ob 19:12

eii ful naihuiši fimm...res full. morte ga gledat an=)

— kr enaa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.