Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Italijanska misija

akcijski, avantura, kriminalka, triler
Prišel. Videl. Prevaral.
Na sporedu od: 18.9.2003, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Scenarij: Donna Powers, Wayne Powers, Troy Kennedy-Martin
Režija: F. Gary Gray

Načrt je bil brez napak. Posel je bil izveden do potankosti. Pobeg je potekal brez težav. Edina grožnja, ki jo tvorec načrta Charlie Crocker sploh ni videl, pa je prežala v sami ekipi.

Potem, ko so uspeli ukrasti bogat plen iz močno zastražene palače v Benetkah, se Charlie in njegova ekipa - Steve, računalniški genij Lyle, voznik Čedni Rob, strokovnjak za eksplozive Levouhi in starosta vlomilcev John Bridger - že veselijo, kaj bodo počeli z denarjem. In skoraj neverjetno se jim zdi, da jih je eden od njih prevaral. Naslednji posel, ki se ga lotijo, ni namenjen lastnemu dobičku, ampak maščevanju.

Pridruži se jim Stella, lepa in hladnokrvna specialistka za vlamljanje v sefe in trezorje. Izdajalcu sledijo v Los Angeles, kjer nameravajo še enkrat ukrasti zlato in pobegniti med največjo prometno zmedo, ki jo je Los Angeles kdaj videl.

Zgodba se odvija po predorih in pločnikih, kamor ni zapeljal še noben avto. A skupina, ki se je najprej podala na italijansko misijo, nato pa še na losangeleško, se v svojih minijih pripelje na naša platna v najbolj norih prizorih avtomobilskega pregona, kar jih je kdaj videl objektiv kamere.

Občinstvo bo navdušeno navijalo za vsakega posameznega člana tatinske ekipe.

O produkciji

Zgodba se začenja v Benetkah, nato pa hitro preseli čez ocean in večino filma spremljamo skupino dobrosrčnih barab, ki poskuša izdajalcu iz svojih vrst ponovno suniti svoj "pošteno ukradeni" plen.

Vsak od junakov v filmu je zapletena, večplastna osebnost, vsi pa so duhoviti, tako da film deluje kot resnično zabavna pustolovščina. Subtilen humor se prepleta skozi vsako minuto filma in nikoli povsem ne izgine s platna.

Eden najbolj duhovitih vložkov v filmu je zagotovo nastop Shawna Fanninga, avtorja programa za snemanje glasbenih datotek Napster. A po filmski različici zgodbe on sploh ni pravi avtor tega programa. Z njim se je le proslavil, potem ko ga je ukradel svojemu sošolcu Lylu, medtem ko je ta dremal ob računalniku.

Duhovito in napeto zabavo s svojo prisotnostjo okrona pojava Donalda Sutherlanda, ki ga sicer vidimo le v prvih minutah filma, a s svojim duhom napolnjuje zgodbo do samega konca.

Zgodba pa ima še enega junaka - prikupni mini cooper, žepni avtomobilček, se je v filmu izkazal za velik in mogočen stroj. In izjemno uporaben, kadar hoče človek s polnim prtljažnikom zlata pobegniti po kanalizaciji pod Los Angelesom. Igralci, ki jih v filmu vidimo za volani, so tudi v resnici veliko prizorov, čeprav zelo nevarnih, posneli sami. Po intenzivnem treningu divje vožnje so uživali v podvigih, ki jim kot vsakdanjim voznikom nikoli ne bodo dani. Nenazadnje ne moreš vsak dan peljati po pločniku, še posebno ne po takem, na katerem lahko povoziš Jamesa Deana in Jean Harlow. No, vsaj njuni zvezdi.

Mos Def, ki igra Levouhega, je snemanje izkoristil, da je končno naredil vozniški izpit.

Posodobljena različica filma Italijanska misija je poklon izvirnemu filmu, vendar pa ga ne želi posnemati. Novi film je za sodobno občinstvo in prilagojen sodobnemu času. Ker nosi naslov Italijanska misija (Italian Job je bil tudi naslov prvega filma, v slovenščino preveden kot Italijanska misija), so mu ustvarjalci čeleli dati mednarodne razsežnosti, zato so snemali na dveh celinah. Med prizorišči, ki jih vidimo, so najbolj značilne točke v Benetkah, na primer Markov trg in Veliki kanal, Canazei, mestece sredi Dolomitov in drugi.

V Benetkah se je filmska ekipa srečala z neprijetnimi zapleti. Zakon v Benetkah namreč ne dopušča, da bi se v mestu plovilo premikalo hitreje kot 8 km/h, za pregon s čolni pa je potrebna bistveno večja hitrost. In tako so v Benetkah samo za ta film spremenili predpise, spremembo pa je podpisal sam beneški župan.

