Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Italijanščina za začetnike

komedija, drama, romantični
Na sporedu od: 13.12.2001, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Scenarij: Lone Scherfig

Vsebina

Italijanščina za začetnike je peti film, posnet po pravilih dogme 95. Gre za lahkotno in duhovito zgodbo o šestih nesamozavestnih ljudeh, katerih življenjske poti se prekrižajo neke puste kopenhagenske zime. Mladega nadomestnega duhovnika Andreasa (ANDERS W. BERTHELSEN) kmalu po prihodu v majhno in mračno predmestje prepričajo, da se prijavi na tečaj italijanščine.

Ne mine dolgo, ko postane jedro zgodbe o ljubezni med zgubami, v kateri vsak od teh osamljenih duš najde srečno rešitev v nesrečnih razmerah.

Film popelje pravila dogme v popolnoma novo smer, kjer izraža scenarij (in ne fotografija) določeno mero spontanosti in številne trenutke improvizacije. V filmu niso uporabljali posebnih rekvizitov, osvetljevanja ali kostumov, kar film naredi še bolj izvirnega, ganljivega in resnobno smešnega.

Lone Scherfig

Rodila se je leta 1959 na Danskem. Med leti 1976-80 je na Univerzi v Kopenhagnu študirala film, leta 1984 pa je diplomirala na Državni filmski šoli. Lone Scherfig je napisala scenarije in režirala kratke filme, delala na televiziji, radiu in odrskih deskah.

Njen filmski debut, film THE BIRTHDAY TRIP, ki je prejel nagrado žirije, kot tudi za glavnega in stranskega igralca v Rouenu, jo je uveljavil kot pomembno režiserko. Njen drugi film, ON PUR OWN, film za otroke, je prejel najvišje nagrade na filmskih festivalih v Montrealu in Amsterdamu.

Italijanščina za začetnike, ki je doživel izvrsten uspeh tako pri kritikih, kot pri občinstvu, je njen tretji

Komentarji

2.4. 2005 ob 18:19

tud zlo dobr film

— mewmew

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.