Kolosej
Film distribucije Con film d.o.o.

Izbrisana

Izbrisana
drama
V slovenščini
Na sporedu od: 28.2.2020, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2018
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Miha Mazzini
Režija: Miha Mazzini
Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, ce izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, cello otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Komentarji

10.3. 2019 ob 9:39

Dober in ganljiv film. Čestitke ustvarjalcem.

— Mateja
13.3. 2019 ob 10:35

Dober film z odlično glasbeno podlago in igro. Se dotakne gledalca in spomni ter opomni, da se od takrat marsikje sistem ni dosti spremenil.

— Mitja
13.3. 2019 ob 12:15

Pretresljiva zgodba o izbrisanih - ki ne sme ostati preslišana in prezrta - mojstrsko odigrana in prikazana skozi birokratske zaplete in nemoč, ki jo ob tem doživlja osrednji lik. Zgodba, ki gane in približa tisto, kar bi marsikdo najraje pometel pod preprogo. Dober film in odlična izvedba v vseh pogledih.

— Sara
14.3. 2019 ob 9:50

Zgodba ki te gane, polna čustev in spominov. Pohvale vsem ustvarjalcem in igralcem za gledljiv film. Odlično!

— Darja
14.3. 2019 ob 18:16

Pretresljiva zgodba o izbrisanih, ki ne pusti gledalca ravnodušnega. Prikazana je nemoč glavne osebe pri birokratskih zapletih, ki bi ji lahko uničili življenje. Birokrati samo opravljajo svoje delo, pri tem jih ne zanima, če kdo zaradi tega propade.

— Kristina
17.3. 2019 ob 16:48

Odličen film, odlična igralska zasedba, odlični posnetki. Lahko bi rekla, da je odlična zgodba, vendar je žal dogodek, ki se je zgodil tudi pri nas; izbris dela prebivalstva nekdanje bivše domovine, njihova usoda. Lahko se poistovetim z vsakim likom oz. vsak nosi drugo zgodbo in mi da lahko misliti. Se sprašujem o svoji človečnosti in o sistemu, ki je nad človekom. Kakšna bolečina je ne-obstajati, pa vendar živeti. Se boriti za svojo novorojeno hči. O odnosih z bližnjimi.
Film me sprašuje, spodbuja, da se pogovarjamo, da skupaj naredimo oz. delamo, da se takšne stvari ne bi ponovile, predvsem pa razreševale.
Tematika je zelo kompleksna in večplastna, ki je odlična za pogovor.

— Janja
20.3. 2019 ob 17:41

Film mi je bil zelo vseč, saj je prikazuje zelo realistično stanje, stanje izbrisanih.

— Filip
30.3. 2019 ob 10:37

V filmu so me veliko bolj kot krivica sistema nagovorili odnosi, oziroma bolj neodnosi glavne junakinje. Po eni strani čudovita vzgojiteljica, po drugi strani pa vstopa v boleče odnose s poročenim moškim, nima razčiščenega odnosa s starši, predvsem z očetom, ki se sicer na koncu žrtvuje zanjo... Precej nenavadno je, da ostaja tako osamljena v svojih težavah. Nima sorodnikov, prijateljev s podobnimi težavami. Scenariju po mojem mnenju manjka ta del življenja junakinje. Kritika sistema, da. A vendar menim, da ni dovolj objektivna. Dogodki, ki so se zgodili, so imeli kompleksno zgodovinsko in politično ozadje, ki še sedaj ni razčiščeno.

— Natti
5.4. 2019 ob 9:19

Kreatorji resnične zgodbe (golazen) bi morali odgovarjati za tovrstni zločin, ki so ga pripetili mnogim nedolžnim. Ne pa da za njihove umazane poteze morajo plačati davkoplačevalci!

— janez

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.