Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Iz/ sebe

triler
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
1h 57min / 117min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Alex Pastor in David Pastor
Režija: Tarsem Singh
Ko bi le imel več časa, da živim…Vsi tako razmišljamo in vse nas preveva ta občutek. Kaj pa, če bi si ta čas lahko - kupili? V provokativni psihološki znanstveno-fantastični srhljivki Iz/sebe režiser Tarsem Singh raziskuje posledice odvzema življenja nekomu, da lahko nekdo drug živi večno.

Milijarde vredni industrialec Damian Hale (oskarjevec Ben Kingsley) je že dolga leta gospodar svojega vesolja; iz svojega štaba v New Yorku je vplivnež izvrsten manipulator. Od svoje hčerke, aktivistke Claire (Michelle Dockery) je odtujen in razume se edino s svojim dolgoletnim prijateljem in desno roko Martinom O'Neilom (Victor Garber). A ko izve, da ima smrtonosnega raka, se Damian odloči za radikalen medicinski poseg, s katerim bo premagal čas.

Poseg Damianu predlaga Albright (Matthew Goode), sijajni vodja tajne organizacije, ki usluge ponuja bogatim. Damian zgrabi priložnost, uprizorijo njegovo smrt, in ves svet verjame, da ga ni več. V resnici se »levi« – njegova zavest prehaja v telo zdravega mladeniča (Ryan Reynolds), ki je nekaj desetletij mlajši od njega. Operacija je uspešna.

Damian se ustali v svojem novem telesu in začne novo življenje v New Orleansu, kjer se spoprijatelji z domačinom Antonom (Derek Luke). Damian, ki uživa v svojem novem zdravju in si privošči življenje, se lepo prilagodi novi identiteti »Edwarda«; vendar pa njegovo zavest preplavljajo zaskrbljujoči prebliski, ki mu jih Albright ne more kar tako razložiti z brezbrižnim »nesmrtnost ima pač stranske učinke«. Ko se Damian zaljubi v mater samohranilko Madeline (Natalie Martinez), začne počasi razkrivati skrivnost »Edwardovega« izvora – in vseh, ki se ne bodo ustavili pred umorom, da zaščitijo organizacijo. S pomočjo vztrajnosti in iznajdljivosti dveh življenj se Damian zdaj bojuje za svoje življenje in za življenja tistih, s katerimi je prišel v stik.

Režiser glede (ne)smrtnosti razmišlja takole: »Bi si kdorkoli od nas želel živeti večno v svojem starajočem se telesu s katetrom v roki, ali pa bi si želel drugačno možnost? Z vsem, kar se dandanes dobi na črnem trgu – človeška jetra ipd. – se bomo o tem prej ali slej začeli pogovarjati. Naš razum živi dlje kot so zmožna naša telesa; in kaj lahko storimo glede tega? Če bi Einstein ali Steve Jobs lahko živela dlje, bi za človeštvo naredila še marsikaj.«

Singh je režiral po scenariju bratov Alexa in Davida Pastorja. Igrajo Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode, Victor Garber, Derek Luke, Michelle Dockery in Ben Kingsley. Producirali so Ram Bergman, James D. Stern in, Peter Schlessel. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Brendan Galvin, kostumografinja Shay Sunliffe in scenograf Tom Foden. Glasbo je zložil Antonio Pinto.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.