Tudi v Los Angelesu ni šlo brez težav. Snemanje naj bi namreč potekalo na treh najbolj turističnih točkah v mestu, kjer je promet hkrati najgostejši. Na srečo so jim mestne oblasti in tamkajšnji trgovci šli na roko in filmska ekipa je teden dni gospodarila temu predelu mesta.

Za snemanje so uporabili 32 minijev.

O igralcih

Mark Wahlberg (Charlie Croker): Three Kings, The Perfect Storm, Planet of the Apes, Boogie Nights, The Truth About Charlie, The Yards, The Corruptor, The Big Hit, Traveller, Fear, The Basketball Diaries, Renaissance Man.

Kariero je začel kot hip-hop glasbenik in posnel dva albuma.

Charlize Theron (Stella Bridger): That Thing You Do!, Celebrity, The Curse of Jade Scorpion, Trapped, Waking Up in Reno, The Devil's Advocate, Mighty Joe Young, The Astronaut's Wife, The Legend of Bagger Vance, Men of Honor, Reindeer Games, The Yards, Sweet November, 2 Days in the Valley.

Edward Norton (Steve Frezelli): 25th Hour, Frida, Primal Fear, Everyone Says I Love You, The People vs. Larry Flynt, Rounders, American History X, Fight Club, Keeping the Faith, The Score, Death to Smoochy, Red Dragon.

Za vlogo v American History X je bil nominiran za oskarja za najboljšo glavno vlogo, v Primal Fear pa za oskarja in zlati globus za najboljšo stransko vlogo. Igra tudi v gledališču, uspešno pa je začel tudi kot producent, scenarist in režiser.

Seth Green (Lyle): Austin Powers, Hotel New Hampshire, Radio Days, Knockaround Guys, Rat Race, America's Sweethearts, Enemy of the State, Can't Hardly Wait.

Nastopa tudi na televiziji.

Jason Statham (Čedni Rob): The Transporter, Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, The One, Mean Machine.

Preden se je podal v igralske vode je bil športnik. Na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 je bil v skokih v vodo na dvanajstem mestu.

Mos Def (Levouhi): Bamboozled, Carmen: A Hip Hopera, Monster's Ball, Showtime, Brown Sugar.

Sicer je bolj znan kot hip hop glasbenik, nastopa na glasbeni televiziji MTV, nedavno pa je debitiral tudina odrskih deskah.

Franky G (Francoz): Manito, Confidence, Wonderland.

Kariero je začel na odru v predstavah, kot je Let nad kukavičjim gnezdom in podobnih.

Donald Sutherland (John Bridger): M.A.S.H., Ordinary People, Klute, Casanova, Space Cowboys, Without Limits, A Time to Kill, Outbreak, Disclosure, Six Degrees of Separation, JFK, Backdraft, Invasion of the Body Snatchers, The Day of the Locust, The Dirty Dozen ...

Nastopil je tudi v številnih televizijskih projektih, še vedno pa nastopa v gledališču, kjer je začel svojo kariero.

O ustvarjalcih

F. Gary Gray (režija): The Negotiator, Set It Off, A Man Apart, Friday.

Kariero je začel kot samostojni snemalec, hkrati pa je režiral kratke filme in glasbene videospote, za katere je prejel več kot 30 nagrad, ki jih podeljujeta Billboard in MTV.

Donna Powers & Wayne Powers (scenarij): Deep Blue Sea, Skeletons in the Closet, Out of Order.

Wally Pfister (direktor fotografije): Memento, Insomnia, Laurel Canyon, Scotland, Pa, Rhapsody in Bloom, Stranger By Night.

Kariero je začel kot televizijski snemalec v informativnem programu, nato pa je začel snemati dokumentarce. Za dve epizodi serije Frontline je prejel dva emmyja. Za kratki film Sen-Zen, Ni-Na, ki je bil njegovo diplomsko delo, je bil leta 1991 nominiran za oskarja. Preden je postal direktor fotografije, je delal kot snemalec pri filmih, kot so Phenomenon, Unstrung Heroes in While You Were Sleeping.

Komentarji

22.12. 2004 ob 13:54

Zelo dober film!Vreden ogleda

— Nejc
13.1. 2006 ob 10:21

cool film

— jaz
17.10. 2009 ob 11:34

ta film je debest zato ga bom kupu

— jure
9.3. 2011 ob 15:09

perfekten film, eden najboljših

— tine
8.9. 2015 ob 10:54

Jajca po italijansko.

— Robo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.