Kolosej
Film distribucije Fivia

Izdajalec

Il traditore
biografski kriminalni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 30.1.2020, Kolosej Ljubljana
2h 32min / 152min
Leto: 2019
Jezik: italijanščina
Scenarij: Marco Bellocchio, Valia Santella, Ludovica Rampoldi, Francesco Piccolo, Francesco La Licata
Film se začenja leta 1980 v vili nad Palermom, kjer mafija "pošteno" razdeli trg heroina med svoje klane v Cosa Nostri. V vsej tej evforiji pa je veteran Tommaso Buscetta (izvrstni Pierfrancesco Favino), tako imenovani "šef dveh svetov", priča vojni med starimi strukturami in novimi mafijskimi prijemi…

Filmske kritike na festivalih v Cannesu in Karlovih Varih je film Izdajalec (»The Traitor«) močno razdelil. Govora je o mafijskem filmu, režiser Marco Bellocchio pa se naslanja na stare italijanske filmske mojstre kot je Visconti, pa tudi na italijansko-ameriške (hollywoodske) režiserje kot so Brian De Palma, Francis Ford Coppola ali Martin Scorsese. Pri tem ostaja zvest resnični zgodbi o prvem pričanju mafijskega obveščevalca. Zgodba pokriva dogodke v razdobju dvajsetih let, od številnih usmrtitev, velikih sodnih procesov in političnih pretresov.

Film se začenja leta 1980 v vili nad Palermom, kjer mafija »pošteno« razdeli trg heroina med svoje klane v Cosa Nostri. V vsej tej evforiji pa je veteran Tommaso Buscetta (izvrstni Pierfrancesco Favino), tako imenovani »šef dveh svetov«, priča vojni med starimi strukturami in novimi mafijskimi prijemi…

Italijanski režiser Marco Bellocchio je dobitnik vrste uglednih nagrad in eden najplodnejših filmskih ustvarjalcev svoje generacije, saj je režiral več kot petdeset različnih filmskih naslovov. Že njegov prvi celovečerec Pesti v žepu mu je prinesel priznanje mednarodne filmske skupnosti. Njegov zadnji celovečerni film je bila romantična drama Sladke sanje leta 2016.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.